Last news in Fakti

1 Декември, 2020 11:11 44 770 26

Тези имоти вече ще са със статут на жилища

  • imot.bg-
  • ателие-
  • таван-
  • зут-
  • жилище-
  • промени-
  • закон

Променят ЗУТ

Тези имоти вече ще са със статут на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Имоти, които са със статут на ателиета, но в тях се живее, по документи вече ще трябва да са жилища. Промяната в Закона за устройство на територията (ЗУТ) беше внесена от депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Към момента ателиетата са изгодни за покупка, тъй като се продават на по-ниска цена от тази на жилищата. За да отговаря един имот на жилищен той трябва да разполага с редица атрибути, а именно: да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, да има складово помещение, което може да бъде и извън имота - килер, гараж или мазе.

Към момента имотите, които не покриват горепосочените изисквания се продават със статут на ателие, тъй като при последните единственото изискване е да имат санитарен възел. Това е и причината в сградите ново строителство да има толкова много ателиета, а до 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото е задължително за жилищата.

Причината ателиета да се продават по-евтино от жилищата е, че при тях няма данъчни облекчения. Така например, ателието не може да се води като основно жилище и не може да се ползват отстъпки от данъка, каквито има за апартаментите. В някои общини такса смет е по-висока, както и токът. Тези, които живеят в ателие нямат право и на адресна регистрация. Също така обитателите не са защитени от принудително взимане от съдебен изпълнител, каквито имат длъжниците, които имат само едно жилище, което им се води основно.

Към момента в София се продават близо 90 ателиета, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Повечето са на етап строеж или са ново завършено строителство. Двустаен апартамент, със статут на ателие и площ 56 кв.м. в Банишора се продава срещу 75 235 EUR. В момента е на Акт 14. Друг подобен имот в сграда, която ще бъде готова през 2021 г., може да се купи срещу 70 800 EUR. Големината му е 52 кв.м.

Цените на готовите ателиета са доста по-високи. Ателие от 104 кв.м. в сграда, построена през 2008 г., в кв. „Бъкстон“ се оферира на цена от 110 000 EUR. Височината на помещенията е 3.20 м. Ателие от 140 кв.м. в Бояна се продава срещу 125 000 EUR.

Сред най-скъпите ателиета, които към момента се оферират на пазара, се намира в кв. „Витоша“. Срещу 200 850 EUR новият собственик получава имот с разгъната застроена площ от 250 кв.м., разположено в тухлена сграда, построена през 2012 г.

Най-скъпото на пазара ателие е с цена 435 000 EUR. Разгънатата му застроена площ е 178 кв.м. Намира се на последния етаж на тухлена сграда от 1940 г. на ул. „Христо Белчев“. Дефакто имотът представлява надграден през 2019 г. етаж. Състои се от обширна дневна с трапезария и светла кухня, 2 спални, 2 бани с тоалетни, дрешник, 2 големи тераси, с възможност за усвояване на едната тераса към жилищната площ и обособяване на трета спалня.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко с нуждите

    50 15 Отговор
    Нямам къща в Барцелона !
  • 2 пак ли лобизъм

    92 12 Отговор
    Е как ще стане със статут на жилище, като не отговаря на изискванията за жилище? или пак се узаконява нещо неузаконимо в нечия полза?
  • 3 Сийка

    72 7 Отговор
    Строителите/ инвеститорите са кихнали комуто трябва. Сега цените на ателиетата ще скочат и Ще покрият цената на кихането.
  • 4 тоя с магарето

    96 13 Отговор
    Това е престъпление. Има си стандарти за жилищен имот. Защо да узаконяваме далаверите на АРТЕКС, ГЕРБ и селяндурите тарикати.

    Коментиран от #8

  • 5 последния

    98 6 Отговор
    Ателие е защото няма място за паркиране пред блока.Сега вече разбрахте защо са го приели. Защото е платено. А от сега вече офицялно ще ви продават атилие за апартамент. На цената на апартамент. Буквално ще се строи без никакво отстояние от другите. До сега бяха принудени да правят паркинги. Сега всичко е апартамент за луди. Живеем в маимунарник.

    Коментиран от #9, #23

  • 6 Ателието

    54 6 Отговор
    е без паркомясто най вече за инвеститора, скосени тавани и подобни екстри към гълъбарника, но то не случайно не е за живеене.
    Прости и бедни сме и ни работят лекичко....
  • 7 Фалирал строител

    44 8 Отговор
    Като не ви харесват ателиетата и цените им, защо ги купувате?
    Ако няма пазар за тях, няма да се строят толкова!
  • 8 Кенеди

    31 8 Отговор

    До коментар #4 от "тоя с магарето":

    Това е незаконно. ГЕРБ Тиквата си прави предизборно шоу. Егати мошениците, затвор
  • 9 Гост

    28 5 Отговор

    До коментар #5 от "последния":

    И кой те кара да купуваш такова? Те нека си продават....

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Барни Ръбъл

    9 5 Отговор
    За мунчо Закон за Пацо Терасата Барселон или май беше Валенсия, абе карай бития бит ебанална фраза.
  • 12 Гост

    11 6 Отговор
    Стригането продължава с пълна сила. Вече ще минават до корен.
  • 13 Чук,чук, кой живее тук?

    26 2 Отговор
    Ателие от 240кв. м. със собствен скоростен асансьор, 4 спални на горния етаж, 4 гаража, киносалон, тенискорт и хеликоптерна площадка на покрива. Ваашта маамица!

    Коментиран от #14

  • 14 333

    25 4 Отговор

    До коментар #13 от "Чук,чук, кой живее тук?":

    Това ателие не е от най-евтините. Има хора, които живеят в 38кв ателие и плащат данък като за тристаен, защото не са могли да си купят повече. И сигурно 95% от ателиетата са такива.
  • 15 333

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Едни 10000 евро, дето не ми достигнаха ме накараха да си купя такова. Ще помогнеш, ли?
  • 16 Истини

    13 5 Отговор
    Ателиетата до момента използваха цените за ток на бизнеса - индустриален ток, а той в пъти поскъпна. Интересно ми е дали ще се съобразят да променят това условие...

    Коментиран от #18

  • 17 Анджело

    13 7 Отговор
    В България всичко е Фарс. Бегайте докато можете
  • 18 Читател

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Истини":

    Глупости. Живея в ателие - няма такова нещо с цените на тока.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Читател":

    Ти внимавай да не останеш без ток скоро. Нямаш право да използваш обект не по предназначението му- при жалба от съседите ДНСК може да забрани ползването на обекта и да разпореди прекъсване на захранването му от ел и вик мрежата.

    Коментиран от #24

  • 20 гост

    6 0 Отговор
    Всичко е хитрини.Властите са заедно със строителната и банкова мафия.Какво ми умуват,да видят как се е смятало и какви стандарти е имало до 1989г.Задължително трябва да се изисква всяко жилище да има гараж и парко място.Достатъчно отстояние и свободни зелени площи.Тротоари и места за детски площатдки.
  • 21 5222

    1 0 Отговор
    А някой виждал ли е текста на предложената поправка?
  • 22 Антонн

    1 0 Отговор
    Повечето ателиета са под 50кв.м,в ново строителство където ти продават.Част от площадката,стълбището,3-керемиди от покрива и чистата площ която ползваш е 35кв.м.
    Само да не ме карат да сменям статута на гаража в двора че и той чисто е 30кв.м
  • 23 4i4oman4o

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "последния":

    много некомпетентни коментари прочетох от интернет разбирачи. ами ще ви лажаче не разбирате и затова не пишете. в момента паркинг места се искат за всеки имот ново строителство. ателое, офис магазин апартамент. за всичо се иска паркинг. отстоянията между сградите не се променят от това дали се строи ателие или апартамент. закона е много добур ако се чриеме защото ще помогне само и единствено на заварените вече собственици на ателиета за да могат да имат адресни регистрации. в актуалното състояние те не могат да се регистрират. за стрпитешите разшика няма освен че не се изисква мазе за ателоето и може да бъде с лошо изложените север, севро запад, запад. никой не може да продава по скъпо ателое от апартамент защото то си има недостатъци. оценките са му по високи. нямаш отстъка в данъка за основно жилище. нямаш защита за отнемане ако си длъжник и т.н. така че пак си чешете езиците но малко се ограмотявайте за да не ставате смешни.
  • 24 Хаджи Хаджи Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Трупайте , блъскайте се, всички в София да живеете! Няма лошо, столицата ни да е голяма и красива, но околностите и провинцията в бурени! Цените на имотите в София, достигат цените на имоти в европейски столици или държави! А има толкова райски кътчета в България, където за 1/5 от цената, а може би, и 1/10, можете с тези пари да си построите добавен рай! Чиста природа, еко хранителни продукти, спокойни и свободно мислещи хора! Блъскайте се , да живеете всички в София! Защото, мафията в вкара в кошарата! А после знаете какво идва! Стригане и.....

    Коментиран от #25

  • 25 Язе

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хаджи Хаджи Българин":

    И какво д работя в планината?Пастир,дървосекач или?

    Коментиран от #26

  • 26 Гербав

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Язе":

    Нема да можеш. Добитъка го изтребихме, горите ги изсякохме.