Last news in Fakti

9 Май, 2024 14:57 1 508 5

За първи път откриха скалиста планета с атмосфера

  • планета-
  • атмосфера-
  • скалиста планета-
  • откритие-
  • джеймс уеб

Новооткритата планета астрономите смятат за "Супер-Земя"

За първи път откриха скалиста планета с атмосфера  - 1
Снимка: Shutterstock

След дългогодишни опити астрономите най-накрая откриха скалиста планета с атмосфера , съобщава Ройтерс.

Изследователите от години търсят скалисти планети с атмосфера отвъд нашата Слънчева система - характеристика, която се смята за важна за съществуването на живот. Изглежда, че най-накрая са открили такава. Но тази планета - очевидно с повърхност от разтопена скала, не дава надежда за обитаемост.

В сряда изследователите съобщиха, че новооткритата планета е „Супер-Земя“ – скалиста и значително по-голяма от нашата, но по-малка от Нептун. Тя обикаля опасно близо до звезда, по-слаба и малко по-масивна от нашето Слънце, като бързо завършва една обиколка приблизително на всеки 18 часа, допълва БТА.

Наблюденията в инфрачервения спектър с помощта на два инструмента, инсталирани на борда на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, показаха наличието на значителна - макар и негостоприемна, атмосфера, която може би непрекъснато се допълва от газове, отделяни от огромен океан от магма.

„Атмосферата вероятно е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, но може да има и други газове като водни пари и серен диоксид. Настоящите наблюдения не могат да определят точния състав на атмосферата“, казва планетологът Реню Ху от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, научен ръководител на изследването, публикувано в списание Nature.

Данните от „Джеймс Уеб“ също така не дават яснота за плътността на атмосферата. Според Ху тя може да е толкова плътна, колкото земната, или дори по-плътна от тази на Венера, чиято токсична атмосфера е най-гъстата в Слънчевата система.

Планетата, наречена „55 Cancri e" или Janssen, е около 8,8 пъти по-масивна от Земята, с диаметър около два пъти по-голям от този на нашата планета. Тя обикаля около звездата си на една 25-ата част от разстоянието между най-вътрешната планета на Слънчевата система Меркурий и Слънцето. В резултат на това температурата на повърхността ѝ е около 1725 градуса по Целзий.

„Всъщност това е една от най-топлите известни скалисти екзопланети“, казва астрофизикът и съавтор на изследването Брис-Оливие Демори от университета в Берн, Швейцария, използвайки термина за планети извън нашата Слънчева система. „В нашата галактика вероятно има по-добри места за почивка“, пошегува се той, цитирано от Ройтерс.

Планетата вероятно е приливно заключена, което означава, че постоянно е обърната с една и съща страна към звездата си, подобно на Луната към Земята. Тя се намира в нашата галактика Млечен път на около 41 светлинни години от Земята, в съзвездието Рак. Известно е още, че около звездата-домакин обикалят още четири планети, всичките газови гиганти.

Тази звезда е гравитационно свързана с друга звезда в двойна система. Другата звезда е червено джудже - най-малкият вид обикновена звезда. Разстоянието между тези спътници е 1000 пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето, а на светлината са необходими шест дни, за да стигне от едната до другата.

„Планетата не може да бъде обитаема“, каза Ху. „Тя е твърде гореща, за да има течна вода, смятана за предпоставка за живот“.

Всички предишни екзопланети, за които е установено, че имат атмосфера, са били газообразни, а не скалисти. Тъй като „Джеймс Уеб“ разширява границите на изследването на екзопланети, откриването на скалиста планета с атмосфера представлява значителен напредък в астрофизиката, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    1 0 Отговор
    НАЛИ НЯМА ДА СЕ МЕСТИМ ТАМ?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 За размисъл

    2 0 Отговор
    Я, каква новост - преписват от ирански акаунти и арабски сайтове.
    Иначе новината със сигурност не арабска или иранска.
  • 3 летец пилот

    3 0 Отговор
    Доста е далечна,а е и много гореща,няма как хора да живеят там. Дори и някога да я достигнат.
  • 4 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Иначе за какво търсят???
    Въпроса е за кого ще е организирано преместването.
  • 5 Проблясък

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Само си чешат езиците да си оправдаят заплатите.Тази планета изобщо няма нужда да се разглежда,защото един човек тежащ осемдесет килограма там ще тежи шестсотин и четиридесет.