Last news in Fakti

26 Април, 2024 11:50 1 065 14

Строги ограничения! САЩ затягат износа на огнестрелни оръжия и боеприпаси

  • сащ-
  • оръжия-
  • огнестрелни оръжия-
  • джо байдън

Мерките се налагат, защото министерството смята, че трябва да направи повече, за да предотврати отклоняването на изнесени огнестрелни оръжия за злонамерени цели и да навреди на националната сигурност на САЩ

Строги ограничения! САЩ затягат износа на огнестрелни оръжия и боеприпаси - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на Джо Байдън планира да наложи нови ограничения върху износа на огнестрелни оръжия и боеприпаси и да увеличи контрола върху транзакциите, за да ограничи отклоняването им към наркокартели, престъпни групи, банди и други. Това съобщи "Ройтерс", като се позовава на Министерството на търговията.

Мярката обхваща повечето оръжия, които могат да бъдат закупени в оръжейните магазини в САЩ.

На 27 октомври м.г министерството обяви пауза за повечето износи на огнестрелни оръжия. Причината беше, че се цели да се направи "спешен преглед" и да се оцени "риска те да бъдат отклонени към организации или дейности, които насърчават регионалната нестабилност, нарушават човешките права или подхранват престъпни дейности".

Отделът планира да обяви премахнето на старите рестрикции от 30 май, когато новите ограничения ще влезнат в сила. Те се налагат, защото министерството смята, че трябва да направи повече, за да предотврати отклоняването на изнесени огнестрелни оръжия за злонамерени цели и да навреди на националната сигурност на САЩ.

Очаква се новите ограничения да доведат до намаление с около 7%, или 40 милиона долара, от 600 милиона долара среден годишен износ на огнестрелни оръжия в САЩ.

Новото правило ще наложи ограничения върху износа на оръжъя в 36 държави, за които Държавният департамент е определил, че са изложени на висок риск от отклоняване или злоупотреба. Ще се отменят и някои лицензи за износ и ще се намалят някои от четиригодишните на едногодишни лицензи.

Някои от определените държави включват и бивши съветски републики, като Министерството на търговията обясни, че "увеличава контрола върху ниво транзакция, за да се гарантира, че огнестрелните оръжия не се изнасят до дестинации, предизвикващи безпокойство".

Паузата от 27 октомври върху експортните лицензи за продажба на огнестрелни оръжия и боеприпаси на неправителствени лица имаше някои изключения, включително лицензи за износ за Украйна и Израел и някои други близки съюзници.

През ноември м.г. около 46 републикански сенатори заявиха, че паузата може да има предизвика риск за "търговските и икономически интереси на САЩ", както и за националната сигурност и външната политика на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай не бил съвсем дън

    15 0 Отговор
    Пазят ги за тяхната си гражданска война. Предвидливо, на тях може да няма кой да им продаде, защото са много задлъжнели.

    Коментиран от #2

  • 2 ФАКТИ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай не бил съвсем дън":

    Не ги мисли, там населението имат в къщите си цели стаи с оръжия
  • 3 щом оакват терористиен акт скоро ,

    4 0 Отговор
    това е добра стъпка - ограничаване на износа . В крокус беше организиран глупашки . хванаха разговори . За съжаление има много клетки . Даа .
  • 4 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    ЦРУ продава на черно само наркотици и оръжие
  • 5 Верно ли

    8 0 Отговор
    Важното е да вкарвате в Окрайна, за останалото зеления потник ще се погрижи :))))
  • 6 Медведев

    7 0 Отговор
    Събират си ги за Ноември месец
  • 7 Вица на годината:

    4 0 Отговор
    САЩ затягали износа на огнестрелни оръжия и боеприпаси!
    Само дето отпускат от бюджета си 90 Деветдесет Милиарда за оръжия и боеприпаси за
    ИСраел, ОСрайна и Тайван!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.