Last news in Fakti

8 Май, 2024 22:06 1 598 32

Мария Захарова към Берлин: Използвате хакерски митове, за да разрушите двустранните отношения

  • русия-
  • германия-
  • нато-
  • мария захарова-
  • олаф шолц-
  • владимир путин

Захарова каза, че Западът води информационна война срещу Москва, която включва измислени или фалшиви твърдения, насочени към разпалване на страхове от Русия

Мария Захарова към Берлин: Използвате хакерски митове, за да разрушите двустранните отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обвини днес Германия, че използва безпочвени митове за руски хакери, за да разпалва напрежение и посочи, че решението на Берлин да отзове посланика си за консултации ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните връзки, предаде Ройтерс.

Германия заяви, че е отзовала посланика си в Русия за консултации, след като Берлин обвини Москва в извършване на кибератаки срещу германски отбранителни и аерокосмически предприятия, както и срещу управляващата партия.

"Берлин редовно използва мита за зловредна дейност на предполагаеми руски хакери в Германия и това се прави за разпалване на напрежението в двустранните отношения", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и допълни: "Никакви доказателства не бяха представени".

Берлин заяви, че атаките са започнали преди две години и са били насочени срещу управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), както и срещу компании в логистичния, отбранителния, аерокосмическия сектор и сферата на информационните технологии. Германските власти допълниха, че не са обявили подробности за нанесените щети от съображения за сигурност.

Захарова каза, че Западът води информационна война срещу Москва, която включва измислени или фалшиви твърдения, насочени към разпалване на страхове от Русия.

"Отзоваването на германския посланик от Москва не е нищо повече от още една неприятелска стъпка, целяща разпалване на антируски настроения в Германия, което води до по-нататъшно влошаване на двустранните връзки", каза Захарова и допълни: "Цялата отговорност за това лежи върху германската страна".

Захарова каза още, коментирайки изказване на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че войната в Украйна ще приключи само за две седмици, ако Западът спре доставките на военна помощ за Киев.

Борел каза по-рано този месец, че съществуването на Украйна зависи от Запада и че войната ще приключи за две седмици, ако доставките на западни въоръжения секнат. Той допълни, че не би искал войната в Украйна да завърши така.

Попитана за това как да се деескалира напрежението между Русия и Запада, Захарова отговори, че Западът е този, който е втвърдил реториката си спрямо Москва.

"Ето го това, от което се нуждаем за деескалация и Борел го каза: ако спрете да доставяте на Киев оръжия, всичко ще приключи за две седмици. Ето това е формулата за деескалация", допълни говорителката.

Полша е станала тази седмица обект на хакерска атака от страна на свързана с Русия група, съобщи днес държавният Национален изследователски институт.

"Зловреден сотфтуер е бил използван срещу полски правителствени институции тази седмица от групата АПТ28, свързана с руските разузнавателни служби", посочи в изявление институтът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    12 13 Отговор
    Хем умна,хем красива!

    Коментиран от #3, #10, #31

  • 2 Пич

    15 9 Отговор
    Ее , германците се държат като подрастващо хейче , което току-що е било хванато от майка си , на какво точно си играе с другото си приятелче в стаята !!!
  • 3 ФАКТ Е

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Марионетката на Путин, Борисов имитира евроатлантизъм!
    С български милиарди построи Балкански поток и направи възможна войната в Украйна!
    Вредна за България е коалицията на ПП/ДБ с ГЕРБ!
    Нека Борисов се коалира с Кремълската Партия Майка и клонингите и ИТН, ДПС и Възраждете!

    Коментиран от #26

  • 4 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Посланикът на САЩ също напусна Русия.Нещо лошо се готви!
  • 5 Гориил

    13 9 Отговор
    Русия ви изолира по целия периметър на източната граница на Европейския съюз. В същото време се наблюдава безпрецедентно сближаване между Русия и Азия.Скоро ще видите това.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факт

    11 6 Отговор
    Всеки нормален и мислещ човек, вижда залятото медийно пространство от лъжи и пропаганда на запада. Лъжеца винаги е дъното.
  • 8 Маро

    12 7 Отговор
    Маршо роска карвентио. Скоро ке пееш
  • 9 Хахах

    10 8 Отговор
    Е нали нямате нужда от Европа. Какво реве като вдовица за ...още ще просите някое друго евро хахах
  • 10 Хем

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    От г... Го не вади
  • 11 Акула

    2 3 Отговор
    Правете Любов а не Война
    Войната е кървав бизнес
    Рибата Още в морето
    Някои Сложиха Тигана
  • 12 Хахах

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Това, че Китай изкупува русия за центове не се нарича сближаване , а възползване от ситуацията . Две различни неща са ;-)

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Пияната

    8 3 Отговор
    Тояга
  • 14 Гориил

    10 11 Отговор
    Европа е безкрайно отдалечена и все по-изолирана от центровете на глобалния растеж.България си купи билет за грешния кораб, който ще потъне след 20 години.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Долни комунисти

    9 4 Отговор
    Просо сънуват
  • 17 ДООБРЕ СМЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    ДООБРЕСМЕ🍻🍻🍻
  • 18 Бай Лисан

    2 8 Отговор
    Сега, последно, да се уточним:
    Нахакаха ли ви го руските хакери, или не са?
  • 19 Хахах

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "А това":

    Само гледай - за да спаси деня , русия дава на консигнация хиляди декари на Китай. Газ и петрол се дават няколко пъти под реалната им пазарна стойност. Въобще си нямаш на представа колко затъва русия последните 3 години. Въобще

    Коментиран от #21, #29

  • 20 Гориил

    2 9 Отговор
    По Северния морски път стоките се доставят до Китай с 10 дни по-бързо. Този, който не бърза навреме, ще загуби състезанието.

    Коментиран от #30

  • 21 Гледам

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хахах":

    Детската простотия спонсорирана от това зло САЩ и все повече се отвращавам от САЩ.

    Коментиран от #22

  • 22 Хахах

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гледам":

    Прави каквото искаш. Реалността и желанията са различни неща ;-) това че нещо не ти се иска- не означава ,че не се случва . Всетака да е - да лъжат , а русия да "прогресира " пожелавам им го за следващите 100 години .хахахха е така да се върти в интернет че са лъжи ( както казваш) и да им е все така

    Коментиран от #24

  • 23 007

    7 4 Отговор
    Монголо татарските лъжи нямат край, нямат срам, нямат нищо общо с човечността!!! Тези са не човеци!!!🇧🇬🇺🇦🇰🇷🇺🇲🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇧🇬
  • 24 Лъжите са факт

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хахах":

    Денонощно по всички медии на грантове, по форумите от глупаци продадени като зарзавати и всичко това, само отвращава от това дъно САЩ, финансиращо цялата тази помия.
  • 25 Хе хе

    6 4 Отговор
    На Русия такава кибер атака може да се спретне, че им е бедна фантазията и то с мобилни устройства.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 россиян..

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Хе хе":

    На краварите вова такава кибер атака сделаль..че още са в шок и транс,че тръмп е бил президент на янките благодарение със помоща на имперята.
  • 28 ами Америка,

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хахах":

    Как я купи.Сащ дължи на Китай десетки,ако не и стотици трилиона долара.Защо мислиш се налагат санкции на Китай от Америка,щото няма как да си върнат дълговете.Просят да им се опростят
  • 29 ха ха ха

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хахах":

    А пък ти купуваш тази газ и този петрол два пъти по-скъпо от преди войната.За теб не ми пука ,ама и аз така го купувам.В крайна сметка кой е потърпевшия?
  • 30 Почвай да учиш

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Китайски ,Капейко

    Ще имате нужда Рублоидиоти.
  • 31 Войната в Украйна ще спре за 2 седмици,

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Ако ушанките се изтеглят и платят репарациите на Украйна за възстановяване на разрушеното и избитите цивилни граждани. Виновните п0дл0ги на Путлер-вместе, на sъд!
  • 32 Я па тази па…ча

    0 0 Отговор
    Тази овца все още ли се опитва да мисли че имат отношения с ,която и да е западна държава хахахахаха .Слабо казано е че на запад не могат да го понасят това племе.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания