Last news in Fakti

19 Април, 2024 18:50 3 274 40

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на много висока цена

  • железен купол-
  • пво-
  • израел-
  • иран-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей-
  • хамас-
  • хизбула

Ако израелците трябваше да се изправят сами срещу Иран в бъдещ конфликт, те биха могли да използват системите "Железен купол" и "Прашката на Давид" като по-икономични резервни варианти: всички ракети, които може да бъдат пропуснати от "Стрелата", биха могли да бъдат унищожени от системите на по-ниска височина

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на много висока цена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака, в случай че премиерът Бенямин Нетаняху реши да пренебрегне глобалния натиск да не отмъщава директно за безпрецедентното нападение с дронове и ракети, съобщава "Ройтерс".

Като се изключат по-високата дипломатическа и стратегическа цена, която вероятно ще бъде най-силното възпиращо средство за евентуален контраудар, експертите считат, че Израел няма да се затрудни да порази цели в Иран, който разполага с остарели военновъздушни сили и местни системи за противовъздушна отбрана, основани на остарели руски модели.

Атаката на Техеран през уикенда показа както силата на въздушното му въоръжение, така и изключителните отбранителни системи на Израел, благодарение на които стотиците балистични и крилати ракети и дронове, изстреляни срещу страната, причиниха само минимални щети.

Иран е "суперсила в тактическите балистични ракети и дроновете", заяви Звика Хаймович, бивш ръководител на израелската противовъздушна отбрана.

Не така обаче стои въпросът с иранската противовъздушна отбрана, която до голяма степен е изградена на основата на руски зенитно-ракетни системи С-200 и С-300 или набор от местно произведени еквиваленти, като Бавар-373, Кордад, Раад, Саяд и Талаш, както и на стари американски и руски бойни самолети, някои от които са от времето на шах Мохамед Реза Пахлави през 70-те години на ХХ в.

Подобни системи са разположени в Сирия от 2015 г., което дава на израелските пилоти дългогодишен опит в справянето с тях.

"Нашите и коалиционните военновъздушни сили летяха в тази среда. Те знаят как да се справят ефективно с тази система", изтъкна Хаймович и допълни, че това няма да е основното предизвикателство по отношение на Иран.

Сидхарт Кауша, научен сътрудник в Кралския обединен стратегически институт в Лондон, заяви, че основното предизвикателство за Израел може да е не избягването на ракетите земя-въздух на Иран, а възможността да нанесе успешни удари по военни бази в западната и южната част на страната, изискващи използване на проникващи бомби.

Кауша посочи, че израелските самолети, като стелт изтребителя F-35, които могат да пробият противовъздушната отбрана на Иран, обикновено носят по-малки боеприпаси. Срещу цели дълбоко в иранска територия обаче може да са необходими по-големи боеприпаси. Това би означавало, че може да се наложи те да се пренасят външно на самолети като F-16, което ги прави по-лесно откриваеми за радарите. От съображения за сигурност е по-вероятно пилотите да ги изстрелват от по-големи разстояния.

"Противовъздушната отбрана на Иран със сигурност не е непробиваема за тези самолети, но това повишава риска от загуби и капацитетът на Иран - поне на теория - да прехване част от боеприпасите, се увеличава", отбеляза експертът.

Дали Израел е готов да рискува директен удар, ще зависи отчасти от това доколко е уверен, че може да осуети по-нататъшни атаки от Иран, който определи обстрела през уикенда като отмъщение за смъртоносния израелски удар срещу неговите генерали в Сирия.

По-нататъшна ескалация може да накара Иран да избере по-мощни оръжия от арсенала си, който според анализаторите включва над 3500 ракети и няколко хиляди дронове.

Многослойната противовъздушна отбрана на Израел е изградена около системите "Стрела" за голяма надморска височина, използвани успешно през уикенда, "Прашката на Давид" със среден обсег и системата "Железен купол" с малък обсег, която е предпазила страната от хиляди ракети, изстреляни от Газа и Ливан.

Те обаче не са евтини.

Въпреки че израелските официални лица не дават подробности, според изчисленията на редица анализатори цената на атаката на Иран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара.

Проблемите, които в момента изпитва Украйна при осигуряването на резервни боеприпаси, подчертаха дългосрочното въздействие върху въздушната отбрана, подложена на непрекъснати атаки от Иран или подкрепяната от него групировка "Хизбула" в Ливан, която разполага с арсенал от хиляди ракети.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме пакет от помощи, който да попълни противовъздушната отбрана на Израел.

Бригаден генерал Дорон Гавиш, началник на оперативната група за противовъздушна отбрана на Израел, заяви, че Израел работи извънредно, за да възстанови запасите си в подготовка за нова възможна атака от Иран или негови проксита.

Ако израелците трябваше да се изправят сами срещу Иран в бъдещ конфликт, те биха могли да използват системите "Железен купол" и "Прашката на Давид" като по-икономични резервни варианти: всички ракети, които може да бъдат пропуснати от "Стрелата", биха могли да бъдат унищожени от системите на по-ниска височина.

Амос Ядлин, пенсиониран генерал от израелските военновъздушни сили и началник на военното разузнаване, прогнозира, че Израел няма да разчита на защитата си, за да отблъсква атаки, а ще вземе мерки, за да премахне заплахата.

"Иран не е единствената страна, която знае как да атакува", подчерта той. "Израел има значителни офанзивни възможности. Няма да има ситуация, в която Израел просто се защитава, докато Иран нанася удари".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    17 25 Отговор
    ма евреите са толкоз прости , че половината НОБЕЛови лауреати не са техни и нищо не са измслили и по коефициент на интелект са под всички околни държави и тнт./ въобще нямат пари и техи да стигнат Саддам Хюсеин , дето геноцидва Иран 10 години , с подкрепата на всички араби

    Коментиран от #27

  • 2 Алабаланица

    29 8 Отговор
    Ако има война тя ще се реши на земята, не в небето

    Коментиран от #37

  • 3 Голата истина

    43 14 Отговор
    Ракета за 1 милион долара унищожава дрон за 100 долара.До кога ще стигнат ракетите на ционистите?

    Коментиран от #4

  • 4 ФАКТИ

    18 19 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    Дрон за 100 долара, те детските в Джъмбо са по скъпи, я слез на земята

    Коментиран от #5

  • 5 Голата истина

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТИ":

    В нашта кочина е така
  • 6 Гедерейка

    39 13 Отговор
    Иран има достатъчно ракети да срути няколко пъти измисления Израел
  • 7 Българин 🇧🇬

    32 12 Отговор
    Подкрепа за Иран 👍
  • 8 Професора

    35 14 Отговор
    Евреите си мислят, че колонията им ФАЩ може да ги спаси от Иран обаче Руската армия е с иранската за капак и китайската армия подкрепя Иран
  • 9 Хахаха хахаха

    29 6 Отговор
    Евреите били отразили атаката с дронове обаче над 100 дрона от 183 са свалени от Египет и Йордания, та какво беше ПВО на евреите модерно и надеждно ли?

    Коментиран от #16, #19

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    21 9 Отговор
    ХИЗБУЛА ИМА 300 000 РАКЕТНИ СНАРЯДА ЗА ГРАД
    ... ИРАН ИМА 30 000 ДРОНА И РАКЕТИ
    .....
    ИЗРАЕЛ И НАТО ИМАТ 10 000 ПВО РАКЕТИ
    ДОРИ ДА ИЗСТЪЕЖАТ ВСИЧКИ СКЛАДОВЕ
    И ВСИЧКИ ДЕЙСТВАЩИ БАЗИ
    .....
    ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПВО НАТО ТРЯБВА ДА ПОХАРЧИ 1-2 ТЕИЛИОНА ДОЛАРА ЗАЩОТО
    В НАТО НАДЦЕНКИТЕ СА 10 ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ
    ОТКОЛКОТО В КИТАЙ И РУДИЯ И ИРАН :))
    .....
    ВОЙНАТА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ИКОНОМИКА

    Коментиран от #18, #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тити

    9 17 Отговор
    Иранците имат стари рашистки летящи корита и ракети.
  • 13 Мишел

    25 8 Отговор
    Според Милитари уоч магазин и Националният интерес, през 2021 г. Иран е разполагал с над 70 000 балистични ракети, в обсега на които попада Израел. Това означава, че е в състояние да осъществи над 200 нападения на Израел с по 400 ракети всяко.
    Евреите са направили сметка, че още след първите 5-6 такива атаки тяхното ПВО остава без муниции и те остават без защита. Употребата на ядрено оръжие срещу площ от над 1 650 000кв.км няма да ликвидира Иран, но 50 000 ракети на 20 500 кв.км.няма да оставят камък върху камък от Израел. Затова евреите кротуват.

    Коментиран от #15

  • 14 Тва е уникално !

    17 6 Отговор
    Да нямаш хиперзвукови ракети и да превъзхождаш във въздуха този, който ги има ))

    Коментиран от #20

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    ЗА СРАВНЕНИЕ !
    ЕВРЕЙСКАТА АВТОНОМНА ОБЛАСТ В РФ Е
    150 000 КВ.КМ - ПО ГОЛЯМА ОТ БЪЛГАРИЯ .И
    КОЛКОТО 5 ИЗРАЕЛА :))
    ....
    ТАМ ЖИВЕЯТ 5000 ЕВРЕИ
  • 16 Мишел

    23 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха хахаха":

    Това не беше атака, а разузнаване на разположението на еврейската ПВО. Нито един дрон не е бил с бойна глава, само с допълнително гориво . Само десетина хиперзвукови ракети са били с бойни глави и са ударили две военни бази. Останалите ракети и дронове са носили разузнавателна апаратура и са засякли всичко /местоположение, радари, честоти/, за ПВО на Израел.
  • 17 1 гривня се равнява на 100 копийки

    4 5 Отговор
    Иран си приземяват дрончета - не е нужно и да ги гърмят....
  • 18 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Израел има атом…

    Коментиран от #21

  • 19 1 гривня се равнява на 100 копийки

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха хахаха":

    И те като укрите - свалят ракети с летища и шпионски центрове...

    Коментиран от #34

  • 20 вседрфтгъхуи

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Тва е уникално !":

    И как изсраел "превъзхожда" във въздуха? Със самолети ли? Я погледни картата на региона- между Иран и изсраел се намират минимум 2 държави които трябва да разрешат минаването на жидовските самолети което няма как да се случи... Отделно, че на жидовете много рязко им намаляха пилотите у ВВС след като се срещнаха с 3 хиперзвукови ракети...

    И бонус- да отиде самолет до Иран е възможно, но да се върне без презареждане у въздуха Е НЕВЪЗМОЖНО... А краваря Бидончов заяви в прав текст "Жидове, сами се оправяйте с Иран- ние НЯМА да ви помагаме"
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    А ИРАН ИМАТ СКЪПИЯ БРАТ КИМ ЧЕН ИР :))
    ....
    АЗИАТСКИ ТЪРГОВЕЦ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ:))
  • 22 Биби натаняу

    0 1 Отговор
    Продавам кипат барзел, кела Давид и хец. Само на приятели за много пари.честито на заслужилите.
  • 23 Уса

    19 7 Отговор
    От вчера Иран разполага многобройни С-400.Осведомявайте се по-добре.САЩ подозират,че Иран вече притежава и ядрени ракети с помоща на Русия и Китай.И седемте ирански хиперзвукови ракети лесно са преминали през защитата на Израел и поразили целите,затова евреите са толкова ядосани,но това са фактите
  • 24 Газа за 3 дни

    6 2 Отговор
    ..."Многослойната противовъздушна отбрана на Израел е изградена около системите "Стрела" "....същите тези системи се произвеждаха в България по руски лиценз, а Тагаренко ги предаде на украинските нацисти.
  • 25 Кака Маца

    1 6 Отговор
    Най доброто което могат да направят Израел и Иран е да се съгласят на реми!
  • 26 Ами нека

    9 2 Отговор
    Да го вдигнат във въздуха за да превъзхожда през цялото време защото точно натам отиват нещата. Сащ да не се наиграят с цената на нефта ако Иран запука Израел, че няма да му смогнат да му отпускат помощи. А дай боже да им смачкат ръждивия купол , тогава ще се оцапат до ушите.
  • 27 На теб трябва да ти дадат

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Нобелова награда по мало-умие.
    И след това да те закарат на Аспаруховия мост.
  • 28 Видяхме колко остарели са техниките

    0 2 Отговор
    В Сирия. Да неговорим за руските остарели. Стратегия на камикадзе за родината в която летците са пращани на сигурна смърт отдавна минала. Никой не смята че ф16 - ф35 те се купуват за Air policing са самолети за нанасяне на удари по врага. Твърде скъпо и много жертви. Ерата на дронове в която сме навлезли по вероятна. Даровете имат
    Камера който може да пази цивилни граждани от смърт. Ето точния пример в който дронове са скрити в коли в самата страна. Успех.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Развийш ли

    5 9 Отговор
    Чаршафите имат късмет че САЩ и НАТО спряха Израел за ответен удар Нямаше да остане нищо от Иран дори можеше да видят и Гъбата в небето

    Коментиран от #33, #35, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тайбрек

    0 1 Отговор
    Добре че между тях е демократичния и процъфтяващ Ирак, че засега си разменят само въздушни удари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И аз имам,

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "1 гривня се равнява на 100 копийки":

    току що го изпуснах във WC-то.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Спряха ги, че иранците

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Развийш ли":

    с 1% от потенциала си видяха сметката на скапания купол и на ангро-американо-френско....... коалиция и сега ша требе половин година да чакат за попълване на използваните ракети,а ако се наложи иранците могат веднага да ги напъплят барабар с НАТО то и да им видят сметката.
  • 37 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алабаланица":

    Също като в Ирак и Кувейт , а и даже в Сърбия ако си забравил , нали ?? Хахахаха !! Не си мисли , че простите ушанки , дето не могат да минат фронтовата линия с летящите си корита са мерило за въздушна война !! Що не бомбардират Киев , като са много отворени ?? Щото половината самолети няма да стигнат . а другата половина няма да се върнат от там !! Американците когато влязоха с пехота в Ирак , вече нямаше кой дори да стреля по тях , да не говорим да ги спре , всичко беше изпарено още от въздуха Дори си нямаш идея какво е съвременен самолет и война от въздуха !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.