Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Май, 2024 11:15 1 594 63

Да спасим децата на Харков от ежедневния обстрел на руските бомби

  • харков-
  • война-
  • украйна-
  • русия

В близките дни в града ще бъде отворено първото подземно училище

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

Преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Харков беше вторият по население град в Украйна с население от 1,4 милиона официално регистрирани души и 2 милиона украинци, които действително живеят в него. Харков се намира само на 30-40 км от държавната руско-украинска граница и е обект на ежедневни въздушни атаки от руски крилати и балистични ракети, дронове-камикадзе и управляеми авиационни бомби. Цивилни, включително деца, страдат от геноцидната военна тактика на Кремъл.

От началото на войната в Украйна са убити 546 деца, а над 1 330 деца са ранени. Повечето жертви са в Донецка (530), Харковска (365), Херсонска (150), Днепропетровска (137), Киевска (130), Запорожка (108), Николаевска (104) области. Тези данни не са окончателни, тъй като в много региони, където продължават боевете и в окупираните територии, преброяването в момента е невъзможно.

Да си припомним едно от последните престъпления на руснаци срещу жителите на Харков. На 8 май руската армия обстрелва един от кварталите на града: попадение е регистрирано на територията на училищния стадион. В резултат на атаката са ранени седем цивилни (четири деца, две жени и един мъж). При сутрешната атака на Харков руснаците умишлено удрят деца! Руската ракета е „пристигнала“ на училищен стадион в микрорайон Салтовка, в резултат на което са ранени тийнейджъри, които са оперирани и са в реанимация, като един от учениците е с ампутиран крак. Така ли трябва да живеят децата в 21 век, страдайки и умирайки от руски бомби?

Но, въпреки изключително тежката ситуация в града, децата са си деца... Те искат да учат, да се забавляват и да живеят. В близките дни в Харков ще бъде отворено първото подземно училище (обучението в редовни училища не се провежда поради опасната ситуация в града), в което ще започнат да учат 620 деца. Това ще бъде първото подземно училище в Украйна. Училището се намира на 6 метра дълбочина и де факто е бункер. „Като се има предвид, че броят на желаещите да учат редовно сега значително надвишава броя на свободните места в едно такова безопасно училище, много се надяваме да имаме време да построим поне още три в други райони на града“, каза кметът на Харков Игор Терехов. Във времена на война, когато достъпът до образование е ограничен, подземните училища могат да бъдат ключов елемент за осигуряване на бъдещето на една нация.

Наближава времето за завършване на училище и децата на Харков не искат да бъдат лишени от това паметно събитие. Но тъй като градът е под ежедневен обстрел от руските войски, бъдещите абитуриенти са принудени да репетират просто насред улицата, рано сутрин, в 5-30 сутринта, докато няма коли и обстрел.

Харковска област е една от най-засегнатите от руската агресия области на Украйна. В резултат на руските атаки в Харков беше разрушена почти цялата енергийна инфраструктура, която не може да бъде бързо възстановена. Днес, въпреки обстрела и прекъсванията на електрозахранването, повече от един милион жители остават в града.

За Владимир Путин присъствието на рускоезично население в града не е фактор за допълнителна милост. И дори обратното – Путин смята рускоезичния град Харков за своя собственост и е убеден, че може да прави с него каквото си иска. Харков като „втора столица“ на Украйна има символично значение за Кремъл и агресорът иска отмъщение за това, че не успя да превземе Харков през 2022 г. и след това беше принуден да изтегли войските си от по-голямата част от района на големия град.

Но представители на руската пропаганда се опитват да представят засилването на терора в Харковска област като уж „отмъщение“ за военните действия на руските доброволци в Курска и Белгородска област на Руската федерация, както и за терористичната атака в Крокус Сити Хол, неоснователно обвиняващи Украйна за това.

През март тази година Путин за първи път използва термина „санитарна зона“ по отношение на Харковска област, граничеща с Русия. Този термин се прилага за райони, които са необитаеми в резултат на предизвикани от човека или природни бедствия. Така че превръщането на Харков в необитаем е една от целите на руснаците. Близостта на града до руската граница, според Кремъл, значително опростява задачата за извършване на геноцид над цивилни. Безнаказаността на Путин го насърчава да извършва нови военни престъпления, които могат да се разпрострат извън границите на Украйна, тъй като руските заплахи вече са били отправяни повече от веднъж към европейските съюзници на Украйна.

Сигурността на Харковска област може да бъде гарантирана чрез разполагането на допълнителни системи за ПВО и създаването на демилитаризирана зона на руска територия. Западните системи за противовъздушна отбрана са в състояние да свалят почти всички видове руски ракети, които врагът използва за атака на Украйна. Благодарение на тях вече са спасени десетки, дори стотици хиляди животи.

За да спасят от пълно унищожение Харков и други гранични градове на Украйна, които ежедневно се обстрелват от руски войски, държавите-членки на „коалицията Рамщайн“ трябва възможно най-скоро да предадат на украинската армия модерна противовъздушна и противоракетна отбрана системи, способни да неутрализират балистични и хиперзвукови ракети. Освен това, за да се неутрализират руските ракетни установки, стартовите площадки на дронове и пистите за тактически самолети и бомбардировачи, е наложително да се отмени забраната украинските въоръжени сили да използват западни оръжия на международно признатата територия на Руската федерация. Съюзниците позволяват използването на техните оръжия само на територията на Крим и четири региона на Украйна, включени от Кремъл в Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безсрамници

    82 5 Отговор
    А палестинските деца да не са втора ръка деца?

    Коментиран от #25

  • 2 Соломон Паси

    70 3 Отговор
    Да спасим децата на Газа от всекидневния обстрел на Хазарите!
  • 3 Сионистко зло

    43 3 Отговор
    Бъди грийн убий сионист.
  • 4 Последния Софиянец

    61 5 Отговор
    За три години в Украйна убити 500 деца а за три месеца в Газа 15 000 деца.
  • 5 Черни очила

    67 3 Отговор
    Полски новини как не видяха 10години как обстрелваха децата на Донецк и Луганск?
  • 6 Гост

    56 3 Отговор
    А българските деца, които изгоряха живи, кой ги спаси?
  • 7 Калпазанин

    47 2 Отговор
    Спасете децата не само в укрия но и в Палестина, от ционистките кръеопийци
  • 8 БГ светлина

    5 53 Отговор
    Крайно време е да се помогне с ПВО, ракети на Украйна не само декларативно, а реално. Защо САЩ и Великобритания участваха за защита на небето над Израел пряко, а за Украйна основно помагат с декларации. Защо не се затвори небето над Украйна?

    Коментиран от #10, #28

  • 9 Илиев

    50 4 Отговор
    За да спасите хората и децата на Харков,клоуна Зеленски трябва да го закачите на първия ел. стълб и то завинаги.Спрете този гном,заради когото загиват млади мъже на фронта.Съдбата на фашизирана вече Украйна,е в ръцете на нейния народ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тома

    47 1 Отговор
    И защо децата на Харков не ги евакуираха както направиха руснаците с Белгород.Май бандеровци ги използват за жив щтит
  • 12 Офанзива

    45 2 Отговор
    Защо навсякъде където има война и насилие има еврейн-ционист президент?
  • 13 Файърфлай

    28 2 Отговор
    Да спасим България от децата на Преторианскета и Дипломатическата фабрики за Особени ,,Умни,, Млади Управленци.На 9 юни е може би последният ни шанс...
  • 14 Истината

    2 39 Отговор
    Това е руский мир- разруха и убийства, изпепеляване на невинна държава, която иска да е свободна и суверенна. Ужасът на 21 век се нарича Путин, преродените в него Сталин и Хитлер, който върна света 80 години назад. Трябва да бъде спрян, докато не подпали трета световна война. Вече е поставил на военни релси целия свят, Русия заради такива като него не може да се развива мирно , тези познават само насилието и терора като начин на управление.

    Коментиран от #18, #46

  • 15 зевзек

    30 1 Отговор
    поляците са заслепени от русофобия, стеснено им е мисленето, една полска телевизия, поканила и тя американския професор Миршхаймер, който е на балансирани позиции, по отношение на конфликта, и професора три пъти му обясни на водещия какъв е проблема, и какви са реалностите на Запада с Русия, и онзи пак не го разбра
  • 16 Край

    29 2 Отговор
    "руснаците умишлено удрят деца" - Брей това руснака цял людоед бе. Колко плащат за авторството на такива прозрачни лъжи. 10 хил. долара на месец и ще пиша по съвест такива "истини" на конвейр.
  • 17 Сандо

    29 0 Отговор
    Да бяхте се сетили преди десет години да спасите децата на Донбас,които тогавашния укроПрезидент беше решил да ги изпрати в мазите да учат.Сега какво ще спасявате от неизбежното наказание за варварството на укронацистите?
  • 18 Истината

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Може и да си прав но не си достоверен докато защитаваш израел и оправдаваш геноцида над палестинският народ.в момента има един президент по страшен и от Путин и това е нетаняху.
  • 19 АМИ ЩЕ ПОЧАКАТ

    22 1 Отговор
    ПЪРВО ДЕЦАТА НА ДОНЕЦК
    ПОСЛЕ НА ГАЗА ПОСЛЕ НА БЕЛГОРОД
    ТА ТИЯ НА ХАРКОВ ЩЕ ПОЧАКАТ
    КОФТИ МАЙНА НЕ МОЖЕШ ДА СПРЕШ ИНТЕРНЕТА
  • 20 Селянин

    24 0 Отговор
    Поредната доза дезинформация предназначена за канарчета.
  • 21 Гробар

    17 0 Отговор
    А децата от Газа?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тонката

    7 0 Отговор
    Вместо коментар:

    "Машината е конструирана и пусната в действие от близо десетилетие, но до голяма степен е пазена в тайна. Начинът на правене на бизнес е чрез скрити контакти с медийни и технологични компании, организации за „проверка на факти“ и различни други умни стратегии, всяка от които е насочена към засилване на влиянието на някои източници на информация и премахване на други. Целта винаги е била да се развиват определени наративи и да се "лекува" общественото съзнание....Цензорите бяха убедени от правителството, че е тяхна работа да решават каква информация ще види бял свят и каква не, независимо от истината.....Армия от бюрократи се зае да управлява всички потоци от информация в Интернет, с амбицията да превърнат основния източник на новини и споделяне в гигантска измама.....Цензурата вече е пълноценна индустрия, работеща с университети, медийни компании, правителствени агенции и дори млади хора в училище, които учат за "специалисти по дезинформация"...."

    Та така....Не се хабете да задавате въпроси, на които никой няма да ви отговори....Безсмислено е!
  • 25 Хахахаха

    1 24 Отговор

    До коментар #1 от "Безсрамници":

    Не бягай от темата! Тук става въпрос за украинските деца убити от руски бомби! За палестинските деца пише в другата статия, там коментирай за тях!

    Коментиран от #30, #34, #50

  • 26 У лево бре !

    7 0 Отговор
    Операция „Имитация“: руската армия извършва огромна заблуда край Харков.....
  • 27 Студопор

    10 1 Отговор
    Сайта трябва да се казва ПРОПАГАНДА, а не ФАКТИ.
  • 28 Студопор

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "БГ светлина":

    Те ФАЩ и Англия активно участваха и в бомбандировките над България, ако не помниш.

    Коментиран от #32, #63

  • 29 Ха хи хо

    14 0 Отговор
    Как пък не се сетихте за децата на Донецк!
  • 30 Тонката

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хахахаха":

    "Не бягай от темата!"

    Това не е бягство от темата, а въпрос за двойните стандарти!!!!
    Или не си го разбрал?🤔

    Никой не е ОК със загиналите деца, но не можеш да навираш в лицата на хората 500 убити деца в Украйна и тотално да неглижираш хилядите убити деца в друга точка на света!
    Трябва ли да ти припомням какво каза Мадлин Олбрайт по повод на убитите 500 000 иракски деца?
    Да, това е война и винаги ще има косвени жертви, но не е ОК да са се правиш, че само в Украйна има убити деца.
  • 31 бързо

    3 13 Отговор
    Всички копейки на амбразурата тук се пише срещу бащицата! Храчене и плюене веднага!

    Коментиран от #33, #36

  • 32 БГ светлина

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Студопор":

    А ти да не си столетник, че помиш бомбардировките от ВСВ? И аз пиша не за бомбардировки, а за предотвратяване на такива и спасяване на цивилни жертви
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АААААА НЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хахахаха":

    ТАЯ НЯМА ДА Е БЪДЕ
    ПРАЙШ СЕ НА ХИТЪР НО НЕ СТАВААААА
    АБЕ МАМУЛ ЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ СИ НАЙ УМНИЯ НА СВЕТА
  • 35 Тото 1 и Тото 2

    10 0 Отговор
    А ние как да спасим децата , че и себе си даже от прекомерното облъчване с лицемерна ПЕЕВЩИНА и просташка БОЙКОВЩИНА , комбинирани с харвардско изпиране !?
  • 36 НЕ Е НУЖНО ВСИЧКИ

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "бързо":

    МАЛКОТО УКРОМИСИРИ СЕ МИСЛЯТ ЗА ВАЖНИ И ЗНАЧИМИ
    АМИ НЕ СТЕ
    МАЛКО СТЕ И СТАВАТЕ ВСЕ ПО МАЛКО
    ТА ДЕСЕТИНА КОПЕЙКИ СТИГАТ ДА ВИ РАЗПУНДЯТ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ми Даааа

    18 0 Отговор
    Трябва да се спасят децата на Харков. Да бъдат изпратени в Русия и мир да видят и на детски летни лагери лятото да си починат от тези украински нацисти

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 я пак

    0 12 Отговор

    До коментар #39 от "Ми Даааа":

    И да карат картонени танкове с будьоновки на главите. Май ъпдейтите са ти спрени някъде осемдесетте години.

    Коментиран от #47, #48, #61

  • 42 Някой

    18 0 Отговор
    Що не спасявахте децата на Донбас от ежедневните украински бомбардировки вече над 10 години? Мижитурки двулични. Поляк е професия. При това не особено уважавана.
    А, и руснаците не бомбардират цивилни обекти в Харков. Виж, военните и критичната инфраструктура (жизненоважна за военната) е смилана методично. Да ви е честито!
  • 43 Фен

    10 0 Отговор
    Путин е слабак! Нтянаху, толкова цивилни избива за ден в Газа!
  • 44 Шмъркан

    8 0 Отговор
    Да ги бяхте спасили преди 10 години от преврат.Късно е вече и за самите "спасители" да се спасят.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Яко си

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "я пак":

    бъгясал, ама иначе за ъпдейти нещо квичиш.🤡🦄
  • 48 Кви танкове от картон, кви будьоновки

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "я пак":

    без гОмнар надрусан, хептен си се изпиздилот.тия наркотици.😂
  • 49 МИНА

    13 0 Отговор
    А ДЕЦАТА НА ДОНБАС КОЙ ГИ СПАСИ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Верно ли!

    13 0 Отговор
    Боже! Прибери си версийте! Като убиваха руснаци и българи, Запада мълчеше. Каквото се обадило, такова му отвърнало.Минските "споразомения", бяха фалш.Да! Жалко е, че умират деца, живота е такъв, какъвто си го направил.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Точен

    8 0 Отговор
    Крокодилските сълзи на Запада, особено полските, са грозно и престъпно премълчаване на голямото Зло - Нетаняху и Зеленскси, поощрявани от Вашингтон и Брюксел.
  • 55 Направо в САЩ

    5 2 Отговор
    Пращайте ги директно в САЩ.
    Най-свободната и демократична държава.
  • 56 М3 голд

    6 0 Отговор
    Факти, прочетете си големия материал още веднъж. Пълен с противоречия и дезинформация. Ако това е ваш анализ, задминали сте Бесарабски фронт. Съжалявам ви - журналисти и най вече собственика. Защото не е вярно, че парите не миришат.
  • 57 О,чуден

    3 0 Отговор
    А е да не би в неделя да оставят дежурен модератор портиер?! Голям евроатлантик,голям украйнозащитник, голяма работа въобще! Къде ви е редакцията бе мой,да дойда да ти стигна ръката и ако трябва да те прегърна- толкова съм възхитен!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бай той Толстой

    1 0 Отговор
    Много елементарно бе,ало пропагандата!
  • 61 Бай той Толстой

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "я пак":

    Ти патка ли си търсиш,моето момче?
  • 62 фашистки рашастан в изолация

    0 0 Отговор
    Да спасим децата от фашистките терористи !
  • 63 русофилска гняс

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Студопор":

    Те рашистите доста сериозно участваха в бомбардирането на цяла България и всички български градове ако не помниш