Last news in Fakti

1 Май, 2024 07:38 1 461 61

Пламен Димитров: Още се борим с абсурда "работещи бедни"

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • първи май

Не спираме да настояваме за ръст на доходите във всички сектори и сфери, който да изпреварва инфлацията, заяви президентът на КНСБ

Все още се борим и за справедливост при заплащането, за премахване на неравенствата при доходите, да заличим абсурдното определение в България, с което описваме хората, които се трудят, но не могат да излязат от капана на бедността – работещи бедни.

Това заявява президентът на КНСБ Пламен Димитров в поздравление по повод 1 май, публикувано на сайта на синдикалната организация, предаде БТА.

Затова КНСБ не спира да настоява за ръст на доходите във всички сектори и сфери, който да изпреварва инфлацията. Не спираме да се борим минималната работна заплата да стигне заплатата за издръжка, посочва Пламен Димитров. За да се случи всичко това, за да поемем по пътя на реалната конвергенция с останалите страни в ЕС, на първо място страната ни трябва да въведе в законодателството си изискванията на Директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне. Сдружаването в синдикални организации ни обединява около общата цел, която имаме всички – достоен живот, достойни доходи и условия на труд, отбелязва президентът на КНСБ.

"Честит празник на труда, братя и сестри! Честит празник на всички, които със своите знания и умения издържат себе си и семействата си, но и допринасят за развитието и благополучието на обществото! Днес е празник. Празник на извоюваните трудови права, но и ден за равносметка колко много още предстои да бъде постигнато", посочва Пламен Димитров.

Днес – точно преди 138 години, в Чикаго се провежда първата стачка в САЩ с над 300 хил. работещи. Битката за правата на трудещите се обаче не е застинала там, през 1886 г. Тогава 8-часовият работен ден е бил химера. В нашето настояще също често е, отбелязва президентът на КНСБ.

"Битките ни продължават! Уверен съм – заедно и непреклонни! Бъдете здрави! Честит празник! Кураж и успех!", допълва Пламен Димитров.

По повод 1 май – Международният ден на труда и работническата солидарност и официален празник на КНСБ и регионалните ѝ структури в цялата страна, заедно с основните членове и синдикалните лидери на организациите по места, организират над 100 инициативи.

Те включват изнесени приемни, дискусионни форуми, безплатни трудово-правни консултации за всички граждани. В някои градове ще се проведат и спортни празници, игри за работниците и техните семейства, ще има и празнични концерти.

По повод 1 май КНСБ започва и информационна юридическа видео поредица в социалните мрежи. Целта е всеки работещ да може да се ориентира какво да направи при проблем, към кого да се обърне и да получи съдействие за трудовите си права. Кампанията е под надслов “Знам трудовите си права”. През месец май конфедерацията ще стартира и свой подкаст за трудово-правни въпроси, казуси с участието на юристи и икономисти. Всеки, без значение дали е синдикален член или не, ще може да задава въпроси, свързани с трудовото правоотношение, нарушения и проблеми на работното място.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя и четата му са за доживотен затвор

    49 1 Отговор
    Другото няма да коментирам
  • 2 Град Козлодуй

    49 1 Отговор
    Извинете КНСБ Чии Интереси Защитава Моля
  • 3 ха ха

    49 1 Отговор
    празни приказки , работят в услуга на капиталистите
  • 4 Мишел

    49 1 Отговор
    Работещите бедни в България не са абсурд, а масова практика.

    Коментиран от #11

  • 5 Съсел

    55 0 Отговор
    Този и бандата му отдавна са на хранилка.
  • 6 Голяма борба тоя нищоправец

    49 1 Отговор
    Целия ми "трудов" стаж мина като лаладжия
  • 7 Стига

    37 4 Отговор
    с тези "доходи". Слагайте таван на цени, като в Хърватия на 50 стоки, доскоро бяха 30. За 2.5 години покупателната способност на българите спадна със 60%, ремонтни услуги стигнаха до увеличение 200%, там няма ли да сложите някакъв ред и ценообразуване. Като увеличите доходите, покупателната способност пада драстично, с изключение на депутати, висши чиновници и феоди. Един милион българи са добре, 5 милиона са на ръба на оцеляването. Докато не се ограничат доходите на този един милион, промяна няма да има. А България ще загива физически. Закрийте Топлофикация, или направете индивидуален отказ от Сградна Инсталация, не може цяла България да плаща кефа на 750 000 потребителя. Студената вода безплатна до определени кубици, а не потребителите да плащат 60% загуби калкулирани в общи части.
  • 8 Пълни

    34 1 Отговор
    глупости, нищо не правите за хората! Интетесува Ви само да вземете процентите от заплатите на членовете Ви! Вие сте на безличните и срамни синдикати в целия свят!
  • 9 Ггг

    9 7 Отговор
    Ако искаш да си богат трябва да работят за теб,не да си работника, но трябва да го организираш ако ти се отдава
  • 10 Дядо Гъдю

    26 2 Отговор
    Пламенчо,де се беше скрил по време на ,,Зглобката"?Колко национални стачки ,,организира" и проведе,докато се ,,бореше"?Обаче подписахте всичко на тристранката.Правите на практика само статистика и килограми...
  • 11 Защо

    15 12 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Дали съм беден защото съм прост или съм прост защото съм беден?Това е въпросът.Пълно е с работа в София,Повдив Бургас и пр.и за добри пари.Търсят се и хора но с умения без мързел и акъл.Та другаде е проблема.
  • 12 Човек

    14 7 Отговор
    Решението е лесно и се нарича прогресивно данъчно облагане. Ние тук сме си руска губерния с плосък данък в полза на едрите риби.
  • 13 КНСБ храненици на мафиотската олигархия

    28 1 Отговор
    Кога ще въведете почасовото заплащане ? Държавните търтеи си направиха 5 дневна работна седмица а за частния сектор още е в робовладелския строй ? Не виждате или не искате да видите ? Работодателите -мафиоти вият че нямали работници ? Как ще имат като се отнасят зле с тях и плащат много мизерно и те избягаха . Платете им като в Гърция и те ще се върнат , но трябва да се отнасяте с уважение към ръботниците и служителите си .
  • 14 Някой

    23 1 Отговор
    Ах милите те,какви смели ,,борци" за права имаме.Само че нещо ,борбата не им се отдава.Минем ли на евро,ще лъснат като гол ..... на месчина.
  • 15 Тоест

    11 8 Отговор
    Всеки неграмотник трябва да е богат щом работи ?
  • 16 Безработни богаташи

    12 3 Отговор
    Да припомним, че бг е в ЕС от почти 20 години и се говори за влизане в еврозоната и Шенген.
  • 17 🍋🍊🇧🇬

    19 0 Отговор
    Работещи бедни са 97% процента от работещите в Индианската Резервация на Балканите наречена Българска Индианска Резервация, така е от има няма 145 години, та за какво ще се борите ве келеш?
  • 18 Как

    19 1 Отговор
    А Ванчето иска да е депутат с 8000 лв заплата. Вече тя няма да е от работещите бедни.

    Коментиран от #55

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    22 1 Отговор
    АБСУРДА Е ДРУГ
    ....
    БОГАТИ БЕЗРАБОТНИ МУТРИ , БЕЙОВЕ И ГЕЙОВЕ НА ПОСОЛСТВАТА:))
    .....
    А НАРКОТЪРГОВЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ ЧЕСТНИТЕ ХОРА :)))
  • 21 Даниел

    19 0 Отговор
    Няма страшно,гласувайте пак за хората даващи еднократни помощи наместо устойчиво увеличение при това не за всички и ще бъдем още по-добре!
    Погледнете в Гърция и Румъния какви са минималните доходи и сравнете цените!
  • 22 безпартиен

    14 5 Отговор
    Как някой ще определя колко да плаща частен собственик на работник?Заплащането се договаря между собственик и работник.Такива "посредници"като профсъюзите са необходими само за получаващите заплати от държавен или общински бюджети! Всички останали реално плащащи осигуровки и самоосигуряващи се ще трябва да увеличат цени на стоки и услуги!Това ще доведе до фалити на малки и средни фирми!А именно те са реално плащащи осигуровки и данъци на държавата която ги разпределя на тези на нейна издръжка!Аз като собственик защо ще плащам примерно 100 лева на някого,когато той не може да изработи и 20 ???Борбата е за осигуряване на издръжка за едни нищо и никакви над 700 000 чакащи бюджетни заплати при около 6,5 млн.население с 2.1 млн пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,над 1 млн.неграмотни без трудови навици цц....Гани! Колко останаха реално плащащи осигуровки и данъци?
  • 23 🍋🍊🇧🇬

    14 0 Отговор
    България е Конго на Балканите.
  • 24 Уса

    14 0 Отговор
    Борите се,но не за работещите бедни а за своите чекмеджета..мафия
  • 25 Какво е богатството

    19 1 Отговор
    в България? Взимаш от едни, за да "печелят лихвари и спекуланти, търговците в Храма". Икономика и реални сектори няма. Всичко е далавера, внос на некачествени стоки и високи проценти печалба. Дори в строителството калкулирайки турските материали и ниското качество, далаверата върви. Какво да кажем за български шофьори заплащане ТИР, транспорт с най-ниски заплати в Европа. Всичко е една грозна спекула, лекарства, здраве, аптеки, бизнес петрол, транспорт, строителство. Наложи ми се за Рожден ден на близка да купя подарък. Посещавам известна верига за женски цапаници. Сто лева за един малък парфюм, който на Запад се дава безплатно, с рекламна цел. Така не се прави бизнес, това е чист грабеж и измама.
  • 26 Тити

    11 2 Отговор
    Абсурд е че такива мафиоти като Боко и Пеевски ни ръководят ама нали ама нали и Пламенчо си на тяхната хранилка.
  • 27 един

    9 1 Отговор
    A не се ли бориш лицемерецо,за това че жена преди няколко години взе 30хил. във вид на ДМС,освен това да питам,още ли си в борда на Албена АД?Много сте такива дето смучете кръвта на народа!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пламен Димитров!! Слугинаж на Борисов

    14 1 Отговор
    И ГЕРБ!! Послушковец с Пълна Гуша!!
  • 30 🍋🍊🇧🇬

    18 2 Отговор
    Реално, в момента всички в България работят за пет (5) лв. на ден, както беше по Соца с разликата че тогава много неща бяха безплатни а сега са платени.
    България е Конго на Балканите, частна собственост на 200 000 ДС лакеи соито продадоха България на Колективният Запад.

    Коментиран от #32

  • 31 Пламен Димитров!!!

    12 2 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н А. Т. А. С. И, заедно със всичкия Слугинаж!!
  • 32 Посткомунистан

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "🍋🍊🇧🇬":

    БКП, респективно ДС са обявени за престъпни организации със закон, обаче някои хора в бг си мислят, че досиетата им са унищожени. Всичко е прекопирано, дигитализирано и продадено още преди "палежа на партийния дом".

    Коментиран от #35

  • 33 Самото понятие

    9 1 Отговор
    "наемен труд", навежда към вид робство. Издръжката на един роб е става неизгодна в начало на 19 век, храна, жилище, здраве. Затова премахват робството, по -евтино излиза "наемен работник". Затова и жените задължително излязоха на трудов пазар, евтина работна ръка и унищожаване на основна градивна единица в обществото, семейството. Забележете терминология "трудов пазар" аналогия пазар за роби, "потребител-консуматор", "идентификационен номер", "мрежа". Преди векове богатството се е измервало в притежание на животни, които са били жигосвани-идентификация, знак за собственост, притежание.
  • 34 Шаран БГ

    12 0 Отговор
    Да погледна в Гърция ?
    Там имат синдикати, а у нас имаме синдикални вождове!! Вече не са доктори с пищови на кръста, но по нищо не се различават от ОНЯ .. Пламен си има бизнес / вярно – на жена му// и му дреме, че днес е ПЪРВИ МАЙ.
    Това е ден на труда и трудящите се , а не на бизнесмените.......... Голяма борба се бори завалията, чак се травмирал.
  • 35 🍋🍊🇧🇬

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Посткомунистан":

    ДС (Държавна Сигурност) никога не преставала да бъде това което беше, преследва българи и български фамилии така както го правеше под ръководството на Тодор Живков, в момента има цял Университет на ДС който се нарича Библиотекарски Университет, Школата в Симеоново съществува и нищо не се е променило, в Икономиката ДС е безапелативна и държи всички под контрол!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Янис

    11 2 Отговор
    А би трябвало да се борим с абсурда "неработещи богати" като теб.
  • 38 Чест и почитания на Асен Василев!

    7 5 Отговор
    Добре че беше Асен Василев да вдигне минималната заплата и марко да подобри стандарта на живот от пагубного управление на Борисов!!! А този Пламен Димитров мълчи оглушително, когаго мутрата Бописов е на власт!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Истината!

    4 4 Отговор
    Асен Василев изведе България едно стъпало нагоре от дъното, където мутрата Борисов ни държеше цяло десетилетие с мизертите заплати!!!!!!

    Коментиран от #58

  • 41 🍋🍊🇧🇬

    8 0 Отговор
    Бойко Методиев Борисов се готви да управлява България до живот, не случайно е разтривал ушите на бившият първи, Тодор Живков.

    Изпран и натъкмен е готов, Българите да му мислят, Бойко е ДС плашило и Германски Лакей.
  • 42 Българка

    9 0 Отговор
    Най-вярното решение за липса на достатъчно средства за работещите и бизнеса е: да се направи 40 процента съкращения на безполезните чантаджии на държавна работа, които точат милиарди за заплатите си от работещите бедни. На малка България не са й нужни толкова мноооого министерства с администрация, комисии, агенции....... Да не гововрим ,че на ръководни постове в МВР кадруват 6400 пенсионери, които издържаме
  • 43 🍋🍊🇧🇬

    7 0 Отговор
    ГЕРБ означава ГЕРманска България, ГЕРБавите са Германски лакеи, проводници на идеите на Адолф Хитлер и Национал Социализмът в Германия 1933/1945 г. затова 97% от Българите са Работещи Бедни!

    Коментиран от #48

  • 44 КНСБ

    7 0 Отговор
    Някои Живеят по-нормално! На Гърба на Други! Които не могат да свържат двата края! Поради Увреждания или подобни. Които Държавата системно Ограбва ! Погазвайки постановеното от Закона! И... Конституцията! При това Всичко Започва от Политическите партии в Парламента!? Те над- Закона ли са? Или над Конституцията!

    Няма и Закон За Здравето! и Ред още

    Кой защитава Правата и свободите на Трудещите се Граждани! - Изглежда няма Такъв! Има само Феодализъм!
  • 45 ССС

    4 0 Отговор
    Ти по-добре отговори на въпроса, каква е файдата от скопени синдикати?
  • 46 За Василев

    4 3 Отговор
    При него инфлацията се вдигна с още 30%, както и дългови спирали. При ГЕРБ започна с отказ дългосрочни договори за газ и борса газ. За 2.5 години месечните ми разходи за член от семейството се повишиха с общо 3500 лева, не съм на държавна хранилка,, не чакам подаяния от ЕС. Василев се опита да направи реформи, които на Запад отнемат 3 до 4 века. Няма как да проработи подобна радикализация на икономическата система. Неговата единствена цел беше премахването на модела Пеевски Борисов. Ако бяха отказали Сглобката, сега щяха да са първа политическа сила. Докато за Петков има някакво оправдание, живял в Канада. То за Василев категорично няма, тъй като е бил експерт десетилетия наред в България. Със всяка изминала година Покупателната Способност на българите пада драстично. Не говоря за сектори изкуствено подпомагани от ЕС, целите на които са умишлена унищожаване на реалната Българската Икономика, Василев обслужва този модел. Василев трябваше да спре източването на България от Концесии и Поръчки, които са черните каси на партиите, опита с 9% ДДС Топлофикация, топлоенергия и фактури. Няма как да стане, след като сме членки на ЕС ПЧП, където концесионерите са Изключително доволни от моделът Борисов..
  • 47 инж. Ганчо Илков

    8 0 Отговор
    За каква Битка става Въпрос? Синдикатите само Констатират, а Непредлагат Решение. "Работят" съвместно с Олигарсите, пред Медиите гледат като Бичета и толкоз. Ако притежават някаква Независимост, в Парламентарните Избори биха Заели Позиция за Реализиране на съответстващи Реформаторски Действия. Но кой ли ги Слуша? Биха ли се Проитивопоставили и как, на Олигарсите които ги Издържат? Реват срещу Правителството в Защита на Олигарсите, и залъгват, че Мислят за Работещите Бедни. Отдавна Младите не им Вярват, Тренчев остави ПОДКРЕПА. КНСБ - без реален Ориентир, с насоченост повишаване Приходите в Държавната Сфера (Учители, Лекари, Държавни Служители), без да показват Оценка в Работата с Увеличението какво се Подобри.
  • 48 Те са Български Фашисти!

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "🍋🍊🇧🇬":

    Те са Български Фашисти! - По-лоши от оригиналните! Долни лицемерни Феодали!
  • 49 Иво

    14 0 Отговор
    Празнуват робите. Баровците си пият уискито.
  • 50 Смех

    12 0 Отговор
    Тоя палячо и другия пияница със заплати по 10 бона се загрижили за работниците 🤪
  • 51 Оги

    9 1 Отговор
    Пламене ,ти си с мутрите!! Работещите хора не са осигурявани здравно ,за пенсии ,без нормирано работно време и почивки ,нима това не ти е ясно!!! При нас върлува жесток капитализъм-фашизъм !! Хора борете се за децата си, не ги обичайте на мизерия, за родителите умиращи нелекувани!! Всичко е пари и олигарсите и чорбаджиите са ненаситни ,забравят , че не са вечни!!
  • 52 Оги

    7 5 Отговор
    Този 32 го тресе ДС ,тези бранеха държавата и народа си от предатели вътрешни и чужди агресори !! Сега са на власт ДП - държавни предатели ,пишете до къде ни докараха ,милиардери и бездомници!! Прост народ ,слаба държава, ало 32 ,това го постигнаха такива като тебе безумници !!

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Баба Вуна

    7 0 Отговор
    Остаряхте,побеляхте, но не успяхте! Тази държава бавно но славно се затрива.Незная,кой за какво и за кого се бори?Държавата е красива,земята плодородна ,но за жалост хората са кофти! Малко жаргонно,но за голямо съжаление факт.Хората от пустиня правят рай,ние от рай направихме пустиня! Това от кого зависи,питам се и отговор не намирам?
  • 55 Вожда

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Как":

    С участие в комисии, стават над 10 000. След като им изтече мандата, отиват за една година на борсата с 60% от възнаграждението си.А за работника едно доброзорно ,,по взаимно съгласие" и четири месеца по 360 лв. Щото на работодателя не му се плаща един месец предизвестие ,ако освободи работника по друг параграф и работника да получи повече пари при обезщетение за безработица. А за шестмесечни договори ,,със срок на изпитване,, няма да говорим.Шест месеца ще гледат дали ставаш за дадена работа.,като от днес за утре може да си освободен през този срок. Такива са условията на тези договори и синдикатите са участници в изработването на КТ преди много години. Толкова за борбата им за права.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 🍋🍊🇧🇬

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Оги":

    Кога точно ДС (Държавна Сигурност) е бранела Държавата, Гранични Войски охраняват Границите на България по времето на Соца. Гранични Войски са единствената про - активна и оперативна структура която охранява Държавната Граница, Г. Войски никога не са били към ДС, към Армията, към МВР, никога към ДС!

    ДС е репресивна цивилна (без униформа) Структура към ЦК на БКП, занимаваща се с шиканерии и терор на Населението на България по подобие на ГЕСТАПО в Германия.

    В Гранични Войски служат бивши Селяни на които е отнета Селско Стопанската Земя и са научени да убиват в името на “светлото бъдеще”, повечето Офицери в Гранични Войски преминават Курсове във Военната Академия в СССР (една от многото) която е към КГБ, съответно им е издадена Диплома за Завършен Курс на Академията на КГБ.
    Гранични Войски в СССР са към КГБ!
    (Комитет за Государственая Безопасност)
  • 58 Калоян от Народен Гняв

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Истината!":

    Едно стъпало пролет не прави!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 57 "БГ"
    Не сте служили в Гранични войски , нали ? Преди да давате мнение, не е лошо да се запознаете точно със функциите, подчинението и работата на тези войски по времето на социализЪма !!
    И моля Ви , не бъдете толкова категоричен в съжденията си . Особено, ако сте млад / до 45 годишна възраст/ човек.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове