Last news in Fakti

16 Май, 2023 17:00 1 322 0

Лауреатът от „Пирин Фолк“ Валентин Велчев на бис в Паскалевец

  • велико търново-
  • концерт-
  • село паскалевец-
  • валентин велчев

Лауреатът от „Пирин Фолк“ гостува за първи път там миналата година и този път жителите са пожелали да го извикат „на бис“. Кметът Мирослав Димитров, който е и председател на настоятелството, покани за празничния концерт младия певец Валентин Велчев

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец - 1
Снимка: Валентин Велчев / личен архив

125 г. от основаването си отбеляза Народното читалище „Орач 1898“ във великотърновското село Паскалевец, едно от най-старите в региона.

Кметът Мирослав Димитров, който е и председател на настоятелството, покани за празничния концерт младия певец Валентин Велчев.

Лауреатът от „Пирин Фолк“ гостува за първи път там миналата година и хората са останали много доволни от рецитала му, затова са пожелали да го извикат „на бис“.

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец
Снимка: Валентин Велчев / личен архив

Носителят на наградата „Певец на годината 2021“ за дебют откри концерта си със заглавната песен на първия си самостоятелен проект „Аз съм Валентин“, който сега е номиниран за „Албум на годината 2022“. Още докато пееше началото на песента по музика и текст на Ели Кордева „Аз съм Валентин, ти си Валентина“, от публиката в салона скочи дама, познала се като лирическата героиня и поведе хорото пред сцената. „Аз съм Валентина, и аз съм от Враца“, заяви на всеослушание жената. После се разбра, че сред публиката има още една врачанска снаха. Специално за тях Велчев изпълни една от най-популярните си песни „От Враца до Дунава“, превърнала се в неформален химн на Северозападна България, а след концерта им разписа техните копия от диска му. В концерта си фолклорният любимец включи и два от хитовете си от „Пирин Фолк“ - „Благословен“ на Антония Рангелова от 2020 г. и „Наздраве“ на Вили Рай от 2021 г., а финалът бе запазен за дебютния му хит „Пирински орли“ на Ели Кордева от фестивала през 2019 г., за който получи и първата си музикална награда.

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец
Снимка: Валентин Велчев / личен архив

Превърналият се в негова визитна картичка рефрен „За Никола, Гоце, Яне, за Пирин планина“ пееше с него и една от бабите, която по-късно призна, че най-много се е разчувствала на македонските му песни, тъй като самата тя е от този край, а на „Ванга“ дори се е разплакала, понеже я е познавала лично. Всяко едно от хороводните му изпълнения беше съпроводено от хоро, на което се хвана почти цялата зала. Така беше и на най-новата му песен „Дуда и Денка“ - музика и текст Антония Рангелова, аранжимент Николай Недялков. Публиката в Паскалевец възнагради и с аплодисменти премиерата. В програмата на Валентин Велчев бяха включени и няколко поп песни от предстоящия му втори албум като „Мамо“, „Музикантът“ (музика проф. Георги Костов, стихове Агент Тенев“) и „Молитва / Вяра, надежда, любов“ (музика Тончо Русев, стихове Недялко Йорданов), всичките аранжирани от Пламен Велинов. Овации обраха и авторската му песен „На нож“, „Сватове“ на Камен Николов и Петър Москов и „Татковина“ от Илия Ангелов и Йордан Маринков. Специални гости на тържеството бяха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и една от чаровните му заместнички в общината. За фонда на читалището Валентин Велчев подари няколко броя от дебютната си грамофонна плоча „Аз съм Валентин“, която е първият винил с български фолклор от 30 г.

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец
Снимка: Валентин Велчев / личен архив


След концерта на Валентин Велчев, кметът Мирослав Димитров като домакин организира и празнично тържество, на което почерпи певеца и гостите си с произведената от самия него самодивска ракия. Тя се прави от местни сортове грозде и в прясната течност се слагат определени билки, брани по изгрев слънце на Еньовден, когато всяка откъсната тревичка е лековита - еньовче, магарешки бодил, който е мощен афродизиак, и задължително една определена билка, местните я наричат „Пий, пак пий“. Билките киснат поне един месец в младата ракия, после се добавя роса от растенията на самодивските поляни край селото. При варене капакът на казана се намазва с ароматен паскалевски мед с 22 билки, който омекотява ракията и тя благо се пие като еликсир. Самодивската паскалевска сълза трябва да е отлежала, защото на следващата година буренцата с нея се изнасят в нощта срещу Еньовден, за да се огледа в огнената течност луната и да сподели тайните и силата си, казва домакинът.

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец
Снимка: Валентин Велчев / личен архив


След концерта си в Паскалевец, Валентин Велчев се разходи до Велико Търново, откъдето са корените на баба му по бащина линия и не е гостувал от дете. Певецът хвана страхотно време и прекара следобеда си в разходка из Царевец, а после посети и музея на царете с восъчните фигури в старата столица. В него, под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Визуализира се живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии. На 4 етажа са разположени фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II, на Паисий Хилендарски, Йоан Кукузел и са пресъздадени сцени от българското средновековие, най-вече величието на Търновград през царуването на династията Асеневци. Една от най-впечатляващите е пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Лауреатът от „Пирин Фолк“  Валентин Велчев на бис в Паскалевец
Снимка: Валентин Велчев / личен архив


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА