Last news in Fakti

10 Май, 2024 05:39 1 607 10

Израел е на финала на "Евровизия", протести в Малмьо ВИДЕО

  • евровизия-
  • израел-
  • финал-
  • протест-
  • малмьо

Тази година България не участва в песенния конкурс „Евровизия”

Израел е на финала на "Евровизия", протести в Малмьо ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Израел се класира на финала на 68-ото издание на един от най-популярните песенни конкурси в света - "Евровизия", на фона на антиизраелски протести на мястото на събитието - шведския град Малмьо, предаде БТА.

Телевизионните зрители пратиха напред 20-годишната представителка на Израел Еден Голан и нейната песен "Ураган".

Организаторите бяха поискали от Израел да промени текста на песента, с която се кандидатира, чието оригинално заглавие бе October Rain ("Октомврийски дъжд"), алюзия с нападението на радикалната палестинска групировка "Хамас" от 7 октомври миналата година, при което бяха убити близо 1200 израелци, а над 250 - отвлечени. Това нападение предизвика настъплението на Израел в ивицата Газа.

Заглавието на песента в крайна сметка бе променено на "Ураган" и на израелската изпълнителка бе разрешено да остане в надпреварата.

Вчера шведската климатична активистка Грета Тунберг се включи в многохилядния пропалестински протест срещу участието на Израел в "Евровизия", предаде Ройтерс.

Голан бе поздравена от израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Вие не само представяте Израел на "Евровизия" по горд и впечатляващ начин, но и се конкурирате успешно с грозната вълна от антисемитизъм", заяви министър-председателят.

Тази година конкурсът се провежда в зала "Малмьо Арена", чийто капацитет за концерти е 15 500 зрители.

Напред продължава и швейцарският изпълнител Немо, който се смята за фаворит за първото място с песента си "Кодът" (The Code), както и Йост Клайн от Нидерландия - с игривата му поп-рап песен Europapa, и групата "Готе" от Норвегия с парчето във фолклорен стил Ulveham.

От втория полуфинал за утрешната вечер се класираха и Гърция, Австрия, Армения, Латвия, Грузия и Естония. На финала ще бъдат още домакинът Швеция, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург, Великобритания, Кипър, Финландия, Франция, Словения, Хърватия, Италия, Португалия, Сърбия, Испания и Украйна.

Тази година България не участва в песенния конкурс „Евровизия”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 2 Отговор
    "Ален мак" беше като чавдарче пред тази пародия‼️
    Уж Европейски , а то Израел, Австралия, може и Канада ......
    Уж за песен, а печелят брадати жени,
    сега пък уж голи на сцената....
    Едва ли някой може да запее песен-победител от последните 10 години‼️
  • 2 Гретиния

    5 7 Отговор
    Мойта офца пак се търкаля по протести , вместо да се търколи при мен в леглото , и после се чуди , защо стои на сухо !
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    25 1 Отговор
    Родата си избира роднини за "победители".

    Всичко е фарс !
  • 4 Чики-Рики

    28 4 Отговор
    ,,Притесних,, се,дали Украйна ще участва,но си ,, отдъхнах,,, като прочетох статията, нищо че последна е написана....! Това в ,, кръга,, на шегата, разбира се! Отдавна територии като Украйна и Израел (който даже не е в Европа) са служебно,, абонирани,, , все едно са от основателите на конкурса! Този,, абсурд,, и с участието на Австралия, направо хвърля голяма сянка върху Стария Континент!
  • 5 Пълна пародия

    28 2 Отговор
    Евровизия трябва да се закрие
  • 6 Пълна пародия

    15 11 Отговор
    Не "Ураган" а песента "Израел са нацисти" ......
  • 7 Така Така

    26 2 Отговор
    Израел не е част от Европа.
  • 8 бай Иван

    13 0 Отговор
    Има ли кой да гледа тая боза? Заради коментари нарочно на бърз ход прегледах що за конкурс е ? Сатанисти , пе..дера. си , дебелани и всякакви неориентирани човешки същества /мъже-жени и жени -мъже/ излезли да показват някакво песенно изкуство, но според мен това е театър,хореография с танци с някакви неясни послания и отвреме на време някакво врякане имитиращо пеене. Жалка работа .Само така мога да го определя.
  • 9 Ддд

    1 1 Отговор
    Европейски "ценности". На финала е държава, която в момента убива цивилни, предимно възрастни, жени и деца . Че и "фаворит".

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.