Last news in Fakti

6 Май, 2024 18:55 2 288 9

Спорът за собствеността върху Фолкландските острови може да трае десетилетия

  • фолклендски острови-
  • собственост-
  • спор-
  • десетилетия

Майли: Няма незабавно решение

Спорът за собствеността върху Фолкландските острови може да трае десетилетия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Спорът между Аржентина и Великобритания за собствеността върху Фолкландските (Малвинските) острови може да продължи десетилетия. Това мнение изрази президентът на Аржентина Хавиер Майли в интервю за телевизионния канал BBC.

Според него „няма незабавно решение“ по отношение на спорните острови. Аржентинският лидер отбеляза, че страната му „не търси конфликт“, като същевременно обеща да работи по този въпрос по дипломатичен път.

Майли също подчерта, че не смята посещението на британския външен министър Дейвид Камерън на островите за провокация, тъй като „в момента тази територия е в ръцете на Великобритания, той има право да го направи“.

Камерън посети спорните острови през февруари. Това беше първото посещение на шефа на британското външно министерство на архипелага от 30 години. По-късно аржентинският външен министър Диана Мондино изрази недоволство от Камерън на двустранна среща, проведена в Рио де Жанейро.

Фолкландските (Малвинските) острови, разположени в югозападната част на Атлантическия океан, са обект на териториален спор между Аржентина и Великобритания от 200 години. През април 1982 г. между страните избухва въоръжен конфликт. Южноамериканската република беше победена в него, губейки 649 военни за два месеца и половина битки. Загубите на британската страна възлизат на 255 души.

През март 2013 г. огромното мнозинство от жителите на архипелага гласуваха на референдум територията да остане във владение на кралството. Аржентина не признава резултатите от плебисцита. Въпросът за връщането на островите под неин контрол беше повдигнат от Майли в края на миналата година. В предизборната си кампания той заяви, че това не може да стане с военни средства. Майли предложи да се преговаря с Лондон за прехвърлянето на островите на Буенос Айрес по същата схема, по която Великобритания и Китай уредиха статута на Хонконг.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    14 0 Отговор
    Ега ти, бех дете още кога се води тоя спор. Май че си умрем те така, без да разберем как са го разрешили.
  • 2 обективен

    17 2 Отговор
    Аржентина след ВСВ беше проспериращата страна в света , но фамилия Перон я унищожи , като сега го направи с България банският бандит !!
  • 3 Калпазанин

    15 0 Отговор
    Ционистка подлога продажник, острови на които се говори испански и хиляди км от Англия и той щял да ги подари на короната. Досущ като френска Гвиана тези наяждане нямат
  • 4 Фен

    13 0 Отговор
    За англосаксите, собствеността винаги е била на по-силният. За сега, все още, те са по-силните. Но това се променя.
  • 5 А50

    14 1 Отговор
    Онзи ден писах, че сега е момента Аржентина да си върне островите защото състоянието на Британския флот е трагично, но и аржентинският президент е трагичен. Можеше да получи и международна подкрепа срещу британците
  • 6 Идея

    4 3 Отговор
    Ако Англия продължава да се бута в Украйна, може би е добре Аржентина да получи ЗРК С400 и системи за брегова охрана Бастион? Спорът ще приключи.
  • 7 Милено...

    3 1 Отговор
    Не е Майли бе пиле. Милей е.
  • 8 "Кредит Маркет ООД"

    2 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.