Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2024 15:53 2 934 43

За над 1 млрд. долара! Руската армия е нанесла тежки поражения на украинската енергетика

  • русия-
  • украйна-
  • укренерго-
  • електричество-
  • ракети-
  • дронове

В същото време в някои региони, по-специално в Харков, който е обект на ежедневен руски обстрел, са в сила ограничения на електроподаването

За над 1 млрд. долара! Руската армия е нанесла тежки поражения на украинската енергетика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура през последните месеци.

"Днес говорим за загуби от над един милиард долара. Но атаките продължават и е очевидно, че щетите ще нарастват", цитира "Укринформ" Галушченко.

По думите на министъра в резултат на масираните атаки основните щети са нанесени на топло- и водноелектрически съоръжения, както и електропреносните системи. В същото време продължават ежедневните атаки срещу различни видове енергийни съоръжения с дронове, балистични ракети или артилерия, отбеляза Галушченко.

"Днес системата е стабилна, но ситуацията е доста сложна", каза министърът и отбеляза, че топлото време помага на ситуацията.

В същото време в някои региони, по-специално в Харков, който е обект на ежедневен руски обстрел, са в сила ограничения на електроподаването.

Украински енергетици съобщиха, че атаки с руски балистични ракети са повредили половината от енергийната система на Украйна.

Председателят на Управителния съвет на "Укренерго" Володимир Кудрицки отбеляза, че поради значителните по обем щети на топло- и водноелектрическите централи, недостигът на електроенергия в украинската енергийна система ще се усеща в продължение на много месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    23 7 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Обзървър

    89 3 Отговор
    Аматйори нашите управляващи унищожиха енергетиката ни без да сме във война само с решенията си.
  • 3 Сатана Z

    80 11 Отговор
    Така наречената “Украинска енергетика” е построена от СССР през годините на соца.Днешна укропия не губи нищо,освен,че се разделя с тежкото комунистическо наследство оставено от СССР.Нарича се,”декомунизация”
  • 4 зИленски

    63 7 Отговор
    ПЪЛЕН ФЕЙК!
    поне за 5 милиарда са щетите
  • 5 Обективен

    44 72 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    За да бъдем точни, руските терористи... са нанесли тези удари.

    Безсилието на бойното поле се трансформира в бомбардировки над градовете в Украйна.

    Коментиран от #8, #13, #20, #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    50 37 Отговор
    Интересно е кога злеленски ще трябва да подписва Капитулацията де! Щото предполагам, че краварите ще го свитнат за да обвинят Русия и всичко ще замине по дяволите. Z

    Коментиран от #22, #27

  • 8 От страни

    29 19 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Да бе - виждаме безсилието.
  • 9 име

    52 22 Отговор
    Ауу, що така! Пейтрът къде спа? НАТО къде е, как можа да ходи да отървава ционистите, пък не защитиха бандерите? Микрончо само ще плаши или ще вземе да прати пушечно месо? Ай бръкнете се по джобовете, стиснати евроатлантици.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слаба Русия

    23 56 Отговор
    Когато си слабак нападаш баби деца и цивилни

    Коментиран от #21, #32

  • 12 Българин

    24 56 Отговор
    Световния кървав терорист Русия продължава да руши и убива безнаказано! НАТО докога още ще чака?
  • 13 Факт

    32 19 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Ниският Педофил е Безсилен и Отмаян
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    14 49 Отговор
    Френския контингент ще попилее рашистите
  • 16 Когато си по дребен въвРусия

    11 38 Отговор
    Винаги си мачкан и насилван от по едрите си Връстници
    Виждаме апогеят на Насилван Педофил Диктатор Джудже
    Как се гаври със по слабите във случая цивилни
    Защото на фронта реалността е друга
  • 17 Незабавно

    8 28 Отговор
    Да бъдат удържани от блокираните руски активи
  • 18 БгТопИдиот

    9 41 Отговор
    Руския геноцид спрямо Украйна е потресаващ и шокиращ!
  • 19 Грета Тунбата

    38 6 Отговор
    Одобрявам.
    Сега украинците ще дишат по-чист въздух.
  • 20 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    46 21 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Квичахте от радост, когато бандерите гърмяха по рафинерии по пазара в Горловка. А сега особено вечер на свещи, най-добре виждате безсилието на РФ...
  • 21 Питане

    20 15 Отговор

    До коментар #11 от "Слаба Русия":

    За майдана през 2014 ли го казваш
  • 22 Никога!

