Last news in Fakti

7 Май, 2024 04:38 1 995 14

Опръскаха с червена боя австрийския министър Каролине Етщадлер

  • австрия-
  • министър-
  • каролине етщадлер

Инцидентът стана преди конференция срещу антисемитизма

Опръскаха с червена боя австрийския министър Каролине Етщадлер  - 1
Снимка: YouTube

Австрийската министърка по европейските въпроси и конституцията Каролине Етщадлер е била оплискана днес с червена боя пред Австрийската академията на науките (ААН), докато е отивала с председателя на Еврейската общност Оскар Дойч за откриване на двудневна годишната международна конференция срещу антисемитизма, предаде БТА.

При влизане в сградата неизвестен мъж е излял няколко литра фалшива кръв по участниците. Конференцията се провежда за трети път във Виена по инициатива на Етщадлер.

Активистът е бивш член на протестното движение "Последното поколение". Протестът е бил насочен срещу "нормализирането на геноцида" и за "прекратяване на огъня" в ивицата Газа, заяви активистът Давид Зоненбаум пред информационната агенция АПА. "Не става въпрос за антисемитизъм. Става въпрос за потискане на всякаква критика към действията на държавата Израел", заяви Зоненбаум, който е член на еврейската общност в Австрия.

Нападението е отвъд всякакви граници, написа федералният канцлер Карл Нехамер в "Екс". "Екстремизмът и антисемитизмът са отрова за нашето общество! Ще продължим да се борим с тези форми на екстремизъм с всички конституционни средства!"

Кабинетът на Етщадлер окачестви инцидента като целенасочена атака. Говорителката на министърката заяви, че мъжът се е опитал да атакува конкретно Етщадлер и Дойч. "Това беше предотвратено само благодарение на бързата намеса на служителите и на полицията".

Етщадлер е потресена, че "подобни действия се случват на събитие, което е съсредоточено върху по-добрата работа срещу антисемитизма". Подобно поведение няма да бъде прието. "Миналата седмица бяха осквернени еврейски магазини, днес нападения срещу участници в конференция за антисемитизма - омразата към евреите в Австрия показва грозното си лице посред бял ден", заяви тя.

Тазгодишната конференция за антисемитизма е съпроводена от увеличен брой на антисемитските инциденти в Австрия и Европа. Както по-късно обясни в речта си Етщадлер, през 2023 година броят на антисемитските инциденти в Австрия се е увеличил с 60 процента. В няколко държави членки на ЕС, той се е увеличил дори четирикратно.

"Броят на антисемитските инциденти е барометър за ситуацията в обществото като цяло", каза Етщадлер. Задължение на Австрия е да защитава евреите, добави тя. "Нападенията срещу евреи са нападения срещу нашето общество", обобщи министърката по европейските и конституционните въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червено море

    26 2 Отговор
    Подкрепяме само този геноцид, който ни изнася.
  • 2 Феликс Дж

    19 2 Отговор
    Колко символично - сънародница на Шикългрубер подкрепя политиката на Нетаняху. Навярно не си е задавала въпроса - КОЙ и ЗАЩО УБИ ИЦХАК РАБИН.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не знам за боята...!

    9 2 Отговор
    Ама е...убавка де...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 защо трябва да се потиска всяка

    20 1 Отговор
    критика към убийството на хиляди палестински жени и деца от Израел
  • 7 Антисем

    15 1 Отговор
    Мустакатия чичко не беше ли австриец? Той най добре се грижеше за правата на онеправданите австрийски израилтяни.
  • 8 Време е

    12 2 Отговор
    Австрия да закачи червеното знаме със сърп и чук над държавните си учреждения.Още от времето на соца бяха привърженици на комунизма,това беше единствената държава,където нямаше визи за някои соц. страни,включително България за номенклатурата със служебен паспорт..Но това почти никой не знаеше.Всеки си мисли,че на болшевиките паритев са в Швейцария....грешка,парите са в Австрия.

    Коментиран от #13

  • 9 шпритц

    1 1 Отговор
    Швестър, их мус шпритцен!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Питащ!

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "шпритц":

    Преведишън?
  • 12 Историк

    3 1 Отговор
    Ами той самия човек е евреин но явно има чувство за справедливост-не може да се твърди, че цяла една нация е изтъкана от едни и същи индивиди!
  • 13 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Време е":

    До 1954-55 година Австрия бе окупирана от СССР подобно на ГДР! След това руснаците се изтеглиха срешу ангажимента на Австрия да не членува в НАТО...
  • 14 бай Ставри

    1 0 Отговор
    бих я опръскал в бяло
Новини по държави: