Last news in Fakti

6 Май, 2024 11:10 2 488 9

Китайски учени показаха концепцията за лунна космическа база (ВИДЕО)

  • луна-
  • космос-
  • станция-
  • китай

До 2028 година агенцията планира да пусне първите комуникации, предназначени за производство на електроенергия, както и други инфраструктурни съоръжения

Китайски учени показаха концепцията за лунна космическа база (ВИДЕО) - 1

Китайското национално космическо управление (CNSA) разкри концепцията за своята лунна база. Видеото включва модул за кацане и луноход, както и площадка за изстрелване на орбитални спътници. Отделът възнамерява да инвестира в този проект през следващите няколко десетилетия.

Настоящата траектория е в съответствие с планираните мисии Chang'e 6 (2024) и Chang'e 7 (2027). Сега Китай ръководи инициативата за създаване на лунна база заедно със страни като Русия, Венецуела, Пакистан, Азербайджан, Беларус, Южна Африка, Египет, Тайланд и Никарагуа. CNSA възнамерява да привлече и други международни партньори в проекта.

До 2028 година агенцията планира да пусне първите комуникации, предназначени за производство на електроенергия, както и други инфраструктурни съоръжения. Проектът включва изграждането на Международната лунна изследователска база (ILRS), където ще се извършват изследвания.

Комплексът ще бъде пригоден за дългосрочни мисии на повърхността на спътника, както и в неговата орбита. Предвижда се ILRS да бъде изграден на два етапа: до 2035 г. ще бъдат изградени ключови инфраструктурни съоръжения около южния полюс на Луната, а до 2045 г. ще бъде изграден напълно оборудван комплекс. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостгост

    7 11 Отговор
    Китай и САЩ кацат на Луната,а Русия още едвам се мъчи да види Луната с телескоп от Земята...

    Коментиран от #2, #4

  • 2 провинциалист

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "гостгост":

    "Сега Китай ръководи инициативата за създаване на лунна база заедно със страни като Русия"...

    Коментиран от #9

  • 3 Питайте краварите

    6 2 Отговор
    Нали преди повече от половин век "кацнаха" на Луната и развяха байрака, а сега при това развитие на технологиите още не могат.

    Коментиран от #5

  • 4 Германец

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "гостгост":

    А вие още се мъчите да построите хемус 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #7

  • 5 Факти

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Питайте краварите":

    Американците могат пак да отидат, но не си струва. По време на студената война го направиха само за да натрият носа на руснаците. Това им струва 20 милиарда (над 200 милиарда днешни пари) без никаква възвръщаемост. Китайците сега се напъват да покажат, че и те могат. Доказват се един вид. Америка отдавна е минала през тази фаза и сега гони други цели. Какви точно, ще разберем в бъдеще. Те не са луди да свалят картите.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смях

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Германец":

    Нидерландия е 409 пъти по-малка от Русия, но има по-дълга мрежа от магистрали.
  • 8 СЗО

    1 1 Отговор
    НИКАРАГУА работи за лунна станция! А България не може да позтеои магистрала Хемус вече 50 години.
  • 9 Прематурист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Да беше, барем, цитирал целия списък от държави в тази "инициатива", защото той е доста комичен меко казано. Нещо като "Асамблея на мира" от 80-те години на Людмила Живкова. Дори от въпросната Луна е видно, че точно тези държави освен заглавия по вестниците друго няма да родят.