Last news in Fakti

28 Март, 2024 14:07 2 755 28

Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата

  • румен радев-
  • служебен премиер-
  • служебно правителство

Държавният глава в търсене на поредния министър-председател

Служебен премиер: Румен Радев и списъкът на деветимата - 1
Колаж: БГНЕС

Девет са възможностите, от които президентът Румен Радев може да избере за служебен министър-председател, обобщи БТА.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори.

Днес държавният глава съобщи, че започва среща с всички потенциални министър-председатели. Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен, заяви Румен Радев.

Председател на Народното събрание - Росен Желязков

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС е настоящият председател на парламента. Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, каза по-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Управител на БНБ - Димитър Радев

Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. Избран от настоящото Народно събрание за втори шестгодишен мандат, считано от 18 юли 2023 г., се посочва на интернет страницата на БНБ. Той бе номиниран от ГЕРБ-СДС, а при гласуването в парламента го подкрепиха депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Подуправители на БНБ

Андрей Гюров, бивш депутат от ПП-ДБ, е подуправител, ръководител на управление „Емисионно”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящия парламент на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. Номинацията на Андрей Гюров беше подкрепена от 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС, e подуправител, ръководител на управление „Банково”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящото Народно събрание на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. За кандидатурата му гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

Радослав Миленков e подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от 44-ото Народно събрание на 22 март 2019 г. с шестгодишен мандат. Парламентът го избира единодушно със 115 гласа "за", сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Председател на Сметната палата - Димитър Главчев

Димитър Главчев е председател на Сметната палата. Той бе избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание. Главчев е номинация на ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха.

Истински се надявам президентът да не посочи Димитър Главчев, каза по-рано днес Бойко Борисов.

Заместник-председатели на Сметната палата

На 9 април 2015 г. Народното събрание избира Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Двамата бяха предложени от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Омбудсманът - Диана Ковачева

На 21 май 2020 г. Народното събрание избра Диана Ковачева за национален омбудсман, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Кандидатурата ѝ бе издигната от ГЕРБ. Тя бе единствена кандидатура.

Заместник-омбудсман

Вчера стана ясно, че правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова са прекратени, считано от 27 март, във връзка с подадена от нея оставка.

По-късно същия ден президентът определи Елена Чернева - Маркова като "единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 9 Отговор
    ДПС да го посочи.

    Коментиран от #3

  • 2 УРА, УРА

    30 3 Отговор
    Мутрата не си дава хората, защото предстои скок в цената на тока и не иска недоволствата и негативите да бъдат струпани на ГЕРБ.

    Коментиран от #23, #25

  • 3 Зелен Чорап-Радев

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ДПС няма как да посочи, защото посочвам аз!
  • 4 Един от стадото

    12 0 Отговор
    А може ли аз да съм 10ия кандидат за Служебен Премиер, не че има някакво значение ...
  • 5 Госあ

    22 2 Отговор
    Поредната тъпотия внесена скапаняците в парламента ! Е’ти тинята. Нема мърдане.
  • 6 Не бързайте!

    4 20 Отговор
    Не Мунчо а путлер и мутрафонова избират.... Както него го назначиха Резидент–комунист!

    Коментиран от #8

  • 7 Румен Радев

    8 1 Отговор
    Аз вече ви пожелах успешен и плодотворен ден, но все пак: вие дойдохте при мен и като си тръгнаха медиите ми врънкахте да сложа г-н Гюро Михайлов за службен премиер. Аз ще го направя, за да разберете, че и този ход няма да е от ваша полза.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нов

    11 3 Отговор
    нИКОЙ НЕ СТАВА !!!!

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бабите

    2 0 Отговор
    Бабите захванаха да Бабуват!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Масова смърт на млади жени

    3 4 Отговор
    Масова смърт на млади жени в град Бобов дол, над 100 млади жени и мъже са убити в Бобов дол за 4 години и от МВР нищо не знаели! В Бобов дол има 2 РПУ-та и Затвор с полицаи!
  • 15 Мунчо всички

    3 7 Отговор
    бягат от теб с 300 щото видяха какво е ТИ да си начело парашутист! Питай решетникоф кой да сложиш...... Или пак се наврете на оня руския поп под расото там пише.........
  • 16 "Некъпан соросоид" е

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "соросоид":

    Ма..й...а ти Да ви е....а и комунистите не..щастни руски подлоги!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Оператор на права лопата

    3 1 Отговор
    Гюро Кюмюро ще да е.
  • 20 Когато управляват неуки

    9 1 Отговор
    По добре чистачката от WC на Централна гара или автогара.
    Изборът ще епо добър!
  • 21 редник

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нов":

    Те може и да стават, но нямат желание - всичките са със заплати около 40 000 лв и с мандати за поне 5 и повече години...
    Е. как да се откажат от постовете си заради няколко месеца ядове като министър-председател?
    Може да се съгласи само някой голям, ама много голям родолюбец - но де го?
    Колеги, ако сте на тяхно място - ще приемете ли? 😉
  • 22 Гарга Ел

    3 3 Отговор
    Единствено Копейкин ясно заяви, че ще състави правителство с третия мандат. Радев обаче, че ще бъде върнат, връчи мандата на ИТН.
  • 23 Ти добре ли си

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "УРА, УРА":

    умствено бе човече, а Главчев и Желязков какви са, не са ли от ГЕРБ ? Че и засега 16 малоумника са те подкрепили, 16 зависими и контролирани празни тикви гласуващи само срещу пари или който последен ги е заблудил, защото такива като тези 16 неадекватника са 90 % от суверена които не разполагат с разум !

    Коментиран от #24

  • 24 УРА, УРА

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ти добре ли си":

    Прочети внимателно статията! Не говори първосигнално!
  • 25 сноу

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "УРА, УРА":

    ..както винаги съм твърдял Гояка е хитър като цяла върволица хлебарки ,и не е спал в час при уроците на бая си тоша..а сигурно и записки си е водил..
  • 26 Ще гласувам

    5 4 Отговор
    за Копейкин, да ни извади от ЕС и НАТО, защото ние сме срам за човечеството към което принадлежим, ние не сме нация с ДОСТОЙНСТВО, ние не разбираме нито от свобода, нито от демокрация, затова толкова яростно харчим против евроатлантизъм, защото принадлежим все още към пещернячеството, нас никой не иска да ни копира, защото вървим натам от където идват всички, ние сме единствените които бягат от хубавото към което се стремят всички, светът "бяга" към Европа, към цивилизацията, ние като големи "умници" бягаме от там и плюем по Европа, бедни сме защото сме прости, но както и науката сочи, простия никога няма да разбере, че е прост...ще гласувам за Възраждане, защото ние не заслужаваме да живеем както живеят цивилизованите държави ! Сега пишете ми минусите защото главите ви имат нужда от още отрицателна енергия и контрол !
  • 27 До 24 ура ура

    3 0 Отговор
    Аз не коментирам статията, а твоите безумия ! Сега прочети какво си написал в коментарът си под N 2, че виждам не си в "час с размумът" си, както 90 % от суверенът !
  • 28 ОСА

    1 0 Отговор
    Красивите и умните от Харвард сами сътвориха тази каша, която в момента Радев се чуди как да оправи. Днес в правната комисия на НС спешно гласуват за това създанено недомислие от ПП-ДБ, посочените кандидати да могат да се върнат после отново на същите сегашни позиции!!! Но смешното е, чене им идва наум как да се постъпи, ако всички те откажат да станат служебен Премиер...да, Денков и сие ще продължат, но пък нямат право като са в отставка да провеждат избори....ами сега ?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове