Last news in Fakti

26 Април, 2024 13:20 11 448 55

Какво е казала Баба Ванга за развитието на Северна Македония? Владо Тренески пред ФАКТИ

  • владо-
  • тренески-
  • северна македония-
  • избори-
  • стево пендаровски-
  • гордана силяновска

За пореден път станахме свидетели на това, че политиците си мислят, че антибългарското говорене носи гласове, казва зам.-председателят на Сдружението на македонските българи "Интеракция"

Какво е казала Баба Ванга за развитието на Северна Македония? Владо Тренески пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май. Разликата между двамата е над 175 000 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска. В процентно съотношение за нея са гласували 40,20%, а за Пендаровски 20% от участвалите в първия тур гласоподаватели. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Владо Тренески, македонски българин, зам.-председател на Сдружението на македонските българи "Интеракция".

- Г-н Тренески, очакваше се, че кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще има солидна преднина на първия тур, но чак такава голяма разлика…
- Очакваше се такава голяма разлика.

- Как си го обяснявате?
- Имайки предвид икономическото, политическото и социалното положение на населението в Северна Македония, свързано, разбира се, и с гражданските права, мога да кажа, че Северна Македония е най-конюнктурната страна, когато говорим за предизборни ситуации. За пореден път станахме свидетели на това, че политиците си мислят, че антибългарското говорене носи гласове. В случая сега в Северна Македония и едната, и другата от най-големите партии – ВМРО-ДПМН и СДСМ, бяха антибългарски настроени. Но те са такива по принцип. Дори и последната реклама (б.р. - виж видеото), която се пусна в кампанията на СДСМ, в която участват двама футболисти, се вижда как българинът бута македонеца. Социалдемократите по презумпция използваха антибългарска тема. Затова преди изборите ние - като организация „Интеракция“ и братята от клуб „Иван Михайлов“, призовахме за бойкот. И да не забравяме, че резултатите в Северна Македония са малко комични, ако вземем предвид това, че 48% от хората с право на глас отидоха да гласуват. В Северна Македония имаме 1,8 млн. избиратели, а само 800 000 излязоха.

Къде са другите 1 милион гласоподаватели?

Това е въпросът за легитимността и въпреки еуфорията на ВМРО-ДПМН. Имайте предвид, че македонските служби и македонистите в София много се активираха преди вота. Това го казвам с пълна морална и юридическа отговорност. Друг е въпросът къде са българските служби и какво правят, но това е друга тема. Иначе, ако трябва да обобщя, няма нищо изненадващо в изборите.

- А какво е общото настроение сред хората в Северна Македония?
- Хората не са доволни от социалдемократите. Да не споменавам бомбите преди години, които свалиха Груевски от власт, процесите срещу Орце Камчев (б.р.- некоронованият крал на бизнеса, който понесе значителен удар, след като се озова в списъка „Магнитски“ на Държавния департамент на САЩ за корупция), срещу Сашо Миялков (б.р.- бивш директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване, който ръководи контраразузнавателната служба в продължение на почти десетилетие, но бе обвинен в организирането на незаконната кампания за наблюдение, включваща подслушване на над 20 000 души в периода между 2008 и 2015 г. по време на управлението на Никола Груевски) и тежките злоупотребчи с милиарди. Тази власт трябваше да разчисти част от този криминал, който се случи в Македония, който бе достигнал невиждани размери, а не се направи нищо. Груевски е на свобода в Унгария и скоро ще се върне най-вероятно на бял кон. Миялков и Камчев, които са извършили злоупотреби и тежки престъпления, лежаха в затвор с лек режим, от отворен тип - като този в Струга, заедно с хора, които са откраднали по един буркан зимнина или са ги хванали с цигара марихуана. Когато има избори в Северна Македония, хората не гласуват „за“, а гласуват „против“ и ето това е резултатът.

- Може ли настоящият президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски да обърне резултата във втория тур?
- Ще видим. Но ще направя едно отклонение. Баба Ванга, Бог да я прости, аз не съм ѝ голям фен, нито много вярвам в предсказания, но тя е казала,

че „…ключът за съдбата и бъдещето на Македония се държи от албанците“.

А това вече явно се вижда в Северна Македония. Албанските партии - всички без изключение, ясно заявиха, че няма да правят коалиции с партии, които имат антиевроатлантическа насоченост. Партии, които не искат да подкрепят Договора за добросъседство между Северна Македония и България, респективно и т.н. „френско предложение“, което често в Северна Македоня се нарича и предлага на хората като „европейско предложение“. Така че в Северна Македония определено нещата ще се движат в тази посока. Има и нещо друго, което ми направи впечатление, по време на митингите на ВМРО-ДПМН. Това е поличба. На техен митинг в Охрид видях само едно знаме, което бе с 16-кракото слънце. То бе национално знаме на Северна Македония до средата на 90-те години. Всички други знамена бяха държавното днес. За мен това означава едно дисциплиниране на електората, но и на народа. 16-кракото знаме носеше и символи, че хората в Северна Македония са потомци на Александър Македонски, но това избледнява днес под натиска на Гърция. Нямам представа доколко хората забелязаха това, но на мен ми направи впечатление. Иначе вече е ясно, че няма как да излезем от „френското предложение“, въпреки че македонизмът е гъвкав и по политическа нужда и конюнктура влиза и излиза от преговарящата рамка. Политиците наричат това предложение „български диктат“, защото така им изнася. Но актуалният македонизъм е гъвкав под натиск на различни страни. Нали видяхме и последния доклад на департамента на САЩ, в който се говори за явна дискриминация на българите в Северна Македония. Докладът излезе преди самите избори и трябваше малко да озапти политиците. Това е синхронизирано, разбира се, но трябва да се видят тези знаци. След изборите очаквам македонизмът да се прибере пак в черупката си, а политиците да почнат да говорят, че това не е „български диктат“. От това европейско предложение няма къде да се ходи, няма мърдане, така че трябва да очакваме скоро вписване на българите в Конституцията на Северна Македония и спазване на останалите точки в договора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    47 14 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска!И е вечна.

    Коментиран от #6, #28

  • 2 Просто човек

    19 65 Отговор
    Престанете с тая вещица!

    Коментиран от #44

  • 3 Божееее

    52 7 Отговор
    Каква глупава реклама и с цел да се насажда омраза срещу България и българите.
  • 4 Хаха

    41 6 Отговор
    Иднината ви е в България!
  • 5 никога старицата не е познала нищо ,

    12 50 Отговор
    а че казала - тя на всяка тема имаше цяла плеяда . хахахахаха още толкова и приписваха . хахахахаха бай тошо щеше да царува 90 години . ванга колко долари беше скатала . никога не я е вдигал тайфун . опашата лъжа в книгата твърди за смерч като я вдигнал и я носил час , а после почнала да предсказва . Като мъртвата Зона на стивън кинг . глупости .
  • 6 Факт

    31 32 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    Баба ми навремето казвше,че сме от триста ку.ци на плювци.Сборище от племена,които не могат да се понасят ! Единствено името е останало -България.

    Коментиран от #9, #42, #48

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баба Ванга

    29 11 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Българин не е раса или народност а титла като римлянин например.Имало е и негри граждани на Рим.Сега и в Чукотка който пише на български и е православен е българин

    Коментиран от #13, #15, #19

  • 10 СрАЩ

    48 12 Отговор
    "Нали видяхме и последния доклад на департамента на САЩ, в който се говори за явна дискриминация на българите в Северна Македония"
    Да си гледат собствения бъркоч. В Македония всички са българи. От кого са дискриминирани след като живеят там поколения наред. Или им трябва ново "огънче" за да си пласират оръжието. Говедарски миз..ерници.

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е.С.

    10 39 Отговор
    Ванга и Дънов са пророци и предтечи на антихриста.
  • 13 Факт

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Ванга":

    Те и в Монголия пишат на кирилица 😀
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Северна Македония е като

    10 15 Отговор
    Северен Кипър
    Ако бяхме приели Северна Македония в ЕС България щеше да сбъдне санстефанска България в границите на ЕС

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аспарух

    9 11 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Ванга":

    Добре ще питаме чукчите и Еленовъда Шойгу дали се чувстват българи .А мАкедонската наденица българска ли е или....., а марсианците, а пак а ???

    Коментиран от #35

  • 20 димитриjе латас

    6 66 Отговор
    Бугари во уставот на Македониjа е ПРЕДАВСТВО !!!!! Македониjа во душата , Бугариjа во Татарстан , Афганистан , Пакистан и нивните роднини од Турциjа и Русиjа !

    Коментиран от #22, #26, #27, #29, #36, #39

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    53 2 Отговор

    До коментар #11 от "УДБА Тутуна₽о Владо":

    В C. МAКEДOAНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe ви мaймунджулъци, мeкo кaзaнo.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 2 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    В C. МAКEДOНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe ви мaймунджулъци, мeкo кaзaнo.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "Северна Македония е като":

    Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
  • 25 КОМЕНТАР

    32 4 Отговор
    ЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ Е ИЗМИСЛЕНА ТЕРИТОРИЯТА, ТЯ Е БЪЛГАРСКА
  • 26 да ти го нали знаеш КЪДЕ

    36 3 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    Северомакедонската безмозъчност няма равна на себе си и на Северия полюс при замръзналите еуглени.
  • 27 Гръч

    25 2 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    Вje сte укrаjнskj aлбанцj.Mакеtaта жjвеат у България защото са българи и не пишат на шльокавица
  • 28 БГ ТОЛ

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    Начело на цивилизацията Великия Шаман, който е чел Винету и засадил великото бългаско поле с тикви, прокарал магистралата на живота до слънчака, диверцифицирал газовата тръбата от неръждавейка, построил великата ограда на Европа от тел и всяка зима лови снежинките във въздуха.
    А на великия народ не му пука за 1300 години история.
  • 29 МУРЗИЛКА

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    Го вкара голот на празна врта?
  • 30 Мюсюлманите са си напазарували

    17 2 Отговор
    Балканите плодородни земи малко християни вода извира от минерални извори и вали от небето ние си играеме на демокрация двама се карат трети печели
  • 31 Крал Джулиан

    15 5 Отговор
    Ако ключът се държи от албанците, СИЛАТА ДА НИ Е НА ПОМОЩ.
    Пазете се много от идеята за възраждането на велика аЛБАНИЯ - БАБА ВАНГА ГО Е КАЗАЛА.
    Това е нещо много опасно.
    Дилърите на ЦРУ, прекалено много взеха да се вземат на сериозно и време да им охладим тези мераци.
  • 32 Перо

    17 2 Отговор
    Скоро албанците ще им набият обръча на македонистите от ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, стига малко да ги дисциплинират, като ДПС в БГ и Турция! Албанците правилно казват, че бог направи македонците българи, а Тито македонци! По трудния начин ще го разберат! Македонистите имат една идеология, която е антибългаризма, но вече договора е с ЕС и не могат да говорят за български диктат!

    Коментиран от #46, #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ?????

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аспарух":

    Ко, ко каза!?
  • 36 ХаХаХа

    21 0 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    По-предателска и долна българска прослойка от македонците, няма. Тия ренегати може да са за нас представители на най-сантименталната част от българската история, но са най низката част от българската нация.
  • 37 Докато

    6 7 Отговор
    Българите в Македония използват фашистки функционери за символи, като украинците - Бандера, няма да ги приемат в нито едно прилично общество. А нашите криптонацисти им ходят дори на крака. Като Урсула и Жопез.
  • 38 Факти:

    12 1 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са били българи, но тъй като са
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите са значително
    по-малко !?
  • 39 Дрън, дрън !

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "димитриjе латас":

    Тези келемета така "подскачаха" и срещу смяната на името на нещастната си държавица, но накрая това стана и с
    гласове и от опозицията.Това са "котешки каваци" за да се правят на жертви на "фашистичка" България и
    да се създаде впечатлението,че френското предложение е в тяхна вреда. За съжаление истината е, че то е категорично против интересите на България...
  • 40 Атинската демокрация

    1 3 Отговор
    Прецака Монархиите в Европа
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Интересно

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    И моя тъст стар македонец Светла му памет казваше същото.
  • 43 ами,

    14 1 Отговор
    Няма нужда да се слагат в устата думите на баба Ванга,че ключът за съдбата и бъдещето на Македония се държи от албанците“.То е очеизвадно за всеки нормален и здравомислещ човек.Но тези които си въобразяват,че са потомци на Александър Велики не са такива.Донякъде се радвам,че албанците ще ги претопят в обозримо бъдеще,и ще изчезнате тези ..."О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?....но такава е съдбата на всеки отрекъл се от майка България.
  • 44 по-добре не ни занимавай с глупостта си

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Просто човек":

    написал си едно О в повече
  • 45 западна македония

    2 0 Отговор
    само като прочетеш че баба ванга била говорела за “северна” македония и те избива на смях … тази глупост северна е само в главите на пропагандаторите до скоро никой не го е мислел че ще бъде северна па камоли баба ванга да го каже тя никога не е говорила глупости !!! но това не изключва факта че има много глупави хора по нашите земи които смятат обратното но такъв е живота длъжни сме да търпим идиотите около нас
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    А Бог тебе те створил таков каков што си - мизерен и глуп шовинист.
  • 48 Хвърчилков

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    На баба ти ФърчиЛто.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 македонец

    0 0 Отговор
    Много англичани пишат, за македонците като самостоятелен и различен народ от българите, които заслужават да имат своя независима и суверенна държава. Това което им е направило впечатление е, че при всички въстания които са били потушени в кръв -македонците , обикновенните хорица са стояли плътно зад войводите си . Нямало е предателства както при българите, нямало е отстъпление -всичко дружно са би ли заедно зад борбата . Когато бесят Алесандро Турунце всички македонци са намегдана и плачат . Когато хващат и бесят Левски няма българи ...крият се ...когато Ботев идва ...няма българи-крият се . Когато прострелват Гоце Делчев всички от четата му стоят до последния куршум за да пазят тялото на Гоце от турците . Българите са друго племе , македонците съвсем друго и ако някой има поне малко мозък, ще помисли, че може би пък го лъжат тези български изкукуригали историци и ей така от любопитство ще прочете и английски автори и ще мисли самостоятелно.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.