Last news in Fakti

27 Април, 2024 15:41 890 26

Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

  • александър симов-
  • сглобки-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • избори

Искам да видя какъв борец срещу корупцията ще бъде човек, посочен лично от Пеевски за евродепутат, каза Симов по адрес на Елена Йончева

Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред. Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения".

Това коментира пред БНР Александър Симов, журналист и зам.-председател на градската организация на БСП-София.

Според него БСП няма никакво място в управленски формат с ПП. По думите му в момента ПП са партия в много тежка морално-политическа криза. Те са партията на голямата лъжа, категоричен бе той и подчерта, че тази сглобка е била най-голямата подмяна на вот в историята на прехода.

БСП не може да наруши основния принцип, който е поставила пред себе си, а той е "никога коалиция с ГЕРБ", допълни Симов. По думите му БСП не може да си позволи и управление с ДПС. И все пак според него партията не е обречена да бъде опозиция.

В интервю за предаването "Политически НЕкоректно" Александър Симов подчерта, че БСП не е постъпвала некоректно към Румен Радев, Елена Йончева или Ваня Григорова.

"Същевременно от някои от тях видяхме яростен приятелски огън в гръб, от който БСП още страда".

Според него много хора не знаят какво е да си част от партия, когато трябва да се съобразиш с определени решения. Да тръгнеш срещу ключови решения на собствената си партия, показва, че трябва да преосмислиш дали искаш да си част нея или не, уточни той.

"Не може когато си построил кампанията си върху защитата на Паметника на съветската армия и да казваш, че това ти е червената линия, която никога няма да прекрачиш, когато имаш решение на Националния съвет, че няма да гласуваш за никой друг, освен за твоя собствен кандидат, а в следващия момент ти прекрачваш тази граница и гласуваш за тези, които ядоха торти с отрязаната глава на паметника. За мен това е недопустим политически компромис", коментира зам.-председателят на градската организация на левицата. И продължи:

"Тази сглобка щеше да бъде направена. Защо БСП трябваше да става кум на тази сватба? Участието в такива плаващи мнозинства противоречи на смисъла от съществуването на левицата".

Върху БСП се стоварват няколко удара от различни страни, изтъкна Александър Симов и обясни:

"Дори да няма политическо инженерство зад тези проекти, факт е, че трансферът на Йончева в редиците на ДПС със сигурност е удар срещу ДПС, а само забележете и как левите листи никнат като отровни гъби на тези избори".

Според него хората от другите леви листи нямат друга тема, освен БСП. А, по думите му, голямата тема на тези избори е съвсем различна.

"Ако те тръгнат отново да се занимават само с БСП, резултатите няма да им харесат", предупреди той.

Според него целта на всичко това е левият електорат да бъде максимално раздробен. Затова те се опитват да съберат каквото е възможно от левицата, каза той и покани на среща тези, които искат да има единодействие:

"Централното нещо на тази среща е да се види кои са партиите, които имат общи цели и можем да си взаимодействаме като водена политика. Кой влиза в листите е по-скоро техническа част. За мен по-важна е политическата част в това ляво обединение".

В политическо отношение няма непримирими нюанси, смята Симов. Той не приема идеята, че в БСП опозицията е задушена.

"Не казвам, че в БСП няма проблеми. Не съм с розови очила. Очевидно, че в БСП има проблеми, но смятам, че повечето проблеми в БСП се дължат на егото на хора, които не могат да приемат факта, че партията е гласувала по един или друг начин, когато е избирала своя лидер".

За приетата номинация от Елена Йончева като кандидат за евродепутат от листата на ДПС, журналистът коментира:

"До съвсем скоро вярвах, че независимо от нашите различия, Елена Йончева все пак има някаква принципна основа, която няма да предаде. Всичко това рухна, когато видях, че тя приема номинацията на Делян Пеевски - това не е номинация на ДПС, а е персонална номинация на Пеевски. За мен това е болезнен процес. Човек винаги трябва да има едно на ум, когато определя хората и да не вярва много на патетичните приказки, а трябва да гледа действията. Аз вярвах на нейните декларации и нейните битки, а сега започвам да разбирам, че те са били театър. Искам да видя какъв борец срещу корупцията ще бъде човек, посочен лично от Пеевски да бъде евродепутат".

Йончева беше посрещната на крака на конгреса през 2019 г., напомни Александър Симов и продължи: "Тя беше избрана за водач на листата и влезе в ЕП. След това тя изчезна за партийния живот. Тя беше неоткриваема".

"Колко струват всички клетви за битка с корупцията, когато в един момент приемаш оферта от ДПС да бъдеш в тяхната листа? Как става това скачане от лявото европейско политическо семейство към либералното?", попита още той.

А за останалите евродепутати, избрани с листата на БСП в предишния европарламент, Симов каза: "Има ключови теми, по които един представител на БСП в ЕП трябва да се съобрази с политиката, водена от неговата партия. Когато това не се случва, имаме правото да дадем своята негативна оценка".

Днес БСП определи своите водачи на листи в страната, както евролистата си. Александър Симов посочи първите в евролистата на партията:

"Първи е Кристиан Вигенин, втори - Румен Гечев, трета е Цветелина Пенкова, четвърта е Вяра Емилова, пети - Филип Попов и шести - Александър Симов".

Бившият депутат изказа мнение, че ще е трудно за партията да вкара 6 депутати в Европейския парламент.

Всяко редене на листи е свързано с такива процеси, каза той относно напрежението около листите в Пловдив. Веска Ненчева е човек, който се раздава за своя град и своята област, подчерта Симов. Според него става въпрос за лични конфликти. И изрази надежда те да бъдат преодолени.

Винаги персоналните конфликти са оказвали влияние върху нашия резултат и това ни пречи, когато правим кампания, коментира Симов и каза: "Надявам се този път да сме си научили урока".

"Влязох в партия, която прилича на италианско семейство. Но в крайна сметка партията оцелява", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    7 3 Отговор
    Ще се наложи. Никоя партия няма да вземе и близо до мнозинство. Ще почнат да си мерят процентите.
  • 2 ГЕРБ

    9 3 Отговор
    Червено говедо

    Коментиран от #5

  • 3 български катамаранен флот

    13 0 Отговор
    Ние на един такъв "експерт" му ядем попарата с 500 000 на ден.
  • 4 мдаа

    5 3 Отговор
    Тук ще се съглася с вас! Ротациите и връткането на калайджиите не доведе до нищо добро.
  • 5 Мълчи!

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Сплута тиква!
  • 6 Макс

    9 1 Отговор
    Не вярвам , че има независими експерти .
  • 7 Елена Станишева

    5 7 Отговор
    Бойко е най подготвения за премиер на експертно правителство

    Коментиран от #13

  • 8 Файърфлай

    11 0 Отговор
    Симов,никога няма да се освободиш от присъствието си в парламента,дишал си въздуха там,ръкувал си се с политици,с две думи ДНК-то ти вече е увредено.Иначе изглеждаш свястно момче.Разбери,никога и никой истински професионалист с богат опит - лекар,учител,инженер няма да нагази в това блато.Никой !
  • 9 Майора

    9 3 Отговор
    Само вие и просто Киро търсите причините е другите , но не и в себе си! Продължавайте в същия дух , Корнелия упорито ви води към 4%!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Политическата ни система изпрати Волгин

    10 2 Отговор
    в Брюксел. Руски еничарин в европарламента.

    Коментиран от #14

  • 12 Бою тлъстия

    6 1 Отговор
    Абе защо копейките гласуват за Възраждане, а не гласуват за БСП?
  • 13 така така

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Елена Станишева":

    Бойко е най–подготвен за затвора!

    Коментиран от #21

  • 14 Бою тлъстия

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Политическата ни система изпрати Волгин":

    ГЕРБ пък ще изпрати в Брюксел Сергей Станишев и Хикимян.
  • 15 червена валянка

    4 1 Отговор
    И теб да те монтират за "баш експерт".
  • 16 Последния Софиянец

    1 5 Отговор
    В сряда вечерта зала "Арена Шумен" се оказа тясна да побере жителите на града дошли да се запознаят с лидерите на ПП "Величие" Ивелин Михайлов и моя приятел полковник Николай Марков! Над 3 хиляди граждани посрещнаха лидерите на партията с възгласи "Величие победа" и "Велики сме". Акцентите от тази вълнуваща среща бяха думите на Ивелин Михайлов - " Ние няма да ви предадем никога и няма да направим компромис с обещанията си. Ние никога няма да постъпим така както едно лице Станислав Трифонов от ИТН ,проектирания в лабораториите на олигархията корпоративен политик,който след като е вече ненужен е изхвърлен от мафията и статуквото"...Над 3 хиляди човека аплодираха лидерите и ги изпратиха с възгласи " Победа"

    Коментиран от #18

  • 17 Иван

    8 1 Отговор
    30 години то не бяха експерти то не беше чалга и кой ли не и на края едно голямо НИЩО то не останаха хора само партии
  • 18 завъртян ветропоказател

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Ние няма да ви предадем никога и няма да направим компромис с обещанията си.


    Вие сте се продали предварително на посолЯ, какво ги лъжите копейките. И тези са поредните на които се подлагаш.
  • 19 Я гледай

    3 0 Отговор
    Много думи нищо насреща, малоумни кретени сте всички политици експерти сте само в грабежите....
  • 20 Абсурдистан

    3 0 Отговор
    Сашето отново ги плещи врели-некипели. Какви "експерти" , бре Саше! Ако имахме експерти по каквото и да било, нямаше да сме на това дередже. Те са световен дефицит, а у нас...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дом

    0 0 Отговор
    Това може да стане в Швеция, Дания, Швейцария, или подобна държава. Тук, надпартийно означава тежко партийно, но много добре прикрито и безотговорно.
  • 23 Тоя пъпеш

    1 0 Отговор
    Освен да го изследват антрополози за друго не става.
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    ВИЕ ИМАТЕ ДОСТА ............ ЕКСПЕРТИ КАТО ............. "ПРОФЕСОР" РУМЕН РЕЧЕВ , БАЙ ТАСКО ........... ФАКТ !
  • 25 Елена Йончева

    2 0 Отговор
    Корнелия Нинова е крупна приватизаторка,фалирала поради некадърност.Корнелия Нинова беше изхвърлена от Станишев като зам.минисър заради подозрения за корупция.Нинова беше шеф на борда на директорите на Панаира и го продаде на Гергов.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове