Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:11 6 772 67

Падна държавната тайна на министър Калин Стоянов: Мартин Божанов - Нотариуса е бил "информатор“ и „доверено лице“ на МВР

  • нотариуса-
  • мвр

Божанов е трябвало да бъде привлечен като обвиняем „до дни“, но разстрелът му осуетил това процесуално действие, съобщават от АКФ

Падна държавната тайна на министър Калин Стоянов: Мартин Божанов - Нотариуса е бил "информатор“ и „доверено лице“ на МВР - 1

Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран през 2005 г. като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР“, съобщиха от „Антикорупционния фонд“, цитирани от bTV. Това министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отказа да съобщи дори пред парламентарната комисия за разследване на случая.

Според неправителствената организация това става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Мартин Божанов-Нотариуса беше убит пред дома си на 31 януари 2024 г.

„Работата на ГДБОП започва след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 г. и е послужила за образуването на 27 април 2023 г. на досъдебно производство 24022/22 г. на СГП, 188/23 г. на СО – СГП.

Именно по него, според ръководителите на СГП, Божанов трябвало да бъде привлечен като обвиняем „до дни“, но разстрелът му осуетил това процесуално действие. От убийството на Божанов насам на обществото не се предоставя никаква информация за разследването“, посочват от „Антикорупционния фонд“.

Споменати с имена са много длъжностни лица от съдебната система и МВР, към нито едно от които не е известно да са предприети някакви институционални действия.

„Оказва се, че отдавна известно е било и съществуването на „СС клуба“, в който прокуратурата влезе на претърсване едва след убийството на Божанов. Имало е и данни за конкретни места, на които Нотариуса е държал архивите си с компромати, съдбата на които също е неизвестна.

Установени са и конкретни данни за връзка на Нотариуса с групата на Петьо Петров–Еврото и предприемани съвместни действия за компрометиране на магистрати. Установена е промяната на ЕГН-то на Нотариуса, заличаването на криминалните му регистрации от автоматизираните информационни масиви на МВР, както и регистрирането му още през 2005 г. като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР“, допълват от организацията.

„Установен е и начинът на работа на Нотариуса и съдружниците му чрез използване на множество лъжесвидетели, подставени лица, адвокати и магистрати за упражняване на натиск върху магистрати, за имотни измами, както и за образуване на проверки и досъдебни производства с цел тормоз на противници. От всичко събрано ГДБОП е направила извод за наличие на организирана престъпна група за упражняване на влияние в институциите, извършване на имотни измами и други престъпления“, подчертават от АКФ.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 1 Отговор
    Без чадър от МВР не може.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баш Батка

    37 3 Отговор
    Лош министър, лош - иди да набереш килчета за тиквата за наказание. А бушона два метра под земята, ще намерим нов.
  • 4 Буко Баламата

    36 1 Отговор
    Това не е държава.
  • 5 Хайде новинари

    24 20 Отговор
    Нещо за Лена Бориславова и фалшифицираните от нея документи ще има ли, или ще продължавате да си завирате главите в г.. пясъка ?

    Коментиран от #17

  • 6 хихи

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    В България отдавна от 35години Нищо/никои не могат да раздадат справедливост....
    Първо не могат да се намерят не 50 чести а 50 мотивирани единомишленици да свършат работата.
    Второ два чета, трима Чета с предател...
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Дубрутру, сватя❗
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    ГръмнАха го за да му затворят устата ❗

    Коментиран от #10

  • 9 ЕВРОНЮЗ

    21 0 Отговор
    😂 😂 😂 Ех да му се невиди... Официалните власти в тая държава нищо не знаят, обаче НПО - тата са наясно по всички теми и проблеми. Иначе муцуната на тоя говори всичко, няма нужда от автобиография.
  • 10 Последния Софиянец

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много пиеше и пишеше в интернет за връзките си с Тиква,Шиши и Гешев.Затова го накараха да замълчи.

    Коментиран от #15

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор
    Ще излезе ли наяве тайната
    1. На кого се е обадил КАЛИНката след срещата при министъра, на Божанов ли❓
    2. На кого се е обадила първо съпругата, че мъжът й е убит , защото не е 112❓
    3. Като са слевили Божанов- видели ли са убиеца или са били за лимонаТа❓
  • 12 Жалки смештици

    17 0 Отговор
    Затвор за всички помивковци
  • 13 Дидо

    34 1 Отговор
    Щом е доверено лице на МВР, това значи че е вършил престъпленията с одобрението на МВР, на практика всичко е извършено от МВР. Значи МВР трябва да знаят колко и как са извършените престъпления, колко и къде са парите . МВР е Държавна структура , значи Държавата е ограбила хората или МВР в сътрудничество с Държавата. Всичко се знае, кой го е извършил се знае, схемата се знае , но в края на краищата хората са ограбени. Дали ще има подведени под съдебна отговорност? Не мисля....
  • 14 наско

    8 6 Отговор
    Мартин "нотариуса" е бил оперативен ръководител на Софийски градски съд. Така че е съвсем естествено да се ползва със защита и протекцията на държавата. Няма какво да се лае по-тоя случай, той е приключен.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Те доста хора пишат в Интернет, ама не ги гърмят за това❗
    А начина на "елиминиране" е показателен❗
    Някой си отиват тихо, от внезапен инфаркт, други шумно с поканен Прецизен отстрел тип подобрен лов ❗
  • 16 Тодоров

    26 1 Отговор
    Закривай МВР. Сборище на престъпници. Това не е държавна власт, а МАФИЯ!!!
  • 17 реру

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде новинари":

    "Нещо за Лена Бориславова и фалшифицираните от нея документи ще има ли..."



    "Биволъ: Лена Бориславова "чисти" Кирил Петков за министър с фалшиви документи и подписи"
    То има, ама си трябва и четене, а не само тролене...

    Коментиран от #26

  • 18 Пепо

    12 8 Отговор
    Глупости на търкалета ! Калин Стоянов съобщи , че имало връзка на Нотариуса с МВР , но докога е била тази връзка АКФ не съобщава . И с какво е важен този човек ?Нотариусът е някакъв имотен измамник , но видиш ли имал влияние в съдебната система .За да му минат измамите на този са му трябвали съдии , защото имотните измами са от частен характер .АКФ , продължавате да ровите за този мошеник , но нито дума за пудели , пачки , часовници .Сега продължавате оглушително да мълчите за фалшификациите на Лена . Защо е този двоен стандарт ? Лицемери !

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Емигрант

    20 2 Отговор
    И сега този К. Стоянов поне ако се чувства мъж трябва да си подаде оставката ВЕДНАГА ! Самата мутра на това ченге издава мишешка душа и продажно-лъжлива натура ! Да видиме сега другата мишка на Тиквата, а именно Главанака ще има ли смелостта да го уволни за да покаже макар и лицемерно поне малко достойнство и отговорност ? Няма да стане, но все пак да го кажа ! Жалко за суверена когото с право Петко Славейков го нарекъл "МЪРША " !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Даниел

    14 1 Отговор
    МВР използва сътрудниците си,за да мародерства държавата и гражданите си??!!
    Живеем в уникален ужас !
    Калинчо май знае кой е управителя на цялата схема ,барабар с поръчителите на покушението,а?
  • 23 свинарник

    11 1 Отговор
    Да ви имам информаторите и доверените лица. Всички разбойници информатори и доверени лица и под крилото на прокуратурата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 поли пантев и ред

    10 0 Отговор
    други мутри ги слагаха такива . после крадеха заедно . по веригата са лапали яко . хаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Демократ

    13 3 Отговор
    Нищо ново под небето. Всички бандити в България са служители на ДС и МВР, затова мафията си има държава, която беше създадена от тези органи. Това е държавната ни сигурност. Бори се срещу истинските, честни, трудолюбиви и родолюбиви българи и създава и пази бандитите, които са враговете на държавата. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #29

  • 28 Да, бе

    6 0 Отговор
    Тогава водещият офицер и началниците му са за подвеждане под наказателна отговорност, а вариантите са два:съучастие в ОПГ или тотална некадърност. Залагам на първото....
  • 29 Всички

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Демократ":

    Бандити са свързани с МВР! ДС отдавна не съществува!

    Коментиран от #35

  • 30 По-точно:

    6 0 Отговор
    Мартин Божанов - Нотариуса е бил "информатор“ и „доверено лице“ на ГЕРБ и
    Лично на Главатаря бочко!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Демократ

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Всички":

    Има ли още хора като теб ,които да не знаят, че ДС само си смени името на ДАНС И ГДБОП, вълкът козината си мени,но нрава- не. Запази всички ДС кадри от времето на диктатора живков и потомците им. Такива чугунени глави като твоята вярват на лъжците. Схемата е същата като в Русия- КГБ сега се казва ФСБ, само името е сменено, функциите същите. Терор и престъпност.

    Коментиран от #53, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гай Турий

    6 0 Отговор
    Каква държавна тайна за един умрял??!! За престъпник, който е получил заслуженото си, от когото и да е??!!! Убитият отпада от всякакви тайни, още повече, че един агент спира да бъде такъв от момента на извършването на престъпление!!!!! Агентът е изключен от сътрудническия апарат и с неговата смърт. Точка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гай Турий

    2 0 Отговор
    джендър-либерали ли е забранената дума бе?

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гай Турий

    4 0 Отговор
    Тия които пееха тая изтъркана песен, това същество бил ли е агент или не, да си понесат заслуженото наказание. Да си измислят собствени правила и закончета??!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Дългия

    6 0 Отговор
    Мани мани , то всички бандити били съвестни граждани, които са се борели срещу престъпниците ......
  • 52 Читател

    5 0 Отговор
    иНФОРМАТОР ,МИЛИОНЕР-МИЛИЦИОНЕР?...ЩО ЗА ДЪРЖАВА ?
  • 53 ЕВРОНЮЗ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Демократ":

    😂 😂 😂 😂 А триполовите Софийски жълтопаветници тактично отбягвате факта че на мястото на КГБ в България се настани ЦРУ... Колко такива убийства и престъпления имаше по онова време и колко сега..???
  • 54 Тези

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Демократ":

    Които работеха за ДС 1989г. ,отдавна са пенсионери или не са между нас!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Попето

    0 0 Отговор
    Колко пъти беше”свидетел” и колко още ще бъде знаещата всичко Ивайла Бакалова?Не е ли подсъдно лъжесвидетелството?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове