Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2024 18:53 4 549 56

Обичам Украйна, но моят живот е най-ценен: войната и мъжете

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • войници-
  • володимир зеленски-
  • дмитро кулеба

Натискът спрямо украинските мъже в наборна възраст расте - макар и те да не са в родината си

Обичам Украйна, но моят живот е най-ценен: войната и мъжете - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Моят живот е най-ценен", казват някои от украинците, избягали в чужбина. За мнозина в Украйна обаче тези, които бягат, не са истински мъже. Факт е, че украинската армия изпитва остър недостиг на персонал.

Пред една украинска паспортна служба във Варшава се е събрала гневна тълпа. Причината за гнева им: украинците в чужбина вече не могат да подават заявления за паспорт, защото консулските услуги бяха ограничени, пише в публикация по темата германската обществено-правна телевизия АРД.

Натискът спрямо украинските мъже в наборна възраст расте - макар и те да не са в родината си. Това е и целта на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който подчертава, че пребиваването в чужбина не освобождава от задълженията към родината.

Украинският тираджия Максим, с когото журналистите от АРД разговарят във Варшава, обаче не проявява никакво разбиране: "Това е борба срещу хората, които бягат от армията. Но не ни питат защо сме отишли в чужбина. Аз съм тук легално. Законът за мобилизацията още не е влязъл в сила, но тук вече се прилага", оплаква се той.

Украинската армия търси нови бойци

След продължили с месеци обсъждания, през април 2024 украинският парламент прие нов закон за мобилизацията. Целта е да се привлекат повече мъже на служба, тъй като в Украйна вече малцина се кандидатират доброволно за армията.

Дори е точно обратното. Много мъже се крият или напускат страната, посочва АРД. По данни на австрийския вестник "Експрес", в момента към 650 000 украинци в наборна възраст пребивават на територията на ЕС.

Т.е. на украинската армия ѝ липсва не само оръжие, но и персонал, казва пред украинските медии войникът Игор Фирсов. "Нещата трябва да бъдат назовани с истинските им имена. Ситуацията с персонала е трудна, на военните части не им достигат бойци. Това наистина не е тайна, но основният проблем не е с техниката или с мунициите - а с персонала. Та нали техниката трябва да бъде обслужвана от хора", посочва Фирсов, цитиран от АРД.

Мъжете трябва да обновят регистрационните си данни

Призоваването в армията се определя от мнозина като неефективно - тъй като на властите често им липсват съответните данни. Много хора вече не живеят на адресите, на които са регистрирани. Сега новият закон ги задължава да обновят регистрационните си данни.

Това би трябвало да важи и за чужбина, казва пред АРД Роман Костенко от опозиционната партия "Голос". "Подлежащите на наборна служба в чужбина също трябва да актуализират данните си. А държавата трябва да стори всичко за връщането на тези хора. Не трябва да има две категории - тези, които се сражават, и другите, които са в наборна възраст, но търсят средства и пътища да останат в чужбина", казва Костенко.

Призив към "справедливост"

Костенко е бил на фронта, има добри контакти в армията и познава проблемите на войници. За много от тях в момента става дума най-вече за справедливост. Много войници се сражават вече почти две години без прекъсване. А шансове за напускане на армията няма - включително заради недостига на персонал, отбелязва германската обществено-правна медия.

Пред АРД депутатът Костенко споделя мнението си, че стъпката на външното министерство има и една съвсем практична страна: "Най-малкото ще разберем колко души можем да имаме предвид. Ако не знаем колко персонал имаме на разположение, не бихме могли да планираме. А независимо дали нападаме, дали се отбраняваме или преговаряме - всичко това зависи от планирането."

Все по-често се използва сила, а гневът расте

Тъй като регистрационните данни често са остарели, мобилизационните власти нерядко прибягват към брутални методи. В интернет се разпространяват видеа, на които се виждат униформени мъже, които задържат насилствено подлежащи на наборна служба - по автобусните спирки, на път за работа или във фитнес студио, разказва АРД.

Служителите в Киев, показани в репортаж на журналистите от Slidsto Info, подхождат по-спокойно. Те обикалят от врата на врата - но много рядко откриват мъже в жилищата. Обичайно отварят жени, които не съобщават никакви сведения за това къде се намират техните мъже или синове. Страхът от фронта е твърде голям.

А към мъжете, които търсят нови попълнения за армията, често се отправят обиди. Самите те са били на фронта, където са били ранени, а сега постоянно ги питат защо не се сражават, а търсят други мъже. "Чуваме много обидни неща от хора, които не ни познават", казва един от тях пред АРД.

"Сега е моментът да се сражаваме за родината"

Много хора в Украйна мислят, че който бяга от военната служба, не е истински мъж. Сред тях е и Лиля от Буча, която наскоро се е присъединила към армията. Приятелят ѝ е бил тежко ранен във войната, брат ѝ е бил убит. "Аз се върнах. Когато започна войната, бях в чужбина. И можех да остана и да изградя там живота си. Имах жилище и добра работа. Но оставих всичко и се върнах в Украйна. Сега има нужда от нас, сега трябва да се сражаваме за родината си, а не просто да се измъкнем", разказва пред АРД младата жена.

Лиля споделя, че не може да каже точно колко приятели и познати е изгубила във войната - вече е спряла да брои. Тя дарява почти всичките си пари на армията и не проявява никакво разбиране към онези, които са напуснали страната. "Да не се връщат. Вярвам твърдо в победата - не мога да си представя нищо друго. Нямаме нужда от онези, които ще се върнат едва след победата. Щом те сега не вярват в страната, нямаме нужда от тях."

Но нещата не са толкова прости. От икономическа гледна точка след войната Украйна ще има нужда от избягалите, казват мнозина. Поради това експертите определят стъпката на външното министерство като популизъм, който няма да промени нищо по отношение на реалните проблеми.

Така смята и опозиционната депутатка Ивана Климпуш-Зинзадзе, цитирана от АРД. "Законът не ни дава възможността да привлечем нашите граждани в армията. Тази стъпка, която при това е незаконна, ще има вредни отражения. Много украинци ще потърсят законни и незаконни пътища да получат разрешение за престой или гражданство в други държави. Не е в наш интерес да изостряме още повече демографската криза, която така и така съществува."

Правозащитниците предупреждават за разделение

Много от украинците в чужбина са все по-малко склонни да се върнат в родината си. А правозащитниците казват, че украинското ръководство само ще засили разделението в обществото. И ще отблъсне хората в чужбина, които принципно се идентифицират с Украйна.

Един от тях е Дима, който междувременно живее в Германия. Той би могъл да бъде мобилизиран в Украйна, където не би искал да се връща, защото "няма нищо по-ценно от живота", както казва пред АРД. "Къщи, жилища, коли, бизнес - всичко това може да бъде изоставено, за да не умреш. Ние сме направили своя избор. Може да се спори дали това е правилно или не, но собственият живот е по-ценен от всичко друго. Можеш да си върнеш всичко, освен живота."

След две години война бойците на фронта са изтощени и имат нужда от разтоварване. Но почти никой не иска да се сражава в безизходна позиционна война без достатъчно муниции. На украинското общество му предстои болезнен дебат, заключава АРД.

"Няма да ги връщаме насила от чужбина"

Украйна няма да върне насила от чужбина своите граждани, подлежащи на военна повинност, заяви междувременно украинската вицепремиерка по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина в интервю за Дойче Веле. На 30 април тя коментира въпроса за прекратяването на консулските услуги в украинските дипломатически мисии в чужбина пред екип на ДВ.

"Няма да има никакви ограничения и принудително връщане на украински граждани от какъвто и да е пол или възраст в страна, която воюва", заяви Стефанишина. Тя обаче добави, че "няма приятни решения по въпросите на войната" и призова да не се забравя, че "войната продължава и ние трябва да я спечелим".

Според Стефанишина предоставянето на лични данни на териториалните центрове за окомплектоване (ТЦО), което украинските мъже са задължени да правят по силата на новия закон за мобилизацията, не води автоматично до изпращането им на фронта. Въпросът е да се разбере какъв е "мобилизационният потенциал".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    122 10 Отговор
    Не ме интересува какво става в Украйна!
    Интересува ме кога украинските туристи ще се махат от морето "ни"

    Коментиран от #8

  • 2 смотань бандерець..

    115 10 Отговор
    Не желая да воювам за гушата на зелень джугачь,зелена просекиня и тяхната укрофашистка сгань.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Щирлиц

    70 3 Отговор
    Баламите умреха в Освиенцием...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех

    102 4 Отговор
    Никой не ще да мре заради зеления наркоман
  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев

    88 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Няма да е скоро Ние нямаме армия но в момента издържаме такава Хитри са англосаксите правят война друг плаща
  • 9 Дълго изявление

    81 3 Отговор
    , ред сълзи ред сополи и заключението
    е ..... Украйна вече не съществува.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЕ МОЖЕ ДА ОМА ДВЕ КАТЕГОРИИ ХОТА

    72 3 Отговор
    ДЕТ СЕ СРАЖАВАТ И ДЕТ НЕ ШАТ
    АМИ ИМА БЕ МАМУЛ
    ЗОМБИРАНИ ИДИОТИ СМЯТАЩИ СЕ ЗА СОЛТА НА ЗЕМЯТА И УБЕДЕНИ ЧЕ ВСИЧКИ СА ИМ ДЛЪЖНИ
    И НОРМАЛНИ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА УБИВАТ СЪСЕДИТЕ СИ В ОДЕСА И ДОНЕЦК ЧОИТО ДЕДИ НЕ СА ИЗКОПАЛИ ЧЕРНО МОРЕ КОИТО НЕ ИМ ПУКА ЗА НАТО И МАНГИЗИТЕ НА БАЙДЪН И ОЛИГАРСИТЕ В УКРАЙНА КОИТО МРАЗЯТ КРЕТЕНИ КАТО ТУРЧИНОВ И ЛЪЖЦИ КАТО ЗЕЛЕНСКИ
    Е ИСТИНАТА Е ЧЕ НА ВТОРИТЕ ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗТРЕПЯТ ПЪРВИТЕ ТА КОЛКОТО ПО РАНО ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ
  • 12 Точно така

    3 64 Отговор

    До коментар #4 от "шефа на НАТО":

    ние от НАТО само да мръднем активно на изток и войната е приключила в полза на героична Украйна.
    Стига с тия оръжия.

    Коментиран от #22

  • 13 Град Козлодуй

    28 2 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 14 Абе не съвсем

    8 60 Отговор

    До коментар #9 от "Дълго изявление":

    Хем Украйна я няма, хем жужето от Кремъл праща още момчета да гинат в Украйна.

    Коментиран от #18

  • 15 Зеления отече в канала

    71 5 Отговор
    Украинците не искат да ги убиват заради лудостта, алчността и зависимостите на Зеления наркоман. Скоро ще бъде линчуван от сънародниците си.
  • 16 СТАМАТ С МАГАРЕТО

    50 6 Отговор
    Слава Русии
  • 17 Обичал Украйна, ама живота си повече

    28 24 Отговор
    Ей, юнако в странство, вземи пример от руснаците.
    Не знаят за какво, ама отиват в съседна държава да умират.
    А ти се скатаваш.
  • 18 Украйна не съществува

    60 5 Отговор

    До коментар #14 от "Абе не съвсем":

    защото вече няма момчета които да отидат на фронта защото разбират че е безсмислено а ти стоиш чукаш и си въобразяваш че тези момчета трябва да ти защитават джендърският гръб пардон г. Ти не си балам но и баламите свършиха в Украйна.

    Коментиран от #21

  • 19 Тра-ла-ла

    66 5 Отговор
    Оня ден някой разправяше какъв "стоманен" дух имали и украинците и затова се биели и щели да победят. Кой нормален човек иска да умре заради някого когото лично би пратил по дяволите ако му се отдаде възможност?
  • 20 Зеленото Джуджи

    45 4 Отговор
    "...Сега е моментът да се сражаваме за родината..."

    Сега е момента да си натискате парцалите, войната е следствие на некадърна политика, луди има ли да мрат за чужди грешки.
  • 21 А руските момчета

    6 31 Отговор

    До коментар #18 от "Украйна не съществува":

    как ходят да мрат за тоя дето духа?

    Коментиран от #37

  • 22 да бе

    32 5 Отговор

    До коментар #12 от "Точно така":

    А сте мръднали , Афганистан ще ви се види като курортна зона .

    Коментиран от #23

  • 23 АБЕ, НЕ СЕ ЛИ ОТАКОВАХТЕ ВИЕ

    7 23 Отговор

    До коментар #22 от "да бе":

    10 г. в Афганистан.
    Млад си, бозайнико. Не помниш.

    Коментиран от #27

  • 24 дамм

    5 27 Отговор
    Да идват французите. Мотивацията големи пачки, които копейките няма да изкарат за десет живота.

    Коментиран от #30

  • 25 ХА ХА ХА

    41 2 Отговор
    УКРИТЕ ПОЧНАХА ДА УЗРЯВАТ ЧЕ МРЪТ ЗА........ ГНУСНО Е.
  • 26 Дезертьори и страхливци

    3 39 Отговор
    А не мъже, страхливци и лицемери. Заслужава си Украйна съдбата с такива "мъже".... !

    Коментиран от #28, #49

  • 27 да бе ама има разлика

    52 5 Отговор

    До коментар #23 от "АБЕ, НЕ СЕ ЛИ ОТАКОВАХТЕ ВИЕ":

    За сметка на това кравари и коалиция стояха 20 години в Афганистан.
    Руснаците бяха по покана на правителството , краварите какво търсиха там.
    Руснаците си тръгтаха достойно , краварите се молиха на козарите да ги пуснат да си ходят ...

    Коментиран от #38

  • 28 Само питам

    49 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дезертьори и страхливци":

    А ти би ли отишъл утре да се биеш ако те мобилизира Кирчо или кокорчо , а готин ?
  • 29 Уса

    36 2 Отговор
    Украинците в сащ откупиха своите близки,като изпращаха пари на фашистите.В самото начало таксата беше 700евро и за година стана 10 000 евро.Корупцията е огромна,ако не успееш да се откупиш на място варианта е бягство и на границата плащаш на пропускателните пунктове да си затварят очите.Има риск да ти вземат парите бият и пратят на фронта.затова всички украинци в сащ мразят Зеленски и затова той никога не ги е потърсил при своите просяшки визити.Украинците в сащ ще направят грандиозен банкет ако Зеленски стане студен
  • 30 Коиловци

    37 3 Отговор

    До коментар #24 от "дамм":

    Те франсетата вече идваха , а руснаците поиха конете на Сена !
  • 31 Евроатлантик

    43 2 Отговор
    ОТдавна е ясна тактиката на Зелената марионетка на САЩ. Целта и е да принуди евроейските страни да пратят войски, за да вояват с Русия. ЕДва ли и при опиатите които приема, сам си вярва, че може да победи, въпреки милиардите долари помощи и военното оборудване от ЕС и САЩ. Просто няма войници. Затова и постоянно реве, че ако Русия победи, тя щала едва ли не да тръгне към Брюксел. Врели некипели, но някои назобени евроатлантици и у нас го повтарят
  • 32 Защо украинския персонал

    33 1 Отговор
    не иска да мре за марионетката. Трябва да бъде патриот и да го направи. След края на украинците ще си намерим други будали
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 епилиран нежен ляв демократ атлантик

    42 2 Отговор
    Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!
  • 35 Механик

    41 2 Отговор
    " За мнозина в Украйна обаче тези, които бягат, не са истински мъже. "
    Ами да, не са мъже.
    Но съм 100% убеден, че преди да почне СВО и да избягат позорно, са се били в гърдите и са викали "москаляку на гиляку".
    А сега чакат да ги хрантутим и да им осигуряваме комфорт. Да им плащаме застраховките на джиповете, па нека братята им да умират там в украинската кал, щото не са имали пари за джипове и за да се откупят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Е руските момчета знаят

    41 3 Отговор

    До коментар #21 от "А руските момчета":

    за какво отиват да воюват.
    Като доказателство се записват доброволно за фронта и има голям процент които се връщат в Русия точно за да изпълнят този свой дълг.
    По време на изборите за президент на руската федерация бях в Истанбул И знаеш ли че опашката пред руското консулство на уличката с трамвайчето предполагам че ти не знаеш за какво ти говоря за гласуване беше дълга 600... 700 м.
    Отново ти казвам не съм путинист но джендърите нямат никакъв шанс да спечеля тази война.

    Коментиран от #39

  • 38 ДА, ИМА РАЗЛИКА

    4 41 Отговор

    До коментар #27 от "да бе ама има разлика":

    РУСНАЦИТЕ СЛАГАТ НЯКЪДЕ ЕДНО ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ТО ГИ ПОКАНВА.
    И ВЛИЗАТ.
    КАКТО ВЛЕЗНАХА В УКРАЙНА, ДЕТО НАРОДА ЩЕШЕ ДА ГИ ПОСРЕЩНЕ С ПОГАЧА.
    А ТО, УКРАИНСКИ РИТНИК.
    АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗЛЕЗНАХА ОТ АФГАНИСТАН, ЩОТО РАЗУЗНАВАНЕТО ИМ ВЕЧЕ ЗВАЕШЕ, ЧЕ РУСНЯЦИТЕ ЩЕ АТАКУВАТ УКРАЙНА. И ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРЕГРУПИРАТ ЗА ПОСЛЕДНАТА ВОЙНА.
    НЕ ГИ РАЗБИРАШ ТЕЗИ РАБОТИ.
    ЗА ПОСЛЕДНО ТЕ СВЕТВАМ.

    Коментиран от #40

  • 39 РУСКИТЕ МОМЧЕТА

    4 25 Отговор

    До коментар #37 от "Е руските момчета знаят":

    дего го духнаха в чужбина като почна войната, ще се върнат за да идат на фронта.
    Щото ако Не, приключват с родината. И главанака след путин ще им разкаже играта - на тях, деца и внуци.

    Коментиран от #41

  • 40 ти с акъла ли си си

    25 2 Отговор

    До коментар #38 от "ДА, ИМА РАЗЛИКА":

    Я прочети историята на Афганистан . И кои държави са имали колонии .
  • 41 Калитко

    32 0 Отговор

    До коментар #39 от "РУСКИТЕ МОМЧЕТА":

    Важното е тебе да не мобилизират , че да видим ти колко пари струваш . Поне 65% от Българите ще духнат ако има мобилизация в България .

    Коментиран от #43

  • 42 фАНТОМасс

    29 1 Отговор
    Защо не отидат като доброволци нашите активисти-ястреби ? Гледаме ги по медиите ежедневно. Нахъсани , крайни , яростни , категорични . Така става обикновено особено , когато умират други хора и то далече от нас. Но опре ли ти яйцето до зад.ника , ще запеят друга песен.
    Иначе на думи сме силни и смели !
  • 43 Ами естествено

    12 4 Отговор

    До коментар #41 от "Калитко":

    За кого да се бият . Те няма да воюват за България а за кауза която е спусната от горе и според тях ще бъде абсолютно несправедлива.
    Ако ние се бием действително за България процента ще бъде много по-голям.

