Last news in Fakti

20 Април, 2024 19:00 2 892 37

Иран срещу Израел: Кой има военно предимство?

  • израел-
  • иран-
  • война-
  • удари-
  • атаки-
  • близък изток-
  • свят-
  • мнение

Въпреки това Тел Авив запазва военно надмощие

Иран срещу Израел: Кой има военно предимство? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран и Израел си размениха атаки и заплахи през последните седмици, увеличавайки страховете от пълномащабна война между основните съперници в Близкия изток.

Израел започна атака срещу Иран на 19 април, почти седмица след безпрецедентно нападение с дронове и ракети от Техеран на 13 април. Атаката на Иран беше в отговор на предполагаем израелски въздушен удар, който уби седем ирански командири в Сирия на 1 април.

Ако двете страни се впуснат в пълномащабна война, коя от тях би била в по-добрата позиция?

Радио Фарда, иранската служба на Радио Свободна Европа, потърси отговор на този въпрос от военни експерти. Според тях, в случай на пряк конфликт, Израел ще има военно превъзходство, както в отбрана, така и в нападение. Те обаче предупреждават, че заплахата от дронове и ракети на Иран не трябва да се подценява.

Заради наложените от десетилетия санкции, ограничаващи снабдяването с оръжия, Техеран инвестира сериозно в разработването на вътрешни оръжейни програми. В резултат страната разполага с цял арсенал от евтини, но ефективни дронове и по-модерни балистични ракети.

По думите на Джон Кржизаняк, научен сътрудник в Уисконсинския проект за контрол на ядрените оръжия, иранските ракети "представляват сериозна заплаха" за Израел. В същото време дроновете могат да "сеят хаос сред цивилното население", ако бъдат изстреляни в големи количества.

Джереми Бини, специалист по отбрана в Близкия изток в компанията за военно разузнаване Janes, коментира, че отбранителните системи на Израел "се представиха добре" срещу иранските ракети.

Той обаче уточни, че "основен факто" за този успех изглежда е било техническото състояние на оръжията на Техеран. По данни на американското разузнаване около половината от иранските ракети са се повредили още при изстрелването или по време на полета си.

Ответната израелска атака на 19 април изглежда разкри уязвимост в иранската защита. Техеран обяви, че са били използвани малки квадрокоптери, което предполага, че наадението е извършено от територията на Иран.

Военни специалисти смятат, че модерните изтребители на Израел дават на страната превъзходство във въздуха. Липсата на възможност за зареждането им по време на полет обаче е проблем за Тел Авив. Освен това на Израел ще е необходимо разрешение да пресича въздушното пространство на няколко държави, за да достигне до Иран.

Експерти прогнозират, че ако избухне война, израелската армия вероятно ще разположи ракети с голям обсег срещу Иран, а противовъздушната отбрана на Техеран досега не е тествана в битка.

На фона на военното предимство на Израел, Иран вероятно ще продължи да използва неконвенционални средства за война и своите асиметрични способности. Това включва т.нар. "ос на съпротивата", поддържаната от Техеран мрежа от бунтовнически групи и милиции, които му помагат в противопоставянето срещу Тел Авив.

Въпреки това Тел Авив запазва военно надмощие.

Освен оперативното и разузнавателното предимство на Израел, страната разполага и с още един коз. Широко разпространено е мнението, че Тел Авив притежава ядрени оръжия. Базираната във Вашингтон "Инициатива ядрена заплаха" (NTI) изчислява, че Израел има около 90 ядрени бойни глави.

По време на атаката си на 13 април Иран изстреля над 300 дрона, крилати и балистични ракети срещу Израел. Техеран твърди, че не е използвал най-модерните си оръжия. Атаката изглеждаше по-скоро символна и очевидно нямаше за цел да причини значителни щети или жертви.

Израел обяви, че почти всички дронове и ракети са били прихванати с помощта на САЩ, Великобритания и Йордания. Няколко ракети все пак преминаха през израелската противовъздушна отбрана и удариха въздушна база, причинявайки незначителни щети.

Според Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), едновременното изстрелване на повече от 100 балистични ракети трудоемко заради сложната логистика и необходимата работна сила.

"Всъщност не съм сигурен дали някога е било правено по време на война и това ме кара да се чудя колко по-мащабни биха могли да станат [иранските атаки]", каза Хинц пред Радио Фарда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    16 25 Отговор
    Военното предимство е на Масква с новите Су-61УГЗ.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Пич

    25 4 Отговор
    Като видях че такъв тъп въпрос не се задава от "ДВ , "очаквах статията да завърши с " Бесарабски фронт " !!!
  • 3 Варненец

    18 30 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Аааа, не, вече са с Су 72 ВЗГ. Но истината е в това, че, арабелите са на нивото на втората световна война, защото са въоръжени с рашки железа. Колкото и да са многочослени, пак са нищо. Видяхме парадната армия на рашка, две години, две села, а трябваше вече да е във Вшингтон, след 500 000 крепостни.

    Коментиран от #5, #26

  • 4 Петричката леля

    27 4 Отговор
    Обективна преценка не може да се направи, по простата причина, че всички военни имат скрити резерви и приятели/неприятели. Не дърпайте дявола за опашката!
  • 5 Топни

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Си главата в морето , и ако не ти дойде акъла - доктор !

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    22 13 Отговор
    Израел ще престане да съществува, таправили опит да унищожи Иран с ядрено оръжие, защото Иран вече притежава такова, макар и само няколко, но напълно достатъчно зца да нанесат щети, които след няколкото хиляди конвенционални ракети, десетки хиляди дронове, и всичко това с обеднен уран ще превърнат територията на Израел в пустиня, а населението в радиоактивна гниеща маса.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да, бе

    22 11 Отговор
    За това евреите бягат от обетованата земя, защото са силни... Ама на думи и срещу жени и деца, ако не са краварите съседите им ще ги заколят за една нощ. Което наближава неизбежно.
  • 10 ТаУмВзе

    21 15 Отговор
    Зад Иран е най-великата военна и икономическа Сила на света - РУСИЯ!

    Коментиран от #22, #36

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    6 8 Отговор
    Иран вече разгръща получените 45 бр. С400 и нлизо 80 бомбардировача Ту95М.

    Коментиран от #16

  • 13 малко разум трябва не много

    19 8 Отговор
    много тъп въпрос разбира се че ционистите са по-слабите за това америка си ги пази а иран никой не ги е пазил само това е достатъчно красноречиво доказателство !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Военно Превъзходство?

    12 6 Отговор
    Атлантическият Милитаризъм днес се шири свободно из Европа следван от Призрака на Войната. Това е Нов Световен Ред
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тити

    11 17 Отговор
    Иран е технологично изостанала страна най доброте самолети са им 1970 година докато Израел имат ф-35. Независимо че персите са с по долямо население нямат никакъв шанс в Израел даже 18 годишните жени карат танкове.

    Коментиран от #31

  • 18 Безсмъртен цитат

    4 1 Отговор
    Сила в правде, брат!
  • 19 Деси маникюристката от Лом

    10 4 Отговор
    От свободна гeйропа какъв друг отговор можете да очаквате. Изсpaел написали, хахаха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Има един сигурен

    4 2 Отговор
    начин да разберем.

    Коментиран от #25

  • 22 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 16 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Може, може. Е, руската армия понамаля с 450 000 чевека, ама колко са те за велика Русия. Танковите резерви останаха на 50% , ама то съвременна война не се води с танкове. Резервите от ракети доста понамаляха / остана неприкосновенния запас от източния фронт/ и сега се посъбират новопроизведени бройки и се извършва масирана атака, че крепостния народ чака радостни новини. Та така е до .....? Войната е технологии, икономика, иновации и пари / някой да е видял тука да фигурира байрак? /

    Коментиран от #28, #30

  • 23 РЕАЛИСТ

    13 6 Отговор
    Израел без САЩ са нищо. Ще бъдат размазани, като хлебарка.
  • 24 РЕАЛИСТ

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Шалом":

    От кого избрани, бе. Измислили една Библия, която , като четеш прилича на Приказки от 1001-на нощ. Цялата Библия е крадена от други религии и това е доказано преди век.
  • 25 точно така

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Има един сигурен":

    Има, но засега май всички дават задна щото никой не иска голяма война в близкия изток............но в някакъв момент неизбежно ще се случи, особено когато западналите съвсем се срутят а това ще стане скоро както вървят нещата!
  • 26 Иранците

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Са перси, но не и "арабели". Просто уточнявам
  • 27 Йозеф

    4 1 Отговор
    Изсмукано от пръстите! МНОГО СЛАБА ЖУРНАЛИСТИКА!!!
  • 28 Менге

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Няма ли лечение за теб?
  • 29 Факти

    2 1 Отговор
    Виждам ,че поддържате огъня на кавгата в чата с подобни стойки и мисля да спестя малко от и без това оскъдното количество нервни клетки на читателите ви. Въпросът не е от махленски характер. Ако не сте забелязали ,САЩ (сиреч глобалния хегемон) раздава милиарди във всички конфликтни точки за да "защити интересите си" ,както сам се изразява. Всички тези локални конфликти са част от онзи глобален ,който уж не би трябвало да се състои защото еди кво си. Но който ако все пак се състои да даде единствен шанс за оцеляване (на кого) ,правилно ,на същият този хегемон. И както всички знаем ,има много несъгласни (много повече от гласните , в пряк и преносен смисъл) ,които също биха искали да оцелеят. Планетата е една за всички нас , следователно (какво) ,правилно ,има конфликт на интереси. И след като всички други възможности са изчерпани получаваме война. Пак напомням : войната е глобална ,състояща се от множество локални войни ,зад които стоят съответните кандидати "за място под слънцето" (както навремето е казвал Бисмарк). Войните костват много човешки животи и огромни финансови средства и обикновено всяка от страните желае да победи ,но когато на карта е поставено всичко (а това за хегемона далече не е така защото обсегът му от васали и възможности да продължи да краде е достатъчен да му осигури по-нататъшно съществуване) ,тогава този който е направил този висок залог ще направи и невъзможното за да спечели войната. И не е важно какво се вижда "на масата" защо
  • 30 Ще го видиш

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    когато руснаците пак преминат дунава. Остани за финала. Не отлитай със счупените "технологии" на любимците си. Там може и да не те посрещнат толкова сърдечно и да отклонят полета към Гуантанамо.
  • 31 И ядат

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тити":

    Доматите с колците ,а евреите побеждават извънземни. Децата им правят роботи с изкуствен интелект ( в пъти по-силен от твоя) по трудово обучение. Не знам само каква заповед им трябва за да "прегазят" Иран.
  • 32 По добре не пиши!

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нека да пиша":

    Поне няма да се излагаш!
  • 33 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Във Войните няма победители
  • 34 Как

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нека да пиша":

    Как не те е Срам
  • 35 Каспаров съм

    2 0 Отговор
    Ако не бяха иранците, щях да съм стругар...
  • 36 123

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Да , зад Иран са. И във военно и в икономическо отношение.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.