Last news in Fakti

1 Май, 2024 04:54 934 4

Мирослав Попов: Орбан е категоричен, че действащият либерален модел в Европа е провален

  • мирослав попов-
  • виктор орбан-
  • европа

Не трябва да се подценяват могъщите, идеологически ресурси на брюкселската администрация, заяви международният анализатор

Мирослав Попов: Орбан е категоричен, че действащият либерален модел в Европа е провален - 1
Снимка: БНР

Тези неща, които Орбан каза в двете си речи, за мен поне те не са нови като негова позиция. Той ги е подсказал многократно по различни начини, на различни форуми. Да, така мисли, Брюксел не разбира стремежът на Виктор Орбан за едно възраждане да кажем, на националната държава на територията на Унгария, но не само на територията на Унгария. Апелът му е и към останалите най-малко източноевропейски държави, членки на Съюза, но и към други европейски държави, които не са имали такава историческа съдба.

Защото стремежът да се види в националната държава едно сравнително удачно решение на част от проблемите, подчертавам не на всички, на част от проблемите, които днес преследват Европа, примерно цяла Южна Европа, и в Италия, и в Португалия, и в Испания има такива нагласи. Така че не са съвсем почтени да се изненадват от позицията на Виктор Орбан.

Това каза международният анализатор Мирослав Попов в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" по повод речите на унгарския премиер Виктор Орбан в навечерието на предстоящите евроизбори.

По думите му в последните 10 години изказванията на Виктор Орбан по правило бяха посрещани негативно от определени структури именно в Брюксел, а в някои случаи този негативизъм стигаше много високи нива.

Запитан защо и двете речи, особено тази на Международната конференция на консервативните политически действия звучат като манифест за подмяната на либерализма с национализма Попов смята, че относно идеята да се усъвършенства съществено, да се промени, да се отхвърли провалилия се модел, по този въпрос Виктор Орбан е много категоричен. "Действащият европейски либерален модел се е провалил. И тук вече може да се говори съвършено конкретно, сфера по сфера, някои ще се съгласят с аргументите за провала, други ще мислят обратното. Орбан се възползва от мълчаливото неучастие, игнориране по-точно от страна на Брюксел на критиките към Брюксел. И затова сега Брюксел ще си плаща, колко солидно не мога да кажа. Защото не трябва да се подценяват могъщите, идеологически да ги наречем, ресурси, с които разполага брюкселската администрация и разбира се, свързаните с нея структури в цяла Европа.

"Имам доста сериозни бележки към изказването на Виктор Орбан, четох го, в някои пунктове съм съгласен с него. Но Виктор Орбан не е открил този “спекулативен начин на дефиниране на сегашния правов ред". Става дума за две неща - първо за хегемонизма, който се наложи в последните 35 години, примерно казано веднъж. И второ, за уплътняването на хегемонизма с един ултраглобализъм. Всъщност, по същество Виктор Орбан възразява срещу ултраглобализма, поне на мен така ми се струва. Ако седна да разговарям с него, може би ще се окаже, че не съм го разбрал съвсем ясно. Но за мен противникът на Орбан е ултраглобализмът.

Ултраглобализмът в последна сметка остава на разбирането за един монополярен свят, с един център, който не е задължително да е конкретна държава, например, държавата-хегемон, а може да е малко по-гъвкаво, може да е мрежа от структури. Живеем все пак в епохата на мрежовите общества. И тази да е скритата позиция на властта, на глобалната власт. Изобщо от там трябва да се започне - разбираме или не разбираме глобалната власт, признаваме или не признаваме нейното съществуване. И ако го признаваме, как трябва да се действа? По този въпрос не само в Европа, и в целия свят липсва някакво достатъчно изявено виждане, преценка, концепция, липсва", заяви още международният анализатор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    10 8 Отговор
    И аз вече 10 години съм категоричен, че давоският модел е провален, а отрочето му ЕС е в тежка криза. Въпрос на време е да се промени. Блатниците да не точат лиги на чужда баница. Никой няма намерение да отваря портите на варварите...
  • 2 ха ха

    18 3 Отговор
    Анализаторът да не се прави на ощипана мома, а да казва истината право в очите на хората! Давос е властовата мрежа, която никой не е избирал. Либералният модел е глобална власт встрани от контрола на гласоподавателя. Мечтата на елитите да изгорят постиженията на Просвещението и да ни върнат в тъмните векове. Забележете Холивуд с какво настървение бълва мистични средновековни сюжети... У нас извадиха дори Робинзон Крузо от учебниците. Как така ще допуснат ереста, че човек може сам да кове живота си? Сам с двете си ръце, находчивост и трудолюбие построява своя свят. Дори и на другите помага! Няма цар, няма Бог... няма парламент, няма президент. Така не може! ;)
  • 3 Фен

    15 2 Отговор
    Ми той очевидно е провален! Либерастацията спихна!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове