Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:32 1 659 11

Странно явление на повърхността на Марс удиви учените

  • метан-
  • газ-
  • марс-
  • кюриосити-
  • марсоход

Метанът, открит в кратер на Марс, озадачи учените с поведението си

Странно явление на повърхността на Марс удиви учените  - 1
Снимка: Shutterstock

Марсоходът на НАСА Curiosity откри емисии на метан на повърхността на кратера Гейл. Този вид газ, който обикновено се свързва с живота на Земята, навежда учените да подозират, че е възможно на Червената планета да живеят микроорганизми.

Въпреки това, по-нататъшни проучвания с помощта на инструмента SAM (Анализ на проби на Марс) разкриха неочаквано поведение на метана. Концентрацията му варира сезонно, като достига пик през нощта и изчезва през деня. Освен това ExoMars Trace Gas Orbiter не откри метан в марсианската атмосфера.

Изследователите предполагат, че източникът на метан може да са геоложки процеси, протичащи дълбоко под земята, където водата взаимодейства със скалите. Мистериозното поведение на газа обаче изисква допълнително обяснение.

Скорошно проучване, публикувано в списание Planets, предлага нова хипотеза.

Според него метанът е запечатан под втвърдена сол, която може да се образува в марсианския реголит. С повишаването на температурата солта омеква, позволявайки на метана да изтече.

Изследователите също спекулират, че метанът може да се отделя на порции, когато повърхността се напуква под налягане, като тези от марсохода Curiosity. Тази хипотеза може да обясни защо метанът е открит само в кратера Гейл, където изследва марсоходът.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди тази хипотеза и да се разберат по-добре процесите на образуване на метан на Марс. Учените се надяват бъдещи мисии да помогнат за разрешаването на тази мистерия, пише Блиц.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички сме за еврото

    3 9 Отговор
    Всички сме за еврото
  • 2 Трол

    14 0 Отговор
    И на Марс не са спрели климатичните промени и са отглеждали крави, които отделят метан.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пълни глупости

    5 5 Отговор
    Подобни бни фантасмагории зачестяват особено на коли Християнските светли празници, за да ви внушават глупости, че сте продукт на "големия взрив" хахаха Никой не е напускал ниската околоземна орбита , и това го казва Обама в негова реч и няколко от американските "космонавти"....Те изразяват увереност, че "скоро" са щели да се сдобият с технология , за да напуснат ниската околоземна орбита....
  • 5 хихи

    17 0 Отговор
    Има пърдящ македонски космонавт от времето на Александър Македонски
    и метана е отнего..
  • 6 бай Даньо

    9 0 Отговор
    Добре, че успях да продам парцелите си там преди зловещата новина
  • 7 Марс

    13 0 Отговор
    Е първата люлка на човечеството ! Планетата носи всички белези за унищожена от ядрена война ! Оцелелите са се заселили на земята , и всички човешки легенди за мащабни войни на боговете , са спомени от Марс ! А всички легенди за велики магьосници са спомени за хора , владеещи забравени технологии !
  • 8 На овцете им прожектират анимирани фанта

    4 1 Отговор
    ..дмагории И кухите овцете с отстранени от демоно-краДцията мозък са готови да се обзаложат на жалкия си мизер живите, че те лично са били на Марс и на луната и потвърждават измишльотините на саранистката НАСА
  • 9 Овците

    4 1 Отговор
    Пасат по църковните ливади ! А за празниците ги заколват !
  • 10 Ама

    3 0 Отговор
    Това е от попръцкването на македонците, които населяват Марс " метанът достига пик през нощта и изчезва през деня"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.