Last news in Fakti

8 Май, 2024 19:49 1 148 25

"Къде да отидем? Какво да правим?": отчаяние в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Не е ясно какво ще се случи с тези, които не могат да напуснат - възрастните, болните и онези, които не искат да тръгват, защото не смятат, че е достатъчно безопасно

"Къде да отидем? Какво да правим?": отчаяние в Рафах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Къде да отидем? Какво да правим? Отчаяно искаме прекратяване на огъня и примирие", казват жители на Рафах. Примирие обаче засега не се задава. Какво предстои за хората в Газа?

Спонтанните празненства по улиците на Газа, след като Хамас обяви, че е приела предложение за прекратяване на огъня, не продължиха дълго. Кратко време след това израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че споразумението не отговаря на очакванията на Израел и операцията в Рафах ще се проведе по план. Въпреки че израелски делегати бяха изпратени на преговори, офанзивата в някои части на Рафах започна, а стотици хиляди цивилни палестинци бяха принудени за пореден път да се евакуират.

Израелските военни вече контролират и палестинската страна на пропускателния пункт Рафах към Египет. Той е единствената възможност за палестинците да напуснат територията и е един от основните пунктове за влизане на помощи в Газа. Той остава затворен, както и пропускателният пункт Керем Шалом, където в неделя при атака на Хамас бяха убити четирима израелски войници.

"Къде да отидем? Какво да правим?”

Динамичното развитие на събитията объркаха мнозина в Рафах. 30-годишната Гада Рафик и семейството ѝ все пак потеглят към Хан Юнис, въпреки че все още се надяват израелската атака срещу Рафах да бъде отменена. "Мисълта, че ще се върна в палатка без вода и с минимални възможности, е ужасяваща", казва Рафик по телефона за ДВ. "Къде да отидем? Какво да правим? Отчаяно искаме прекратяване на огъня и примирие. Моля се на бог за бързо споразумение за прекратяване на огъня и армията да не влиза в Рафах".

От месеци заплахата от предстояща израелска сухопътна офанзива е надвиснала над Рафах, който приюти голяма част от напусналите северните части на Газа. Скоро след като израелската армия обяви, че 100 хиляди цивилни трябва да се евакуират от източния район на града, хората започнаха да напускат, като натоварваха вещите си в коли или на магарешки каруци. Други просто вървяха с няколко торби в ръце. Хиляди отново бяха в движение, изтощени от месеците на бомбардировки и изселване.

Рафик е една от тях. В понеделник сутринта тя се събужда от звъненето на мобилния си телефон. "Беше автоматично съобщение от израелската армия, в което ни се нареждаше да се евакуираме от източната част на Рафах. Живеем в квартал Ал Джанина, един от районите, определени за евакуация", казва тя.

"Няма останали места, на които хората да живеят"

Младата палестинка е от северната част на ивицата Газа и подобно на много други хора е била разселвана няколко пъти през последните седем месеца, след като израелската армия е наредила на хората да напуснат района. "Първо бяхме в бежанския лагер Джабалия, след това отидохме в бежанския лагер Нусейрат, после в Деир ал Балах, а след това в Рафах", казва Рафик, която е преминала през всичко това заедно с четиримата си братя и сестри и родителите си.

23-годишният адвокат Мохамад ал Наджар казва пред германската медия ZDF, че никой не знае къде да отиде. "Ивицата Газа е толкова разрушена, че вече няма останали места, на които хората да живеят". Според младия мъж голям проблем е и това, че никой в Газа няма доверие на израелската армия. Затова и хората не знаят дали изобщо да отидат в "разширената хуманитарна зона”, където Израел ги призова да се евакуират.

Абделрахман Абу Джазар също не вярва, че за семейството му ще има място там, където израелската армия им казва да отидат. По думите му тези зони са пренаселени. "Няма достатъчно място за още палатки, няма училища, където да ни сложат”, казва той пред ZDF. Но въпреки това тръгва - защото няма къде другаде да отиде.

"Сцените са болезнени”

Повече от един милион души са потърсили убежище в най-южния град в Газа. Не е ясно какво ще се случи с тези, които не могат да напуснат - възрастните, болните и онези, които не искат да тръгват, защото не смятат, че е достатъчно безопасно.

54-годишният Фадел Кандел е от Рафах и е решил да остане в дома си, въпреки че семейството му живее в близост до една от зоните за евакуация. "Днешният ден е страшен във всеки смисъл на думата. Въпреки по-ранните заплахи за военна операция в Рафах, от сутринта атмосферата е различна", казва Кандил по телефона пред ДВ. "Когато в Рафах бяха хвърлени листовки за евакуация, сцените на хора, които носят най-необходимите вещи и напускат домовете си, бяха болезнени", каза той.

Бащата на седем деца обяснява пред ДВ, че просто не е знаел къде да отиде с голямото си семейство. Той се надява, че скоро ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, но постоянната несигурност в преговорите се отразява сериозно. "Обнадеждаващите новини за прекратяването на огъня малко намалиха страха ми, но не съм сигурен дали ще се получи. Не съм оптимист, но се надявам да се окаже, че греша", добавя Кандел.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленото Джуджи

    9 11 Отговор
    Отидете в Германия и Франция бе балъци, там всички са от вашата боя 😄
  • 2 Възмездието

    15 11 Отговор
    рано или късно винаги е застигало евреите.

    Коментиран от #21

  • 3 НАБЛЮДАТЕЛ

    18 14 Отговор
    Кога въртяхте гюбеци и крещяхте "Аллах с нас" друго ли мислихте, или по навик си лъжете? Кога ви се предложи "Мир срещу земя", пак бяхте ербап, нали? Ние ще унищожим Израел и всичката земя ще бъде наша. Помните нали? Повече от 50 години живеете на гърба на Европа и помощите на петролните шейхове. Мрете сега, та дано новото поколение има малко разум в главите си
  • 4 Отидете при Путин

    11 11 Отговор
    Нали преди терора, бяхте в Москва на официално посещение?

    Коментиран от #10

  • 5 Българин

    14 6 Отговор
    "Къде да отидем? Какво да правим?" С тези въпроси палестинците трябва да се обърнат към САЩ, които едновременно и доставят оръжията на Израел за тяхното изтребване, и им предоставят така наречената хуманитарна помощ.
  • 6 Путинофил

    12 12 Отговор
    путин ги употреби и ги изхвърли като употребяван презарватив.
  • 7 Тити

    14 14 Отговор
    Абе като нападнаха Израел не реваха а ликуваха а сега реват
  • 8 Биби Кинг

    1 5 Отговор
    Бати Пуци да земе чаршавите! В извраштението мо по случей игурелациата пише каде че се заеме с разплода на пиенгурите!
  • 9 Свобода за Палестина

    11 5 Отговор
    Израелските сионисти и нацисти искат да разширят държавата си от Тигър и Ефрат до Нил.
  • 10 Няма

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Отидете при Путин":

    Руснаците предават всичките си съюзници.
  • 11 Ал Алигатора

    8 6 Отговор
    Помогнете на хората беее, НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ТОЗИ иСРАЕЛ?

    Коментиран от #18, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    А защо нападнахте Израел хак да ви е нека ви държи влага поне 500 години
  • 16 Гръч

    0 1 Отговор
    ДВ разговаря с бежанците по телефона..това някаква шега ли е?Същата медия,която винаги е била на страната на фашизма

    Коментиран от #23

  • 17 Питайте хамас

    3 1 Отговор
    Къде да идете, от тях зависи, какви ще ги вършат пак
  • 18 Който

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Алигатора":

    Спря хамас, той да ги соре, бе убавец
  • 19 Един

    3 1 Отговор
    Преди да се евавате с чиифутите, първо трябваше да питате Египет и Сирия, какво да очаквате и още тогава щяхте да се откажете. Не случайно сега Египет са ни лук яли, ни лук мирисали. Евреите могат да разтурят всеки коптор наоколо без проблем и с голямо желание. Цялата цивилизация е с тях, а това че се вързвате на тъпите идеи на другарите от СССР си е ваш проблем. Сега ще търпите докато евреите се налудуват.
  • 20 Като за

    1 1 Отговор
    Начало по малко ще се плодите че напълнихте западна европа
  • 21 ......

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Възмездието":

    Вижте мързелът на палестинците, които просят разчитат на помощите от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Иначе, нищо полезно от тях. Да видим фактите какви са? Какъв е поминъкът на палестинците? - Университети техни нямат, Заводи нямат, Земеделие нямат, Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на евреите от Израл. Не забравяйте, че 60% от палестинците работиха в Израел. Отделно къде Израел им изгради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социални нужди за палестинците. Е, що за Народ е този на който Израел му помага, а той тръгнал с ножове и автомати да избива благодетелите си. Ужас
  • 22 ......

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Алигатора":

    Светът видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 23 ......

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гръч":

    Палестинците никой не ги иска. Те са щастливи да имат множество хлапета и да чакат помощи. И съответно да се молят по пет пъти на ден. Те са построили социализма. Какъв купон. Но нещата се объркаха и никой не се интересува от тях, добре че умряха няколко британски хуманитарни работника. Та англичаните се сетиха, че там се умира.
  • 24 Как не знаят

    1 0 Отговор
    Да питат Хамас къде да ходят. Хамас започна тази война и носи отговорност за населението на Газа.
  • 25 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Никой не иска 2 милиона палестинци терористи.