Last news in Fakti

7 Май, 2024 14:21 2 157 9

Тенденциите след пандемията остават налице

  • офиси-
  • софия-
  • наем-
  • клиенти

Споделените офис пространства продължават да набират скорост и вече надхвърлят 67 000 кв.м в София

Тенденциите след пандемията остават налице - 1
Снимка: БГНЕС

Умерена наемна активност регистрира офис пазарът в София през първото тримесечие на 2024 година. С 10-15% намалява броят на сключените сделки в сравнение със същите периоди през последните две години, достигайки обем от едва 37 200 кв. м. По-голямата част от този обем е резултат от подновявания на съществуващи договори и релокации от неконкурентни сгради или обекти клас Б.

„Компаниите от IT сектора и BPO забавят растежа си и продължават да разчитат много на хибридна работа – това е и причината оптимизацията на площи да остане устойчива тенденция. Все пак компаниите от IT сектора продължават да са основен двигател на наемния пазар на офиси в началото на 2024 г. – почти половината от обема дължим именно на този сектор“, обобщи Йоанна Димитрова, мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

По данни на компанията, процентът на незаетите офис площи в София продължава да варира около 15-16%, като в най-високия сегмент на пазара сградите са почти изцяло заети. Това затвърждава тенденцията за пазар на две скорости, като първокласни модерни проекти остават във фокуса на наемателите, докато по-остарелите сгради съответно се очертават и като по-слабо конкурентни.

Коуъркинг площите продължават да нарастват, като в началото на 2024 г. вече надхвърлят 67 000 кв. м. Основната част от новите площи се отварят в офис сгради, което също е част от тенденцията за синергия между гъвкавите и стандартните офиси.

„Наличието на гъвкави работни места в един офис проект позволява да се привличат малки или нововъзникващи бизнеси с потенциал за растеж, които на даден етап от разрастването си се прехвърлят и като самостоятелни наематели в сградата“, посочи Йоанна Димитрова.

Общият обем офиси клас А и Б през първото тримесечие на 2024 г. остава стабилен на нива от 2,245 млн. кв. м. Проектите в строеж запазват обем под 200 000 кв. м поради липсата на започнато през периода ново строителство. Последните тенденции са резултат от бавното усвояване на свободните офис площи, както и от несигурната бизнес среда.

Ръстът в наемните нива, започнал осезаемо да се забелязва през 2023 г., продължава и в началото на настоящата година. Офертните наеми за първокласни офис площи в центъра на София се покачват до 17.5 евро/кв. м. Клас А проектите по протежение на големите булеварди също демонстрират повишение на наемите до 15-16.5 евро/ кв. м.

Нивата на доходност при първокласните офиси достигнаха 8% и се очаква да останат в този порядък през следващите тримесечия, прогнозират от компанията.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 5 Отговор
    Цели сгради с офиси стоят празни .

    Коментиран от #4

  • 2 тея катакомби грозни

    8 4 Отговор
    ще повисят празни, пък ще почнат да се разпадат
  • 3 от бизнеса

    10 3 Отговор
    Не искам повече да работя за тази крадлива пасмина. Освобождавам офиса и се оттеглям защото данъците /държавния рекет/ са непосилни. Тук, в Бг. е по-добре да си на помощи, отколкото да развиваш какъвто и да е бизнес.
  • 4 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Т па си гледай баничарницата
  • 5 Елица Агейн

    4 5 Отговор
    Офисите са за богатите. Лузърите и гастарите нямат място при богатите. така ще бъде още 1500 години.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Елица Агейн":

    Офисите , моловете и имотния пазар ги чакат тежки времена. Ретроспективно и теб "Умен" те чакат тежки такива!

    Коментиран от #8

  • 7 Офисите са в минало време пич

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Елица Агейн":

    вече всичко е дистанционно и онлайн, язък ако си се набутал да инвестираш в офис
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 "Кредит Маркет" ООД

    2 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма