Last news in Fakti

15 Май, 2024 21:05 3 752 33

Рекорден брой неактивни хора в трудоспособна възраст

  • агенция по заетостта-
  • хора-
  • трудоспособни хора

Вече надхвърлят 1 милион души

Над 1 милион е броят на неактивните лица на пазара на труда у нас, стана ясно по време на конференция, организирана от Агенцията по заетостта. Те не се обучават, не работят и не са регистрирани в бюрата по труда. Темата на конференцията беше "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще".

Типичният профил на неактивните в страната е жена на 56 години със средно образование, живееща в града.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, подчерта, че неактивните лица представляват значителен невъзползван работен ресурс. Той добави, че агенцията планира създаване на регистър за тази група:

"Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост. Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето", каза Вълов.

Той също така сподели, че 56% от лицата, активирани от агенцията, успешно намират своето място на пазара на труда.

"И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни - хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси". До края на месеца се надявам да стартират още осем", обясни Вълов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе хе

    69 1 Отговор
    Това, че не работят в България не означава, че не работят извън България, също като се добави и черният пазар на труд и цифрите стават други.
  • 2 Да не

    75 4 Отговор
    Са длъжни да ви работят за подаяния бе , селянин ?!
  • 3 Да ходят При Педофила

    4 24 Отговор
    На Фронта

    Коментиран от #6

  • 4 Aлфа Вълкът

    75 0 Отговор
    Работят на гурбет в чужбина и на сиво в големите градове в България, защото не искат да изпъват каиша за 1200лв в провинцията.
    Никой не е легнал да лежи тъпани за разлика от дебелия мазник от снимката дето е на държавна хранилка.
  • 5 Тра-ла-ла

    54 5 Отговор
    А пазар има ли? Навсякъде "HR-ки" дето незнаят къде работят но подбират хора. И най-вече както пишеше на един билборд "Всичко което ми трябва е английски" - тоест да работя за колониална администрация. Какво да работи един келеш на 20 години който освен телефона си друго незнае, или поредния "ижененер" дето незнае таблицата за умножение.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    31 14 Отговор
    Няма кой да работи за 2-3000 лева. Хората искат нормални заплати, с които да могат да си купят поне половината от това, което беше достъпно преди 40 години!

    Коментиран от #8, #11, #21

  • 8 Голем смех

    13 25 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    И какво имаше преди 40 години? Само обещания за светлото комунистическо бъдеще, в което си живееха другарите и още си живеят тия, дето останаха и наследниците им.

    Коментиран от #12

  • 9 Ами то излиза

    29 4 Отговор
    по-скъпо да ходиш на работа. Ако си седиш вкъщи поне ще спестиш.
  • 10 Активен

    30 0 Отговор
    Аз пък помислих, че неактивният е този дебелия на снимката.
  • 11 Сатана Z

    10 22 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Българинът е нискоквалифициран за да иска високо заплащане.Неговата принадена стойност е с 40-50% по-ниска от Европейския работник.
    Това е само на първо четене,че ме ми се задълбава да сравнявам как се работи навън и в БГ

    Коментиран от #25

  • 12 Тъпанар

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "Голем смех":

    Тогава всеки можеше да си купи жилище.Тези,които не го направиха и сега са същите несретници.
  • 13 Гнида

    12 1 Отговор
    За 2 лева толкова . Филма го знаете .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дебелака

    18 1 Отговор
    знае ли,че добре платени мъжки професии,примерно в морския бранш,автоматично освобождават жените да ходят да робуват за жълти стотинки и им дават възможност да бъдат домакини и да си гледат дома и децата,качествено и нормално.
    Тоя,ако ми падне на борда,няма да излезе от трюмовете с дни,а с новия порцион сегашните му дрехи му ще се веят като шлейфове.
  • 16 Шкембе Войвода

    19 3 Отговор
    Неактивни са, защото имат близки в чужбина и ги спонсорират, затова е така. Като свикнат на готово, недей чака работа да хванат.

    Коментиран от #33

  • 17 Смешника

    25 2 Отговор
    Процесът вече е необратим," сетила се мара да се по бара", не можете да излъжете повече хората да работят на тези условия и на такива заплати.
  • 18 Селянин

    19 1 Отговор
    Едните са рентиери, другите работят в сивия сектор. Няма как да си гладен и да стоиш и лежиш вкъщи.
  • 19 Елементарно

    12 3 Отговор
    На "бизнеса" не му трябват многото работещи хора, а само тези единици , които правят далаверите да се случват!
  • 20 Време е!

    7 6 Отговор
    Решението е пълна проверка на ТЕЛК хора, лъжци!!!
  • 21 инж. Ганчо Илков

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    И какво Купуваше Българинът при Социализма? За Автомобил се правеше Вноска в ДСК и се чакаше, освен ако не си Привелигирован, 25 години. Няма Лихви, просто замразяваш Парите и Чакаш. Имаше КОРЕКОМ. Западни Висококачествени Продукти но за Привелигировани, Хора с Разрешително Ползване на Валута. Границите, Затворени. Минималната Заплата 0,07 €/час. В Селското Стопанство - зеленчукопроизводство, Жени работещи върху собствена Земеделска Земя за Жълти Стотинки. Търговията, изключително в Рамките на СИВ. Множество "Калинки", Комсомолски и Партийни Секретари, Дружини Ръководители. Продукция, не конкурентно способна, в Складовете, на Отговорно Пазене. Огромни Разходи. Съвместно с ДС, осъществяване на "Скрит Транзит" - Търговия с Наркотици, Оръжие, Финансиране на Терористични Организации. За Справка: Терориста "Чакала", търсен за Убийства и Тероризъм, почива в Слънчев Бряг и Живее в Разкош за сметка на България. Частната Собственост, Забранена. При тези Условия, бедният си остава беден, а Партийните Активисти, в Разкош и Привилегии. Потомците на Предприемачи и Интелигенция, на основание Димитровската Конституция (1947 г.), лишени от възможност за продължаване на Образованието и заемане на Административна Длъжност.

    Коментиран от #24, #29

  • 22 Защо

    5 8 Отговор
    Работата за по- големи заплати изисква и по високо образование или умения плюс липса на мързел и ленност.
    Тожва е основния проблем.Хората които могат си работят никъде не емигрират и си живеят добре.Пълно е с работа в София,Пловдив и пр. и за добри заплати но има едни ориенталски качества които се предават по наследство-мързел,нефелност и у.дефиците още от училищното възраст.

    Коментиран от #23

  • 23 инж. Ганчо Илков

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Защо":

    Опитай да Направиш Бизнес, без Протекция на Лидерите от Парламентарното Мнозинство. Още не си Стартирал, и те Чакат Куп "Калинки", които Извършват "Административни Услуги" със Срок на Изпълнение минимум Месец и то не Съгласно Нормативни Изисквания, а понеже така е Казал Началника. Като не ти Отърва, подай Искова Молба до "Независимият" Съд и Чакай Съдебно Решение. Времето Върви и Всеки Иска и налага Ограничение. Бизнесът не чака. Ако си Уговорил Договор, Поради Забавяния от Администрацията, трябва или да го Предоговориш, или да Сключиш нов, но с Друг Партньор, ако намериш Такъв. Ако Пуснеш "Гювеч" на Партийния Шеф, Нещата може да потръгнат, до следващият Административен Проблем. Какво Правим. Работим, или си Плащаме и Стоим докато ти Писне и Зарязваш България.
  • 24 Точно

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "инж. Ганчо Илков":

    Това го правеше и запада .
    А за кола лада се чакаше 15 години , Москвич купуваш за 2,3 години .
    Вашите като направят вноска и като излязох от казармата ладата ме чакаше в гаража .
    Гледахме ягоди , един декар и на сезон изкарвахме чисто 10,11 000 лв . Лада седмица и бензина за година.
    Старците бяха си спестили 70 к за старини , Костов ги ограби и и накрая имаха 700 лв .
    Та така инженере.
    Лекарствата съм им купувал с моята заплата а с пенсиите се опитвахме да преживеем някък .
    Плюсове и минуси има във всяка система .

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Дева нария

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    С тая мантра за образованието вече се изтърка .
    А българина си е подготвен повече от 75 % от западняците .
    Прави болт осмица и ако го накараш да направи
    десятка мига като отровен .
    Аре не ми ги хвали , видял съм им чудото.
    Иначе си имат и добри специалисти .
    Не че тук нямахме .
  • 26 Е като има

    4 1 Отговор
    Защо търсите 128000 работници за морето .
  • 27 инж. Ганчо Илков

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    Ако си следил събитията на "Прехода", трябва да си Разбрал, че Костов си е Комунист и влиза в СДС, чрез Препоръка на Луканов към вече "Установеният" Лидер на СДС - Жельо Желев (Бивш Комсомолски Секретар, Комунист, "Изключван" от Партията, в последствие "Възстановен" и Оформен съгласно Решение на ЦК на БКП като Дисидент. Избран от Парламентарното Мнозинство на БКП/БСП за Президент, с Подгласник - генерал Семерджиев). Костов, е Изпълнител на Приватизацията по Московския Модел ("Разбиване" на Банковата Система и Фалит на Държавата, от Правителството на Луканов /БКП -БСП/). Всички Извършени Процедури в "Прехода" са по Сценария на Идеолога - Лилов Утвърден на Пленума на ЦК на БКП от 1987 година, съвместно с ДС. По този Начин се осъществи запазването Икономическите и Политически Достижения на БКП/ БСП. Това излъга Надеждата и Вярата на Общественоста относно Демокрацията.
    Когато Изразяваш Твърдения, Позовавай се на Аргументи. Не Прави Заключения по единични Случаи. Привилегированите имаха "Право" да си Закупят каквото си Желаят в кратки Срокове. Това за ягодите, е след Указ 56, който бе Приет когато Съдбата на БКП вече беше Предизвестена (втората половина на ХХ век). Чети и Питай Хора Живели по време на Събитията и тогава Коментирай. Бъди Здрав.
  • 28 инж. Ганчо Илков

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    Указ 56, е Издаден на 09.01.1989 година. С този Указ, БКП прави Опит за Преминаване към Пазарна Икономика. Разрешава Частната Собственост.
  • 29 Мда

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "инж. Ганчо Илков":

    Комунизъма....интелигент, де ни прати назад във времето.....а преди освобождението препратка що не направиш!?
    А след 90-та какво стана? Ай у лево, поредният борец за европейски интегритет.

    Коментиран от #31

  • 30 Да бе, знаем ги ние тия "подпомагания"

    10 1 Отговор
    И как ще достигнете до безработните - чред фалшивите бюра по труда и разни там измислени Ваши си програми, за да може да смучете само Вие отново пари, които ще дойдат от достатъчно съсипания (от такива като Вас!) българин.
    Относно тия, дето лаят, че българите били необразовани и затова видиш ли нямали работа. Мишки с мишки такива, и Вие ли станахте като всичките платени мисирки по телевизията, които все лъжат с тая измислена пропаганда. Никой себеуважаващ се човек с висше образование (не тия, които го взимат с 2-ки и 3-ки) няма да се примири да робува на някви селски мутри (пишещи се "шефове"...). Напротив, масово точно тия, които са без образование и не знаят на кой свят се намират от простотиятата си имат работа, защото са готови да работят като кучета за по-малко от минимална и без договор!
  • 31 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мда":

    Неясен Коментар. Каква е Разликата, между Социализма и Комунизма? Питай някой Комунист, да ли може да ти го Обясни. Благоев създава Социал Демократическа Партия. Социалистическата Идея е: Силна Държава, Регулираща Социално Икономическите Отношения. С наличие на Частната Собственост, която Развива Предприемчивоста и Инициативноста на Личноста.
    Комунистическата Идея: Силна Държава, без Частна Собственост. Създадена чрез Диктатура на Пролетариата. Къде отива Предприемчивоста и Инициативноста на Личноста? Няма Такава.
    В Сценария, по който и в момента изпълняваме, Ппедприемчивоста и Инициативноста на Личноста не съществува. Тези качества по най брутален начин са иззети от Парламентарното Мнозинство чрез Конституцията. Така, че Сценарият е изцяло на Комунистическа Основа. Разработен от Идеолога Александър Лилов. Утвърден от ЦК на БКП съвместно с ДС на Пленума от юли 1987 година и Наложен с Конституцията. Българският Комунизъм, е по точно Болшевизъм създаден от Идеолога Ленин на Основата на Марксизма. Според Маркс, Социализма е възможен в Икономически Развита Страна. Ленин внася Поправка, като "Доказва", че е възможно и в не Развита Икономическа Страна със Силата на Пролетариата. Лениновият Социализъм - Българският Комунизъм, си е Болшевизъм. Съгласно Болшевизма, Социализма е първа Фаза на Комунизма /Комунистическото Общество/.
  • 32 Роза

    6 2 Отговор
    И средностатистически били жени на 56. И като заработят тия баби, веднагически ще повдигнат икономиката.
  • 33 инж. Ганчо Илков

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шкембе Войвода":

    Глупаво Съждение от Привилигирован Анонимник. Работещите в Чужбина са Принудени да бъдат Там поради Обстоятелствата в Българската Икономика. С Подарен (от Масовата и Касовата Приватизация проведена по Модела на Руския Икономист Чобайс) и на Кредитни Милионери (в Резултат Разбиването на Банковата Система и Фалита на Държавата от Правителството на Луканов /БКП-БСР/ БИЗНЕС Нормална Пазарна Икономика не се създава. Как Можеш да Водиш Нормален Живот в качеството на Работещ Беден, да Издръжаш нормално Семейство в Условията на Сива Икономика с Функционално Неграмотни Работодатели Олигарси? Самите Олигарси са Роби на Един, или Друг Политически Проектен Лидер (Мишо Бирата; Васил Божков с Горанов и Борисов; Суджуците на Борисов и мн. други Примери). В отсъствието на Независими Регулаторни Органи и Синдикати, Икономическите и Социални Отношения са Политически Пристрастни Същото е и със Съдебната Система. Нормален Семеен Бизнес, без "Комисионни" към Силен на Деня Политически Проектен Лидер, е невъзможно да бъде Създаден. Тогава Какво Остава? Примирение и Робско Послушание, или ако Имаш Възможност - Напускане на Страната.