    34 9 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Руснаците го търсят за да го убият, той вече не е президент, обикновен военнопрестъпник! След 20май изобщо няма да излиза от дупката си, камо ли да обикаля и досажда на хората;

    Коментиран от #25

  • 23 Ами

    4 26 Отговор
    А в росската говень е паднал дълбок сняг и в момета нямат ток. И без бомби ги стига росските фашисти.
  • 24 факти

    23 3 Отговор
    Следователно този нов подход, който препоръчват хората от “РАНД Корпорейшън” на американските лидери, е намаляване на нивото на американските сили в Европа, т.е. изтегляне на сили, които сега са приблизително 110 хил. души; да не се разполагат допълни сили в Източна Европа; да не се приема Украйна в НАТО; да спрат да предлагат на други държави да влязат в НАТО, т.е. да спре разширяването на НАТО; да се гарантира неутралитет на Украйна; да спрат да казват и на Грузия, че ще влезе в НАТО; да се намали американското сътрудничество със страните от региона -

    американците развиват сътрудничество, за да могат да дестабилизират подстъпите или околностите на Русия;

    и освен това премахване на санкциите. Накрая те завършват с думите “трябва да ограничим усилията си, целящи да разбият или да попречат на влиянието на Русия в нейната зона”.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 абсолютно

    24 2 Отговор
    Каролин Галактерос: Нови оръжия за Украйна, за да умира бавно? За Запада тя трябва да остане гноен цирей на прага на Русия
  • 27 Лингвист

    3 16 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Значи американците са кравари. Пък как наричаме народ, който събира кравешките... и си прави турнир с тях - викат му състезание с лепьошки? Л. н. ри Да кажеш, че нямат достъп до спортни стоки - не. Тегли ги душевността към лепьошката.

    Коментиран от #28, #36

  • 28 ТаУмВзе

    29 3 Отговор

    До коментар #27 от "Лингвист":

    Да ти разясня малко, че ако не беше Александър 1ви до са щехме да сме под турско Робство. Нямам идея за кво се поддавате на дресировката да сте Против Русия. Нима мислите, че нещо може да се направи от нас ли! Бухахаххаха Приключили сме Вчера бре.

    Коментиран от #37

  • 29 Мишел

    28 1 Отговор
    В оригиналното интервю на министъра от преди 3 дни има следното пропуснато тук изречение: "Скоростта, с която Русия разрушава енергетиката и енергийната система на Украйна, е много по-голяма от нашите възможности да възстановяваме разрушеното".
    Русия ще спре войната в Украйна, като върне Украйна в каменния век - без електричество, без промишленост, без транспорт, без съобщения, телевизия, интернет...
    Докато при снабдяването с боеприпаси и оръжия Украйна може да разчита на продажби от САЩ, НатО, ЕС , при тази руска тактика това няма как да стане. При разрушаването на подстанциите 750 киловолта на енергиините трансгранични линии няма как да се прехвърля енергия от чужбина и няма как да работят трите украински АЕЦ.
  • 30 Хахаха

    21 1 Отговор
    Веднага пращайте пари на Зеленият режим!Ние дънклоплаците шеги плащаме!Урсулааааа бързо.....
  • 31 Ха ха ха Соросче

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Та нали ако Русия беше Израел,щяха да са само лунен пейзаж!Мисли като пишеш!
  • 32 Не са като Хамарите!

    28 3 Отговор

    До коментар #11 от "Слаба Русия":

    Краварите нападат само най силните държави модерно въоръжени!А Еврейте най силната и модерно въоръжена територия Палестина,с 35000 хиляди убитите,предимно жени и деца!Подложени на глад и геноцид! Подкрепени от Америка!Още 20 години да има война в Украйна няма стигане на Американско Израелските постижения в Газа!Мисли!
  • 33 Ами зеленчука да отговаря

    20 1 Отговор
    Ами и Путин иска и започна същото като НАТЮ бре... демокрадци!!!

    „Говорителя на НАТО, Джейми Шей, от 25 май 1999 г. - отговор на въпроса защо силите на Алианса масово лишават Югославия от електричество и водоснабдяване

    "За съжаление системите за командване и контрол също зависят от електричеството. Ако Милошевич /а днес Зеленски/ наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО /днес на Путин/, и ние ще спрем тази кампания. Докато той не направи това, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват неговата армия с електричество. Ако това има последствия за населението, това са негови (на Милошевич) проблеми, /а днес на Зеленски/"“““
  • 34 А тия ако беха... а!!!

    14 3 Отговор
    Ами представяте ли си АКО в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янки, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!

    Коментиран от #40

  • 35 Мемфис

    4 11 Отговор
    Азиатски иZроди, сбирщина от убийци и диваци- това са руснаците, подкрепящи комплексираното джудже!!!
  • 36 А бее

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Лингвист":

    "Лингвист" - а
    Кво е туй
    "лепьошки" ?
    Нещо като
    бояришник
    А ?
    КЪДЕ си учил руски ?
    В киийюф нали?
  • 37 Кой е останал под турско робство

    2 13 Отговор

    До коментар #28 от "ТаУмВзе":

    Посочи ми една държава от Турската империя,бре разбирача..И за протокола освободиха половин България,другата половина се случи въпреки тях.Да не забравяме ,че дариха изконни бълг.земи на Сърбия Нишко ина Румъния С.Добруджа.На русофилите тия факти не им изнасят.

    Коментиран от #41

  • 38 1945

    12 3 Отговор
    Когато палехте хората живи в Одеса никой не ви трябваше а сега друг да ви спаси, ще отговаряте за делата си
  • 39 Мишел

    12 2 Отговор
    През нощта с руски ракетни удари беше унищожена поредната ТЕЦ в Славянск , 830 мегавата. Охраняващите ТЕЦ-а ПРО батареи С 300 са пропуснали атакуващите ракети Кинжал.
  • 40 Да Руснаците

    3 9 Отговор

    До коментар #34 от "А тия ако беха... а!!!":

    Ползват гладомора изселването в Сибир,заточаване там.В републиките им вече не учат на местен език.Да не говорим за износа им на революции по целия свят.И тук колко саботажа направиха колко склада за оръжие взривиха и колко човека опитаха да отровят с новичок.И така е по цяла Европа.Виж Вагнеровците какво правят в Африка другарю.А тукашните руски под......логи са даже в управлението на държавата.За това виреете русофилите.А който не му изнася ЕС и НАТО да се омита.Миналата година над половин милион ватенки заминаха за САЩ и това е показателно.
  • 41 ТаУмВзе

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Кой е останал под турско робство":

    Обясни ми как може да има Държава във Империя, според теб! После ще си полафиме за Катастралната Липса на Образование де. БУАХХАХАХАХ
  • 42 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    Лъжци, измамници, мародери и убийци - това е целият Запад. Много скоро те ще се превърнат в изгнаници на планетата, защото всички ще знаят, че да имаш нещо общо с тях е върхът на глупостта. Парите им са хартия, думите им са лъжи и във всеки удобен момент те ще ви ограбят, измамят или предадат. Позорно. всичко, което трябва да знаете за Запада, той винаги е бил такъв и винаги ще бъде такъв
  • 43 россиян..

    5 2 Отговор
    А бе верно ли е..че руските войници на император александър първи,са посрещаните със цветя освен в софия..и в париж.
Новини по държави: