Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2024 11:43 10 522 176

Тайният документ, който можеше да сложи край на войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Ако войната беше приключила около два месеца след началото ѝ, това щеше да спаси безброй животи

Тайният документ, който можеше да сложи край на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко седмици след нахлуването на Русия в Украйна е можело да бъде сключено мирно споразумение. Условията за прекратяване на войната са изложени в проектоспоразумение от 17 страници, за което страните се споразумяват на 15 април 2022 г. Русия е поискала от Украйна неутралитет, ограничаване на броя на войските, оръжията, оборудването и самолетите. Окупираните територии е трябвало да останат в границите на Русия. Die Welt публикува част от документа, с който разполага.

Само няколко точки са останали несъгласувани и те е трябвало да бъдат обсъдени лично от руския президент Владимир Путин и президента на украйна Володимир Зеленски на срещата на върха, но това така и не се случва.

В публикацията на Welt се отбелязва, че веднага след избухването на войната руската и украинската страна са започнали преговори за прекратяване на военните действия. Москва се е опитала да принуди Киев да се предаде на масата за преговори.

В това споразумение Украйна се е ангажирала да запази "постоянен неутралитет". По този начин Киев се отказва от всякакво членство във военни съюзи. По този начин присъединяването на страната към НАТО трябваше да бъде изключено.

Украйна се ангажира никога да не "получава, произвежда или придобива" ядрени оръжия, да не допуска чужди оръжия и войски в страната и да не предоставя достъп до военната си инфраструктура, включително летища и морски пристанища, на никоя друга държава.

Освен това Киев е длъжен да се въздържа от провеждане на военни учения с чуждестранно участие и от участие във военни конфликти. Според член 3 от документа нищо не пречи на Киев да стане член на ЕС.

В отговор Русия се ангажира да не напада повече Украйна. За да вдъхне увереност на Киев в това, Москва се е съгласила, че 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и самата Русия - могат да предоставят на Украйна всеобхватни гаранции за сигурност. В член 5 от проектодоговора Киев и Москва се договарят за механизъм, напомнящ разпоредбата за помощ на НАТО.

В случай на "въоръжено нападение срещу Украйна" страните-гаранти се задължават да подкрепят Киев в правото му на самозащита, залегнало в Устава на ООН, за срок от максимум три дни. Тази помощ може да се осъществи чрез "съвместни действия" на всички или на отделни сили на страните гаранти. Договорът трябваше да бъде ратифициран от всяка подписала го държава в съответствие с международното право.

По този начин двете страни са разработили механизъм, който се различава значително от Будапещенския меморандум от 1994 г. По това време Русия вече е гарантирала на Украйна териториалната ѝ цялост. Западните държави обещават на Киев подкрепа в случай на нападение, но не я гарантират.

Въпреки това гаранциите за сигурност, които се разглеждат през пролетта на 2022 г., е трябвало да бъдат одобрени от САЩ, Китай, Обединеното кралство и Франция на втори етап.

Русия също така е искала да включи Беларус, а Киев е искал да включи Турция. Първата цел на преговарящите в Истанбул обаче е била да се създаде единство между Киев и Москва, за да се използва текстът като основа за многостранни преговори.

Крим и пристанище Севастопол е трябвало да бъдат изключени от гаранциите за сигурност. По този начин Киев на практика е отстъпвал контрола над полуострова на Русия.

От документа не става ясно коя точно част от Източна Украйна е трябвало да бъде изключена от обещанието на държавите-гаранти. Съответните места са маркирани с червени отметки. Твърди се, че в Истанбулското комюнике Киев се е съгласил да изключи части от Донецка и Луганска област, които Русия е контролирала още преди началото на войната. Руската делегация, напротив, е настоявала границите да бъдат определени лично от Путин и Зеленски и да бъдат нанесени на карта. Украинската делегация е отхвърлила този вариант.

Русия е поискала в случай на нападение всички държави-гаранти да се съгласят да задействат механизма за помощ. Това би дало на Москва правото на вето да отмени механизма за защита. Освен това Москва е отхвърлила украинското искане държавите-гаранти да могат да установят забранена за полети зона над Украйна в случай на нападение.

По време на преговорите Русия е сигнализирала за готовността си да се изтегли от Украйна, но не и от Крим и части от Донбас, които е трябвало да бъдат изключени от гаранциите за сигурност. Путин и Зеленски е трябвало да обсъдят пряко подробностите по изтеглянето. Това е било потвърдено пред Die Welt от двама украински участници в преговорите независимо един от друг.

Неразрешен е бил и въпросът за числеността на украинската армия в бъдеще. Киев частично е отговорил на исканията на Русия за демилитаризация. Москва е поискала украинската армия да бъде намалена до 85 000 войници - сега в нея служат около един милион войници. Украйна е предложила численост на войската от 250 000 войници.

Мненията са се разминали и по отношение на количеството военно оборудване. Русия е поискала да се намали броят на танковете до 342, докато Киев е искал да запази до 800. Украйна е искала да намали броя на бронираните машини до 2400 единици, докато Русия е поискала да запази само 1029 единици.

Голяма разлика е имало и по отношение на артилерийските установки. Москва планираше 519, а Киев - 1 900. Киев е искал да запази 600 многоцелеви ракетни установки с обсег на действие до 280 км, докато според Русия е трябвало да има 96 с максимален обсег на действие 40 км.

Освен това Русия е поискала да унищожи украинската авиация.

Москва е поискала да запази 102 изтребителя и 35 хеликоптера, докато Киев е настоявал за 160 самолета и 144 хеликоптера. Според руските представи е трябвало да има два военни кораба, докато според украинските - осем.

Според германски журналисти проектодоговорът показва колко близо са били Украйна и Русия до евентуално мирно споразумение през април 2022 г. Но след обещаващата среща на върха в Истанбул Москва е поставила следните искания, с които Киев не се е съгласил.

Вследствие на това Русия е поискала руският език да стане втори държавен език в Украйна, да се отменят взаимните санкции и да се прекратят съдебните дела в международните съдилища. Киев също така е трябвало законово да забрани "фашизма, нацизма и агресивния национализъм".

Welt е научил от няколко дипломати, участвали в преговорите, че има силен интерес към сключване на договор през пролетта на 2022 г. След неуспешната офанзива срещу Киев Русия се изтегли от Северна Украйна и обяви, че иска да се съсредоточи върху придобиването на територии в източната част на страната.

Die Welt цитира неназован член на украинската делегация, който е заявил: "Това беше най-добрата сделка, която можехме да сключим". Изданието смята, че дори след повече от две години война споразумението все още изглежда изгодно в ретроспекция.

"От няколко месеца Украйна е в отбранителна позиция и понася тежки загуби.

Погледнато в ретроспекция, тогава Украйна е била в по-силна преговорна позиция, отколкото сега. Ако войната беше приключила около два месеца след началото ѝ, това щеше да спаси безброй животи".

Преговарящите по онова време прогнозират, че Зеленски и Путин ще подпишат документа през април 2022 г.

Die Welt пише, че Давид Арахами, член на украинската делегация, е намекнал през ноември 2023 г. защо двамата лидери така и не са се срещнали. Тогава британският министър-председател Борис Джонсън пристигна в Киев на 9 април и заяви, че Лондон "няма да подпише нищо" с Путин и че Украйна трябва да продължи да воюва. По-късно Джонсън отхвърли тази теза. Въпреки това има основания да се смята, че предложението за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна в споразумение с Русия се провали на този етап.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако , Ако

    54 11 Отговор
    Много мирише ве ..

    Коментиран от #4

  • 2 Мдааа, обаче дойде

    169 50 Отговор
    един честен и искрен англосаксон и им каза -"Айде да се биеме с руснаците ама айде вие".
    И гадното зло зелено човече се съгласи.

    Коментиран от #5, #7, #150, #151

  • 3 КОТарАК 🐱

    46 135 Отговор
    такъв документ би подписал Иван ПИшман , или някой путинофил , но не и еврея с топ ки , Зеленски

    Коментиран от #6, #11, #67

  • 4 Ми мирише.

    24 36 Отговор

    До коментар #1 от "Ако , Ако":

    Това е по тригодишната военна абасрация.

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Муахаха, имал бил топки

    102 25 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Ама се беше скрил в миша дупка в началото на войната и излезе да прави снимки само когато чул че Путин бе бил заинтерсован да го убива.
  • 7 Фейк!

    20 82 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа, обаче дойде":

    Докажи,че Б.Джонсън е казал тези слова.

    Коментиран от #125

  • 8 ПоКУРко

    16 28 Отговор
    Радев съм - Ала Бала .....
  • 9 Историк

    51 111 Отговор
    Руските фашисти са искали да сложат ботуша си на гърлото на украинците.

    Това представлява този "документ".

    Гигантско съжаление от руския фашистки режим, че украинците не са "се съгласили", но украинците никога повече няма да бъдат роби на руските фашисти.

    Коментиран от #25, #41

  • 10 Инж

    44 86 Отговор
    Болшевиките лъжи и дезинформация. Никой не вярва на Москва.

    Коментиран от #30

  • 11 Оги

    141 37 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Абсолютно честен документ. Без НАТО, без оръжия под носа на Русия и никакъв проблем с ЕС. А сега евреят с топки ще се хапе за топките.

    Коментиран от #16, #29, #48

  • 12 Хм...

    78 11 Отговор
    Направо не мога да повярвам!
    Обърна ли се палачинката?

    Коментиран от #17

  • 13 налюдател

    66 10 Отговор
    КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
  • 14 Главната причина.

    28 65 Отговор
    Смъртният страх на путинският режим от НАТО.И неговото разширяване То пък хич не се разшири,де.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЪХЪ

    34 37 Отговор

    До коментар #11 от "Оги":

    НАТО (Финландия) е на 40 километра от Ленинград.Ако някой ти каже,че си умен,не му вярвай!

    Коментиран от #37, #175

  • 17 Хм...

    77 13 Отговор

    До коментар #12 от "Хм...":

    Да не говорим, че главният преговарящ от украинска страна малко го поумряха неговите хора.

    Коментиран от #21

  • 18 Маша и Медведя

    30 18 Отговор

    До коментар #4 от "Ми мирише.":

    Най-новата версия - Мы обосрались .. Очаквайте скоро в кината .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Град Козлодуй

    24 4 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 21 Бъркаш нещо,копейка!

    7 37 Отговор

    До коментар #17 от "Хм...":

    Това са само слухове.По-вероятно му се е откъснал тромб.
  • 22 стоян георгиев

    24 45 Отговор
    Поредната статия тук дето заглавието не отговаря на текста.от текста ставя ясно че е нямало никаква възможност да се договорят.това което е искала русия е невъзможно .

    Коментиран от #28

  • 23 Рошавото Боре

    57 6 Отговор
    "Да повоюваме!" - Вие
    "Да припечелим!" - Ние
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Еми

    48 16 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    То не останаха вече Украинци и по улиците не могат ги уловят даже
  • 26 Бисмарк

    27 50 Отговор

    До коментар #24 от "нннн":

    Договорът с Русия не струва и хартията на, която е подписан.

    Коментиран от #53, #76

  • 27 Гост

    54 17 Отговор
    Американците не губят надежда, че могат да отслабят Русия и са готови да жертват и последния украинец. Украйна беше създадена изкуствено с много голяма третия и ако бяха загубили две области, нямаше да е нищо. Защото повечето държави в Европа, са владели техните земи с векове и хилядолетия, както България почти 1400 години на Балканите, е провела хиляди битки и воини. Украйна получи даром голяма територия.
  • 28 Историк

    27 62 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Русия е поискала от Украйна да й стане роб. Както правят всички фашистки режими, и който не се съгласи го нападат за да му вземат територията и ресурсите. Хитлер, Сталин, Путлер - от едно котило.

    Коментиран от #34, #35, #174

  • 29 Знайко

    60 20 Отговор

    До коментар #11 от "Оги":

    ...всъщност този документ беше причина за изтеглянето на руснаците от Херсон, Изюм и др. области.
    Краварите пак излъгаха всички а сега виновни ще са другите!
    Старата песен на страр глас.
    Дали има някой изненадан?
  • 30 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    36 9 Отговор

    До коментар #10 от "Инж":

    и Die Welt ли станаха болшевики ве, зюмбюл козяшки...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анализатор

    21 57 Отговор
    Не разбирам докъде може да стигне наглостта на руските фашисти и как може някой почтен човек да се съгласи с такива условия!
    Това е типичен похват на убийци, престъпници и терористи!
    Това е руски рекет с помощта на който половин Европа бе поставена под руски ботуш след Втората световна война!
    Украйна е независима държава и никой не може да и поставя условия и да и отнема територии!
    Голямата грешка на ЕС беше, че сключиха споразумение за Крим!
    С Русия не може да се преговаря почтенно...

    Коментиран от #46, #51

  • 33 777

    27 39 Отговор
    Ако Путин не беше нападнал Украйна, щяха да се спасят всички жертви, а милиони животи нямаше да бъдат съсипани. Всеки негов ден живот е на цената на хиляди убити, ранени, осакатени и съсипани хора.

    Коментиран от #89

  • 34 стоян георгиев

    21 39 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Точно така ,но тук не случиха на противник.украйна не е чечня.казаците избиха зъбите на руските фашисти! Избиването ще продължи!
  • 35 егати и историка

    41 16 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Чел си документа, тъй ли ве Йовчо...Първото предложение винаги е най-доброто..Бандерите го научиха по трудният начин.

    Коментиран от #38, #71

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Инна

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЪХЪ":

    Общата площ на Финландия е 337 030 km2 (130 128 sq mi). От тази площ 10% са вода, 69% са гори, 8% са обработваеми земи и 13% са други.
    В края на 2022 г. общото население на Финландия е 5 563 970 души.

    Украйна обхваща площ от 603 628 квадратни километра (233 062 квадратни мили) с брегова линия от 2782 километра (1729 мили).
    Населението на Украйна в началото на 2022 г. е 41 130 432 души.

    Коментиран от #39

  • 38 Кажи го на близките на

    8 24 Отговор

    До коментар #35 от "егати и историка":

    Половин милион руски солдати.
  • 39 Геотраф

    7 10 Отговор

    До коментар #37 от "Инна":

    И това какво общо има с темата?!

    Коментиран от #78

  • 40 ???

    25 26 Отговор
    Изобщо, за какво беше тази война, че забравих? За Украйна е ясно - те се защитават, ама на руснаците защо им е да умират? Земя ли нямат, ресурси ли...?

    Коментиран от #44, #58, #166

  • 41 Наков

    24 18 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    На същото сме подложени и ние от нато ама не ревеш нещо !
  • 42 Госあ

    28 12 Отговор
    Боя до последния украинец не е заради ес, а заради нато ! Какво ги грее краварите и инцестите от мъгливия албион ес ? Дори напротив, те губят от това, искат парче от Украина.
  • 43 Глюпости ,

    16 3 Отговор
    Два месеца след започването , още не беше война , а СВО ... 🤭😁
  • 44 !!!!

    17 15 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    За тоалетни чинии,стиралки,и ... евентуално кожено палто.
  • 45 Отговорът

    27 15 Отговор
    Некомпетентните и корумпирани укро-политици не можаха да си представят магнитуда на тяхната грешка да отхвърлят примирието.
    Каква трагедия и колко загуби
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Специална Военна Опсерация

    18 29 Отговор

    До коментар #11 от "Оги":

    А, Путин, като се прави на такъв мъжкар, защо не върна армията обратно до Киев?
    Ето - укрите не били повярвали на руснаците, че повече няма да ги нападат и потъпкали споразумението, тогава защо Путин не върна армията обратно, там където беше стигнала?
    Според мен Путин е страхлив и мрази руснаците, даже повече от украинците - неговото управление го доказва!

    Коментиран от #167

  • 49 Е тва да ти е съсед

    24 31 Отговор
    Представяш ли си съседа ти дава ултиматум: махаш си всички оръжия от дома, забрана за гости, забрана да си заключваш вратата и тн и тн да ходиш гол. Щото иначе идва и ти избива децата, изнасилва жената, ограбва те и се нанася у вас, а ти му ставаш роб. И всичко това, защото съседът ти се чувства застрашен и притиснат от ТЕБ. Затова те унищожава.

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 !!!?

    20 28 Отговор
    Всеки договор с Кремълските варвари не струва дори колкото хартията на която е написан !!!?

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ха ха

    29 11 Отговор

    До коментар #49 от "Е тва да ти е съсед":

    Жена ти обаче му е родна сестра,многократно подавала сигнали за физически и психически тормоз.И понеже ти се мислиш за велик и плюеш на законите съседа ти почука на вратата и влезе да спаси сестра си и децата ѝ.Анадънму?

    Коментиран от #155

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ха ха

    34 9 Отговор

    До коментар #52 от "!!!?":

    А останалата част от цитата е: "Затова не подписвайте с руснаците,ако не мислите да спазвате договорите".Не цитирай само извадки ,центаджио.
  • 57 Бог да пази Русия

    38 13 Отговор
    За нас българите , руснаците си остават най близкия по душевност и емоции нам народ. Винаги сърцата ни ще туптят в унисон с руските. Това никой никога не може да промени. Знае се че у нас има много етноси освен българския. От там идва проблема.
  • 58 Хммм

    25 7 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    Забравил си щото така ти отърва. Какво значение има какво иска Русия , нали? Е ми като забравяш и не обръщаш внимание исканията на другите те сами идват да си го вземат. Вземи и изгледай интервюто на Тъкър Карлсон с Путин и ще си припомниш. А и за по-лесно прочети горната статия ще си припомниш

    Коментиран от #64

  • 59 Тов. Членин

    10 13 Отговор
    Таваришчи , да ни е честита новата 1 400 километрова граница на приателите ни от НАТО-ОТАН .. 👍
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Руска пропаганда

    14 21 Отговор
    Не виждм защо изобщо се коментира какъвто и да е договор в който Украйна да е съгласна и 1 см2 да го отстъпи на тиранина.
  • 62 Хммм

    22 7 Отговор

    До коментар #55 от "Въъ":

    Ами те са си плюнка и сега бе? Само че измират за интересите на други. И от къде знаеш какво е в Русия? Бил ли си там? Четеш само как те плашат с Торбалан.
  • 63 Краварника

    22 11 Отговор
    Да обаче кръвожадния БайДънар иска жертвоприношения и много славянска кръв и през поверените му англоcaксонски инцестни братчеди нареди на зеления клоyн да му ги осигури!

    Коментиран от #68

  • 64 ???

    16 23 Отговор

    До коментар #58 от "Хммм":

    Какво искала Русия... Никакви искания не могат да оправдаят започването на война. Разбирам да си нападнат, да се защитаваш. Ама щом ти си агресорът, губиш правото си да съществуваш на тази земя. Ако всеки тръгне да си взема това, което иска с войни и убийства, значи вече не сме хора, а животни и ще бъдем третирани като такива.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 С руския агресор

    7 17 Отговор
    Не се преговаря....той са трепе.
  • 67 Смотльо,

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Евреина има топки колкото ти ,някой горе .

    Коментиран от #82

  • 68 Сатрапа кремълски иска кръв

    10 19 Отговор

    До коментар #63 от "Краварника":

    Нападна Украйна с танкове и ракети. Избива мирни жители и деца.
  • 69 Бисмарк е прав, но

    4 8 Отговор

    До коментар #53 от "среднощен":

    говори като канцлер на една малка Прусия. На времето по-голямо население прави по-голяма и силна армия, то и сега е така, но има авиация, ракети, спътници, ЯО и други технологии.
  • 70 пешо

    11 17 Отговор
    Е ДА А АКО РУСКИТЕ ФАШИСТИ НЕ БЯХА НАПАДАЛИ УКРАЙНА ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ ПО ДОБРЕ

    Коментиран от #147

  • 71 Рашистите не ги научиха

    8 14 Отговор

    До коментар #35 от "егати и историка":

    Пом никакъв начин.....и 400 Хил рашисти отидоха курбан.
  • 72 Сатрапа кремълски нападна

    12 20 Отговор
    Вероломно Украйна....с агресор не се преговаря, то са трепе.
  • 73 Кво търси кремълския сатрап

    14 19 Отговор
    В Украйна.....

    Коментиран от #80, #129

  • 74 Я верно ли

    12 16 Отговор
    Най лесният начин: Агресорите се товарят на танковете и обратно от където са дошли....или по-точно , на майка си в п......

    Коментиран от #79

  • 75 Глупости

    12 16 Отговор
    Руския агресор никога няма да спре доброволно.
  • 76 артишок

    12 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бисмарк":

    Умнокрасивото фенче.. Бисмарк - за българите: Конекрадците от Долния Дунав не струват кръвта дори и само на един померански гренадир.“

    Коментиран от #93

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Инна

    18 6 Отговор

    До коментар #39 от "Геотраф":

    Това е отговор на коментар 16 относно присъединяването на Финландия към НАТО.
    За тези, които не разбират, ще обясня, че в тази игра Финландия е пешка, която може да бъде пожертвана, т.е. това е „финландско-шведски“ гамбит.
    FYI: гамбит -
    Жертва на пешка в името на атака Жертва на пул в името на победата.
  • 79 Я верно ли

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "Я верно ли":

    че, си имал много агресори в задният си двор?

    Коментиран от #83, #84, #86

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Бай Орков

    10 14 Отговор
    Преди две години танкове, самолети и пехота на САЩ и ЕС нахлуха в Украйна и започнаха убийства, изнасилвания, огромни разрушения, грабене на бяла и черна техника.......??? 😲😲😲 Даже бяха с латинската буква Z , в азбуката на братушките няма такава.......... 😟😟
  • 82 Русофилче,

    1 12 Отговор

    До коментар #67 от "Смотльо,":

    За тиквата на такива като теб, навремето Н.В.цар Борис Трети е давал по петдесет хиляди лева.За твоята не давам повече от двайсе лева.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ае копейките

    7 12 Отговор
    Много сте смешни.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 БАНко

    18 12 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ НАТОВСКАТА НАМЕСА ДНЕС ЩЕШЕ ДА ИМА И УККРАЙНА И УКРАИНЦИ !!! А ТЕ НАПРАВИХА РУСИЯ ПО ГОЛЯМА , ПО МНОГОЛЮДНА И ПО СИЛНА !!! 500 000 ЗАГИНАЛИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ ЩЕ МЪЧАТ СЪВЕСТТА НА НАТООООООВЦИТЕ !!!

    Коментиран от #88, #91

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Кремък

    33 11 Отговор

    До коментар #33 от "777":

    Войната в Украйна не започна,когато Русия нападна,а осем години преди рова!
    Русия предупреждаваше осем години,а ,,колективният Запад" търсеше ,,липса на доказателства" за геноцида на укрите срещу Донецк и Луганск,последователно нарушаване на Минските съглашения и мълчаливо готвеше Укрия за жертвен агънец,строейки защитни съоръжения.После пропагандата проплака:,,Ах колко сме изненадани!"

    Коментиран от #94, #95, #115

  • 90 Перо

    16 5 Отговор
    Тези договорености са в противоречие на ционистката идеология и политика и за това не са реализирани от марионетното, превратаджийско правителство в Киев!
  • 91 Миндьо Шпагата

    7 17 Отговор

    До коментар #87 от "БАНко":

    Ако не беше тридневна спец,абасрация,нямаше да има един милион мъртви и осакатени ватенки.
    И двата отбора губят за кефа на кремълският запъртък.
  • 92 МаДа

    6 9 Отговор
    Този документ е толкова секретен, че даже Зеленски не знае за него...
  • 93 Той и Чърчил

    19 5 Отговор

    До коментар #76 от "артишок":

    е имал такова мнение за нас, но горчиво е бил изненадан и затова са били ожесточените бомбандировки на София, да я направят на "картофена нива". По време на ПСВ в Англия общественото мнение негодува, че благородниците не ги взимат в армията. Сформират няколко дивизии от барони и не ги пращат срещу немците на сигурна смърт, а срещу "диваците"- българи. Там обаче попадат на генерал Вазов при Дойран - та оттам е омразата на Чърчил, загубил доста роднини.
  • 94 Простa тиква си ти!!!

    7 21 Отговор

    До коментар #89 от "Кремък":

    До 1994 година Украйна притежаваше третият по численост ядрен арсенал. Но с подписването на Будапещенският меморандум през 1994 година той бе предаден на Русия, която гарантира териториалната цялост на Украйна.Ако това не бе станало и Украйна все още беше ядрена държава нямаше да има анексия на Крим и поява на бандитски републики през 2014 година, нямаше да я има и днешната война.

    Коментиран от #108, #112, #113

  • 95 Войната я започна Русия.

    3 26 Отговор

    До коментар #89 от "Кремък":

    Ще свърши когато САЩ решат.Разсъжденията са за такива глуппаци като теб.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 инж. Ганчо Илков

    10 23 Отговор
    Подобен Въпрос, Отстъпване на Територия на Агресора, постави и Зеленски на Президента Радев. Радев се смълча и неотговори. С това Той се разкри като Поддръжник на Диктаторския Режим на Путин. Отстъпване на Територия е равносилно на това - Да дойде Външно Лице в Апартамента ти, да те заплаши с Убийство и да Иска Спалнята с Майката на твойте деца. В противен случай ще те Убие. Как един Нормален Човек би Реагирал на такава Заплаха и на направеното Искане? Мир, срещу Безчестие. Защо Сталин не постъпи така спрямо Хитлер, а Обяви Отечествена Война на Агресора?. Също и Русия срещу Армията на Наполеон. Всички са на Страната на Воюващия срещу Агресора. Жалко е, че Путин не чете Историята и сее Смърт.

    Коментиран от #100, #107

  • 98 12345

    4 17 Отговор

    До коментар #96 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    Копейки продажни и прегладнели, защо никой в блатницата не излезе да подкрепи страхливото с ботокса и токчетата в нито един град и село по време на пуча, дори точно обратното, подкрепиха готвача и затворниците‼Скажите подлоги‼️
  • 99 Историк

    7 18 Отговор
    Руските фашисти са искали да сложат ботуша си на гърлото на украинците.

    Това представлява този "документ".

    Гигантско съжаление от руския фашистки режим, че украинците не са "се съгласили", но украинците никога повече няма да бъдат роби на руските фашисти.

    Коментиран от #102

  • 100 ГАНЧОООООО

    12 6 Отговор

    До коментар #97 от "инж. Ганчо Илков":

    АДЕ БАТЕ СЕГА ВАДИШ КИНТИ И ПЛАЩАШ НА УКРАИНСКИТЕ ВДОВИЦИ ЩОМ СИ ТАКЪВ РАЗБИРАЧ
    АЙДЕ ДРЪНКАЛО СМОТАНО ВАДИ КИНТИТЕ
    Е ТЕ ТАКИВА УРОДИ КАТО ТЕБЕ ЩЕ НИ ДОКАРАТ ТРЕТА СВЕТОВНА НО АКО СТАНЕ ТОВА ТИ ЩЕ СИ ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ДЕТО ЩЕ ВИСИ ПО ЛАМБИТЕ

    Коментиран от #159

  • 101 Хммм

    16 4 Отговор
    Статията е пълна с полупустинни и откровени лъжи. Доколкото си спомням това което каза Арестович , Луканов и Донецк е трябвало да бъдат автономни републики а не част от Русия. Само Крим си оставал Руски. Така че никакви териториални претенции не е имало. Т.е. договора е трябвало да бъде нещо като китайския вариант за мир. Официален втори език руски.? Ами те украинците и сега повечето говорят на
    руски. И руснаците не са се оттеглили след "неуспешен опит за офанзива" ами в знак на добра воля, за да се подпише споразумението. И в статията никъде на се говори за ролята на Борис Джонсън, който казъл "хайде да се бием" . Въждам, след като се разбра за този проект за договор сега се опитват да го изкривят и представят в друга светлина. Но мисля че в скоро време ще излезе истинския текст и няма да има вече спекулации. Украйна е трябвало просто да се откаже от НАТО, азовци и бандеровци и да даде автономия на Доневк и Луганск.

    Коментиран от #105

  • 102 А ТИ МОЙЧЕ

    3 4 Отговор

    До коментар #99 от "Историк":

    ЩЕ ВИСИШ ДО ГАНЧО
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ОЩЕ ЕДИН МЕРАКЛИЯ

    6 2 Отговор
    ЗА КОМПАНИЯ НА ПЪРВИТЕ ДВАМА
  • 105 Не позна

    9 22 Отговор

    До коментар #101 от "Хммм":

    Статията е чиста руска пропаганда разчитаща на лъжите, че Русия някога е имала някакви други намерения освен да подчини Украйна на всяка цена. Това е и смисъла на пробутваното внушение, че имало вариант за "мир" с руския фашистки режим.

    За въпросния руски фашистки режим "мир" означава Украйна да престане да съществува като самостоятелна суверенна държава и да позволи да бъде "утилизирана" както се лучва в момента с Беларус и както се е случило с всички окупирани от руските терористи народности в останалите части на Русия. Путлер си мечтаеше че ще възстанови СССР, но с руския фашизъм е дотам.

    Коментиран от #114

  • 106 Инна

    9 4 Отговор

    До коментар #103 от "Инна":

    Уважаеми модератор, думата
    "ХАЛЯВА" НЯМА аналози на други езици
  • 107 Хммм

    21 8 Отговор

    До коментар #97 от "инж. Ганчо Илков":

    Радев каза само че трябва да се преговаря а не да се просят оръжия. И много право му го каза. За първи път тогава се почувствах доволен от български политик

    Коментиран от #160

  • 108 Кривонос, декември 2022г

    17 1 Отговор

    До коментар #94 от "Простa тиква си ти!!!":

    "ЯО не е наше, украинско , а руско. Копчето за контрол виманаги е било в Москва".
    Глупости не ми се слушат от
    не.. информирани т. паци.
  • 109 БАНко

    19 7 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ДА ОТРИЧАТ , ЧЕ ТЕ УНИЩОЖИХА ПРЕДИШНАТА ДЪРЖАВА ПОКРАЙНА !!! НО СВЕТА , БЕЗ СКАПАНАТА ЕВРОПА И САЩ ОТДАВНА ЗНАЯТ ИСТИНАТА ЗА ТАЗИ ВОЙНА !!! ПИТАЙТЕ КИТАЙ , ИНДИЯ , АФРИКА , ЮЖНА АМЕРИКА , АЗИЯ. ........!!! ВСИЧКИ ТЕ СА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ !!!
  • 110 Макс

    8 21 Отговор
    Добре че имат разумен Президент и не са подписали . С този заробващ документ путин е целял да използува Украйна като плацдарм са война с ЕС .Жертвите щяха да са много повече . Беларус и Украйна в полза на путин, който се стреми към унищожаването на Европа . Не е познал. Слава на Президент Зеленски ! Слава на Украйна !

    Коментиран от #117, #136

  • 111 Балът на Русия приключва

    10 25 Отговор

    До коментар #103 от "Инна":

    „балът на вампирите“

    Няма по-голям вампир от Русия, която е погълнала 1/6 от сушата, и зине за още, но Путлер е прав - идва края на образувания като Русия.
  • 112 Кремък

    26 7 Отговор

    До коментар #94 от "Простa тиква си ти!!!":

    Ядреният арсенал беше собственост на Съветския съюз и укрите го предадоха по нареждане на Задокеанците.
    В тяхната Конституция беше записано,че ще бъдат НЕУТРАЛНА държава,затова Русия им разреши да бъдат изобщо държава.В Укрия живееха повече от три Българии руснаци,на които трябваше да бъде гарантирани правата.После Укрия заговори за придобиване на ядрено оръжие,за бази нанато и британия,за геноцит над руското население,промени Конституцията си финансираше и подготовяше фашистки отряди.
    Самият Зелен се държеше за сърцето и плачеше от умиление,когато канадския парламент аплодираше един дърт есесовец.
    Всяка държава си си заслужава съдбата,а неспазването на договорите не се прощава.

    Коментиран от #118

  • 113 АКО ТОВА НЕ БЕШЕ СТАНАЛО

    11 4 Отговор

    До коментар #94 от "Простa тиква си ти!!!":

    НЯМАШЕ ДА ИМА УКРАЙНА УМНОКРАСАВЕЦО
    ИЗОБЩО НЯМАШЕ ДА СЕ ПОЯВИ
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 След неочакваната, лесна

    17 3 Отговор

    До коментар #89 от "Кремък":

    и без жертви анексия на Крим живеещите в ЛНР и ДНР руснаци поискаха същото и с техните републики. Там живеят смесено украинци и руснаци като част от украинците са рускоговорящи и за един чужденец всички изглеждат руснаци. По какво да ги различиш - цвят на кожата, вяра, език? Затова тези които се чувстват украинци заговориха на тяхната мова и го въведоха като основен език в Украйна. Оттам тръгна конфликта, от нежеланието на руснаците да научат и говорят украински език или да емигрират в РФ като се обърнаха към Путин да повтори операция "Крим". Създадоха се паравоенни сили под военното ръководство на Игор Гиркин (Стрелков) и успяха да завладечт части от ЛНР и ДНР. Последваха Минските преговори с условия подобни на "тайния документ" описан в статията и се стигна до 22.02. 2022г.

    Коментиран от #165

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "Макс":

    Ти видял ли си документа? Или вярваш на глупостите ДВ.
  • 118 Хага ви чака

    5 21 Отговор

    До коментар #112 от "Кремък":

    "а неспазването на договорите не се прощава."

    Затова руските фашисти ще бъдат съдени от специално създадения за целта международен съд.

    Коментиран от #171

  • 119 БАНко

    14 5 Отговор
    Макс , НЯМА УКРАИНЕЦ , КОЙТО ДА НАРЕЧЕ ,,РАЗУМЕН " , НЕДЕЙСТВИТЕЛНИЯ ВЕЧЕ ,,УНИЩОЖИТЕЛ НА УКРАЙНА" ПРЕЗИДЕНТ КРАДЕЦ, МИЛИАРДЕР ЗЕЛЬО !!!
  • 120 Доротея

    11 6 Отговор
    Гарант за сигурността на Украйна е самата Русия! Ето, след окупацията на Украйна от Сатаната, Русия се намеси, макар и малко колебливо!
  • 121 Инна, това за

    10 12 Отговор

    До коментар #103 от "Инна":

    "фалшивия" БВП на западните държави го обясни на милионите араби, африканци, латиноамериканци, индийци, пакита, китайци, а и руснаци които драпат по всички възможни начини към ЕС и САЩ.
  • 122 Сократ

    13 1 Отговор
    Няма таен документ, а Борис Джонсън който каза до последния украинец.

    Коментиран от #126

  • 123 Филипа

    2 3 Отговор
    Когато се проверят фактите ще се окаже фейк.
  • 124 презряна професия

    9 2 Отговор
    Как журналята да кажат, че лудото Боре е в дъното - нали ще имспрат сребърниците!
  • 125 БАРС

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Фейк!":

    ЛИЧНО АРАМИЯ ГО КАЗА ПО УКРО ТВ.ЧЕ КАТО ВЪРНАЛИ И ДЖОНСЪН КАЗВА ДО СЛОВНО БУДЕМ ВОЕВАТЬ ТАКА КАЗА АРАМИЯ И ЛИЧНО ГО ГЛЕДАХ КАТО КАЗА.АРАМИЯ НЕ ЛЪЖЕ.
  • 126 Инна

    14 4 Отговор

    До коментар #122 от "Сократ":

    Е, бъркат се, какво от това?
    Как това отрича факта, че високият стандарт на живот на „златния” милиард до голяма степен е осигурен от откровеното ограбване на останалия свят?
    Веднага след като Европа се откъсна от почти безплатните ресурси на Русия, икономиката падна в бездната.
    И тогава африканските държави декларираха своите интереси.
    Сега да видим колко време ще стигнат собствените ресурси на този милиард.

    Коментиран от #131

  • 127 БАРС

    12 3 Отговор
    АЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО Е ТАЯ ВОЙНА ДА ВИ КАЖА РАШКИТЕ СА ПРАВИ.КАДАФИ ГО УБИХА ЗАЩОТО ОТКАЗА ДОЛАРА ,А ПУТИН ОТДАВНА ГОВОРИ ,ЧЕ СТРАНИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ С ТЯХНИТЕ ВАЛУТИ НО САЩ ГИ СТРАХ ДА НАПАДНАТ РАША ЗАТОВА И ИЗПОЛДЗВАТ УКРАИНА
  • 128 ха ха хааа

    3 13 Отговор

    До коментар #116 от "Дави́д Гео́ргиевич Араха́мия":

    Руzки се говори само в русия .
  • 129 Ха-ха-ха

    8 4 Отговор

    До коментар #73 от "Кво търси кремълския сатрап":

    Тебе търси. Ама ти вместо да ходиш да защитаваш великия просяк Зеленски си стоиш на дивана.
  • 130 Макробиолог

    11 2 Отговор
    Частната печатница я докара до кривата круша за енти път ,та една голяма война отново в Европа и нужна като въздуха и слънцето за всяко живо същество.Проблема е че историята тоя път се повтаря в съвсем различна среда--има Китай, има Сармат,има Посейдон,има Авангард.
  • 131 Златният милиард

    4 14 Отговор

    До коментар #126 от "Инна":

    не взима без да си плаща. Типичен пример са арабските държави които преди да бъдат "експлоатирани" от Запада преди нефтената ера ходеха с камили в пустинята. Я им виж сега страните и стандарта на живот. Друг пример е Китай, индустриализиран за 30г. от Запада. Закупиха десетки хиляди заводи от САЩ и ЕС, а да си спомним когато бяха с "великия" СССР как произвеждаха стомана в селата и скачаха да гонят врабчетата защото ядели житото (така Мао Цзедун обясняваше липсата му). Малките тигри - Тайван, Сингапур, Южна Корея също се оставиха да бъдат "експлоатирани" от Запада и сега се радват на висок жизнен стандарт.

    Коментиран от #137

  • 132 Юдит

    8 3 Отговор
    Евреите,не позволиха.Печелят милиарди.
  • 133 Диана

    5 2 Отговор
    Излиза, че Русия се страхува от Украйна за да взима толкова предпазни мерки!... А днес се оказва, че САЩ отпускат още $9 млрд. на Украйна!...Може би страховете на Русия ще се превърнат в реалност - тя вече воюва не с Украйна, а със САЩ, де фактум...И нищо не може да се промени политически в Украйна - забраниха изборите, мобилизират и тинейджъри и никой не може да ги спре...САЩ са решили, че ТЕ трябвало да спечелят тази война на всяка цена "за да се научела Русия" да не воювала друг път, значи /те Русия за малко дете ли я приемат?!/, да я счупели, демек...Русия също смята, че на всяка цена трябвало да спечели тази война защото били прави! И защото били прави могат да се страхуват дотам от Украйна, че да я принудят да няма военни арсенали изобщо за да не би случайно да ги нападнела - това не решава проблема изобщо явно защото виждаме днес с кого фактически се бие Русия, а украинците са само пушечно месо там...Ако Русия е коректна в случая, тя би трябвало да търси отговорност за намаляване военното присъствие днес по границите си не от Украйна, разбира се! Но вместо това, Путин иска невъзможното от Украйна /дори Украйна да направи всичко което иска Путин, това изобщо не решава проблемите му със сигурността по границите на Русия - украинската граница е малка част от границата на Русия!/, а Зеленски иска на всяка цена да загърби Русия и е просто послушна марионетка в ръцете на чичо Сам, значи...В крайна сметка, само се хвърлят пари на вятъра и умират хиляди

    Коментиран от #134

  • 134 Диана

    8 1 Отговор

    До коментар #133 от "Диана":

    Продължение: В крайна сметка, само се хвърлят пари на вятъра и умират хиляди руснаци там, да не говорим, че етнически украинците са в по-голямата си част руснаци! Според мен, няма разумна страна в целия този конфликт! Това ме навежда на мисълта, че той се подхранва от напрежението след рухването на Варшавския Договор, не от реални фактически фактори доколкото руснаците днес се разграничават от първоначално приетата за наказателна акция военна операция в Украйна във връзка с гоненията на руснаци там...Както виждаме, тази военна операция се превръща във война между САЩ и Русия днес, т.е. случва се точно това, което искат да предотвратят руснаците!..Мисля, че нещата трябва да се обмислят много надълбоко - известна е притчата за Соломон, който решил на кого е едно открадното бебе когато пред него се явили две жени, всяка твърдяща че детето е нейно. Тогава Соломон наредил детето да се разсече на две и всяка ще вземе своята част. Истинската майка се отказала от искането си - за нея по-важно е било детето да е живо! И Соломон дал детето на нея...Тази война става безпредметна за Русия вече, според мен и Русия трябва да я спре, ако е "по-умна"...За САЩ изобщо не ми се говори, те се излагат толкова много, колкото дори не могат да си представят - там няма политици, а смешни клоуни в ръцете на евреите и други "приятели" най-вероятно...

    Коментиран от #135

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Мориц

    12 4 Отговор

    До коментар #110 от "Макс":

    И викаш :"С този заробващ документ путин е целял да използува Украйна като плацдарм са война с ЕС .Жертвите щяха да са много повече . Беларус и Украйна в полза на путин, който се стреми към унищожаването на Европа"
    Точно Натуту искаха да използват Украйна за плацдарм за война с Русия! Без да се впускам да ти доказвам само да припомня - забрана на руския език, биолабораториите за които самата Нуланд прзна, Майдана и въобще цялата антируска и фашистка пропаганда и промиване на полирани украински мозъци в последните 10 години!
  • 137 Диана

    6 4 Отговор

    До коментар #131 от "Златният милиард":

    Лъжеш се, че "златният милиард" си плаща - другите го крадат като им падне! Златният милиард е достатъчно късоглед да вижда до носа си и нищо друго не го интересува - затова и много руски опозиционери смятат, че ако се оставят на американците, всичко в Русия ще стане фантастико...Само че, руснаците не са такива хора, не че няма такива хора там. По принцип те имат своето достойнство, което не им позволява да се унижават да крадат за разлика от жълтите и арабите, които си имат своите войнствени стратегии, че с краденето ще станат по-гениални от американците и така ще ги бият значи...Е, не могат да станат повече от това, което бог им е дал, значи! И краденето никога не е било начин за решаване на проблеми още от древни времена, но дори Варшавският Договор шпионираха и крадяха каквото могат да докопат от американците, които разбира се ги шпионираха и крадяха на свой ред /било с идеи, било с постижения!/. Проблемът е, че руснакът не е едно и също с руския политик и сие...Достойнството е присъщо на талантливите хора по принцип - те могат да ходят голи и боси, но няма да крадат, да се крият, да шишалкавят, да се правят на маймуни с разни лъжи, манипулации и т.п. Както и да е! Не мисли, че американците си плащат! - те сънуват ден и нощ пари по почина на евреите и ако могат ще ти вземат и последната стотинка...
  • 138 дядото

    15 5 Отговор
    от векове всичкото зло по света се забърква от англия- колониални войни,ограбване на държави и народи,пиратството като държавна и кралска политика и какво ли още не.кога ли на някоя световна империя ще й писне и ще сложи край на този остров

    Коментиран от #164

  • 139 Логос🇧🇬

    14 5 Отговор
    Чафутския запад,00крайна и нато загубиха и икономическата война с БРИКС и реалната война с Русия която водят на територията на USkрайната.
    Затова напоследък първо в Китай дойде шефката на ФЕД Джанет Йелан да пълзи пред китайците да не довършат доларчето със старта на новата обща яалута на ,а сега в Чайна е и държавния секретар на щатите украйнското хазарче Антъни Блинкен който също отиде в поднебесната да пълзи пред китайцитв и да се моли Си Дзипин да съдейства Русия да спре военните действия които заплашват с пълен разгром киевската жидясала и бандерясала хунта и колективния запад,което победа на Русия ще доведе и до крах целия жидо-англо-саксонски западен свят.

    Коментиран от #141

  • 140 Зейфод Бийблброкс

    10 3 Отговор
    Ще кажеш, че откриха топлата вода!
    "След неуспешната офанзива срещу Киев Русия се изтегли от Северна Украйна" - който има памет по-дълга от шест месеца би трябвало да помни истинската причина за това действие.
    Всъщност целия този разказ на Ди Велт в минало неопределено време БЕШЕ медийно отразен още тогава! Бяха оповестени условията, които Русия постави за брой военна техника, неутралитет и т.н., и ответните украински забележки и несъгласия. Всичко по темата набързо беше заметено в трета глуха след визитата на Борис Джонсън до Киев.... и развоя на последвалите събития.
    Днес германските журналисти ни поднасят "фалшив заек", или по-съвременното - руло Стефани, все едно са изкопали светия граал под Кьолнската катедрала.
    Като оставим настрана редовните тролейбусни линии в коментарите, колко хора реално нямат представа или спомен за това събитие е показател за ефекта на медийната хипноза.

    Коментиран от #143

  • 141 Диана

    3 7 Отговор

    До коментар #139 от "Логос🇧🇬":

    Не мисля, че си прав, че САЩ ще се откаже в тази война - това е война на честолюбие за САЩ! И Русия е вероятно да не се откаже - това е едно самоубийство на тоталитаристите, един "след мен потоп" за тях! Същата ситуация като у нас по време на Прехода, когато БСП решиха "след мен потоп" и превърнаха България в руини, а сега отново се борят за властта наглеците защото им го позволихме - и до сега още не е дошъл този "след мен", още не си отиват негодниците, още миришат властта и се борят със зъби и нокти за нея, още съсипват къде каквото могат...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
  • 142 Джамбaза

    13 2 Отговор
    Още от понеделник руските консулства ще обслужват
    украинците зад граница, на които Украйна отказва консулски услуги.
    Месо за фронта няма да има!

    Коментиран от #146

  • 143 Диана

    6 2 Отговор

    До коментар #140 от "Зейфод Бийблброкс":

    Може и германците да не го знаят, за тях това да е нещо ново, значи...Все пак е добре някои неща да се припомнят от време на време...Във всеки случай е по-добре, отколкото да си седят под килима, значи...
  • 144 ЗАЩО

    9 1 Отговор
    Бяха застреляни като кучета членовете на украинската делегация? Тогава остана жив само един от преговарящите!

    Коментиран от #145

  • 145 Диана

    1 4 Отговор

    До коментар #144 от "ЗАЩО":

    Е...Те тва го чувам за пръв път!... Сега ли го измисли или преди, значи?...
  • 146 И вместо от едната

    1 3 Отговор

    До коментар #142 от "Джамбaза":

    ще ги докарат от другата страна на фронта.
  • 147 Тошо

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "пешо":

    А ако СаЩ не бяха нападнали Югославия, щеше да е още по-добре.
  • 148 Каунь

    10 4 Отговор
    САЩ да отгори какво Донбас е по-различен от Косово и Палестина?
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Забелязал

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа, обаче дойде":

    Руските обещания и договори не струват и 2 копейки...
    Хунтата в Кремъл е напълно безскруполна и подла...
    На подобни унизителни условия не би се съгласила нито една нормална държава.
  • 151 А бе

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа, обаче дойде":

    Украинците не искат миризливия руски ботуш на тяхна територия! Не го ли вече проумяхте?Защо винаги търсите теле под вола?! Англосаксонците били виновни,ЕС бил виновен,САЩ били виновни?А Русия,която влезе в Украйна с 64 км военна колона е чиста вода ненапита????! Трябвало Украйна да е неутрална.за да не застрашавало националната сигурност на РФ и да може Русия да я напада когато си поиска ДА АМА НЕ!! Премъдрия Путлер така направи ,че Русия има 1000 км сухопътна граница със страна член на НАТО. Да се смее ли човек да плаче ли?
  • 152 Украйна

    2 6 Отговор
    в EU , богата и неутрална като Австрия , с гаранции за сигурността си от САЩ , Китай и Турция .
    Без 500,000 жертви . Какво попречи на този договор ? Омраза и алчност за пари и ресурси .

    Коментиран от #169, #170

  • 153 Ало, ало...

    4 0 Отговор

    До коментар #149 от "Хмхмхмхмхм":

    Мислене на ниво втори клас...
  • 154 ХА ХА ХА

    3 6 Отговор

    До коментар #103 от "Инна":

    Вие руснаците ,освен да лъжете най без пардонно ,какво друго можете да правите??Това,което си написала е апотеоз на глупостта,при това няма никаква връзка с реалността и истината!! Капсулована си в руската пропагандна машина,не смееш да погледнеш в страни. Коментара ти издава некомпетентност,аругантност неинформираност, непознание и надутост. Не мога да проумея за кои е адресиран коментара ти,но тези,които са тук от тях нищо не зависи ,а единствено тях можеше да впечатлиш!
  • 155 Бухахаха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ха ха":

    Съседа се интересува единствено от плячката!Съседа изобщо не го вълнува родната му сестра.Съседа е нахлул вероломно и за да запази трона на господаря си!
  • 156 ОТЛИЧНИК

    7 6 Отговор
    Украйна предава на русия ядрените си оръжия с уговорката да не бъде нападана . Руснаците не изпълниха уговорката и нападнаха Украйна. Така, че не може да се има никакво доверие на алкохолизираните руснаци. Терориста путин разбира само от сила .
  • 157 Горски

    7 1 Отговор
    Въпреки, че ползите от продължителната война са съмнителни за Русия - войната е етап от налагането на НСР. Цифровият концлагер на давоските уроди, шваабовци и бил гейтсовци. Войната е един от механизмите за депопулация и то точно на бялата раса, един от механицмите за икономическо опустошение и сриване на жизнения стандарт. Работи в посока намаляване и премахване на личните свободи на хората, както на изток, така и на запад. Спуска се нова желязна завеса и ограничава пътуванията! В същото време и от източната и западната страна текат едни и същи процеси - потъпкване на всякакви останки от демокрация, масова пропаганда и медийни лъжи.
    Насъскване на населенията запад срещу изток и обратно. Цифровизация, зелен фашизъм и дигитални пари, пълен контрол, медицински фашизъм. Това се случва и на запад и на изток.
  • 158 Казуар

    6 5 Отговор
    Тайният документ според който Украйна трябваше да стане доминион на Русия.
  • 159 инж. Ганчо Илков

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "ГАНЧОООООО":

    Анонимен Глупако, Ти семейство Имаш ли? Ако имаш Желание и Елементарен Интелект, Помисли, напрегни си Сивото Вещество и тогава Коментирай. Ако не знаеш що е Чест и Достойнство, ако изпитваш Страх, никой не те кара на сила да Вземаш Отношение по Темата.
  • 160 инж. Ганчо Илков

    10 5 Отговор

    До коментар #107 от "Хммм":

    И за какво да се Преговаря? Украйна воюва срещу Агресора на Собствена Територия. За Украйна това е Отечествена Война. Путин не предлага да освободи завзетите Територии, които е Заграбил. Смърта води след себе си отмъщение. Отмъщението също носи Смърт. Това Продължава без Край. Демокрацията е Живот на свободно Движение на Стока и Хора. Русия е богата Страна. Вместо Притегателен за Младите Хора Социален и Икономически Център, с Агресивната си Политика поставя и собственият си Народ в Отвръщение. Нама Диктаторски Режим който да не е Затънал в Кръв.
  • 161 Е то

    9 5 Отговор
    Това не звучи като споразумение, а като предложение от страна на Русия за капитулация на Украйна ! Нищо ново под слънцето !
  • 162 Артилерист

    4 2 Отговор
    Не вярвам в обективността на Фокус. Във всички случаи те извъртят нещата в англосакски интерес. Или с две думи казано-ТЕ ЛЪЖАТ.
  • 163 Рашън ЛейдиБой

    4 5 Отговор
    Никакво споразумение
    Не е това .
    А капитулация .
    На Бункерния Сатрап
    Никой не може и не вярва .
    А защо не е написано
    Че първото искане
    Е Било новия
    Президент да бъде Медведчук.
    И Всякакви демократични избори да бъдат забранени ,
    Само разни Гаулайтери и подлоги да управляват в Украйна.
  • 164 Бабата

    1 4 Отговор

    До коментар #138 от "дядото":

    Империята на Злото е една
    Трябва да бъде унищожена .
    Добре е че се намери
    Един Тъ.пан който ще го направи
    Да благодарим
    На Пуся .
  • 165 Мда

    3 2 Отговор

    До коментар #115 от "След неочакваната, лесна":

    Глупости! Възрастните украинци искаха запазване на украинският, като основен език. Но младото поколение не го желаеше, чувстваха се по-близо до руснаците, като начин на живот, като възможности за пътуване.
    Неиздържана теза!
    Езикът бе нещото, което ги обединяваше, а конфликтът бе създаден планирано, външно. Още преди краят на арабската пролет се заговори за конфликт в Европа или около. Кажи сега, че Путин го го е замислил.
  • 166 Умнико, ти

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    си забравил, защото НИКОГА НЕ СИ ГО ПОМНИЛ, не си го разбирал, или така ти изнася. Забравили десетките хиляди невинни жертви на Укрофашизма в Донбас, Луганс от 2014 до 2022г. “ Мы своим не бросаэм» Понял сволач?
  • 167 888

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Специална Военна Опсерация":

    Путин е комунист,а комунистите Родина нямат!Те са империалисти!
  • 168 Накратко

    1 5 Отговор
    Статията е чиста руска пропаганда разчитаща на лъжите, че Русия някога е имала някакви други намерения освен да подчини Украйна на всяка цена. Това е и смисъла на пробутваното внушение, че имало вариант за "мир" с руския фашистки режим.

    За въпросния руски фашистки режим "мир" означава Украйна да престане да съществува като самостоятелна суверенна държава и да позволи да бъде "утилизирана" както се лучва в момента с Беларус и както се е случило с всички окупирани от руските терористи народности в останалите части на Русия. Путлер си мечтаеше че ще възстанови СССР, но с руския фашизъм е дотам.

    Коментиран от #172

  • 169 Статистик

    1 0 Отговор

    До коментар #152 от "Украйна":

    Ами както винаги попречиха англетата. По стара тяхна традиция. Divide et impera - измислено от римляните преди 2000 години, валидно и до днес!
  • 170 За съжаление

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "Украйна":

    това са само мечти.Я сега си ела у дома и разкажи за богатата и просперираща наша страна.
  • 171 Бивш канадец

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "Хага ви чака":

    Да? Готов ли си да хванем бас- да речем, по 1000 евро и каса Блек Джак?
  • 172 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "Накратко":

    Това,че Ленин измисли Украйна ,нищо не значи.Още повече,че благодарните украинци му събориха паметниците.В псевдо държавата Украйна,на украински ( галицийски),говорят само бандерите от Галиция.( Лвовска област).Останалото
    е дарено,позарено или геноцидно почистено( садистичното убийство на над 100 000 поляци,евреи и руснаци в областта Волиня -1943г.)Е,сега останалото(Новорусия и Причерноморието) пак ще си стане Русия,както е било от Екатерина насам.Нещо неясно?
  • 173 ЦарВул

    0 0 Отговор
    Мъжко дупе веднъж се е.е!!За това Путин В.В.след като върна войските си от предградията на Киев след като Краварите го излъгаха както направиха с Елцин и предателя Горби реши,че е най добре да играе ВА БАНК И ДА НЕ СЕ ДАВА И ИМ ПОКАЖЕ ОТ КЪДЕ СА ИЗЛЕЗЛИ!!Е ПРЪСКАТ СИ МИЛИОНИТЕ,А РУСКАТА ВЕДЕРАЦИЯ СИ Е ВСЕ СЪЩАТА И ВОЙСКИТЕ И БАВНО НО НЕОТКЛОННО ПРЕВЗЕМАТ ЧАСТ ПО ЧАСТ ПОКРАЙНИНАТА!!СЕГА НА РЕД СА ХАРКОВ И ОДЕСА И СЛЕД ТОВА ДРУГОТО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА!!ТО НИКОГА НЕ Е БИЛО ЦЕЛ НА СВО,ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ВОЙНА И ТО ИСТИНСКА ДО СЕГА ОТ ПОКРАЙНАТА ДА БЯХА ОСТАНАЛИ САМО РУИНИ,КУЧЕТА И КОТКИ!!МАЙ НА НИКОЙ ОТ ЗАПАДНИТЕ ХРАБРЕЦИ НЕ МУ СЕ ИСКА ДА СИ ПРАТИ ВОЙСКИТЕ ДА ЗАЩИТАВАТ ЕВРЕЙЧЕТО И НЕГОВИЯ НЕЛИГИТИМЕН РЕЖИМ!!РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВЪПРЕКИ СВО ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ,А ТОА ЗАЩО САМО СЕ САМОИЗТЪКВА,И ОНИЯ ОТ ЗАПАДА ГО ПРИЗНАВАТ ЗА ТАКЪВ СЛЕД КАТО МАНДАТА МУ ОТДАВНА СЕ ОТТЕЧЕ В ДНЕПЪР!!СЕГО ОН Е ГОСПОДИН НИКОЙ И СЪБИРА ПОКРАЙНЕНЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ И ДЕ ВИДИ ТАКЪВ ГО АРЕСТУВА И ПРАЩА НА ФРОНТА!!Е И ТОВА НАБЛИЖАВА ДА СЕ СВЪРШИ!!И ТОГАЗ ЩО ЩЕ ПРАВЯТ ТЕ ЗИМАСКА ЩОМ НА ВЪНКА СНЯГ ЗАБРЪСКА!!ТОГАВА И Д.ПЕ ДА ДАВАТ РУСИЯ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ НА МИР ИЛИ ПО ТОЧНО ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ ,НО....ПРИ НЕЙНИТЕ УСЛОВИЯ!!НА ВСИЧКИ РУСОФОБИ ПО ЗДРАВИ И КОРАВИ!!ЗА ОСТАНАЛИТЕ НЕ КОМЕНТИРАМ!
  • 174 Ами сега

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Е роб на САЩ.
  • 175 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЪХЪ":

    Тази Финландия не спирате да я дъвчете малко ако се положат усилия ще разберете че финландия е с много по-слаба армия слабо заселена а границата е гори и блата и много трудно ще маневрираш нещо по-голямо от чети и партизански отряди а Украйна е с една от най големите и силни армии в Европа отделно границата и с Русия е доста дълга и подходяща за маневри на всеки род войска който ти идва на ум за това е важно да е неутрална
  • 176 Анна

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­о­м­­­и­­­ч­­­е­т­а­­­ ­­в­и ­о­­ч­­а­к­в­а­­­т 👉 ­­­𝗡­­𝗨­­­𝟮­­𝟭­­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Новини по държави: