Last news in Fakti

11 Май, 2024 16:00 4 840 65

Резултатите от изборите в РСМ - шок за България и ЕС!

  • събина петканска-
  • северна македония-
  • политика

Цифрите от вота са успех за Сърбия и антиевропейските настроения на Стария континент

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Събина ПЕТКАНСКА

По време на отбелязването на Деня на Европа , започването на предизборната кампания на изборите две в едно и за Европейски парламент, дойде смразяваща новина за изборните резултати в Северна Македония. Победата с над почти три пъти повече гласове на антибългарските и антиевропейските настроения, представлявани от ВМРО-ДПМНЕ, в сравнение с проевропейски настроените до сега управляващи в лицето на СДСМ. За ВМРО-ДПМНЕ са дали гласи 43 % от избирателите а за СДСМ само 15 %.

Тези резултати ясно показват антибългарските настроения в Северна Македония и най- вече провала на българската външна политика спрямо Македония в последните 30 години. Това е резултатът от безхаберието и незаинтересоваността ни към най -близкия ни и най -важен съсед от всички нас. Вместо да използваме факта, че България чрез Ж. Желев първа призна Македония за независима държава и да започнем интензивен културен и икономически обмен чрез инвестиране, съвместни инициативи, радиа, вестници, поне една телевизия, пътища и бизнеси, да разясняваме работата на историческата комисия между Българи и Македония, ние проспахме тези 30 години.

И накрая като капак на всичко, Каракачанов при участието му в управлението с ГЕРБ, наложи диалог на ултиматуми със Северна Македония. България наложи вето на членството на Македония в ЕС. Действие на България, което явно е засилило антибългарските настроения, улеснило е сръбската пропаганда и видяхме смазващия му резултат.

Отделно от това Слави Трифонов, с мотива Македония, свали правителството на четворната коалиция между ПП, БСП, ДБ и ИТН на Кирил Петков, което беше започнало опити за подобрение на отношенията с Македония и преговори за отмяна на ветото. Със свалянето на правителството на четворната коалиция, прекъсна процесът на опитите на България да подобри отношенията със Северна Македония и да започне изграждането на икономически и добросъседски отношения.

Единствено за добро постижение може да се приеме в българската международна политика фактът, че при правителството на четворната коалиция с участието на БСП, въпреки съпротивата на ИТН, Слави Трифонов и неговия външен министър Ганчовска, беше прието френското предложение. За отпадане на ветото на България за членство на Северна Македония в ЕС и заместването му с промяна на конституцията на С. Македония с отразяване на българите в нея, преди приема на Северна Македония в ЕС. Гарант по което споразумение стана Европейският съюз и постигане на взаимно признати резултати от съвместната историческа комисия .

В България, загледани във вътрешните ни проблеми, досега никога не сме обръщали нужното внимание на отношенията ни със Северна Македония. Но при този изборен резултат при тях, при който антибългарските и антиевропейски настроения имат смазващ превес, българската политическа класа трябва да се събуди за подобрение на отношенията на България и Северна Македония. И да осъзнае отговорността си за изграждането на добросъседски отношения и да не тласка Северна Македония към Сърбия и Унгария, с което се поставят условия за разединение в ЕС.

Сега е моментът със започналата предизборна кампания в България за парламентарни и европейски избори, всички български партии и политици да обърнат нужното внимание на бъдещите отношения на България със Северна Македония. Всички български политици и общественици да добият някаква представа за историческите отношения между България и Македония в различните исторически периоди, за сегашната международна обстановка и всички да изградим обща българска позиция спрямо Северна Македония, която всички да споделят и преследват и да доведе до приобщаването на Северна Македония към ЕС и България.

Авторът е Кандидат за евродепутат от БСП - Бюлетина 24, преференция 108


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 излязла

    79 15 Отговор
    тая е като от албум на ПАЙНЕР....
  • 2 Българка

    107 13 Отговор
    Доказано е, че насила само може да се взема, а не да се дава. България първа призна Македония за независима държава, подпомагаше я. И като благодарнст получи от македонските власти, омраза, рекет, охулване, преследване на всичко българско
  • 3 да де

    95 14 Отговор
    Хайде на бас, че в Брюксел изобщо не им пука за антибългарските настроения в Македония.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Видьо Троев Видев

    35 14 Отговор
    Край на изборната агония!
    Черепът влиза в парламента!
    Правят коалиция Магнитски!
  • 6 Хистори ченъл

    79 22 Отговор
    "България чрез Ж. Желев първа призна Македония за независима държава"
    Огромна и фатална грешка на която берем плодовете и до днес! Т. н. "демократични сили" родиха само глупости под давление на западните служби и посолства и сега е невероятна каша!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 строител

    32 11 Отговор
    Ама тази звИзда е много шпакловата , и два пъти с водна шкурка е минавана !!!
  • 9 Бендида

    72 5 Отговор
    Шок, не. Беше очаквано. Антибългарската кампания няма да спре, докато Македония бива дундуркана по европейски. Морковът не дава резултат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дидо

    43 17 Отговор
    Настоятелно моля, ,, звезди като тази Сабина, предстанител на БСП, изобщо да не се обаждат по темата Македония...
    БСП-комунистите, които насила македонизираха целият Пирински край нямат НИКАКВО морално право даговорят по тая тема !!! СКРИЙТЕ СЕ !
  • 12 ХАХАХА

    33 10 Отговор
    И що да са шок за българите ? Може би са по честни от тези в България, защото ако изборите в България са честни ,а не манипулирани ще бъдат шокирани тези ,които се водят управляващи ,а най много отвратителното посолство ,което си е разпасало пояса .

    Коментиран от #19

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    11 26 Отговор
    ТАЯ ПАТКА ДАЖЕ НЕ ЗНАЕ ЧЕ
    ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е 100% МАКЕДОНЕЦ
    ....
    И КАЗВА ЧЕ Е БЪЛГАРИН ....
    ....
    СРАМ ЗА БСП :))

    Коментиран от #23

  • 14 Алстр Кроули

    23 27 Отговор
    Браво,там са истинските балкански славяни православни с характер , а не ротари-тамплиери-зидари антихристи-фашисти
  • 15 Иво

    24 3 Отговор
    За съжаление, нашите избори също ще са доста шокиращи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1122

    12 14 Отговор
    Прекрасна д-р Събина Петканска!
  • 18 Пълна

    30 15 Отговор
    глюпост е статията! Ние сме проспали ,ние сме пропуснали, няма такова нещо! Просто там хорицата в болшинството си не струват! Не им трябва ЕС на тези неграмотници!
  • 19 Някой

    8 17 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    На тежки лекарства си май? Някаква руска химия или директно облъчване?

    Коментиран от #25

  • 20 Далече

    15 14 Отговор
    От ЕС близко до сърбия и руслямия ,това ни чака и нас с Възраждане

    Коментиран от #30

  • 21 Хм...

    32 1 Отговор
    Признахме ги първи (за което гърците още ни се цупят), подарихме им танкове, та да се сдобият с поне някакво подобие на армия.
    Обаче и там нпо- то не спи. Иначе казано, разделяй и владей.
    Накрая Сърбия ще ги прилапа и ще кротнат макетата.
  • 22 Запознат

    22 2 Отговор
    Много верни неща има в писанието, но и много наивност и непознаване на темата в дълбочина. Опити от българска страна са правени много, вкл. сътрудничество с медии, преса и пр., но Скопие не допусна такова, като впрегна цялата си машина от служби, академични институции, сръбска агентура, зависими от Белград бизнесмени, историци, политици, като Груевски, Миялков и много други. Нещата там са много по сложни и не опират само до идентичността на македонците, а кой да я контролира. Засега Сърбия успява. Както успя в Черна гора и Босна и Херцеговина. Тук е дълбоко намесена и геополитиката и дългата ръка на Кремъл. Но не само. Дълго е за обясняване и отегчително.

    Коментиран от #59, #65

  • 23 Гоце

    17 7 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    За съжаление Георги Димитров е чист българин! Но виж основателят на партията Димитър Благоев е северномакедонец. И тая, понеже е от наследниците му, се изказва абсолютно неподготвена.
  • 24 сърбина

    5 4 Отговор
    потканска
  • 25 ХАХАХА

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Абе тебе са те облъчили още натювските бомби с обеднен уран хвърлени през 1999 година в бивша Югославия. Мале кръв .... такива промити като тебе, че светът не ги ще фащстките и циливизования " запад! ХАХАХА
  • 26 Вълканов

    24 7 Отговор
    Свърши историята, че в Македония живеят Българи. Македонците казаха НЕ на Българите. Това е естествен процес и както Влахия бе откъсната от България, така днес Македония ни би шута. Незная кога , ноо ткъсването на територии ще продължи. България е обречена . Не са ни виновни само чуждите сили. Вината си е в самите нас. 1. Кой избра София за столица, щото щяла да е притегателен център за всички Българи. Това настърви съседните страни около нас.2. Кому служеше войнствената ни гръмогласна политика срещу съседните държави през началото на 20-ти век. 3. Грешката на тесните социалисти за братство със Сърбия - изоставянето на националната политика заради тази идея. 4. Преклонението пред чуждоманията към Запада и заблуждението, че са наши приятели.5.Калпавите ни историци, които не знаят нашата древна история и замесването им в разни съвременни политики след Освобождението. 6.Разрухата на държавата, от която ще избягат всички . Продължавайте да целувате задника на Западно европейците, за да ускорите пълното ни разпадане.

    Коментиран от #33, #34

  • 27 Хасковски каунь

    12 19 Отговор
    Осъзнайте се българи.Там ние сме окупатори - фашисти. Такива сме и в Северна Гърция.
    Нека се извиним
  • 28 Хасковски каунь

    2 18 Отговор
    Мисля, че и нашата Пиринска Македония е обречена
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да ти е.б....еммммм

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Далече":

    гейсъюза
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анджо

    10 4 Отговор
    Е нали точно БКП и сега БСП ни докараха на това дередже. Какво дава акъл тая проклета комунистка. Сега Македонците ги е яд ,че Българите си траят за да видим до кога ще се наговорят до насита. Ще видим и как Брюксел ще им отговори.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Браво на македонците ,те са народ

    11 9 Отговор
    И ще пребъдат, за съжаление българите се продадоха и вече има само остатъци от такъв народ и скоро ще се претопят и изчезнат съвсем
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Македонците избраха верния път

    10 14 Отговор
    И ще тръгнат напред ,Македония вероятно ще вземе част от България ,защото България е разкъсана от омраза отвътре и вероятно ще се разпадне

    Коментиран от #41

  • 40 Какъв шок бе, докторке?

    14 1 Отговор
    Цялата им кампания беше базирана на антибългаризъм. На всички без изключение. Тепърва ще има шок като се срещнат с Европейската комисия. Ама ако искат да се сърбизират никой няма да се впечатли, пази Боже да им пречи. Всеки народ има уникалната възможност сам да се закопае.
  • 41 Ти лут ли си?

    1 9 Отговор

    До коментар #39 от "Македонците избраха верния път":

    Или само путинист?
  • 42 ,,Великите сили,, смачкаха котарака..

    4 0 Отговор
    и сега мишоците си ,,разиграват коня,,
  • 43 Конгресът на САЩ през м.10/2023 г.

    12 7 Отговор
    прие Резолюция за тържествено чествуване на Македонската азбука,история и литература.
    Послвнничкатс им в Скопие каза...Щастлива съм,че не съм в България
    Каква стана тя?
    Русия ли ни пречи или САЩ?
    Най тъпото племе сме на Балканите.
    Губим 4 войни ,50% територии и половин милион убити мъже.
    Нали побеждавахме с колко убити?
    Македонците ми направиха за с мях.
    Искаме в конституцията им беше лгари и те казват ако вие запишете македонците.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мъдев

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Перо":

    Ше ти друсна хайверо у устето гоцеделчевски ахрянин
  • 47 някой

    7 3 Отговор
    Авторът с тези виждания определено не заслужава място в Европарламента и не само.
  • 48 Никой не иска да бъде българин

    2 10 Отговор
    Ами гнусно е. Каква е тази българска налудничавост да искат всички да направят българи? Като почнеш с гнусният възродителен процес и завършиш с маниакалната обсебеност непременно да накараме македонците да се признаят за българи? Ами не са, какво толкова.
  • 49 13675

    12 1 Отговор
    провала на българската външна политика спрямо Македония.... Ех, ако беше само това...
    Провалиха цялата държава. Хора без нужното, образование, мофиоти, калинки. Лошо, седим и ги траеме а, не ги, изнесем един път за винаги
  • 50 Турчин

    11 7 Отговор
    Поздравления за Македония, така се става ДОСТОЙНА НАЦИЯ. ПОПЪТЕН ВЯТЪР..
  • 51 Тино

    4 4 Отговор
    Няма за какво Северна Македония да харесва и иска ЕС е България.
    То българите взаимно не се търпим и на улицата искаме другите да ни обичат.
  • 52 хммм

    5 1 Отговор
    Каква пък е тая поп-фолк певица?
  • 53 Въпрос на време

    3 4 Отговор
    Рсм да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 54 3.14

    7 2 Отговор
    другарко Петканска написаното по-горе от вас е пълно лицемерие та нали вашия Георги Димитров забърка тази каша да угоди на Сталин н Тито
    г-н Мицкоски дали ще дочакаш разумен български политик не знам но българите ще дочакат такъв от македонска страна и дано да е по умен
  • 55 не може да бъде

    1 0 Отговор
    М-да досега както се оказва сме обръщали малко внимание на РСМ!Редно е значи при това положение да ги зарежем окончателно и да ги оставим да се пържат в собствения си сос!
  • 56 За протокола

    3 2 Отговор
    Да качват кандидатурата им на трупчета докато започнат да се държат прилично и това е.
    Европа не е приритала за тях. Както и ние.
    Още много македонци ще се сетят, че са българи и ще си вземат паспортите и в един момент ще обърнат палачинката.
  • 57 ТЪПАКА

    1 2 Отговор
    ВИЕ МАЙ НЕ ЧЕТЕТЕ КАКВО ПИШЕ ДРУГАРКАТА
    АЛОООО
    СПИТЕ ЛИ ?
    СПЕТЕ
    СПЕТЕ
    ЧЕ НА 9 ЮНИ ЩЕ ВИ РАЗКАЖАТ ЕДНА ПРИКАЗКА ,КОЯТО СТЕ Я СЛУШАЛИ
    И.ПАК ЩЕ ЗАСПИТЕ
    ОЩЕ 15 ГОДИНИ
    И КАТО СЕ СЪБУДИТЕ
    И РУСНАЦИ И МАКЕТА И ВСИЧКИ ЩЕ СА ПРИ ВАС И ЩЕ ВИ ХРАНЯТ С ЛЪЖИЧКА
    АЛООО
  • 58 М.Т.

    4 0 Отговор
    Не знам защо не кажете истината
    Истината е ,че провала на външната.политика е тотален
    Антибългарски и антиевропейски кандидат спечели ,антибългарско говорене ,което.още повече ще изостри отношенията ни с РСМ
    Но не се казва истината.
    Тук се коментират неща ,които нямат общо с реалността.
    Шизофренни твърдения, носещи само омраза и ненавист.
    Какво ви пречат македонците и защо да не бъдат наши приятели ,а врагове!
    Това зависи от нас и от тях.
    Успех на кандидата и на всички,които обичат България, а не чуждопоклоничеството.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 🤣🤣🤣

    2 2 Отговор
    А стига ма..най важни съседи биле .. Много по-важни съседи са ни Гърция, Турция и Румъния па тия.. вуците ги яле..
  • 62 Да питам

    3 1 Отговор
    Абе, и тука ли налазиха македонистчетата....
  • 63 ИНЖ1

    5 0 Отговор
    Айде стига драми!!! Какво е РСМ за ЕС??? Затова Стамболийски е казал: "Предадохме Тракия за едни чукари!".
  • 64 Бай Хуан Цицоманов

    1 1 Отговор
    Ми те македонците са си българи , следователно са си същите иддиоти като нас!
    Но въпросъте е след като оня глупендер от СДС Желю някой го би по устата да ги признава първи (то ясно кой го би де - англосаксите) и деюре туй е др. измислена държава. ЩО ?!! Аджеба изобщо се вкарваме в тез филми и ние? Вето на всичко македонско до дупка и пълен блокажа на всичко тяхно, никакъв внос, ебарго и това е! Докато им дойде акъла след има няма 100 г. , ако нас тогава изобщо ни има.
  • 65 Цицоманов

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    На някой все дългата ръка на Кремъл им бърка в з@дника! Ама така е когато ние вечно я хапем кога ни е протегната ...