Last news in Fakti

5 Май, 2024 21:21 5 072 123

Това не е истината за нас. Ние, българите, не сме орда

  • българия-
  • социални мрежи-
  • хибридна война-
  • фалшиви новини

Време е да престанем да се отчайваме, а до отчаяние лесно се стига, когато човек се затвори в рамките на "големите" медии и Фейсбук

Това не е истината за нас. Ние, българите, не сме орда - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искат да ни внушат, че сме някакво диво племе, че няма нито общество, нито цивилизация. Но не сме такива. Просто не сме. Не се подвеждайте! Огледайте се в истинския живот и ще видите какви сме всъщност: прилични хора.

Време е да престанем да се отчайваме. А до отчаяние лесно се стига, когато човек се затвори в рамките на "големите" медии и Фейсбук. Веднъж оказали се там, върху вас всекидневно се изсипват тонове воняща помия – докато всичко около вас не засмърди. За общите дела – т.е. за политиката – говорят хора с диви и необработени гласове, които бълват вулгарни ругатни, крясъци, бандитски заплахи и дебелашки шегички.

Всички тези гласове излъчват едно и също послание, скрито под тоновете мръсотии: Тук няма общество, нито цивилизация; има някакво неумито диво племе, което не може да се управлява самостоятелно - и следователно му трябва племенен вожд. А тъй като България е все пак малка страна, то на международната арена този български вожд ще трябва да е васал на някой по-голям вожд, намиращ се например в Кремъл.

Има ли в България общество

Това е номер, хватка, пропаганден трик, целящ да прикрие някакви хора, които крадат от общото. Това не е истината за нас. Ние не сме такива. Адам Смит – големият морален философ, а не онази плоска карикатура, която се опитват обикновено да ни представят икономистите – е съвършено ясен по въпроса с обществото. „Едно общество“, пише той в трактата „Теория на моралните чувства“, „не може да съществува помежду хора, които по всяко време са в готовност да се наранят или да си причиняват болка един на друг“.

Общество съществува там, пак според Смит, където „хората се нуждаят един от друг – там, където необходимата помощ се оказва взаимно поради обич, поради благодарност, поради приятелство или уважение…“.

А първото изречение на трактата гласи: „Колкото и егоистично да смятаме човешкото същество, очевидно в природата на човека има някакви принципи, които го карат да се интересува от добруването на другите и да прави тяхното щастие необходимо за него, макар от това той да не печели нищо, освен удоволствието да го наблюдава“. Та, значи, общество имаме там, където хората си помагат един другиму, без да извличат от тази помощ някаква своя егоистична печалба. За да разберем дали сме такива – дали сме общество или дива орда – е важно не да се слушаме, какви ги говорим; а да се видим, какви ги вършим.

Миналата седмица гледах следната случка на светофара на ул. „Монтевидео“ пред спирка на метрото „Мизия/Нов български университет“. Запали се автомобил – пламъци започнаха да излизат отдолу и отгоре на двигателя. Колата спря и отвътре изскочиха двама младежи. Единият насочи пожарогасителя срещу пламъците отдолу, докато другият се опитваше да угаси пламъците отгоре с куртката си.

Не сме орда

Каква би била реакцията на някоя дива орда? Щяха да се съберат зяпачи, които да снимат, да сочат с пръст младежите и да подвикват: „Егати идиотите, глейте само какво правят...“. Ние, българите, обаче не сме орда. За пет-десет секунди спряха четири други автомобила, от които изскочиха мъже с пожарогасители и се втурнаха да помагат. След още пет секунди други два автомобила спряха на отсрещното платно и други мъже хукнаха през улицата да гасят.

Изпразниха им се обаче пожарогасителите, а пламъците се разраснаха. Вътре в колата се чу малка експлозия. Мъжете – вече 7-8 на брой – отстъпиха, в случай че настъпи по-голям взрив. Около тях се появиха други хора, които им носеха вода, тъй като се бяха опърлили от пламъците. На около 30 метра нагоре по баира спря мотоциклетист, запречи пътното платно с мотора си и започна да регулира движението така, щото трафикът да не доближава горящата (и, очакваше се, след малко избухваща) кола.

Първата реакция на хората около мен, преди да се задейства мисълта дори, беше „по Адам Смит“ – да се втурнат да помагат на себеподобни, изпаднали в беда, без да мислят за някаква своя печалба. Други хора носеха вода на помагащите.

Мотоциклетистът пък се посвети да пази живота и здравето на случайни автомобилисти, които биха пострадали, ако се окажат до горящата кола в момента, в който тя избухне. Общество сме и освен това – не лошо организирано. Една жена на спирката на автобуса на отсрещния тротоар извика пожарната, която дойде след не повече от три минути.

Не сме и некултурно общество

Не се подвеждайте по дивашките, груби, просташки гласове в медиите. По хигиенни съображения отдавна не съм нито зрител, нито слушател на "големите" медии – и си живея чудесно. Всички до една музикални радиостанции, например, ме снабдяват с по-голям и балансиран обхват от новини (макар в рамките само на две-три минути), отколкото успява БНР. Докато там се обсъждат пудели, скутове и планини от кеш, радио FM+ (например) ме осведомява за неща, случили се в Европа, в Мексико или Южна Корея. По „бутиковите“ телевизионни канали гледам политически предавания, които по нищо не отстъпват на БиБиСи – докато в „големите“ телевизии политици и анализатори бълват нагли лъжи или плоски простотии.

Та оня ден, слушайки бутиковата програма „Христо Ботев“ се натъкнах на предаване на поетесата Силвия Чолева. Тя, както и всичките ѝ гости бяха представители на най-висшата форма на европейска цивилизация. Водещата обсъждаше с издател, поет и философ важни духовни материи. Правеха това не с обичайното медийно ръмжене или вулгарни шегички, а със спокойни и образовани гласове и с речник, който повечето от медийно най-тиражираните политици не биха разбрали.

Само кривите и отровни огледала показват българите като орда

Махайте се, хора, от „големите“ медии и от балоните във Фейсбук. Те не са огледала на истинския свят, в който живеем. Те са криви, отровни огледала, нарочно поставени от хора, които не са на наша страна. Целта е всичко в нашия живот да бъде показвано като грозно, просташко, унизително, робско и невъзпитано. Те искат да представят като правило едно малцинство от диви и прости нахалници, които не знаят, че в едно прилично общество ще трябва да си изкарват парите с пот на чело.

Ние не сме като тях. Просто не сме. Огледайте се, вижте и чуйте истинския ни живот – и ще се видите такива, каквито сме всъщност: прилични хора.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    131 41 Отговор
    Няма парад за празника на армията ни , защото няма какво да покажем ! А няма , защото управляващите кретени изпратиха всичко за Украйна !!! Но
    е купено с нашите данъци !!! Значи , щом търпим това , трябва да сме си чиста орда !!!

    Коментиран от #57, #61

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПосолствоТО

    69 34 Отговор
    Българите са това, което кажа аз.
  • 4 Последния Софиянец

    92 9 Отговор
    Благодаря на всички които помогнаха днес да почистим осквернената войнишка костница в Лозенец.Докато ви има вас ще я има и България.
  • 5 Яшар

    81 6 Отговор
    DW ...праф си брат ...но , преди година имах проверка от Риосв N ско...до днес не мога да се съвзема как някой държавен орган си мисли че Риосв му е наследство от дядо му и баба му ...беше бухалка и Опг !...държава няма
  • 6 Сила

    77 13 Отговор
    Разривах са оту гордосту...... Нахлузвам АНЦУГА и утивам да вея байряка на пилона..... А нема нужда да си вдигаме рейтинга, то се видя кви сме за последните 35 години....!!! НЕМА СПАСЕНИЕ ОТ ПРОСТАЦИТЕ, НЕМА ЖЕЛАНИЕ...!!!
  • 7 не сме орда

    74 14 Отговор
    Щото Ордата е множество, е ние вече сме малцинство
  • 8 Аве

    76 10 Отговор
    Това с пълна сила важи и за DW, махайте се от DW те са не криво огледало, а направо огънато на спирали!
  • 9 гост

    91 8 Отговор
    Огледах се. Даже се ослушах - към момента ордата дъни чалга та блока се тресе!

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    А Грета Тунберг ти върти белиденс.
  • 13 🍋🍊🇧🇬

    5 20 Отговор
    🇧🇬Та - Та - Ри🇧🇬
  • 14 Тома

    69 7 Отговор
    А бе аз като гледам тиквата мамута и парапета разбирам че сме орда щом ги търпим

    Коментиран от #62

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хммм

    59 1 Отговор
    Като махнем племенните вождове и работата ще се оправи.
  • 17 не народ а мърша…

    73 10 Отговор
    напротив чисто племе сме никакъв народ не сме просто аборигени и туземци никаква култура никакво уважение и само омраза това не е народ !!! ако имаше народ тук на тази територия продажните ни политици отдавна щяха да са увиснали по уличните стълбове!!!

    Коментиран от #26

  • 18 Да, бе

    48 17 Отговор
    Няма орда, която да строи градове от камък, да прави държави по пътя си и да сътвори писменост в прослава на Словото Божие. За това сме ненавист и на Антихриста, чийто проводник е изпозападналият либерастки глобализъм... И него ще изпратим в отвъдното.
  • 19 БеГемот

    23 10 Отговор
    Омразата е вила ценност за българина като в зависимост от случая я прикрива с лицемерие ако има полза или го е страх и я избълва ако е прикрит или срещу някой слаб...като цяло подлеци на куп....вижте колко хора ходят с тъмни очила дори и през зимата и си помислете защо е така...защо си крият очите гадовете гадни?!
  • 20 Нacpaн ycpaинeц

    34 10 Отговор
    Гламавите зелета стават нагли със статии като тази. Крадецът вика- Дръжте крадеца!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай той Толстой

    25 12 Отговор
    Дива орда сме,няма съмнение!!!🤗
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Когато

    37 4 Отговор
    Видя хората, да се радват на успехите на другите, тогава ще се съглася!
  • 25 А50

    27 5 Отговор
    Писача се оправдава за васалното си положение пред посолството. И никой не иска да смени едно посолство с друго, а просто самите евроатлантици не искат да се пренагаждат , не че са против но ще им отнеме малко време.
  • 26 А50

    29 6 Отговор

    До коментар #17 от "не народ а мърша…":

    За съжаление това е резултат от 500г отрицателна селекция. След тези 25 поколения генома вече на ни е в центъра. 500г не сме имали държава и никой не е мислил за колектива изградено е отрицание на държавата и власта също и предателство и смирение
  • 27 Коя нормална

    24 32 Отговор
    Държава ще търпи партия като възраждане ?Или партия,която изби интелигенцията и чийто девиз е :,,Който не е с нас е против нас",или чалгаджии,които унищожиха поколения млади хора,или са на страната на агресор унищожаващ градове и убиващ жени и деца,или му е все тая дали ще гласува или не.Ние наистина не сме орда-ние сме срам за ордата!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тонката

    49 7 Отговор
    "А тъй като България е все пак малка страна, то на международната арена този български вожд ще трябва да е васал на някой по-голям вожд, намиращ се например в Кремъл."

    Какво общо има Кремъл в този случай?
    Питам, защото зависимостта ни далеч не е от Кремъл, а от Посолството...или Посолствата....Все тая!
    Кога в най-новата ни история, български кандидат за премиер е ходил в Посолството да докладва за намеренията на българското правителство? Щото аз нямам такъв спомен....🤔
    Ние отдавна не сме зависими от Кремъл, колкото и да ни вменяватв подобни простотии.
    И сте жалки, и сте смешни с подобни твърдения.
    Кремъл ли ни накара да унищожим българското образование? Кремъл ли унищожи поне 2 поколения, които дори имената си пишат с грешки? Кремъл ли унищожи българското земеделие? Кремъл ли унищожи българската медицина? Кремъл ли унищожи българската армия? Кремъл ли е виновен за всичко, което се случва в България през последните 35 години?
    И да - социалните мрежи и "големите" медии раждат олигофрени!!! Стадо неграмотници, които вместо да прочетат една книга, предпочитат да ръсят простотии под формата на коментари под публикации и постове. И да - стадо сме! Не народ, а мърша! Ако не бяхме, много неща щяха да са по-различни!

    Коментиран от #32

  • 30 Бай Иван

    10 28 Отговор
    След като сме се одупели на Рашистите, сме стадо е хора.
  • 31 ТаУмВзе

    14 10 Отговор
    Приключили сме Вчера бре! За ква Истина иде реч, когато сме във Последна Национална Катастрофа и тва е. Друго Няма! Няма и да има!
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 28 Отговор

    До коментар #29 от "Тонката":

    Мнoгo дoбрa интeрпрeтaция....Мнoгo cтe дaлeчe oт иcтинaтa. Eтo зaщo:
    1. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    2. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    3. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    4. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздадe мигрaциoннaтa тeзa?
    ...
    н. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц c гръцкoтo Coфия?
    н+1. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?
    ... НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...
    А да знаеш защо през 1949 г. министър председателят на България, Георги Димитров е отровен от „БРАТУШКИТЕ“, а пък неговият зам. министър председател, Трайчо Костов е обесен??? Докато не се разсекретят техните убийства, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ РАЗЕДИНЕНИ ...

    Коментиран от #33, #35, #40

  • 33 копи пейст

    16 7 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "...И все пак за Сталин било немислимо изпращането на Димитров на подсъдимата скамейка като ”титовистки заговорник и империалистически агент”. Героят от процеса за подпалването на Райстага през 1933 година, опълчил се срещу Гьоринг пред нацисткия съд и от този момент тачен от всички антифашисти, уважаван от българската партия като митологичен полубог. За да се избавят от Димитров, руснаците избрали „по-елегантен” начин. През януари 1949 г. той изчезва от София. Според някои слухове той заминал за летището, за да посрещне заместник-председателя на Съвета на министрите на СССР Андрей Вишински, който направил междинно кацане в София. Той се намирал в самолета, когато вратата зад него внезапно се затворила. Дълго време за Димитров не се знаело нищо, докато през април в пресата не се появило кратко известие, че той е болен и е в Съветския съюз. Димитров умира на 2 юли 1949 г. в московска болница. Тялото му е балсамирано от същите специалисти, които са мумифицирали и Ленин. Така и не става ясно от какво е умрял."

    Коментиран от #37, #63

  • 34 Говедар

    31 4 Отговор
    Българският вожд ще трябва да е васал на някой по-голям вожд, намиращ се в Бpюкcел и Вaшингтон.
    Хайде да не се лъжем! Всичкото тyзeмно евро-амepиканоид ходи на поклонение да цeлyвa пръстена, първо в американското посолство, а после и в английското!

    "представители на най-висшата форма на европейска цивилизация"

    И каква е тази висша циливиливилизация? Тази, която продължава да държи в колониално подчинение и абсолютна, нечовешка бедност голяма част от Африка ли? Или кopупцията на евpoбюрокpaтите е на толкова високо ниво, че никога няма да ги достгинем. Ето например, Мъpcyлата дето подписа договорите със зaчepненитe страници с фармацевтичните компании за кoвиднитe инжекционни бульони, на цена от 71 милиарда евро. Ето тази "висша европейска цивилизация" е наистина недостижима за нас! Чак толкова много не можем да крадем, както "цивилизованите"!
  • 35 ТаУмВзе

    24 15 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Обосновете къф ви е Проблема със Русия! Щото ако не беше Цар Александър Първи до сега още да сме под Турска Робия. Дори Токът от който се изрезвате е от Руски Реактор бре. Щото пеня пускате, без да ви е Ясно за кво лаете. Като сте тарикатчета, натоварвате се да крепите окраинското наци и тва е.
  • 36 Иван

    18 3 Отговор
    Това е някаква шега, така го виждам аз, този автор - не е наясно - българите имаме много негативи.

    Първо - инвалидите у нас получават по 100 лева, това ли е "Адам Смит", в реалността ли е авторът.

    В концлагерите са им давали повече калории като че ли.

    Второ - самият лидер на ГЕРБ, все му забравям името - се държи много неприятно.

    В България има диктатура - макар и "невидима", но е по-гадна и от на Путин.

    Не знам как да обясня - не ти дават право на труд - имаш умения - но ти забраняват да ги упражняваш.
  • 37 Иван

    18 4 Отговор

    До коментар #33 от "копи пейст":

    Димитров е "злоупотребявал" с алкохол - не може - по 2 литра на ден. Вишински е нещо като днешният Сарафов - дава указания - кай да живее и кой да мре. И то - буквално е същото страшно - защото могат да ти отнемат правата на работа.

    Не знам за никакви вратички на самолети, а съм чел.

    "Лайпцигският процес" е сравнително справедлив и щадящ - в сравнение със сегашните в България - където не знаят дори законите съдиите.
  • 38 Иван4о

    8 8 Отговор
    ОРДА -не. Само мъра.
  • 39 681

    17 4 Отговор
    Пр.ст народ слаба държава. А дойпе зеле да се занимава с пърдящите екогерманци.
  • 40 Тонката

    27 7 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "Мнoгo cтe дaлeчe oт иcтинaтa."

    Ами не сме....Аз визирам периода 1989-2024, а не това, което се е случвало преди 70,80, или 100 години....Защото онези събития нямат нищо общо с тоталната неграмотност на поколенията Y и Z, нямат нищо общо с разрухата през последните 35 години,нямат нищо общо с това, че сме най-бедни в Европа....Нито пък Кремъл ни е виновен за това..
  • 41 Пилотът Гошу

    24 3 Отговор
    На всеки нормален човек му е ясно, че от 30+ години опростачват държавата ни с помощта на всички медии. Никой нормален няма тези “випаджии” за идоли …
  • 42 Име

    11 4 Отговор
    Що за безмислица?
  • 43 Пилотът Гошу

    11 14 Отговор
    Сервилна червена тор, това е голяма част от България
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Говедар

    7 5 Отговор

    До коментар #44 от "Отец Дионисий":

    Съжалявам, че си преживял сексуално насилие от свой роднина от мъжки пол като малък. Но тук никой не може да ти помогне. Потърси своевременно помощ от квалифициран психолог!
  • 47 Хайли лайкли

    20 10 Отговор
    България я е имало векове преди Дойче веле и ще я бъде още векове след като Дойче веле изчезне.
    Ако чакаме фашизоидите от Дойче веле да ни просвещават и да ни определят какви сме, значи много сме я закъсали.
    Щом руснаците се разправят отново с фашистите по Европа и техните марионетки в България бъдат изчистени, всичко ще си дойде на мястото и България ще възкръсне. Христос воскресе!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    16 4 Отговор
    Амбициозно подклажда напрежение с изпразнените пожарогаситали, но не владее глаголните времена и не може да направи преразказ, което децата учат в прогимназията. А тълкувателната част няма смислова връзка с тезата на автора!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Няма нужда

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "ТаУмВзе":

    Те сами ще се закачат!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Анонимен

    6 2 Отговор
    Писаното слово трябва да се уважава!
  • 54 Гост

    15 7 Отговор
    Ние българите сме дивашно племе. Ако някой не вярва, нека излезе и се разходи по улицата.
  • 55 Име

    2 1 Отговор
    Приятни сънища!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ...

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Няма не защото са пратили нещо в Украйна, а защото 30 години никой не си направи труда да купи нова и смислена военна техника и да се отърве от съветските вече морално остаряли оръжия.

    Коментиран от #111

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Илиев

    12 7 Отговор
    Дайнов е завършен глупак.
  • 61 Анализатор

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ти пък, армията? ПП ги разобличиха като посолствени послушковци и "ордата" пак отиде да гласува за тях, а ти за какво си се загрижил
  • 62 Сатанаил-паднал ангел

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    Може пък да сме малко мазохисти и да подхвърляме на лакомите шопари кеш и бъркано,преди да им светим маслото...българина е дълго търпелив човек,своите не закача,ако не прекаляват с търпението му!
  • 63 някой

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "копи пейст":

    Цироза , като дългогодишен любител на чашката . В комбинация с диабет . Диабет и алкохол са като чук и пирони за ковчега . Цял букет от тежки диагнози . В един момент рязко отказват цели органи и системи . Изобщо не им трябва да го тровят , той сам се е "погрижил" за себе си . Медицината също не е била толкова напреднала. И напреднала да беше , когато руснаците "отровиха" Иван Ласкин никой не можа да му помогне.

    Коментиран от #65, #120

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Иван

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "някой":

    Но Георги Димитров не е бил и млад вече, има безспорен авторитет - но е слаб теоретик, хубаво е да се цени приноса му, защото има смелост - това е Хитлер и Гьоринг и той е бил сам, само с едни "служебни" адвокати и - доста тормоз е имало към него.

    Но - аз съм запознат със случая - дори в тогавашната нацистка вече Германия са имали правосъдие, осигурили са правата - не е както в България.

    В България - ако те "нарочат" - става по всички параграфи - "гонка", данъчни, пожарна, проверяват всичко.
  • 66 Димитър Благоев

    4 6 Отговор

    До коментар #59 от "САТЪРА НА ХАНА":

    е най-големиот македонски кумунист и навсякъде се самоопределя като македонец.
  • 67 Иван

    9 7 Отговор
    Ние сме диви и злобни, егоисти и "самци", просто - понеже е приятна климатичната среда и - затова се "държим" един за друг.

    Какво мога да си кажа с Евгений Дайнов, това е автора на "Дойче Веле", веднага ще се скараме.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ТрампЛин

    10 9 Отговор

    До коментар #69 от "Аз съм прост като Бочко":

    Карай да е весело, поне стана ясно кой твърди че сме дива орда. Притесних се за филията му с църния хайвер, сигурно е от скритите запаси останали от времето на Развития Социализъм. Бяхме страхлива и сива тълпа управлявана с железен юмрук без кадифена ръкавица, всеки гледаше да се докопа до някое топло местенце чрез донос или връзки, лижейки нечии задни части. Съдбата на ближния ни беше последна грижа, щом ние сме на завет.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ха ха

    6 8 Отговор
    Точно орда сте си - татарска. А Жената е пребоядисан комунист и доносник на ДС.
  • 74 И Киев е Руски

    2 10 Отговор
    например в Кремъл
  • 75 баце

    2 6 Отговор

    До коментар #64 от "Иван":

    Къде точно са загинали тези 30 000 войничета през Втората Световна Вийна? Кой им е издигнал паметник?

    Великден е. Българите почиват и празнуват. Кой се напъва с коментари по хибридните медии?
  • 76 джаба

    3 8 Отговор
    БЪЛГАРИН =Г0ВЕДО
  • 77 Търновец

    9 4 Отговор
    Това е много странна и провокативна статия - ние Българите си имахме Търновска книжовна школа а много преди това собствена азбука но в България има много силно чуждо влияние - и Израелски и Кремълско - и двете групировки лъжат за нашата история и култура и крадат милиарди. Израел примерно убива хиляди хора и дори много журналисти но няма санкции. А кремълските подлоги в България се стремят към власт и прикриват грабежи за милиарди от кремълски олигарси

    Коментиран от #78

  • 78 ТрампЛин

    7 5 Отговор

    До коментар #77 от "Търновец":

    Четеш ама не с разбиране. Тук не става дума за книжовнина, а за морал и гражданско съзнание. Идеята която чугунените соцносталгици прокарват е, че Демокрацията е озверила и убила човешкото у нас, унищожила е социалистическия ни морал?!?

    Коментиран от #92

  • 79 DW и кой е Авторана тоя Бълвоч??

    7 8 Отговор
    Да не си обиждаме Политиците на Мафиоти, Меркантили Крадци, защото те са "Елит" а ния които казваме това, което виждаме, знаеме, сме Орда! Не образовани, простолюдие??? ,Кои Политици да не Обиждаме??? Борисов, Пеевски, Доган, Костов?? Все Мафиоти и Крадци, предатели и маргинали!
    И пак Москва и Кремъл ни виновни!!

    Коментиран от #84

  • 80 Умрял е от Цероза!

    8 2 Отговор
    По старите Поколения, бяха наясно от Какво!
  • 81 Ний ша Ва упрайм

    10 7 Отговор
    "Орда" сме щото един цар български цар Калоян им еб. мам.та на западните орки. "Орда" сме щот не приемаме пафкането на "леки" наркотици и еурогеутаците. "Орда" сме щото си помним историята робството, Батак, Перущица, Априлци, Плевен, Шипка, Одрин ...... Нашта "орда" е имала азбука и писмо за разлика от некой варвари и некой крале са си говорили на латински с конете

    Коментиран от #82, #96

  • 82 птаф си

    6 8 Отговор

    До коментар #81 от "Ний ша Ва упрайм":

    Не щем да пафкаме от леките. Нали знаеш че руснаците сте най-големия консуматор на твърда дрога в света. За да можете за момент да избягате от кочината в която живеете.
  • 83 инж. Ганчо Илков

    9 11 Отговор
    Орда ни направи Болшевизираната БКП с Димитровската Конституция от 1947 година. С Насилствената Пролетарска Диктатура, Забраната на Политическите Партии и Възродителния Процес.Манипулираните Избори за Велико Народно Събрание и сега Действащата Конституция (Трета по Ред Съставена и Утвърдена от Парламентарното Мнозинство на БКП) продължава Процеса действащ и до днес. Кой Политически Проект, след замяната на Политическите Партии, се Противопоставя относно Народа да бъде Суверен и чрез Референдум да си Казва Думата като Общество, а не като Орда купена с Парите на Олигарсите?
  • 84 Винкело

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "DW и кой е Авторана тоя Бълвоч??":

    Кой... Ми Евженята Дайнов, кой...
  • 85 Му ха ха ха

    5 5 Отговор
    По нагло и долно племе крадливо от англосаксите няма
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Българин

    6 3 Отговор
    Англосаксите от коя цивилизация са на наркоманите пияндетата и жендюфците
  • 88 Верно ли

    9 5 Отговор
    Хахахаха, и това го е писал самият той - който нарече миньорите "дивите орди, блатните твари"!!! Душица! И тоя го гони шизото! Дори не мога да повярвам, че е вметнал Кремъл само еднаж! Може ли такова нещо, бе, Дайнов!
  • 89 Дойче веле ,🚮🚾

    8 5 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 90 Роза

    9 1 Отговор
    Разбира се,хората имат различен манталитет,различно образование и различна ценностна система.Не може всички да се слагат под един знаменател.Колкото по-прости са отделните индивиди,толкова повече ,като се съберат заедно,наподобяват орда!Вземете за пример ромските общности,когато нападат заедно или се защитават!
  • 91 Му ха ха ха

    5 5 Отговор
    Продайноф дребна пияна продажна душица
  • 92 Търновец

    11 1 Отговор

    До коментар #78 от "ТрампЛин":

    Кога в България е имало демокрация - една от чертите на демокрацията е да имаме равен достъп до властта а у нас е тъкмо обратното особено с последните поправки в Ненародното събрание че някои концентрират още власт. А ние няма как да сме орда - ордите постоянно грабят чужд труд и нямат собствена култура. А Търновската книжовна школа създадена като Магнаурската е едно от нещата по които се отличаваме от ордите. Примерно първата Руска академия в Петербург е била изцяло от Немци. А Тодор Живков беше диктатор. Особено след 1980 на власт дойдоха хора без трудова биография
  • 93 Перо

    13 3 Отговор
    БГ е световен шампион по смъртност, европейски шампион по употреба на алкохол и наркотици от младежи, европейски шампион по кратък живот, в рейтинга на първите 800 ВУЗ, нямаме БГ университет! Всичко това е според Евростат! Не се отчайвате! Гласувайте за същите партии и лица, които ни доведоха до този “стандарт”! А БГ екипа на джендърското, соросистко радио DW има голям принос в опростачването на нацията! Те казват, не се отчайвате, могло да има мегдан за по-лошо!
  • 94 Питанка

    4 2 Отговор
    И кой е авторът от ДойчеВеле?
  • 95 Дряновица

    13 3 Отговор
    За 33 години от както ни " огря " демокрацията българската нация постепенно деградира ! Разликата между етнически българин и циганин практически избледня в лошия смисъл ! Заслугата е на паразитите , които нароиха стотици партии и с добро няма да се махнат от държавната безплатна софра !

    Коментиран от #99

  • 96 Артист

    2 5 Отговор

    До коментар #81 от "Ний ша Ва упрайм":

    Тревичката си е супер.
  • 97 Орда калъфи

    11 4 Отговор
    "Великия морален философ Адам Смит"...
    Малък, но много прост народ. За щастие има и по-зле, като северна Мъкедония и бивша Украйна.

    Коментиран от #98

  • 98 Рашко

    6 8 Отговор

    До коментар #97 от "Орда калъфи":

    Първи обаче са любимите ти руснаци.
  • 99 бъркаш

    7 7 Отговор

    До коментар #95 от "Дряновица":

    В България все още не е започнал Прехода. Депутата от руската Дума Пьотр Толстой си го призна - България сме си я купили.

    Коментиран от #100

  • 100 а пък

    6 9 Отговор

    До коментар #99 от "бъркаш":

    А пък руския Генерал Леонид Решетников ни наложи държавния глава българския генерал учил в Москва Румен Радев..
  • 101 Българин

    10 7 Отговор
    Такива служещи на сатанистите "медии" като дойче зеле, превръщат българите е орда. От топ 5 по интелигентност в света, сега сме с наркоманизирано, профанизирано и джендарирано младо поколение. Манипулация лъха отново

    Коментиран от #102

  • 102 да веч

    5 7 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Даже бехме в топ минус две по интелегентнос. Бай Тошо ни бе водач. Направи ни завод за цели проводници.
  • 103 Здрасти

    8 2 Отговор
    Много интересно. Българите тези дни празнуват и почиват. Кой ли се напъва да "коментира" по "българските" сайтове? Този който пише "ВИЕ българите сте орда"?
  • 104 Тодор Живков - откровения

    2 8 Отговор
    Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

    „Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Коментиран от #105, #107

  • 105 Иван

    6 6 Отговор

    До коментар #104 от "Тодор Живков - откровения":

    Имаше полза, Живков да си приказва - при социализма нямаше престъпност, само отделни моменти.

    В училище - нямаше никакви хулигани - сега е проблемно, отидете в квартал "Надежда", където има "побойници", а има кафенета по "Ломско шосе" - в които се "сервира" дрога.

    Отвличания на деца, мафии, всичко - наемни убийства.

    Коментиран от #106

  • 106 нямаше престъпност

    8 6 Отговор

    До коментар #105 от "Иван":

    Защото единственото място от което щеше да я четеш бе вестник Работническо дело. А за спокойствието в училищата, всяка вечер в София някой младеж се прибираше с по-малко зъби, защото нямаше престъпност. А по-будните деца се записвахме на тренировки по джудо или карате. А през 1983та един предозирал познат се обеси на врата на банята си. Не е предозирал с пудра захар.

    Коментиран от #109

  • 107 ужаст

    6 3 Отговор

    До коментар #104 от "Тодор Живков - откровения":

    Мачтателите за байтошовото време, праскат минуси на изказване на техния идол. Къде отива този свят, не знам.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 и понеже нямаше престъпност

    5 1 Отговор

    До коментар #106 от "нямаше престъпност":

    През 1985та в центъра на София, на Царевец в 22.30 гаменчета ми свалиха якето от гърба, заради значка/копче на Джудас. Нищо не можах да направя. Бях сам, а те бяха четирима.

    Коментиран от #114

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ама ти сериозно ли???

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "...":

    ето за такива като теб говорим че се навъдиха от демокрацията “умни” та дрънкат…
  • 112 Само Кенет Кларк от

    1 2 Отговор
    Миндя липсваше и се появи, празнично и философски напоително.
  • 113 История

    0 1 Отговор
    Какви сме българите се вижда ясно от генетичните проучвания. Ние носим три основни кръвни линии 1) Най-много имаме от земеделците, които са дошли тук от Мала Азия преди 8000 години. Това е уседнало, миролюбиво население, което си работи земята. Това обяснява пословичната ни търпеливост, с която обаче идва и наведената глава. 2) На второ място са гените на пастирите-номади, които идват тук от Понтийско-каспийските степи преди 5000 години. Те са войнствени ездачи, предимно мъже, избиват местните мъже, вземат жените и създават семейства. От тях вземаме другата крайност - люта и агресивна. 3) На трето място са първобитните ловци-събирачи, които са живели тук преди повече от 8000 години. Те са били малко на брой и са били бързо претопени от голямата маса на земеделците. От тях ни е останало малко диво. Това сме ние българите - предимно кротки, сравнително люти и малко примитивни.
  • 114 И аз да кажа

    3 3 Отговор

    До коментар #109 от "и понеже нямаше престъпност":

    А на нас ни свалиха и откраднаха едно колело ( не само гумата, цялата колело от Шкода), докато посрещахме закъснял самолет. Имахме глупостта да се оплачем в милицията и три пъти ни викаха после да пишем и обясняваме, не че я намериха ... От дете в училище (126-то в София) "другарчетата" ме крадяха редовно. Интересното е, че като учех във Френската гимназия , нищо не ми се губеше. И толкова беше сигурно и спокойно в София, че в 21,30 трябваше да съм си в къщи за да не се безпокоят родителите ми

    Коментиран от #117

  • 115 Сериозно?

    4 0 Отговор
    Съгласен съм, донякъде- случи ми се да падна, пресичайки набабунения асфалт на "Патриарх Евтимий" ( пресичах неправилно, не на пешеходна пътека или светофар) . Идващите откъм НДК коли спряха, притичаха се хора да ми помогнат да стана, събраха нещата изскочили от чантата ми, а едно момче, спряло в съседната лента и по този начин редуциращо минаването на коли, се върна до колата си и ми донесе неразпечатана бутилка вода. Всичко стана за секунди, движението се поднови и даже не успях да благодаря, хората реагираха светкавично. Подобно нещо наблюдавах в Германия: по принцип никой не ти обръща внимание, но при опасност се притичват светкавично от няколко страни
  • 116 Доста замъглено

    2 1 Отговор
    Написана някаква боза от неизвестен автор , български пуснато от Дойче. Скрито покрито,автора го е срам. И що примера е "вожда" да е васал на Русия ,пак ни пробутват опорка,не че е невъзможно ,но е по трудно от васалитета към други държави.,където сами се натискат определени индивиди.И не говорим за достойнство ,а за васалство ?
  • 117 така е

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "И аз да кажа":

    Хората като се приберяха си сваляха и прибираха чистачките. А някои мъкнеха акумулаторите до апартаментите си. Идилия беше по соц време. Даже Тодор Колев има една песен на тази тема.
  • 118 Интелект

    1 2 Отговор
    В България всички вождове от последните 25 години са васали на големия вожд от Белия Дом , а не от Кремъл . Това е истината , а за зависимостта от Кремъл само ни облъчват "независимите" медии. Не случайно ни управлява чиновника от Посолството .

    Коментиран от #119

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "някой":

    копи-пейст: "...На 12 юни (1934 г.) Георги Димитров за пръв път постъпва в създадения за висшата съветска номенклатура санаториум „Барвиха“, след това е в Крим до началото на септември и отново през ноември. Лекарите са затруднени в диагностицирането на състоянието му, като последователно преминават през малария, хроничен гастрит и дисфункция на кръвоносната система, като дори имат съмнения за туберкулоза, които са отхвърлени."
    МНОГО ПОЗНАТ ПОДХОД НА т. н. "ЛЕКАРИ"...
  • 121 ха ха

    0 2 Отговор
    За общите дела – т.е. за политиката – говорят хора с диви и необработени гласове, които бълват вулгарни ругатни, крясъци, бандитски заплахи и дебелашки шегички./ а как да е бре дойче зеле ? вие насдихте цинизма в думите и деянията на власт ползващите , наглостта да те гледа в очите и да нарушава всички писани и не писани закони и да се крият зад " държавата " , с удоволствие бих ви теглил една "испанска" благословия но няма да стигне полето за писане
  • 122 Орела

    3 2 Отговор
    Ние сме ЕДИН ОБРАН БОСТАН, пълен с алчни, зли, коварни и завистливи меркантилни индивиди, които за доза нарко, за кинти, за имот за малко повече власт и положение в прокаженото ни "общество", сме способни да продадем МАЙЧИНАТА СИ ДУША И ЖИВОТ НА ДЯВОЛА.
    Ние нямаме правото да се наречем народ, даже и стадо е комплимент за нас................
    ТОЧНА ДУМА НЯМА ЗА ТОВА В КОЕТО СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ.
    ...... Скоро няма и да имаме държава.
  • 123 Пак ли Кремъл

    1 0 Отговор
    Чудя се тези руснаци уж управляват България как така тогава изпращаме оръжия за Украйна. Много може да се каже, но няма смисъл... Някой хора с това си вадят хляба.