Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Май, 2024 09:56 2 205 28

Как Грузия върви по пътя на Украйна

  • русия-
  • грузия-
  • виктор янукович-
  • грузинска мечта-
  • бидзина иванишвили-
  • саломе зурабишвили

Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава в новините, но бившият украински президент, който преди 10 години избяга в Русия, беше споменат в Тбилиси

Как Грузия върви по пътя на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случващото се в Грузия много напомня за пътя на Украйна. Ще преживее ли Тбилиси втора прозападна революция? Едно е ясно: това силно ще зависи от хода на войната в Украйна.

Още новини от Украйна

Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава в новините, но бившият украински президент, който преди 10 години избяга в Русия, беше споменат в Грузия. Бидзина Иванишвили, милиардер, натрупал богатството си в Русия, бивш министър-председател и почетен председател на управляващата партия "Грузинска мечта", направи точно това. Говорейки на митинг в Тбилиси в края на април, Иванишвили заяви, че страната му "не е Грузия от времето на Шеварнадзе или Украйна от времето на Янукович". И двамата политици загубиха властта в резултат на протести. Така Иванишвили даде ясно да се разбере, че партията му няма намерение да се отказва от властта.

Законът за "чуждестранните агенти" и Янукович

В Грузия протестите избухнаха заради проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние", който по същество е аналог на руския закон за "чуждестранните агенти". Първият опит на грузинските власти да го приемат се провали преди година заради протести. Този път управляващата партия не отстъпва. Грузинският парламент гласува в подкрепа на законопроекта на второ четене, като окончателното му одобрение е насрочено за средата на май. Подобен закон отдавна е в сила в Русия, където се използва за дискредитиране на всички критици на властта - от организации с нестопанска цел до политици, медии и блогъри. Грузинската опозиция смята, че страната върви по пътя на Русия и обръща гръб на Запада.

По времето на Янукович в Украйна също имаше закон за "чуждестранните агенти". Той беше част от пакет закони, приети на фона на опозиционните протести през януари 2014. Това подхрани конфронтацията в Киев. В рамките на един месец, в края на февруари 2014, Янукович и членовете на неговото правителство загубиха властта, а много от тях избягаха в Русия. Това беше втората прозападна революция в Украйна. Първата, Оранжевата революция, се състоя през 2004 и завърши с мирна смяна на властта, точно както Революцията на розите в Грузия година по-рано. А сега?

Европейската реторика на фона на сближаването с Русия

Между Украйна и Грузия има прилики. Янукович беше проруски президент, но дойде на власт под лозунга за европейска интеграция на Украйна. Мнозина вярваха, че той ще вкара страната в ЕС. Но проевропейската му реторика се разминаваше с проруската политика на правителството му, докато не последва пълен обрат през есента на 2013, когато беше спряно подписването на споразумението с ЕС.

В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва. Грузия не подкрепя Украйна във войната и развива бизнес връзки с Русия. Тбилиси отказва също така да наложи санкции заради войната на Русия срещу Украйна, а търговският оборот с Русия се увеличава. И то въпреки факта, че грузински доброволци се сражават на страната на Украйна, а около една трета от грузинското население смята, че властите не подкрепят достатъчно Киев.

Западът наблюдава случващото с недоумение, но с надеждата, че няма да се стигне до нова политическа криза. Скоро предстоят президентски избори в САЩ, отношенията между Тбилиси и Вашингтон се охладиха, а Брюксел вече предостави на Грузия статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 година. С приемането на закона за "чуждестранните агенти" сближаването с Европа може на практика да бъде спряно. Можем да предположим, че истинската цел на закона за "чуждестранните агенти" е да спре сближаването с Европа, но не и да го обяви официално, както направи Янукович.

Европейският курс на Грузия е по-слаб от украинския

Преди повече от 20 години Грузия стана първата постсъветска държава, в която се извърши мирна революция и смяна на властта, а Украйна - втората. Двете страни бяха смятани не само за най-прозападните държави в Общността на независимите държави, но и за много близки.

Оттогава насам и в двете страни се правят опити за завръщане към формално многополюсен, но по същество проруски курс в икономиката и външната политика. Грузия направи това въпреки фактическата руска окупация на Абхазия и Южна Осетия. В Украйна опитите за връщане в орбитата на Русия бяха провалени. Янукович не издържа на власт дори един мандат, докато "Грузинска мечта" управлява повече от десетилетие. Очевидно значителна част от обществото е доволна от политиката на партията. Евромайданът в Украйна беше много по-мащабен от това, което се случва в Грузия. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили, която не подкрепя закона за "чуждестранните агенти", има ограничени възможности.

Засега не е напълно ясно кой път ще избере Грузия окончателно. Голяма роля ще изиграе ходът на войната на Русия срещу Украйна. Ако Москва надделее, това ще ѝ даде сили да продължи имперската си политика в постсъветското пространство. В същото време поражението на Украйна би отслабило както самия Запад, така и силите в Европа, които се стремят да станат членове на западния клуб. В такъв случай Иванишвили, който промени реториката си и обвинява Запада, че превръща "Грузия и Украйна в пушечно месо", може да запази влиянието си.

Може би парламентарните и президентските избори през есента на 2024 ще дадат яснота. Проевропейският курс в Грузия досега беше по-слаб, отколкото в Украйна. А Иванишвили действа по-предпазливо от Янукович. Но той няма да може да се задържи дълго в шпагата между Русия и ЕС. Много ще зависи от това дали протестите ще останат мирни, или властите ще използват насилие, както направи Янукович. Тогава Иванишвили и "Грузинска мечта" може да бъдат сполетени от съдбата на украинския президент и неговата "Партия на регионите", а Грузия, подобно на Украйна, да преживее втора прозападна революция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    60 3 Отговор
    Виктория Нюланд е приготвила курабийките само едни 5-6 милиарда трябват.

    Коментиран от #3

  • 2 Ха ха ха

    8 56 Отговор
    пРоссия винаги е била империя на злото.....

    Коментиран от #11

  • 3 Да видим...

    59 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Тя и за Беларус беше ги подготвила, ама Лукашенко много бързо им опъна жартиерите..
  • 4 Иван

    7 50 Отговор
    Ситуацията е идентична. Съседните на Русия народи са яли нейната попара, поради което са силно европейски ориентирани. Путин обаче ги подчинява чрез марионетни правителства. Първо използва хитрост - те идват на власт с лъжи за евроинтеграция, а след това правят рязък завой и започват да работят за Путин. Народът осъзнава, че е бил излъган и веднага се разбунтува. Марионетното правителство на Путин отговаря със сила. Ако то не успее да потуши народния бунт, Путин влиза с неговата армия.

    Коментиран от #8, #14, #15

  • 5 нннн

    44 4 Отговор
    Опитват се грузинските yмнokpаcиви, но номерата на мЕГдана вече не минават. Само ще си изпросят пердаха. Заслужено, да
  • 6 Тома

    46 3 Отговор
    Там където се намесват краварите винаги се изстребват народи
  • 7 горски

    47 0 Отговор
    Добре де,какво лошо има в това НПО тата да си дегларират спонсорите и средствата получени от тях.Както всички си декларираме доходите и дейностите от които получаваме средства и за фирмите даже е публикува..И го правим всяка година,и има сериозни санкции ако не го направим.
    Ако нашите НПО го правеха,щяхме да видим доста интересни връзки,м/у общественни дейности,политика,бизнес и издигане на възлови държавни постове лица,със съмнително финансиране и др.
    В САЩ го има закона,в Русия и Китай го има,в Грузия да няма.....От какво се страхуват политиците в ЕС и Сащ се питаме....и отговор не искаме...

    Коментиран от #12, #22

  • 8 Мдаа

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Защо, сега сърбаме супата на евреите и този път завинаги! Всичко в България се управлява от тях ! А в Тората им пишело, че християните трябва да се убиват !
  • 9 Неудобен въпрос

    36 2 Отговор
    Как пък Дойче Зеле веднъж не спомена, че проектозаконът по същество е аналог на Foreign Agents Registration Act, който е в действие в САЩ от 1938-а година ???

    Коментиран от #28

  • 10 Тонката

    24 3 Отговор
    "Грузинската опозиция смята, че страната върви по пътя на Русия и обръща гръб на Запада."

    О, не....Грузинската опозиция явно не разбира, че към Запада се върви с гръб. После следва навеждането, а после секса....Те вървят в правилната посока, но явно още не са го осъзнали.

    П.с

    Платени от предполагам десетките НПО-тв в Грузия протестиращи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дон Корлеоне

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "горски":

    И аз мисля като теб- защо не си покажат кой ги финансира, ако не искаш, значи криеш нещо?Нормално е, като те финансират други държави да изпълняваш техните поръчки, които в някои случаи не съвпадат с интересите на България...и кво праим тогава??????????"Който плаща, той поръчва музиката"- стара народна мъдрост!
  • 13 име

    20 2 Отговор
    Е, щом за дойчевц зависи от хода на войната, значи няма какво да разтягат локуми. Даже на укрите им е асен развоя на войната. Cорocоидна революция през крив макарон! Още повече, че щом секнат парите, грузинските евроатлантици на хранилка ще трабва да почнат работа в Чистота Тбилиси и няма да имат времи за протести.
  • 14 име

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Тролчик, немой се коси, нали си знаеш че сме руска губерния, значи по-лошо няма да стане за теб ;)
  • 15 Асен

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    В това което е останало от България 33г. говорят само истината и какво, да не бида някой да се е разбонтувал? Пометени като с метла са : тежка промишленост, лека промишленост, земеделие, култура, традиции, образование, здравеопазване и т.н.Резултата (това което е останало от народа): масово са : болни, масово са с психически и социални отклонения, мързеливи но компетентни по всичко. Важното е че навсякъде се заявяват едни големи обещания, едни пари се разпределят и нищо ... А такива като теб са напомпани до ушите с празни глупости . Аман 33 г от всезнайковци...
  • 16 кой плаща

    15 1 Отговор
    Ами да! Те затова приемат закон за регистрация на НПО-та, финансирани от вън! В Украйна също започна с тези организирани и платени от Запада НПО-та! Както и с фашизирани футболни агитки, които бяха въоръжавани и поощрявани от службите! Помним погрома и палежа в Одеса! Така се ражда фашизмът!
  • 17 Точно обратното

    13 2 Отговор
    Как на Грузия и се размина, да тръгне по пътя на крайнътъ. Запада я беше подкарал точно на пътя на крайнътъ, ама в последния момент грузинците се сепнаха и в Грузия се намериха достатъчно разумни хора. Днес е вече некрасиво да се правят сравнения между проруската Беларус и прозападната крайнъ. Проруската Беларус си просперира, прозападната крайнъ вече е отписана като държава. И грузинците гледат и си правят изводите сами
  • 18 Анджо

    5 13 Отговор
    Никой не иска да има нещо общо с русия, толкова ги мразят,А тука нашите русофили продължават да ме убеждават, че колко много не били прави Грузинците. Продължават да ни убеждават, че по време на режима като живеехме като затворници в собствената държава , било много хубаво. А те пишат най много тука и се опитват да лъжат младото поколение в техните долни лъжи. Когато отвориха границите, те първи хукнаха по Европата да си купуват западни коли.
  • 19 БългАрий

    14 3 Отговор
    Направи ли ви впечатление защо изведнъж бодряшките репортажи от нашенските и западни хазарски медии,изведнъж спряха да предават бодряшките си репортажи от Тблиси . Ето защо стана това и какво умишлено са пропуснали да напишат в тази статия:
    Срещу вандалускитв прояви на 5-6 хиляди платени НПО соросоида ,които всяка вечер вилняха и палеха в Тблиси в опит да спретнат грузински Майнан ,то след призива на управляващите излязоха над 250 хиляди грузинци контрапротести които ясно показаха,че огромната част от грузинския народ подкрепят законното си правителство и няма да допуснат украйнския сценарии да се случи и в Грузия и страната да бъде използвана за втори фронт срещу Русия.
    След този огромен митинг в подкрепа на управляващите в Грузия и след като хората сами се организираха да противодействат на шорошоидите ,като някои от прозападните и като и отнесоха и кютек от тълпата,то набързо пърформансите и жълтопаветните мурафети на грузинските (умно)крастави отшумяха и последните не само се кротнаха ,ами лидерите на твзи изстъпления и опит за Майдан се покриха като избягаха зад граница.
    Толкова на грузинския жалък опит за Майдан. .

    Коментиран от #23

  • 20 Сандо

    7 1 Отговор
    Сегашното грузинско правителство полага огромни усилия да не го вкарат в украинския път.Трудно им е,но може би ще успеят да се спасят.
  • 21 Китин от Китен

    4 1 Отговор
    По-скоро Украйна в момента е по пързалката, по която пуснаха Грузия през 2008-а, а не обратното!.....
  • 22 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "горски":

    АЛООО И В БЪЛГАРИ НЯМА ТАКЪВ ЗАКОН ...ИИИ ШЕПА ПРЕДАТЕЛИ ТЕ ВЪРТЯТ НА КРИВ РЪЖЕН ЗА ДА ЗАРАБОТЯТ ГРАНТОВЕ С ПАЧКИ ...НЕ МОЖЕ 50 ГРАНТАДЖИЙСКИ ЛУМПЕНА ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВА ...ДАЖЕ В АФРИКА ИЗГОНИХА КРАВАРСКИТЕ МАРИОНЕТКИ
  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "БългАрий":

    А КОГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМ ВИДИМ СМЕТКАТА НА КРАВАРСКИТЕ МАРИОНЕТКИ ГРАБЕЩИ БЪЛГАРИЯ??
  • 24 Абе

    3 1 Отговор
    Американски курабийки и евро зелки скоро в Грузия няма да има.
  • 25 Чудя се

    2 1 Отговор
    Има ли някой още да вярва,че Украйна ще победи
  • 26 Някой

    3 1 Отговор
    Грузинците да си опичат акъла и да си изгонят кресливите жълтопаветници.
    Ясно е, че всичко се провокира от САЩ и пуделите му от НАТО.
  • 27 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    СПОСОБЕН ЛИ Е " ЗАПАДОТ " - ДА СЕ УАПЕ ПО ЗАДНИКОТ ---КОГАТО ГО НАПРАВИ -ЧЕ ПОБЕДИ " ИЗТОКОТ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
  • 28 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Неудобен въпрос":

    Защото не е негов аналог.