    Коментиран от #44

  • 44 хахо-хихи

    34 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ами естествено":

    Ако искаме да се бием за България знаем от кои врагове да започнем. Повечето работят на жълтите павета и живеят в полите на Витоша.
  • 45 Отреазвяващ

    7 0 Отговор
    Много патетично.
  • 46 Аз даже започнах трета

    13 3 Отговор
    работа, за да мога да пращам по три заплати в Украйна, какво знаете вие, ей!
  • 47 Не разбирам за каква

    24 0 Отговор
    Родина се бият украйнците, за територия подарени им от руснаците и населени почти сто процента от руснаци . Това ли ви е родината, Ами значи сте руснаци. Защо навсякъде се чува руска реч, нали ги биехте, че не говорят украйнски. Гадни използвачи.
  • 48 Умират за краварския бизнес на бай Пън

    19 0 Отговор
    Болни мозъци
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 АЛООУ!

    9 1 Отговор
    ЗА ЧИЙ ДА ХОДЯТ НА ВОЙНА? ЗА САЩ?!... ЗА НАТО?! ЗА КРЪВОЛОКА САЩНАТО?! ..ИЛИ ЗА ЛА...ЙНЕН?! АНАЛЕН...А? ОЛАФ...ФФ... ББО...РЕЛ... МАКАРОН...?! ЧЕ УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ СВЪРШИХА... СВЪРШВАТ... БЪРЗИЧКО СЕ ПРЕДАВАТ НА РУСНАЦИТЕ! НЕ ИСКАТ ДА МРАТ, РАЗБИРАЕМО!!! ... ТИ ША ЛИ МРЕШ ЗА БОКОТЪПАКА?!ДА МУ ПЪЛНИШ ПОРЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ С ЕВРА?!?! ХА-ХА-ХА... НИКОГА!!!
  • 51 Знаещ

    5 0 Отговор
    Депутатите, ченгетата, служители на сбу и тем подобни да пращат синовете си на фронта, че те се правят на големи патриоти, пък пращат чужди синове на фронта
  • 52 Иво

    4 0 Отговор
    Да припомним на изкуфелите евро лидери, че РФ е ядрена държава, при това най-голямата ядрена държава. Когато се предприемат агресивни действия като санкции и военна подкрепа за терористичната хунта в Украйна, е добре да се помисли, какви биха могли да бъдат ответните действия.
  • 53 мдаааа

    2 0 Отговор
    Абе то е ясно укрите бягат не е тяхна войната... ама защо не отиват там тия нашите ястреби ЛА ЛА сороси дето не слизат и скачат от Тв в Тв като Паси, Инджев, Кремчева, Ноев, и т.н.
  • 54 Колко да е ценен

    3 0 Отговор
    Знаете ли, че себестойността на една стодоларова банкнота е... 0,04 долара, т.е. 4 цента или около 7 стотинки, това е цената на хартията и мастилото. Нека да е 0,20 долара т.е. 20 цента или около 36 стотинки.
    Заплатата на един украинец на фронта е около 2000 долара, което е 20 банкноти от по 100, които струват точно от 4 до 20 долара, толкова ценноста.
    Сега разбирате ли онази сентенция:
    "Чичо сам печата цветни хартийки и ги разпраща по целият Свят, а те се връщат при него и във всяка е увито "бонбонче"!
  • 55 Тези изобщо не умират за Украйна

    3 0 Отговор
    Тези заблудени хора умират за една шепа корумпирани украински политици поели ангажимент и обслужващи интересите на САЩ и Великобритания
  • 56 Госあ

    1 0 Отговор
    Хахахаха нямало персонал…пушечно месо няма вече !
Новини по държави: