Last news in Fakti

7 Май, 2024 05:47 1 231 8

Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел

  • сащ-
  • израел-
  • оръжие

Причините на този етап не са уточнени публично

Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел, предаде вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според тяхната информация става дума за продажбата на около 6,5 хиляди комплекта за насочване JDAM, които могат да преобразуват конвенционалните авиационни боеприпаси в управляеми. Отбелязва се, че Конгресът на САЩ е бил информиран за предложената сделка на стойност 260 милиона долара през януари, но законодателите така и не са получили официално известие. Оттогава администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е предприела необходимите мерки за осъществяване на продажбата, отбелязва The Wall Street Journal.

„Това е необичайно, особено по отношение на Израел, особено по време на война“, каза източник от Конгреса за изданието, без да уточнява причините, поради които продажбата се забавя.

Процесът на уведомяване на Конгреса за потенциална продажба на оръжия за 1 милиард долара на Израел, включително танкови боеприпаси, военно оборудване и минометни снаряди, също е в застой от март, пише вестникът.

На 5 май порталът Axios, цитирайки двама израелски официални лица, съобщи, че тази седмица американската администрация е спряла доставките на боеприпаси за Израел за първи път от 7 октомври 2023 г. Тази стъпка, според официални лица, предизвикала сериозно безпокойство у израелските власти, които започнали да търсят причините за забавянето на доставката на снаряди.

На 6 май координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегически комуникации Джон Кърби отказа да потвърди информацията за спирането на доставката на ракети от САЩ за Израел. Според него ангажиментът на САЩ „към Израел в областта на сигурността е непоклатим“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Феликс Дж

    8 1 Отговор
    Да открехна аудиторията - доставката е вече изпълнена, а на плебса се казва, че ще се отложи. Ако демократичното желязо не беше там, щяха да посочат, че е отказана, а не отложена. Но така тънко и витиивато говорят истинските демократи.
  • 3 Уса

    12 3 Отговор
    Искат да повярвате,че сащ продават оръжията на Израел а истината е подаряват.Израелската икономика се издържа на аванта от сащ и американските данъкоплатци.Някой чувал ли е за израелски учени направили открития в полза на хората...Няма и да чуете

    Коментиран от #4

  • 4 Да!Чували сме!

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Израелско откритие ,в полза на хората е...- капковото напояване!
    Но не,че много са се загрижили за хората по света,а чисто и просто израелците са много мързеливи и са го измислили за себе си- да им е лесно...!
    А после се пренася в цял свят...
  • 5 Не им е лесно на САЩисаните...!

    8 1 Отговор
    На кой по-напред да дават...!
    На Украйна ли...,на Израел ли...,На ИД ли...,на международния тероризъм ли...!
  • 6 Тонката

    3 1 Отговор
    Обикновено двуличие по американски...Те това го могат най-добре....🤣

    И аз да открехна аудиторията за нещо интересно:

    САЩ-исаните на практика вдигат петролното ембарго за руския нефт, наложено през 2022 г.....Американското министерство на финансите е разрешило на американските банки да извършват финансови транзакции с по-рано санкционираните VTB, Alfa Bank, Sberbank, Vnesheconombank, Otkritie Bank, Sovcombank, Rosbank, Zenit и банките в Санкт Петербург....Лицензът позволява на американските банки да извършват всякакви транзакции, свързани с покупката, продажбата, производството, транспортирането, преработката на нефт, уран, газ и други енергийни ресурси.

    Прави ли ви впечатление, че това вдигане на ембаргото идва 6 месеца преди изборите и точно преди летния сезон, когато по традиция търсенето на бензин и дизел се увеличава?🤣

    По официални данни, в края на първото тримесечие на 2024 г. обемите на рафиниране на нефт в Съединените щати са се сринали с 11% поради аварии и планови ремонти, които компании като Motiva, Valero и Exxon са започнали в заводите си...Да не говорим, че цените на колонките вече се увеличиха, а това е лош знак преди изборите.

    Та така...Тези, които "санкционираха" руските банки, внесзапно премахнаха санкциите, забравяйки, че по този начин, отново ще започнат "да финансират войната на Путин"....Не знам дали това ще важи и за Европа, но не бих се учудил, ако ме важи....Все пак, проблемите на давещите се, са проблеми на самите да
  • 7 Сравнително

    3 1 Отговор
    Скромни, лицемерни мерки - поотложили го, видиш ли...............
  • 8 Нормално

    1 2 Отговор
    Конфликта в близкия изток е на приключване. Вече всичко ще отива в Украйна.