Last news in Fakti

30 Април, 2024 14:43 1 899 39

Цветанка Андреева: Вече се говори за появата на нов проект, който ще грабне вота на критично настроени негласуващи

  • избори-
  • ляв електорат-
  • политически проект

Голяма част от левия електорат най-вероятно няма да гласува, защото виждаме едно разцепление на три на лявото пространство, посочи политологът

Цветанка Андреева: Вече се говори за появата на нов проект, който ще грабне вота на критично настроени негласуващи - 1

Трябва да отчетем съвсем реалистично, че се намираме в предизборна кампания и говоренето е най-вече с цел да се мобилизират емоциите на електоратите, да се нажежат страстите, за да могат хората да отидат до урните. Това каза пред "Фокус" политологът Цветанка Андреева.

"Мисля обаче, че така е изчислено говоренето, че предизвиква твърдите ядра и всъщност се губи по-широката, гражданската периферия за този вот. Очевидно стратегиите на партиите са за това да се играе на сигурното по отношение на електоралната база, без особени рискове да се прихване и друг електорат. Някак си нещата изглеждат в този смисъл предопределени, но като резултатност мисля, че все пак тези избори ще донесат нещо качествено по-различно.

Колкото и да говорим, че ще се възпроизведе съществуващото, мисля, че балансите, конфигурацията ще бъдат доста по-различни от сега съществуващото мнозинство, което се беше оформило в парламента и успя да роди единствено сглобката като форма на управление. В този смисъл, дори и тези, които участваха в сглобката я критикуват, но вижте, критикуват механизма по който се бяха коалирали, но остава сякаш все още възможност да седнат и да преговарят след избори", посочи Андреева.

Според нея, вече се говори и от едната, и от другата страна, за категорични споразумения, за разписване, ясна ангажираност с властта. Явно и двата стратегически партньора са осъзнали, че устойчива власт няма как да се състои през такъв тип сглобяване, в което отговорността остава неясна, а фигурите, които бяха посочени в кабинета, да са политически безлични и да не се знае кой кого е излъчил. В политиката това са слаби фигури, слаби министри, когато зад тях не се знае каква сила седи.

Андреева смята още, че след като големите партии са готови да играят на твърдо с твърдите ядра, то периферията ще си остане вкъщи, както сочат и социолозите.

"Има един голям процент от обществото, които не гласуват, които са обаче изключително важни от гледна точка на анализа какво се случва в обществото, и каква е легитимността на властта в държавата. Защото високият процент на негласуващи не се състои от хора, които просто не се интересуват от политиката. В това пространство има хора с много ясно изразени политически ориентири, на хора, които по някакъв начин не припознават с никой от играчите на терена, по-скоро като хора, които могат да представляват техните интереси във властта.

И това е изключително опасното, не толкова политическата апатия, а по-скоро това, че гражданите не разпознават партии, на които да делегират правата си да бъдат управлявани. И това според мен, води до разрив между общество и така политическо, не толкова протестния вот, или наказателния вот, това е също политическа позиция.

Протестният и наказателният вот най-вероятно ще се концентрира в слаби граници в “Има такъв народ", донякъде “Възраждане" от гледна точка на европейската тематика, антиевропейските настроения ще бъдат концентрирани там. Трябва да отчетем тук и липсата на единство в лявото. Много голяма част от левия електорат всъщност, най-вероятно няма да гласува, защото виждаме едно разцепление на три на лявото пространство. Така че левият електорат ще бъде доста неудовлетворен или разпокъсан в избора си, недостатъчно мобилизиран", обясни политологът.

Според Цветанка Андреева вече се говори за поредица от избори, за появата на нов проект, който ще грабне вота и вълната от негласуващи, които са настроени критично към съществуващото партийно разпределение на властта.

"Но това, което искам да кажа е, че има нещо изключително опасно за хората, което те не разбират и стават жертви. Това са така наречените инженерингови проекти в политиката, които се възползват винаги от назрелите обществени очаквания, от недоволствата, там на тъмно някъде биват изграждани. Намират се фигури, които са обществено силно интересни, те биват поставени на челото на някакви формации. Но това е политическо инженерство и подобен тип проекти не оцеляват във времето. Някак си станахме свидетели на много-много подобни проекти от началото на прехода та до сега".

Според нея, всеки един проект, който ще бъде от популистки тип, е инженерингов проект. Това не са класическите политически партии, в нашия български смисъл, в който имаме само 30-годишна традиция демократична след дълъг тоталитарен период. Но пак виждаме някои партии, които успяха да се впишат трайно в политическото пространство, докато други избухват на политическия терен, носейки се на гребена на някакво социално недоволство, но са абсолютно неспособни да упражняват властта в държавата.

"Видяхме го и с “Има такъв народ", когато спечелиха цялата власт, видяхме го няколко пъти се мултиплицира този ефект “Продължаваме промяната". Всъщност “Продължаваме промяната" колкото и силно в тази кампания да привиждат ГЕРБ като основния си враг, за тях единствено удобно и възможно е да бъдат в коалиция с ГЕРБ. Те не можаха да бъдат в дългосрочна стратегическа коалиция с БСП, с “Има такъв народ", не ги виждам с “Възраждане" по никакъв начин. И от тук насетне за тях единственият приемлив партньор ще бъде ГЕРБ", каза още Цветанка Андреева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 14 Отговор
    Единна Русия
  • 2 Мъдрият

    31 11 Отговор
    Важно е партиите от бившата(слава Богу!) сглобка + дпс да се сринат главоломно!

    И да влязат нови политически играчи с не еврогейска насоченост!

    Това зависи от нас!

    Затова призовавам всички хора за три неща:

    1. Да излезем масово да гласуваме! - по този начин твърдите партийни ядра няма да имат такова значение и всички настоящи политически партии(освен Възраждане и итн) ще се сринат главоломно! Особено дпс - ще имат 5-6%

    2. Да не гласуваме за партиите от бившата(слава Богу!) сглобка + дпс!

    3. Да не гласуваме за партии с еврогейска насоченост, а за такива които наистина милеят за нашата мила Родина България и искат да сме неутрални, и да не вземаме страна в чужди конфликти!

    Коментиран от #17

  • 3 Червената шапчица

    17 14 Отговор
    Ако Единна Русия се появи у нас ще има поне 160 депути...

    Коментиран от #29

  • 4 Ти ни

    8 4 Отговор
    вземаш съвсем за балъци.Излезе ли нещо ново,ние сме длъжни да опитаме,а ти си дрънкай врели- некипели
  • 5 Червената шапчица

    7 4 Отговор
    Клаус Мартин Шваб е швейцарски икономист от германски произход, основател и президент на Световния икономически форум в Давос. Това е моя далечен роднина, втори братовчед на шурея на чичо ми от Полски Тръмбеш. Не че искам да се хваля и не че е нещо, ама нека да ви е яд.

    Коментиран от #23

  • 6 123456

    8 13 Отговор
    Новата партия се казва Величие ! Даже ви е страх да кажете името ! И дано да омете целия боклук досега !

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Показно

    1 2 Отговор
    Пример
    В ляво 15 проекта, които ще вземат общо 30% или по 2%
    В дясно 2 проекта, които ще вземат 28%, или по 14%
    Печели ......
  • 8 честен ционист

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "123456":

    Величие на Делиормана ли?

    Коментиран от #20

  • 9 Минаващ

    3 21 Отговор
    ГЕРБ отново ще имат цялата власт и ще изкарат страната на правия път!

    Коментиран от #18, #27, #28

  • 10 Неанонимен

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "123456":

    Величие - местен социален проект от североизточна България, яхнат от няколко агентчета на КГБ. Версия 3.0 на Атака и Възраждане.

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Неанонимен":

    Агенти на MiT
  • 12 Червената шапчица

    5 9 Отговор
    Аз ще гласувам за Възраждане, просто ей така, за разнообразие и на инат, защото ми омръзнаха всякакви пребоядисани евро-атлантици да провалят държавата. Може нищо да не е, ама ще образувам нерви и ще правя скомина на Козяк и на моя Спиридон. Той като чуе за Възраждане и полудява…
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Извод

    5 9 Отговор
    Цветанка Андреева: Време Ви е за ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИЗБИРАТЕЛ

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    От Кремъл ли пишеш?
  • 18 Спъващ

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Минаващ":

    Глей се не спънеш някъде , докато припкаш .
  • 19 Лично мнение

    5 2 Отговор
    Тази Цветанка е политолог, колкото аз съм космонавт. Напомпала устни като кифла и само дрънка по платени поръчки.

    Коментиран от #30

  • 20 Сусу Манарата

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Не се казва Делиорман, бе! Това е Дейли Орман.

    Коментиран от #21

  • 21 Сусу Манарата

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сусу Манарата":

    Ударението е на първата сричка.
  • 22 404

    1 4 Отговор
    възраждане ще ви отнесе кът куцо пиле домат бе, всякви стъкмистики , ако не опорочите вота това ви чака и се молете да не са първи или да лапнат над 50%......че тога ще видите кон боп яде ли, атлантик русофил ще се появи.........
  • 23 123

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Червената шапчица":

    Такава "мъдрост" в думите ти - сякъж си му син...
  • 24 Доверието към политиците

    0 0 Отговор
    Доверието към политиците Вече е такова! Че едва ли някой ще може да грабне нечий Вот!
  • 25 Майк Алън Патън

    2 1 Отговор
    Тази жена се оказа социолог и политолог , а изглежда като ПРОСТИ-тутка пред пенсия ! Защо така ?
  • 26 доктор ОХ боли

    2 0 Отговор
    Цветанка е една от тези , заради които , нейният вожд Бойко от Банкя , не е ползвал тоалетна хартия от години. Докато има задникоцелувачи катонея , като Биков , Харизанов , Алгафари , Сачева , Митов , Деса Дулово , Харалан това ще продължава !
  • 27 Зайо Байо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Минаващ":

    Шегаджия си ! Наистина ли го мислиш ?
  • 28 Пийпинг ТОМ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Минаващ":

    Сакън , не думай ! Дано не стане , че тежко ни и горко ! Не може и не бива ПРОСТАКА и ШАЙКАТА му да са най-доброто за България !
  • 29 задръжте си комунизма

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    Тук не е Русия, копейке. И да ви напомня на всички, студената война я за губихте още в началото на 90-те!
  • 30 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лично мнение":

    Говори за проекта на неуспялата кандидат-кметица. От този храст заек няма да изскочи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове