Last news in Fakti

2 Май, 2024 11:32 2 306 23

Има 3000 легла излишък в София, а „Медицински надзор“ е одобрила изграждането на нова болница

  • адв. мария шаркова-
  • национална детска болница-
  • мама и аз-
  • търговска лига-
  • българия

Инвеститорът вероятно ще обжалва промяната на първоначално взетото решение от страна на кабинета

Има 3000 легла излишък в София, а „Медицински надзор“ е одобрила изграждането на нова болница - 1
Снимка: Нова телевизия

След остри политически реакции, призиви за отмяна и заявка за даване на съд от страна на фондация „Даная“, Министерският съвет промени решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“.

Според адв. Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница документите, въз основа на които е одобрено изграждането на това лечебно заведение, трябва да станат публични. "При изключително информационно затъмнение се одобри проект, в който се включват само 40 педиатрични легла. Те ще задълбочат проблемите - ще изсмучат персонал от лечебните заведения, и от звена, които са свързани с оказване на педиатрична помощ. Очевидно не е детска болница, защото включва над 30 други специалности", заяви тя.

По думите ѝ Главчев е създал впечатление, че може да бъде лесно подведен и не знае какво подписва. "Той каза, че се съмнява в предоставените му документи. За да бъде одобрен подобен проект, трябва да са били предоставени становища от редица органи. Сред тях и ИА "Медицински надзор", тя се е произнесла за необходимостта от такава болница. Такава потребност няма, защото има излишък около 3000 легла, сочат данните в Националната карта на дългосрочните нужда от здравни услуги. Как тогава има становище, че има нужда от такова лечебно заведение? МС е трябвало да се усъмни преди да вземе решение. Съмнително е и от юридическа гледна точка, вероятно ще има правни спорове", коментира Шаркова.

Според нея инвеститорът вероятно ще обжалва промяната на първоначално взетото решение от страна на кабинета. "Той вече го направи по отношение на изграждането на болница в Казичене, а сега преписката е върната обратно към здравния министър. Това значи, че инвеститорът се готви да се защити по съдебен ред", смята адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    12 15 Отговор
    КЪДЕ СА ТЕЗИ ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕГЛА,МА? ИДИ СЪС СПЕШНА ПОМОЩ И ВИЖ КАКВО РАЗКАРВАНЕ Е ПО БОЛНИЦИТЕ! БЕЗРОДНИЦИ

    Коментиран от #11, #23

  • 2 честен ционист

    25 0 Отговор
    Новата болница ще е за богоизбраните.
  • 3 Кирчо и кокорчо

    25 2 Отговор
    Еее ресто не връщаме, щом сме взели рушвета, нещата треба да станат, тъй ни научи майстора по корупция от Банкя
  • 4 Цирк !

    36 1 Отговор
    В коя част на света го има това нещо - инвеститор да притиска държавата , защото имал право на грабежи и кражби по закон ?! Само в " демокрации " от мафиотски тип , където вече рушветите са раздадени , и компроматите - осигурени !
  • 5 наско

    25 0 Отговор
    Единственият въпрос е КОЙ ще пребира десетките милиони по клиничните пътеки. А отговорът е, който има притежава НЗОК.
  • 6 Гост

    27 1 Отговор
    Хем има 3 000 легла излишък, хем връщат линейки и хората обикалят кат гламави по болници, защото не ги приемат.
  • 7 Бялата мафия

    21 0 Отговор
    обича парите на НЗОК
  • 8 пак да ни преизберете

    23 0 Отговор
    Медицински надзор“ е одобрила изграждането на нова чекмеджарница
  • 9 Мими

    18 0 Отговор
    Тя кражбата от НЗОК е от много години, нали щяхме да имаме здравна карта за лечебните заведения в страната , даааа ама не, нали трябва да се перат пари от нотариуси, митници и всякакви гнусотии ……..т.н политици и безкрай ….
  • 10 Имате място

    9 1 Отговор
    Спешни случаи в Александровска скелето, заради лесен достъп и инфраструктура. В Горна Баня голяма болница с до от 500 до хиляда легла. Какъв е проблемът. Всички специалисти работещи в частен сектор се изтеглят в тези две болници, срещу заплащане еквивалентно в частните. Един добър проект по европрограма за 4-ри години, решаваме проблемът. За да не се строи има сериозна съпротива, нарушаваща нечии интереси. Задължително държавни. От десетилетия слушам пропаганда нямало педиатри и мед. сестри. Обявяте 2 нулеви години за различни от педиатри специализации, същото е пред мед. сестри. Заплащане от държавата на студенти отличници в чужбина и един ДОЖИВОТЕН договор за работа в България.
  • 11 Предпоследният Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Не смесвай нещата ! Спешна помощ не е Детска болница

    Коментиран от #18

  • 12 1234

    9 5 Отговор
    Направете, 20-30 каси да се конкурират и си решавате проблема с новите болници.

    Коментиран от #13

  • 13 да бе, да

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Няма нужда от още здравни каси. Частните болници да работят на свой риск и за своя сметка, това е решението. Ако работят добре, ще печелят, ако не работят добре, ще фалират, това са законите на бизнеса. Държавата обаче по конституция е длъжна да осигури добро здравеопазване на гражданите си, а парите в Здравната каса не са парите на държавата, а парите на осигуряващите се във връзка с именно това задължение на държавата. Ако държавата не може да се справи, да спре да събира здравни осигуровки и без друго българите плащат за всяка медицинска услуга допълнително. Никакво финансиране на частни болници и частни училища с публични средства, защото държавата няма капацитет да контролира нито качеството на здравните им услуги, нито начинът по който се разходват средствата.

    Коментиран от #15

  • 14 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Легла има, ЛЕКАРИ НЕМА! Добре е.
  • 15 1234

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "да бе, да":

    Никакво финансиране на частни болници ....... с публични средства, защото държавата няма капацитет да контролира нито качеството на здравните им услуги, нито начинът по който се разходват средствата.
    За първото съм съгласен. Не е осъществимо при сегашното структуриране на здравеопазването МБАЛ УБАЛ...
    20-30 Каси решават въпроса с контрола и с роенето на болници....
    За най-тежките и заплетени слуаи стигат 5-6 -8 държавни Университетски болници равномерно разпределени в страната
  • 16 Лекари и Мед сестри

    8 0 Отговор
    се създават, със силно участие на държавата. Важи за експерти във всяка една област. Българите имат невероятен потенциал, който не се управлява и инвестира правилно. Не може всеки втори българин да успява на Запад, а в България да пропагандират, че нямало кадри. Системата е тотално "сбъркана" - тя обслужва мутроолигархичен модел на БКП и ДС функционери, а не чипът.
  • 17 Доктора

    13 0 Отговор
    Собственик Чайкафарма,Тихомир Каменов най големият фарма мафиот.На времето казваше как щял да източи държавата.Пий народе илачи на чайкафарма и се трови.Най скапаните лекарства.
  • 18 Боруна Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Предпоследният Софиянец":

    ТАА КАЗВА ЗА ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕГЛА,КЪДЕ СА? И ВРЪЩАТ ХОРА НЕПРИЕТИ В БОЛНИЦА!
  • 19 крещя

    9 0 Отговор
    Как не ги е срам, как ни
    гледат в очите, тези наши управляващи ?!!! Докога ще заобикалят проблемите в здравеопазването ? Как не намериха умни и интелигентни лекари, готови да се обучават и да се развиват, да ги изпратят по целия свят и да инвестират в техните специализации. Да се завърнат в България , да им гарантират достойни възнагражения, да им създадат съответните условия и да лекуват този измъчен и съсипан народ. Всеки ден, някой нещастен човек, моли през сълзи за пари, защото има болен близък и този болен ще бъде лекуван в чужбина. Толкова ли сме тъпи, толкова ли не разбираме кое е важно и кое не.
    Отвратително е да гледаме, че има единство само, когато си увеличават заплатите.
  • 20 крещя

    6 0 Отговор
    О, не. Не мога да мълча. Не мога да понасям повече това псевдо здравеопазване.
    Казват, че има превенция, профилактика - НЯМА. Казват, че има достъпни изследвания по здравната каса - НЯМА. Може ли да се планират 15 мин. за преглед, след като лекарите имат да пишат 20 мин. Умората ли, постоянната промяна на правилата ли, заплащането ли, но трудно ще намериш лекар, който сериозно да се заеме с болния. Претупват прегледа, изписват ти хр.добавки и за това плащаш луди пари.
    А онези, от които зависи нормалността в тази държава, щом се разболеят хукват по Германия, и къде ли не по света, и разликата с обикновения болен човек е, че те имат предостатъчно пари, ползват пътеките, които са си създали и нямат грам представа, какво преживяват хората без пари, как си продават жилищата, и колко често се оказва, че просто късно са намерили правилния път за своя близък.
    Имаме достатъчно болници. Осъвременете ги, намерете можещи и знаещи лекари, обучавайте сестри, специалисти, бързайте. Стига игрички, избори и сглобки.
  • 21 Вражалец

    0 0 Отговор
    Тогава защо при ковид НОЩ твърдяха,че няма легла?
  • 22 Сирам

    4 0 Отговор
    "Тъпото"правителство защитава частни интереси във вреда на Българския народ.Значи това правителство не е Българско и трябва да го изчегъркаме веднага!!!
  • 23 да си чул или видял

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    спешни пациенти да се приемат в ЧАСТНИ болници? Те са създадени за лекуване на болести, за които по пътека са изплащат 5000+ лева. Справка: последните скандали с фикитвни операции (по документи) в голяма частна болница
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове