Last news in Fakti

10 Май, 2024 17:47 1 286 12

PR експерт: ГЕРБ се формираха малко като "тефлонова" партия. ПП-ДБ да излязат навън, не на жълтите павета

  • герб-
  • тефлон-
  • пп-дб-
  • жълти павета

"Фигурата на Пеевски е дразнеща, може би точно заради това, че насъсква и останалите срещу ДПС, но в същото време може да окаже сплотяващо влияние", коментира още доц. д-р Александър Христов – председател на Българската асоциация на PR агенциите

PR експерт: ГЕРБ се формираха малко като "тефлонова" партия. ПП-ДБ да излязат навън, не на жълтите павета  - 1
Снимка: БГНЕС

Ние сме в предизборна кампания от доста време насам. Може би тази сглобка, която трудно беше сглобена и с едно доста нетрайно лепило, даде възможност на всеки един от участниците по-отрано да се подготви за това развитие на ситуацията. Това каза доц. д-р Александър Христов – университетски преподавател, председател на Българската асоциация на PR агенциите и член на Българското дружество за връзки с обществеността, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите му твърдите ядра на политическите партии могат да бъдат разколебани заради умората от непрекъснатите избори: "Затова виждаме едно обръщане основно към твърдите ядра, които трябва да излязат, макар и по-малко ентусиазирани, отколкото преди, и да подкрепят политическата сила. По-натам може да видим и обръщане към някакви нови аудитории", прогнозира доц. Христов.

Партията, която към момента води в социологическите проучвания, е ГЕРБ. Тя е постоянна в посланията си и комуникацията с електората, отбеляза той. "Това всъщност е прекрасно за тях, защото дава възможности за натрупване и сплотяване на тези хора, които могат да бъдат леко разколебани, но все още продължават да вярват и да гласуват в тази посока. Символиката на останалите комуникационни сигнали също е изключително показателна – откриване на кампанията в Стара Загора, в центъра на страната, с един от най-успешните регионални кметове, отново заявки за решаване на проблеми, трупани с времето. За добро или лошо, ГЕРБ се формираха малко като "тефлонова" партия – много-много не им се лепят гафовете – нещо като ДПС. Трябва да стане нещо наистина чудовищно, за да ги катурне. Това с времето се натрупва. Това е капитал, трупан дълги години", коментира PR експертът.

"Продължаваме промяната – Демократична България" също залагат на познатата реторика, отбеляза той. "Само че според мен е необходимо те да излязат навън, не на жълтите павета, не пред Народния театър, защото до някаква степен тези избиратели са спечелени. Те трябва да стигнат до хората в провинцията, които са разочаровани, които искат да решат проблемите си на местно ниво. Мисля, че те силно осъзнават това", смята доц. Христов.

Според него Христо Иванов проявява визионерство и се опитва да разшири влиянието на политическите сили в коалицията и сред останалите гласоподаватели.

Комуникационната стратегия на ДПС и мобилизацията на електората се развиват по различен начин, а активността по места е много по-силна, отбеляза експертът. "Фигурата на Пеевски е дразнеща, може би точно заради това, че насъсква и останалите срещу ДПС, но в същото време може да окаже сплотяващо влияние. По отношение на Елена Йончева – от комуникационна гледна точка винаги съм бил адски скептичен към този тип "политически палачинки", дали могат да мобилизират. Те не могат да вземат от своите гласоподаватели от своята предишна партия някакъв имиджов позитив и да го пренесат в новата. Абсолютно невъзможно е това, особено за фигури с доста сериозна експозиция, каквито са Елена Йончева и Явор Божанков. Тези обръщания се случват изведнъж и имиджовият капитал на тези фигури и на политическите сили много бързо се изсипва", коментира Александър Христов.

Той отбеляза, че трансформацията при Петър Волгин, който става един от кандидатите на "Възраждане" в листата за евроизборите, върви от много време и в този смисъл тя е по-лесна за възприемане.

По думите му изключително интересно ще бъде как ще се разпилеят левите гласове между левите политически сили в лицето на БСП и "Солидарна България". "От една страна имаме една достатъчно устойчива политическа сила със сравнително стабилен, макар и доста ерозиращ електорат, и една изключително импотентна върхушка. От друга страна имаме Ваня Григорова, която умее да увлича, да привлича и заради това, че дълго време е била доста близо до хората. Всички политически сили в лявото пространство очевидно и очаквано ще дрънкат на струната на социалното, на възможностите за "по-бедните хора", за "малкия човек", за всички клишета, които от доста време използват и за които естествено имат някаква вярна аудитория", очаква доц. Христов.

Според него "Синя България" има потенциала да влезе в следващия парламент. "Тази формация е свързана с десни в икономиката и политиката консервативни идеи, с внимание към малкия бизнес – това е област и група от хора, които не виждам почти никой да засяга, с малкото предприемачество, дори с интересите на големите компании. Ако "Синя България" успее да обедини този тип необединени все още хора в едно, биха могли да спечелят", смята PR експертът.

"Има такъв народ" по думите му все още остава партия загадка. Той не вижда устойчивост и ясно изразен профил при нейните поддръжници. "Партията е силно концентрирана около лидера си. Те не могат да изкарат едно читаво послание, политика. Едва ли ще видим нещо кой знае какво от тях, освен някоя комуникационна полюция", коментира той.

Доц. Александър Христов очаква кампания, основана на компроматна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по моята тв това даваха

    9 5 Отговор
    ас гледах по телевизията как кирето вкара бойко във затвора и бойко беше със белезници !

    не знам колко години го осъдиха де, това не го показаха
  • 2 Каква

    9 7 Отговор
    партия с Банкянския мошеник и шайка престъпници ?
  • 3 надценил си ги

    10 8 Отговор
    Тефлонът е нераждавейка, а ГЕРБ вече ги мъчи корозията.
  • 4 Отровен

    7 7 Отговор
    тегло , дори и от вдишване на изпаренията му ! Настрани от гербавите , те и без това не се дишат !
  • 5 Ний ша Ва упрайм

    7 2 Отговор
    тоя дали е виждал некога "тефлон - PTFE)? И що е то?
  • 6 Българин

    12 6 Отговор
    Народа категорично предпочита ДпС и ГЕРБ да управляват още 500 години, пред това пепепрасите да се върнат за пет минути! Това сорсоите не могат да простят на народа си и за това го мразят толкова много!

    Коментиран от #7

  • 7 Сатана Z

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Още 500 години турска телевизия ще им дойде дюшеш на Българите и вместо за Козяк ще се бъхтят за Султана като са толкова отворени.
  • 8 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Всичките са за стадиона Еднопосочно и тва е!
  • 9 Петя

    6 2 Отговор
    Единственото нещо от тефлон е мозъка на този "специалист".
  • 10 Българин чист

    6 6 Отговор
    бойко и дпс ще спечелят 100% изборите, защото ще си напазаруват гласове на поразия и имат много крадени наши пари. В тях са службите, полиция че и тези дето ще ги броят са пак техни. Още сто години ще ни грабят и затриват тези мутри, докато не дойде някои да ги изчисти.
  • 11 !!!?

    3 3 Отговор
    Заформя се коалиция "Магнитски" !!!? НАРОДЕ ????

  • 12 Стършели

    0 1 Отговор
    Ако има задължително гласуване на изборите, както е в Белгия, тоава ще има реален резултат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол