Last news in Fakti

8 Май, 2024 20:52 2 599 28

55% от производството на електричество у нас вече е от зелена енергия - 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове

  • електрическа енергия-
  • износ на ток-
  • зелена енергия

С 4,5% по-малко ток сме консумирали през първите 4 месеца на година, а причините са не само климатични, но и икономически, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал

55% от производството на електричество у нас вече е от зелена енергия - 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове - 1

Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за първите четири месеца на годината, отчитат от Електроенергийния системен оператор, цитирани от БНТ.

На този фон се отчита спад в производството на тока и на вътрешното потребление.

Една от причините за рекорден спад на износа на ток се дължи на по-евтиното електричество в съседните държави, които са извън Европейския съюз и не плащат квоти за въглеродни емисии.

"България вместо да изнася електроенергия, както правеше до момента, изнася български лигнитни въглища за Сърбия, след което в сръбските електроцентрали се произвежда сръбска електроенергия с българските лигнитни въглища и след което тази произведена електроенергия се внася в България", заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Спадът на производството на ток се дължи не само на огромния срив в износа на електроенегия, но и в свитото потребление.

С 4,5% по-малко ток сме консумирали през първите 4 месеца на година, а причините са не само климатични, но и икономически, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Средно с около 7 градуса са били по-високи температурите в сравнение с последните 5 години, което предполага по-малко потребление на ел. енергия и от битовите потребители и от небитовите потребители", допълни Добрин Иванов.

Спадът на потреблението се дължи и на това, че много енергоинтензивни предприятия през последните години изградиха собствени енергоизточници за собствено потребление, което пък намалява потреблението на енергия от общата мрежа.

Свитото производство на ток от въглища у нас се компенсира от фотоволтаичните централи, твърдят от енергийното министерство.

"Основният въпрос, който разглеждаме в момента е свръхпроизводството на фотоволтаични мощности, които последните години, както казахме станаха изключително модерни поради атрактивните си цени и бързото си изграждане", заяви Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката.

Евтината зелена енергия натиска цените на тока на свободния пазар надолу и дори се конкурира с ядрената енергия.

"От фотоволтаичните централи цената излиза около 45 евро на мегаватчас, която за вашите зрители може да се каже, че е е съвсем леко по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй" и значително по-ниска от тази на термичните централи. На енергийната борса се достигат дори отрицателни цени. Тоест всеки един консуматор ще получава пари затова че консумира енергия", каза още Георги Самандов.

В момента близо 55% от производството на електричество у нас се пада на зелена енергия - 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 6 Отговор
    И затова от износител на ток станахме вносител.
  • 2 Закс

    50 0 Отговор
    Значиии да очакваме поевтиняване, а не поскъпване !!!

    Коментиран от #15

  • 3 Сократ

    36 4 Отговор
    И колко ще ни струва този евро експеримент? Мен това ме интересува.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    42 7 Отговор
    Много ми е интересно през зимата ВЕИ-тата как точно правят 44% от микса дет му казват? Статията е пълна с лъжи и манипулации.
  • 6 ЕдинОтМногото

    36 4 Отговор
    Я стига глупости, това е вярно колкото са верни и неманипулираните социологически изследвания за партиите, за изборите
  • 7 Милен

    33 3 Отговор
    Да бе туй го знаем, сърбите с нашите въглища произвеждат Ел. енергия на по-ниска цена.
  • 8 гражданин

    29 2 Отговор
    И за това ни готвят секирата за цената на тока !! Сигурно помните колко народ се самозапали на протести за цената на тока , и тогава боко падна , но съд и прокуратура вместо да го вкара в затвора ,пак го вдигна !

    Коментиран от #9

  • 9 Дякон Унуфрий Араллампиев

    26 5 Отговор

    До коментар #8 от "гражданин":

    Зеленото скоро ще доведе до кафяво като токът стане левче
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатана Z

    24 6 Отговор
    След успешната диверсия срещу ПАВЕЦ Чаира ,зелените фашисти наложиха своята рекет политика спрямо българите ,които са принудени да купуват скъпата "зелена" енергия,а когато излезем на енергийната борса ще стане страшно.
  • 12 Милен

    23 1 Отговор
    Важното е да се спазва политиката на урсулианците, според която борсовите играчи са божи наместници, и имат правото да определят кой ще живее, и кой не
  • 13 Росен

    6 11 Отговор
    Това е по-добрият вариант. Нека се тровят сърбите.
  • 14 Фантаст

    16 2 Отговор
    Зелената енергия може да бъде зелена, само ако може да се съхрани, както я съхраняват зелените растения - за милиарди години.
    Всички останали приказки са капани за зелени гущери.
  • 15 аритметика

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Закс":

    На тебе конкретно, ще ти струва около 2000-2400 всеки месец!
  • 16 Гръч

    7 3 Отговор
    55% отново робство
  • 17 Гост

    12 2 Отговор
    44% от ФЕЦ ,но само за няколко часа по обяд.
  • 18 Стефанов

    10 1 Отговор
    Ало Красимирчо, 55+44+11= 110%. То за АЕЦ остава да консумира 10% излишък. По просто заглавие за статия никой не може да измисли

    Коментиран от #28

  • 19 Гошо

    12 0 Отговор
    " На енергийната борса се достигат дори отрицателни цени. Тоест всеки един консуматор ще получава пари затова че консумира енергия", каза още Георги Самандов."
    С нетърпение чакам сметката за тока да видя колко пари им да взимам ,някъде около стотина лв трябва да са
  • 20 Сичко това

    6 0 Отговор
    Много хубав, искъм от тока с отрЕцална цена, ши включвам печки, котлони и такова и ши пичелъ, нема да работим. А, и защо да правим още блокове на АЕЦ.
  • 21 Фотоволтик

    8 1 Отговор
    Продавам фотоволтаична централа 30 квт,барабар с къщата.Пълна набутвация,изкупуват ми електроенергията по 2 ст/квтч на борсата.В нета има стотици обяви за продажба на фотоволтаични централи.При ЧСИ също е пълно с такива обяви.
  • 22 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    При тези цени на тока свърши времето на дърва пелети газ ...една термопомпа или климатик и приключваш с.проблемите с топлото.
  • 23 Антикомунист

    7 0 Отговор
    Аз в моята сметка не видях минус едиколкоси лева или процента, тия къде ги виждат тия отрицателни цени
  • 24 Горски

    9 3 Отговор
    Неизграждането на АЕЦ Белене беше най - голямото безумие, допуснато от ред правителства, граничещо с национално предателство, поради факта, че този проект беше провален поради външния натиск от страна на новите господари. Сега се вижда резултата от това поредно безобразие. Пропуснатите възможности и загубеното време водят само до едно - загуба на пари. А тези пари са за сметка само и единствено на джобовете на всеки един български гражданин. Но така се получава, когато овчедушието, простотията и индиферетността на народа са налице. Тоест съвкупно сме заслужили всичко, което ни се случва! Жалко, но истина.
    Сърбите, македонците и гърците не учавстват с търговията с емисии на СО2, затова цената излиза по - ниска. Гърците имат газови централи, които са с 4 пъти по - малко емисии от въглищните. Това е най - големия майтап, че сърбите купуват въглища от Мини Марица изток. Какви модерни технологии са ги подгонили - перки и панели ли? Само, че те без батерии не вървят, а те от своя страна са скъпи. Така че този ток никак не е по - евтин от нашия. Редукцията на СО2 е главно посредством редукция на ТЕЦ - като се поставят на върха на комините сероочистващи инсталации. Завод да работи със слънчеви панели не съм виждал, или с вятърни перки.
  • 25 Зелената енергия се използва

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха хахаха":

    основно за производството на "зелен хайвер" !
  • 26 Обективен

    3 1 Отговор
    Спокойно народе,до 6-7 години ще имат колкото си искате "зелена" ядрена енергия,Със новите реактори и планираните нови централи дядо Вова и дядо Ердо мислят за нас,това че ще са в Турция е само подробност.
  • 27 Някой

    1 0 Отговор
    С тая зелена енергия ще и берем плодовете след година и половина ,но тъй като туземното население на тая територия неможе да вдене нищо така му се пада.
  • 28 Като гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стефанов":

    Много трудна тая пуста математика 😀😀😀. 44+11=55 Това е сметката. По каква логика ги изкара 110 не знам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове