Last news in Fakti

26 Април, 2024 16:21 1 226 6

Блокират сметки на киберпрестъпници в Индия

  • индия-
  • централна банка-
  • киберпрестъпления-
  • банкови сметки

Рестрикцията ще бъде въведена от Централната банка на страната

Блокират сметки на киберпрестъпници в Индия - 1

Централната банка на Индия възнамерява да позволи на банките в страната временно да блокират сметки, които се използват за измамни схеми от киберпрестъпници. Както съобщава Reuters, позовавайки се на източници, регулаторът обмисля подобни мерки поради нарастването на онлайн престъпността в страната.

Новите правила ще позволят на индийските банки да ускорят блокирането на сметки на киберпрестъпници, което в момента изисква дълга процедура, често отнемаща няколко дни. Според него клиентите на банките, засегнати от ransomware, трябва първо да регистрират жалбата си в полицията и само с тяхно разрешение банките могат да замразят сметките на киберпрестъпниците. В същото време една трета от жертвите на измама не се обръщат за помощ към правоприлагащите органи, което не позволява на банките да замразят подозрителни сметки.

Според източници на Reuters през последните три месеца индийските власти са блокирали 250 хиляди сметки, използвани от престъпници за получаване на средства от сметките на измамени банкови клиенти. Въпреки тези мерки десетки хиляди индийски граждани продължават да получават телефонни обаждания всеки ден от измамници, търсещи достъп до техните банкови сметки и електронни портфейли.

Загубите на вложителите на индийските банки от дейността на измамниците от 2021 г. възлизат на почти $1,26 милиарда всеки ден киберпрестъпниците отварят 4 хиляди сметки, към които се прехвърлят средства на измамени клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 1 Отговор
    А някой ден, в "свободният свят" за киберпрестпник ще се счита всеки, който отказва да се наб0де или да дари по една 3аплата на 3иления.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.