Last news in Fakti

23 Април, 2024 06:06 1 952 34

Главчев шеф на МВнР: Дипломацията не е за аматьори

  • димитър главчев-
  • румен радев-
  • служебно правителство-
  • министър на външните работи

Не само заради войната в Украйна и нажежения до червено конфликт в Близкия изток Министерството на външните работи не биваше да се оставя на счетоводител одитор, бил той и служебният премиер Димитър Главчев

Главчев шеф на МВнР: Дипломацията не е за аматьори  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да се върши от аматьори и хора, влезли през “грешната врата”. Особено в сегашния момент.

Не само заради войната в Украйна и нажежения до червено конфликт в Близкия изток Министерството на външните работи не биваше да се оставя на счетоводител одитор, бил той и служебният премиер Димитър Главчев - председател на Сметната палата.

Днес той се срещна отново с президента Румен Радев, за да се стигне до развръзка на ситуацията в МВнР, ръководено от министър Стефан Димитров, от когото Главчев свали доверието си на седмия ден. След като Радев отказа да издаде указ за новото му предложение - Даниел Митов, бивш външен министър, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на партията, Главчев заяви, че “в сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът Радев”. Би могло да се тълкува и като посочване на “кадровика”. С назначението си за външен министър сега Главчев носи тази отговорност.

Държавният глава вече изрази скептицизъм относно “авангардното”, по определението му, предложение на Главчев да поеме и поста на министър на външните работи. Движена от амбиции за кариера в европейските институции, вицепремиерът и министър на външните работи в кабинета “Денков” - Мария Габриел (ГЕРБ), също беше поискала да съвместява двата поста в (несъстоялото се) правителство след ротацията.

В ущърб на държавата

Неуместно е Главчев да изпълнява и функциите на външен министър, защото това е дейност, която е неприсъща за досегашното му професионално развитие. Подобен ангажимент няма да носи и никакви ползи за държавата. Излиза, че в България не може да се намери професионален дипломат за високия пост. Освен това никак не е сигурно колко дълго държавата ще е управлявана от служебно правителство, ако преговорите за съставяне на редовен кабинет след изборите ударят на камък и последват нови предсрочни избори. Такъв вариант не може да бъде лесно изключен с оглед на факта, че вече се е случвал.

България е в ключов етап по изпълнение на критерии за членство в еврозоната и в Шенген, което означава, че министрите на външните и на вътрешните работи, на финансите, както и премиерът ще са натоварени. С кого ще съгласува външната си политика служебният кабинет на Димитър Главчев - с президента, с парламента, който е в отпуск до изборите - или с председателя на Комисията по външна политика в 49-ото НС и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов? Дали наистина се чувства толкова уверен в опита си, че да е наясно какви насоки би дал на българската дипломация при промени във външната среда и нови геополитически предизвикателства…

Твърде важна работа

Дипломацията е твърде важна работа, за да се върши от аматьори или хора, попаднали в нея през “грешната врата” (по Нобеловия лауреат Иво Андрич, самият той дипломат от кариерата с над 20 години опит). Макар политиците самодоволно и самонадеяно да вярват, че са годни за всяка властова позиция, която им се предложи, провалите в дипломацията пряко засягат държавата, чиито интереси представляват. А и често превръщат в комични фигури провалилите се. Главчев, който четеше написани предварително слова́ от папка при приемането-предаването на властта от акад. Николай Денков в Министерски съвет, не е известен с експертиза и владеене на езици, присъщи за един дипломат.

В своето есе “Кои са дипломати” Андрич пише за вредите от това дипломат да стане човек, който не е на мястото си в тази професия. “[...] В други сфери на живота такъв „изгубен“ човек е незабелязан, той пее в хора, на който не помага, но и не вреди, така че гласът и слухът му не могат да бъдат оценени. В дипломатическата служба обстоятелствата задължават повечето хора рано или късно да действат самостоятелно, да покажат кои са и какво могат”.

В най-новата история на България начело на МВнР са били много политици, които дотогава не са били професионални дипломати, но някои от тях развиха кариерата си в тази посока. Бившият министър на външните работа в правителството на тройната коалиция Ивайло Калфин продължи своята кариера в европейски институции, макар и с някои прекъсвания. А Николай Младенов, който беше външен министър в първия кабинет на ГЕРБ, по-късно беше назначен за специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. На Младенов му се наложи по спешност да поеме през 2010 г. поста на първи дипломат заради един неуспех.

Провалите отекват силно

Провалът на външния министър в първия кабинет на ГЕРБ и кандидат за еврокомисар - Румяна Желева - на изслушването в Европарламента отекна силно и постави България и премиера Борисов в неудобно положение, също и изгряващата му във властта партия ГЕРБ. Въпреки че прати Грузия в Близкия изток, тя имаше публичната подкрепа на председателя на групата на ЕНП в ЕП – Жозеф Дол, после и лидерът на ЕНП Вилфрид Мартенс я подкрепи, а при преизбирането му Желева стана един от 11-те заместник-председатели на европейските десни. И после - прааас. Нейната некомпетентност и неубедително представяне в комбинация с неудобни въпроси за бизнеса на съпруга ѝ сториха своето. А според публикувани по-късно грами в WikiLeaks, след провала ѝ Борисов мислел да поеме и Външно заедно с премиерстването.

Изглежда, че в ГЕРБ отдавна ги тегли към Министерството на външните работи. Но и българските политици изобщо. Законът за дипломатическата служба ограничава тези апетити до 20 на сто - толкова е допустимата квота на ръководителите на задгранични представителства, които не са от състава на дипломатическата служба, към общия брой ръководители на задгранични представителства във всеки момент. Но достатъчно политически “калинки” са пласирани по други позиции в мисиите. Иначе никога нямаше да има “Мисия Лондон”. А точно сега не е моментът за експерименти във Външно министерство. Достатъчно е, че България отива за пореден път на предсрочни избори.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 3 Отговор
    гЛАФЧЕВ шеф на МВнР е като Гонзо шеф на сметната палата ‼️
  • 2 ХАХАХА

    42 1 Отговор
    Добра статия ,която охарактевизира нивото на българската дипломация. Жалко ,че е анонимна.
  • 3 Абе

    35 1 Отговор
    същото важи и за промените в Конституцията хаха
  • 4 Така така..

    35 1 Отговор
    Ти си аматьор, Главчев! Слагай си шлемът и като космонафт.
  • 5 Падението

    38 1 Отговор
    в държавата няма спирачки , като лавина е вече !
  • 6 От Ден на Глав

    38 1 Отговор
    От Трън та на Глог . Боже СПАСИ милата ни родина от кукли на конци
  • 7 Главчев ако му

    6 21 Отговор
    шибнеш една глава на тоя зелен чорап дали ще напълни ..ащите? Няколко пъти?
  • 8 На заем

    31 1 Отговор
    Галя от ПОсолството е уволнила Стефан Димитров защото не изпълнил нарежданията и и я "благословил" на български и английски. Така, че май тя ще е министър в сянка.
  • 9 Маук на мауците

    8 14 Отговор
    Радев се оказа ПЗ, без извинение!
  • 10 СЗО

    23 2 Отговор
    Главоча е точно обратното на дипломат.
  • 11 ТаУмВзе

    17 6 Отговор
    Краварската колония няма, няма и да има Дипломация. Ако имахме Дипломация, нямаше да има 2 краварски бази на територията.
  • 12 !!!!!!!!!!!!

    7 4 Отговор
    НЕ Е ЗА АМАТЬОРИ КАКТО И ЗА П-РЕЗИДЕНТИ И ВИЦЕТА!!!!!1
  • 13 Чда

    12 0 Отговор
    На Кенеф Мъртав не му трябва дипломат, трябва му пионка, която ще ни закопае .
    Каквото между другото е парламента и правителството.
    Неможачи и майкопродавци.
  • 14 Да се чете

    14 0 Отговор
    За МвнР е назначен Главчев - Разбирай назначен е Борисов!
    МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор!
    Споко, МвнР се оставя в ръцете на тъп Пожарникар, Крадец и Престъпник
  • 15 Фен

    10 4 Отговор
    Дойчовци, пътници сте! Вече почти никой не ви се връзва на пропагандата! Европа проглежда, и времето ви изтича! Чао!
  • 16 ХАУС

    12 1 Отговор
    Главчев кой го предложи, и кой седи зад него? Не е ли ББ? Кай направи промените в конституцията не са би пак ББ, ГЕРБ с Дъ Пъ Се и ПП? Това е България. Жалко ако след изборите са пак Те.
  • 17 То и Премиерството

    7 8 Отговор
    Не е за Пожарникари, нито пък Президентството за шофьори на самолети!
  • 18 шефа

    9 3 Отговор
    Главчо който ББ изхвърли като парцал защото не понася някой да е по про.т и по крадлив от него Мин.председател и Външен министър,та ние тези постове на Мики Маус да ги бяхме дали по добре щеше да е.Президент кукла на конци, престъпник и нац.предател,Главестия сто процентов некадърник и айдук,тая държава изчезва със светлина скорост.
  • 19 факуса

    11 0 Отговор
    каква дипломация в колония,всички търчат в посолство,и кат им омъзна на господарите сложиха галя да им нарежда
  • 20 гумата

    3 6 Отговор
    Мека да изясним нещо. Министърът на външните работи е висш държавен служител от най- високо ниво на охрана и сигурност за държавата. Той трябва да бъде следен, пазен от разстояние и непосредствена близост. Той е под денонощна охрана.
    Сега си представете как един външен министър си изключва телефон и заминава за Хърватия и цялата държавна сигурност на държавата с всички разузнавателни служби онемяват в ужас къде е този човек! Изчезването, обаче се дължи на личния избор на министъра да бъде в неизвестност в чужбина, където може да бъде похитен, но може и да издава държавна тайна на вражески за ЕС лица. Представете си как така това може да е реалност и държавния глава, премиерът и шефът на ДАНС да не реагират и да не сменят на минутата този човек!
    Това е въпрос на държавна сигурност и не може да има коментари защо се сменя и защо премиерът ще съвместява и поста министър на външните работи.
    Държавна власт на такова високо ниво не търпи компромис.Затова всички, които не съобразяват написаното по- горе е добре да го съобразят.
    Какво щеше да се каже сега ако министърът беше похитен в Хърватия или да се е срещал с лица с неприемливо за ЕС поведение?
    Не може да няма реакция към такова безотговорно поведение и да се пише, че МВнР не е за аматьори! Ами аматьорът беше изритан с 300Нм заради изцепката му и това трябва да е много ясно!

    Коментиран от #21

  • 21 Добра пропаганда

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "гумата":

    От Посолството ли сте?
  • 22 Илиев

    9 1 Отговор
    Авторката не би имала нищо против абсолютно неадекватният Денков да е външен министър.....
  • 23 Коментар

    4 1 Отговор
    Онея бъгнатите в главния мозък където ни бутат между шамарите във всеки конфликт ли са си въобразили,че са дипломати?!Не са такива.Бъгнати са просто!Както бяха тръгнали щяха и в Африка да взимат отношение,а там има хиляди войни.Те хубаво се бъгват ама после ние като нищо ще плащаме репарации заради такива.
  • 24 Иван

    4 3 Отговор
    Спомням си за един познат - трябваше да отиде на служба - дипломатическа, беше накупил, книги, на нощното шкафче, в кабинета, в хола, навсякъде - книги по темата - за съответната страна - "скъсваше" се да чете - този Главчев - освен табелките в "Кауфланд" едва ли е чел нещо.

    То се почва от сутринта четенето, трябва да знаеш всичко - в Сърбия - кой е Бранислав Нушич, в Гърция - какво е що е, в Турция - кои са им фейлетонистите, в Румъния - кои са им авторите, песните, така ли се става дипломат.

    Изобщо - наистина е пародия.
  • 25 колкото толкова

    2 4 Отговор
    Глупости, за каква българска дипломация може да се говори. Б.Борисов ви е дипломат,стражар, съдия, поп, управител и т.н. Главчев ще е чудесен външен вътрешен даже и президент министър. България и без това е с ограничен суверенитет ,подчинява се на ЕК.
  • 26 Страхил

    4 1 Отговор
    Дипломацията не е за аматьори , но какъв професионалист е Ники Сапуна ! Интересното в случая е че Главчев има магистратура по МИО от УНСС . Човекът има диплома и никой не може да му каже копче , виж друго е Кокорчо без диплома да ти бъде финансов министър. Парадокс някакъв .
  • 27 ендиянец шошон

    3 2 Отговор
    РАДЕВ толкова елегантно избъзика ППтата като назначи главоча и за министър на външните работи,тъпака - треторазряден счетоводител око има състезание за тъпаци е вземе второ място ,толкова е тъп ,че първото е му се изплъзне
  • 28 Тома

    2 2 Отговор
    Главата е кукла на конци.Каквото му кажат това прави без да мисли
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.