Last news in Fakti

7 Май, 2024 13:09 5 194 11

КЕВР промени Наредба №1 във връзка с излизането на битовите абонати на свободния пазар на електроенергия

  • либерализация-
  • кевр-
  • еленергия

Създават се нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител при снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации

КЕВР промени Наредба №1 във връзка с излизането на битовите абонати на свободния пазар на електроенергия - 1

Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно изменения и допълнения на Наредба №1 за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ), съобщиха от енергийния регулатор.

С измененията НРЦЕЕ се привежда в съответствие с приетите съществени промени в ЗЕ от 2023 г. Промяната в законодателството открива следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му, обхващаща крайните битови клиенти.

С последните промени в ЗЕ от 25.04.2024 г. /изм. и доп. ДВ. бр.39 от 1 Май 2024 г./ началото на преходния период на либерализацията на пазара беше променено и ще започне от 1.07.2025 г.

След тази дата се премахва фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик сключва сделки с крайните снабдители.

Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в рамките на определената им разполагаемост, продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар ; крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти.

По време на преходния период 1.07.2025 – 31.12.2025 г. крайните снабдители ще са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, определени с програма на Министерския съвет. Регулаторът ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. В наредбата ясно се регламентира начинът, по който ще бъде формирана компенсацията.

В нормативния акт се създава изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а.

С нови текстове в преходните и заключителните разпоредби се урежда влизането в сила на изменената наредба, както и правила за определяне и изменение на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

С отпадането на задължението за регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно.

Преди приемането на промените в наредбата, КЕВР проведе на 22.02.2024 г. обществено обсъждане, на което бяха поканени всички заинтересовани страни. Проектът на нормативен акт и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации.

Участниците в общественото обсъждане подкрепиха проекта за промени и подчертаха, че те допринасят за пълната либерализация на пазара на едро. В съответствие с нормативната уредба в 14-дневен срок всички заинтересовани страни имаха възможност да внесат писмени становища по предложения проект. В окончателното решение на регулатора по всяко от тях е дадено мотивирано становище.

Наредба №1 за регулиране на цените на електрическата енергия ще бъде изпратена за обнародване в "Държавен вестник".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Върнаха ни в

    25 2 Отговор
    Средновековието. Ще изключваме електромери. Да ви имам и ЕС и Западните ценности, от производител ставаме вносител, след целенасоченото съкращаване на живот на 5 блок АЕЦ, и закриване ТЕЦ-ове. За строежи на ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ, да не говорим. Във вода газим, вода няма и е на безумни цени. За разлика от редица европейски общини.

    Коментиран от #5

  • 2 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    25 4 Отговор
    Иванчо Иванов - верния слуга на другия Иванчо - Костов, продължават да го държат за шеф на КЕВР, защото Тиквата от Банкя знае, че той ще свърши мръсната работа да хвърли битовите потребители на енергийните акули, които потриват сега ръце и чакат с нетърпение да им съдерат кожите на така наречената "свободна енергийна борса", където монополите ще поддържат съгласувано високи цени и няма да има социална регулация. Експлоатацията на човек от човека ще върви с пълна сила, представяна лъжовно като "реформа".
  • 3 Гасят аеци защото очакват земетресение

    4 9 Отговор
    Възможен е силен трус и то планиран.
  • 4 Ами

    16 2 Отговор
    Това е част от цената на "членството". "Либерализиран пазар", съчинен и нагласен в коридорите на Брюксел. Откачена работа.
  • 5 Един трудов човек

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Върнаха ни в":

    Важно е да се съдират по 5кожи защото сега са малко.Трябва масово да се краде ток и като дойдат БОЙ.
  • 6 Бмх

    8 1 Отговор
    Сега и ток няма да имате, но интересното предстои!
  • 7 Май идва от МВФ

    9 0 Отговор
    затова махнаха Виденов. А Вълчев тогава шеф на БНБ и член на Римски Клуб спретна фалит банки. Жестоко са се карали за безобразното откриване на Банки.Както нямаше продукти по магазините, изведнъж на следващия ден, след идването на власт на Костов и Софиянски се появиха ХРАНИТЕ. По-късно разбрах, че това са външни целенасочени фалити, когато заводи, ферми, предприятия, транспортни фирми получават заповеди срещу заплащане, заплахи да не снабдяват магазините. Предадоха го Виденов, свои и чужди. Единственият политик отказал на Сорос и "олигарсите" на Русия, собственост тръби. С изненада открих, че когато МВФ се намеси, изисква процент от ЗЛАТО на "фалирали" държави. Живеем в жестоки времена.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хайде. .

    7 1 Отговор
    Ако пред всяка сграда минават по три и повече кабела , да го правят иначе си е монопол па както и да го увъртат . И всичко това е за да ти съдерат колкото може повече кожи . От производители ни правят консуматори. Всичко унищожават - защо ли?
  • 10 До крайно време

    4 0 Отговор
    И ще започнат безумни санкции, ще ни изключат от меж. система за разплащания, спират износ, спират внос. Ще предизвикат конфликт с Македония, Турция, Гърция. Ще намерят с кой. Системата е Каинитска още от създаването на ЦБанки и Борси. Затова толкова президенти в цял свят са убити брутално, ако не слугуват на системата.
  • 11 ГУМЕН КРАДЕВ

    6 1 Отговор
    Случайно да знаете , че въглищата от Марица - изток заминават за Сърбия , а оттам внасяме ток , малко , по 200 - 300 мВ . Разликата е една - Сърбия не е в ЕС , вай вай горките сърби !?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове