Last news in Fakti

6 Май, 2024 20:33 1 923 9

Учени наблюдаваха как орангутан лекува рана на лицето си с листа от лечебно растение (ВИДЕО)

  • лечебно-
  • лечение-
  • лекува-
  • орангутан-
  • диво животно-
  • лечебно растение

До този момент учените не са виждали животно, което да се лекува по този начин

Учени наблюдаваха как орангутан лекува рана на лицето си с листа от лечебно растение (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Орангутан беше проследен, докато лекувал рана с тропическо растение. Той се превърна в пример за това как някои животни се опитват да облекчат собствените си болежки с лекове от дивата природа, съобщават учени.

Изследователи наблюдават как животното откъсва и дъвче листа от лечебно растение, използвано от хората в Югоизточна Азия при болка и възпаление. След това възрастният мъжки орангутан с пръсти нанася соковете от растението върху нараняване на дясната си буза. После притиска сдъвканото растение, за да покрие отворената рана като с импровизирана превръзка. Наблюдението на дивото животно е описано в статия в изданието „Сайънтифик рипортс”, предава Nova.

При други изследвания са регистрирани няколко вида човекоподобни маймуни, които търсят лекарства в горите, но до този момент учените бяха наблюдавали животно, което да се лекува по този начин, отбелязва „Асошиейтед прес”.

„За първи път наблюдаваме диво животно, което прилага доста силно лечебно растение директно върху рана”, казва съавторът на проучването Изабел Лаумер, биолог в Института „Макс Планк”.

Изумителното лечение на орангутана е записано през 2022 г. от Улил Азари, съавтор и полеви изследовател в Медан, Индонезия. Снимките показват, че раната на животното се затваря в рамките на един месец.

Орангутанът е роден и е живял известно време извън зоната на изследване, отбелязва АП. Изследователите смятат, че е пострадал при битка с друго животно.

Учените и преди са забелязвали други примати, които използват растения, за да се лекуват. Орангутани от остров Борнео се мажат със сокове от лечебно растение, за да намалят вероятно болките в тялото или да прогонят паразити. Шимпанзета от различни места са наблюдавани да дъвчат стръкове от растения с горчив вкус, за да успокоят стомаха си. Горилите, шимпанзетата и бонобо поглъщат определени листа на растения, за да се спасят от стомашни паразити.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    8 9 Отговор
    Така говорят извънземните и за човеците
  • 2 Мими Кучева

    22 7 Отговор
    Тоя орангутан е по -умен от наш Киро.🙉🐵🤡🐵🙉
  • 3 Абе, умни животни,

    5 3 Отговор
    Както и Тея, дето носят псевдонима им. Живота ги учи на много правила, за да оцелеят в земната среда....
  • 4 Нашийник

    20 6 Отговор
    Мисля, че се е справил със ситуацията много по-адекватно от мнозина "лекари" в нашите болници. Когато си счупих рамото и ходих в Исул, младокът каза :"Нищо ти няма, от удара е болката". А ръката ми като отсечена, не мога да я вдигна от болка. Добре, че имаше и възрастен лекар с него и го накара да увеличи снимката, след което му показа къде е счупването.

    Коментиран от #8

  • 5 Буха ха

    18 2 Отговор
    Ако беше по клинична пътека, досега да са му ампутирали главата
  • 6 Анонимен

    10 1 Отговор
    Едва ли в някоя клиника щяха да го излекават по-бързо от такава рана!
  • 7 Назначете орангутана

    2 10 Отговор
    В инфекциозна на мястото на мангъра. Ще има повече успешни случаи
  • 8 мамун

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нашийник":

    Счупеното рамо се вижда трудно особено ако си младок или стажант. Но животното се справило много по добре от новото модерно общество в което за един аспирин трябва да идеш да ти го изпишат защото в аптеката не ти го дават без рецепта. Виж модерното ново поколение което няма понятие от нищо освен от пари, телефони и коли, а и някоя селска кифла да забърше.
  • 9 За един мамун

    3 1 Отговор
    цяла статия.
    И кво толкова е станало? Досега как сме живели без да знаем това? Направо се чудя…