Last news in Fakti

2 Май, 2024 16:14 1 516 19

Румънски депутати призовават да не се номинира олигарх на Путин за Нобелова награда за мир

  • нобелова награда-
  • депутати-
  • румъния-
  • рубен варданян

Дванадесет депутати от PNL са подписали официално писмо, което е напът да бъде изпратено до Нобеловия комитет

Парламентарната група на една от двете формации в управляващата коалиция в Румъния, Национално-либералната партия – Partidul Național Liberal (PNL), призова Нобеловия комитет да отхвърли номинацията на руско-арменския олигарх и експремиер на непризнатия Карабах Рубен Варданян за Нобелова награда за мир за 2024 г., писа румънското издание на сп. Newsweek.

Дванадесет депутати от PNL са подписали официално писмо, което е напът да бъде изпратено до Нобеловия комитет.

Преди дни представители на парламентарната група на PNL, от чиято квота са президентът на страната и председателят на Сената, поискаха от Нобеловия комитет да оттегли номинацията на Рубен Варданян от списъка с кандидати за Нобеловата награда за мир през 2024 г. По този начин румънските парламентаристи се присъединиха към 18-те депутати на Върховната рада на Украйна, които на 21 април т.г. изпратиха колективно писмо до Нобеловия комитет, в което обявяват Рубен Варданян за "враг на Украйна" и "спонсор на руската агресия в постсъветските територии".

В писмото на депутатите на PNL, цитирано от медиите, се посочва, че "Румъния подкрепя борбата на украинския народ” и затова “се противопоставя на номинирането на един от враговете на Украйна за Нобелова награда за мир”. “Ние, подписалите се под това писмо в знак на солидарност с украинския народ, молим Нобеловия комитет да оттегли номинацията на Рубен Варданян”, пише в обръщението.

"Смятаме Рубен Варданян за враг на Украйна. Според украинския сайт "Миротворец" това лице е "спонсор на руската агресия в постсъветските територии", "помагач на руско-фашистките нашественици и терористи" и "съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна и нейните граждани", гласи прессъобщението на парламентарната група на PNL.

Депутатите са категорични, че след като от октомври 2023 г. насам нивото на партньорство между Букурещ и Киев е повишено до стратегическо, а румънски военни инструктираха украински летци за управление на изтребителите F-16 в продължение на над половин година, “намираме за неприемливо избелването на репутацията на Рубен Варданян в полза на Русия с ръцете на Нобеловия комитет”.

“Единодушно настояваме Нобеловият комитет да оттегли кандидатурата на Варданян от списъка с кандидати за Нобеловата награда за мир за 2024 г. и да продължи съвместните усилия за подкрепа на Украйна в интерес на мира на целия европейски континент."

"Като член на парламента изразявам категоричното си несъгласие с намерението да се номинира за Нобелова награда лице, което подкрепя руската агресия в Украйна”, обяви във Facebook един от подписалите официалното обръщение към Нобеловия комитет, Георге Печингина от PNL: “Наградата за мир трябва да се присъжда на тези, които водят кампания за мир! Тази номинация е подигравка със самото име на човека, който е основал тази награда!".

Депутатка от PNL Клаудия Бенческу припомни, че "неоправданата руска агресия срещу украинския народ продължава вече над от 2 години”: “Целият западен свят подкрепя украинския народ в борбата му за справедливост”. “Всеки ден ставаме свидетели на престъпления и ужаси на територията на съседния народ. В целия този кошмар е невъзможно хора, които подкрепят деспотичния кремълски режим, да се номинират за награди за мир. Това е обидa за целия свят и е недопустимо. Да живее Украйна!”, писа Бенческу.

Румънският евродепутат Кристиан Терхеш също е изпратил протестно писмо до комитета: "Призовавам Ви незабавно да оттеглите номинацията на Рубен Варданян от списъка с кандидати за Нобеловата награда за мир за 2024 г.”

“Като близък съратник на руския президент, Рубен Варданян, известен още като "портмонето на Путин", е враг на мира и спонсор на руската агресия в постсъветските територии, включително на агресивната война на Москва срещу Украйна, която вече отне живота на стотици хиляди хора и принуди милиони хора да бягат", призова Кристиан Терхеш.

Европарламентаристът смята, че "номинирането за Нобеловата награда на човек с толкова антимиролюбиво минало, открито спонсорирал агресията на Русия срещу суверенни държави, подкопава доверието и репутацията на наградата за мир”: “Ето защо Ви призовавам да оттеглите номинацията на Рубен Варданян от списъка с кандидати за 2024 г. и да продължите да издигате онези, които наистина насърчават мира, а не несправедливи, непровокирани войни и инвазии срещу други нации, каквато е агресивната война на Русия срещу Украйна."

През 2019 г. 22 евродепутати призоваха за налагане на санкции срещу Варданян, а през 2022 г. 46 членове на Конгреса на САЩ подкрепиха налагането на персонални ограничения срещу него. Сега те са мнение, че решението на Нобеловия комитет да включи в списъка на кандидатите за най-престижната награда в света човека, "който трябва незабавно да бъде арестуван", е в пряко противоречие с ценностите на самия Нобелов комитет.

Това се потвърждава от: изявлението на Нобеловия комитет от 2 септември 2023 г.: "Важно и правилно е да се популяризират ценностите и посланията, които Нобеловата награда въплъщава - например чрез ясното миналогодишното политическо послание през наградата за мир за правозащитници от Русия и Беларус и Украйна, документирали военните престъпления на Москва."; Политиката на Нобеловия комитет през 2022 г. (руските и беларуските пратеници не бяха поканени на церемонията) и 2023 г. (поканите за представителите на Русия, Иран и Беларус бяха оттеглени след широка обществена критика).

През юни 2023 г., по инициатива на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Варданян е включен в украинската база данни "Миротворец" с характеристиката: "Съучастник на руско-фашистките нашественици и терористи”. Като съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна и нейните граждани той “подлежи на незабавно задържане и предаване на украинските правоохранителни органи или на тези от страните-членки на НАТО". СБУ го обвинява и във "финансиране на руската агресия в постсъветските територии".

Два месеца по-късно бившият ръководител на Съвета за сигурност на арменския анклав Карабах, Самвел Бабаян, заяви пред арменската обществена телевизия, че Варданян е действал “като руски агент в Южен Кавказ през 2022-2023 г.”

През 2023 г. редица водещи международни медии също съобщават за връзките на Варданян с Кремъл. "Не може да има никакво съмнение, че Варданян е човек на Кремъл, за какъвто го призна и украинското правителство, налагайки санкции срещу него", писа по случая Politico. Според сп. Forbes, Варданян “се радва на благословията на Москва".

Румънското издание на американското списание Newsweek коментира, че "докато ЕС и САЩ се борят за мир в Кавказ чрез постигане на мирно споразумение между Армения и Азербайджан за Карабах, руският милиардер Рубен Варданян, който представлява интересите на Кремъл, призова хората да се хващат за оръжие".

Не по-малко скандални са и разкритията на The Washington Times за връзките на Варданян с режима на аятоласите в Техеран, най-вече на фона на публичните заплахи на Иран срещу СAЩ, Великобритания, Франция и Германия заради подкрепата им към Израел след иранското нападение от 13 април 2024 г. Изданието констатира, че "Варданян е един от най-богатите хора в Русия” и “е от приближените на Путин".

Всичко това обяснява, защо румънските и украинските парламентаристи виждат в номинирането за Нобелова награда за мир на човек, тясно свързан с два диктаторски режима, провеждащи агресивна милитаристична политика, не само скандал, но и кощунство.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 филип ейджи

    16 6 Отговор
    какво е това румънец

    Коментиран от #18

  • 2 Сандо

    2 8 Отговор
    Искаш ли да направиш на някого лошо в Русия,то тогава не само трябва да бъде номиниран,но и награден с някакъв Нобел.Затова,ако искат да се отърват от Путин,западняците трябва да му дадат всички нобели през годината.

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    21 6 Отговор
    Начи, Обама дето отвори 10 войни за 2 години може, а тоя арменец не?
    Бас държа, че арменеца не нападал никоя държава поне!
  • 4 Механик

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Искаш ли агнешкото да е 30 лв, доматите по 6 лв , да ядеш ГМО и брашно от личнинки, а на всичкото отгоре и да те бахмутят, вземи та опитай да направиш лошо на Путин.
    Ако не вярваш, попитай О-краина и запада.

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Йок будала

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Като изключим бахмутянето, за останалото е достатъчно да си в евросъюза 🤣😂🤣
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Съгласен

    2 2 Отговор
    Трябва наградата да се присъди на Путин без увъртания и празни приказки.
  • 8 Румънси и Украински депотати подписали..

    6 3 Отговор
    Все от един дол Дренки- Боклуци!!
  • 9 До 8 Румънски депотати

    5 4 Отговор
    Румънски боклуци
  • 10 Пурко

    5 1 Отговор
    По време на ВСВ, румънци,които са се биели срещу СССР,не са вземани в плен.
  • 11 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Не трябва текстовете да се четат механично,а с разбиране и осмисляне.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евала спиди

    2 1 Отговор
    Румънски ре...ци,нито акъл ,нито достойнство,
    само това че християнин и в азерски затвор трябва да помогнем да освободят.
  • 15 всъщност

    3 1 Отговор
    ако Нобел беше жив, сигурно, горкия, сам щеше да си сложи края като види на кого в годините е присвоявана награда с неговото име. Като махнем организациите и някои други, действително изявени личности, то в списъка с носители на тази награда лъсват особи като Теодор Рузвелт, Удроу Уилсън, Хенри Кисинджър, Лех Валенса, Джими Картър, Ал Гор и като капак на Барак Обама - все доволно съмнителни политици, еле па в областта на мира. Повечето от тях с огромни мъки биха били свързани с нещо позитивно от гледна точка на света и живота в мир. Всички тези носители, сякаш превръщат тази награда по-скоро в посмешище и подигравка, отколкото в чест и респект.
    Иначе, на жалките украинци може да се каже само, че са прекалено незначителни, та да съдят достоинствата на хората. Всеки трезвомислещ човек на земята, според техния яршин ще излезе враг на Украйна, само защото може да стигне сам до разбирането на действията на Путин и тяхната неизбежност в резултат на геополитическата ситуация, генерирана от алцхаймера и кохортата му.
    Въпросния украински сайт "Миротворец" е дискредитиран като терористичен, така че какво пишат там няма никакво значение, еле пък, някаква морална стойност.
  • 16 кощунство е

    2 1 Отговор
    да се дава каквато и да е било дума на Украйна или украински политици.
    Тези могат само да сеят смърт и да просят. 10 години им гледаха "морала" хората в Донбас, а 2 години всички слушаме просията им, за да могат да продължат с убиването.
  • 17 Изумен!!!!

    2 0 Отговор
    Цяла статия с логорея за това защо НЕ бива да е номинаран.
    И нито ред за това, за какво е номиниран за Нобелова награда за Мир.

    С такава журналистика и нелепа пропаганда, Русия няма нужда да се охарчва за пропаганда.
  • 18 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "филип ейджи":

    До 1 ком - явно си доста кух - сигурно знаеш какво е орка от блатата
  • 19 Иван

    0 0 Отговор
    Войната в Русия е провокация на ЦРУ - спомнете си - как свалиха нашият Жан Виденов, правят такива операции, имат пари - това-онова, когато "насъскват" тълпата - по време на митинги и т.н. имат една специална "тактика" - да са като един вид - "водачи" на "агитката", има си методи.

    ЦРУ просто си имат злоба към Русия. Изобщо САЩ непрекъснато си им трябва да имат врагове и т.н., доста са зле вътрешно положение, спят на улиците повечето.
Новини по държави: