Last news in Fakti

8 Май, 2024 21:03 2 847 39

Си Дзинпин знае това. И въпреки коняка, ще го използва

  • франция-
  • китай-
  • европейски съюз-
  • си дзинпин-
  • еманюел макрон

На вторично ниво Си се опитва да се възползва от разделението в рамките на евроатлантическата общност тогава, когато се появяват основания за което - било в рамките на самия ЕС, било между ЕС и САЩ

Си Дзинпин знае това. И въпреки коняка, ще го използва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Липсата на единна политика на Европейския съюз (ЕС) спрямо Китай е една от стратегическите слабости на Стария континент. По отношение на Поднебесната империя, съюзът е разделен на няколко нива.

Един път, на национален признак. Тук основният разлом е между Германия и Франция. Ако за Берлин е важно да съхрани икономическите си отношения с Китай, за Париж приоритетен е разговорът за сигурността. Тази разлика произтича от спецификата на двустранните отношения на всяка една от двете европейски столици с Пекин. Така например търговският оборот между Германия и Китай надхвърли 253 млрд долара миналата година (този на Париж с Пекин е около една трета от посочения размер). В основата на икономическите отношения между двете държави стоят сектори като автомобилостроенето, моторните превозни средства, компютърната техника и електрическите батерии. В този смисъл Германия мисли Китай по-скоро през призмата на икономическата утилитарност (това е отколешен синдром на източния вектор на германската външна политика, най-добре олицетворяван от германско-руските търговски отношения до започването на войната в Украйна).

За разлика от този подход, когато става дума за Поднебесната империя, Франция предпочита да акцентира върху политиката за сигурност. Последното произтича от това, че Париж е столица на европейска държава, която има свои активи и интереси в Индo-Пасифика, където е разположена над 90% от нейната Изключителна икономическа зона. Оттук двете основни теми на разговор между Еманюел Макрон и Си Дзинпин на текущата им среща в Париж - нелоялните търговски практики и войната в Украйна - бяха прокарани от френския президент именно през филтъра на сигурността. По отношение на първото Макрон иска да защити европейския индустриален сектор от силно субсидираното китайско производство, което изопачава свободния пазар и поставя европейските производители в неконкурентно-способна ситуация (особен акцент тук се поставя върху електрическите превозни средства, но касае и рестрикциите, които Пекин налага спрямо достъпа на европейските инвеститори). По отношение на второто, френският президент отново обърна внимание на китайския си колега спрямо стоките с двойни предназначение, предполагащо и военно такова, каквито Пекин продължава да изнася за Русия, предвид това, че изходът на войната в Украйна има пряко значение именно за сигурността на Стария континент.

Разликата спрямо начина, по който Берлин и Париж мислят Пекин, материализира следната диференциация между двете европейски столици: ако Берлин иска да съживи Всеобхватното споразумения за инвестициите (Comprehensive Agreement on Investment, CAI), договорено от Еврокомисията през 2020-та г., но все още нератифицирано от Европейския парламент, то Париж е по-скоро скептичен към неговото реализиране. Така както Германия гледа повече от подозрително на френския протекционизъм като модел за ЕС - включително налагането на наказателни мита - при формирането на търговските отношения с Китай (тъй като това би провокирало Пекин да наложи реципрочни тарифи, от които ще пострада германският автомобилен сектор, който гледа на Поднебесната империя и като на пазар, и като на място за разполагане на изнесени производствени мощности).

Втори път, в ЕС съществуват и блокови различия спрямо Поднебесната империя, които не могат да се редуцират до тези между Германия и Франция. Пример в тази посока са държавите от Централна и Източна Европа. Същите участват във формата 17+1, който служеше като дипломатическа платформа за диалог и сътрудничество между тях и Китай. От една страна, в него има държави като Унгария и Гърция, които продължават да се застъпват за задълбочаване на отношенията с Поднебесната империя. Именно след посещението си в Париж (и като материализация на съображенията на Макрон спрямо нелоялните търговски практики на Китай) Си Дзинпин ще отиде в Унгария, която строи субсидиран и управляван от китайска фирма завод за батерии за електрически превозни средства. От друга страна, този формат бе редуциран до 14+1, след като първо Литва (през 2021-ва), а след това Естония и Латвия (през 2022-ра) го напуснаха. Впоследствие Чехия (през 2023-та г.) замрази участието си в него, а Румъния го формализира (междувременно Букурещ забрани на китайски технологичен доставчик да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, нулира споразумението си с китайска компания за изграждането на два нови блока на ядрената си централа "Черна вода" и въведе рестрикции спрямо възможността китайски компании да участват в публични конкурси за изграждането на инфраструктура в страната). Основата в тази промяна на поведението на редица държави от Централна и Източна Европа е разбирането им, че ако китайските инвестиции си остават само на хартия, то ролята на Пекин като ресурсен обезпечител на руската агресия спрямо Украйна е съвсем реална.

Трети път, различието в рамките на ЕС спрямо Китай е и институционално. В случая то се изразява в липсата на широк консенсус между Европейската комисия и Европейския съвет. Тук дебатът има своето както кадрово, така и концептуално измерение. По отношение на първото политиката на Урсула фон дер Лайен като консолидирано продължение на тази на Вашингтон спрямо Пекин (или просто като европейски тапет на американската стена) среща съображения от страна на Шарл Мишел. По отношение на второто въпросът се поставя в контекста на оценката на рисковете и бонификациите от позиционирането на ЕС спрямо скалата, формиращата политиката на САЩ спрямо Китай. Може би тези различия между Комисията и Съвета (между Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел) щяха да са по-видими, ако не бе агресията на Русия спрямо Украйна, която въведе ролята на Вашингтон спрямо европейската сигурност с нова сила. Така или иначе, ЕС тепърва трябва да изработи такава позиция, в която получаваните гаранции за сигурността си от САЩ да не неутрализират възможните икономически ползи от Китай.

Китайският президент Си Дзинпин чудесно знае за всички тези съществуващи различия в рамките на ЕС спрямо неговата държава и ще се възползва от това. Основният интерес на Пекин при формирането на китайската външна политика спрямо Европа е двустепенна.

На базово ниво тя е продиктувана от желанието на Поднебесната империя да развива икономическите си отношения със Стария континент, доколкото в него тя вижда платежоспособен пазар. За Китай е важно да търгува с Европа, предвид перманентното напрежение със САЩ, което винаги може да избуи отново в търговска война с Вашингтон, и спада на икономическия растеж на страната през последните няколко години. Оттук, въпреки несполучливото посещение на канцлера Олаф Шолц в Китай миналия месец, Германия остава предпочитан събеседник, когато темата на разговора е споделеният търговски интерес.

На вторично ниво Си Дзинпин се опитва да се възползва от разделението в рамките на евроатлантическата общност тогава, когато се появяват основания за което - било в рамките на самия ЕС, било между ЕС и САЩ. Макар че с идването си на власт един Доналд Тръмп може да направи това много по-лесно, отколкото това е по силите на китайския държавен ръководител. Тогава Си Дзинпин ще се чуди сам на себе си какви врагове и приятели има, при положение, че Тръмп евентуално ще влошава отношенията между САЩ и ЕС, ако критерии за такъв извод е първият му президентски мандат, а Владимир Путин ще ги сближава обратно. Но отвъд хипотетичните ситуации, Си Дзинпин ще продължи да вижда в своя френски колега Макрон достоверен събеседник, доколкото Пекин подкрепя концепцията за стратегическа автономност на Европа, артикулирана именно от ръководителя на Елисейския дворец, предвид съдържащото се в нея типично френско желание за еманципиране на ЕС от САЩ. Още повече, че Франция и нейното позициониране в Индо-Пацифика не е обезателно по линията на съществуващото там разделение между Китай и САЩ (като пример за последното могат да бъдат посочени дори и думите на Макрон от миналата година, когато той каза, че Европа трябва да стои встрани от възможен конфликт в тайванския проток). Но тук въпросът опира и до друго: могат ли Франция и Китай да въведат споделен консенсус помежду си, спрямо който количеството подкрепа на Китай за Русия ще бъде пропорционално на това, което лидирана от Франция Европа ще оказва на англо-саксонския алианс (САЩ, Великобритания, Австралия) в Индо-Пасифика?

Бутилка френски коняк, каквато Емаюел Макрон подари на Си Дзинпин при посещението му в Париж, може и да не стигне при обсъждането на такива и подобни въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 продажен бою

    16 0 Отговор
    от никъде не чакайте гювеч, заср.л съм всички пътеки
  • 3 Русофил

    17 8 Отговор
    Всички проблеми на Европа винаги идват от Германия
  • 4 Последния Софиянец

    19 2 Отговор
    Китайците пият френски коняк а българите цар Киро.
  • 5 Хихихи

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    А бавно развиващите се деца са родени запознати с руската пропаганда.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иво

    6 23 Отговор
    "Поднебесния" китаец е дошъл да целува ръце и други неща на европейците. Търговията с ментета зацикли. Комунистически Китай е в сериозна финансова криза. Събарят цели квартали с нови сгради защото бедните китайци не могат да си купят жилище. Дължат милиарди кредити в долари и фалират. Ако ЕС наложи високи мита фабриката на света ще фалира.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Читател

    17 3 Отговор
    Каквото и да напишете е все едно.Снимкста е показателна просто вижте снимката.гея протяга ръчичка а дядо Си гледа пренебрежително,изправен гледа на някъде но не и гея.
  • 13 ЕвроАтлантически гьон

    18 2 Отговор
    Всички видяха как Си Дзинпин неглежира Макарончо и едва изтрая посещението си.


    Вижте кадрите от Сърбия - как топло ги посрещнаха (сръбска музика,хора и песни) и как китайците искренно се радваха на това.
    А Си Дзинпин и Вучич подписаха изявление за изграждане на китайско-сръбска общност със споделена съдба в новата ера. Сърбия стана първата европейска държава, с която Китай ще създаде такава общност.

    Коментиран от #38

  • 14 Любопитен

    9 1 Отговор
    "Индo-Пасифика, където е разположена над 90% от нейната Изключителна икономическа зона"

    Аха, ние не можем ли да си обявим някоя "Изключителна икономическа зона" и само ние да имаме право да се разпореждаме там. Как ще се изкажат нашите козячета - или само на господарите им е разрешено да си правят такива зони че даже и ние попадаме в една такава на краварите.
  • 15 Тонката

    18 1 Отговор
    Не знам кой е решил да напише статията в този стил, но да ви обясня на български какво се е случило на преговорите....Тук се загатва, но не се казва цялата истина....😁

    В общи линии, Макрон(повече) и Урсула(по-малко) са ядосали Си. Ако отворите York Times, ще видите за какво иде реч, но ще ви спестя ровенето по сайтовете и ще резюмирам набързо.

    На срещата със Си, Макрон неорекъснато се е опитвал да убеди Си, че той(Си) трябва да убеди Путин да спре войната и да изтегли армията от Украйна....Освен това, Макрон и Урсула не са спрели да мрънкат за "необходимостта" да се подкрепи мирният план на Зеленски....Си обаче ги е отрязал с аргумента, че този план е налудничав и няма как да бъде одобрен, не само от Путин, но и от самия него....Да не говорим, че лично той предложи вариант за разрешаване на конфликта, който беше одобрен от Путин....Проблемът на ЕС е, че китайския план не се харесва на Вашингтон и Англия, които вкараха Европа в този батак.....Според изданието, Макрон и Урсула изобщо не са проявили интерес към китайската мирна инициатива....Друг момент, който е ядосал Си е идеята на Макрон, Си да убедял Путин да спре войната поне по време на Олимпийските игри, за да осигурял на украинските войски така необходимата им почивка....🤣
    Естествено, Си ги е пратил при Нетаняху да го убедят да спре операцията в Газа...🤣

    Така че, на български тази визита в Париж може да бъде окачествена като "Ялова кирия"!

    Коментиран от #24

  • 16 Ракетчик

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Това е ясно":

    "обаче ракетите няма дори да излетят"

    От посолството ли те увериха че ще стане така.
  • 17 РЕАЛИСТ

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Това е ясно":

    Хвърли око на изложението на западна бойна техника в Москва. Всички прехвалени западни железа са там. Украинците псуват всичката натовска техника, щото видяха, че за нищо не става. Видяха акъла и на западните офицери , които ги вкараха в тоя Батак. Русия мачка бавно и методично. Всичко влиза в месомелачката. Светът се промени. 2/3 ясно са на страната на Русия и ще има нов световен ред.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХА ХА

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Кво има да му учиш на тактическото яо, щтракаш копчето от най дълбокия бункер.

    Коментиран от #21

  • 20 Читател

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Абе остави ги козячетата - те тези работи които ги пишат и самите те не ги вярват ама какво да правят и те трябва да ядат. Продали са се защото нищо друго не могат да работят и за някой цент трябва по цял ден да пишат глупости - ама такива са опорките спуснати им от посолствоТО.
  • 21 Военен

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА":

    И като щракнеш копчето най-много да се самовзривиш - нали целта на ядреното оръжие е да порази врага та трябва поне да можеш да му покажеш къде е врага. Ама то трябва акъл за тези работи ама явно от посолствоТО ги набират със слепени уши - демек обратното на остри.

    Коментиран от #26

  • 22 Калпазанин

    10 2 Отговор
    Високомерието на европейците вече ги засили по нанадолнището, без китайската работилница и руски ресурси вече сме надолу, бъдещето е брикс без кравари и англосаксии
  • 23 ЗАЩОТО

    7 4 Отговор
    СНИМКАТА ПОКАЗВЕА КОЛКО Е ОТСВИРЕН МАКАРОНА
  • 24 Калпазанин

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тонката":

    Тез кухи тикви да не са си повервали че могат с трици маймуни да ловят, високомерие лицемери
  • 25 ХА ХА

    3 7 Отговор
    Китайските стоки се произвеждат в ЕС САЩ КАНАДА И АВСТРАЛИЯ
    китайчетата само навиват болтове и гайки, досущ като българите едно време в Ловеч.
  • 26 ХА ХА

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Военен":

    Тия руските ракети не знаят ли каде е врагЪ ъм?
    Па са гепили грешните перални.
  • 27 ХА ХА

    2 0 Отговор
    "Военен" ХА ХА ХА ХА
  • 28 Сзп

    2 10 Отговор
    Само празни приказки,ако искате мир и благоденствие в света трябва да се действа твърдо срещу рашистите,чайниците и юдеите,всичко друго е излишно.
  • 29 Калин

    8 2 Отговор
    Мислите ли , че някой ви чете глупостите и пропагандата!?
    Отдавна е ясно , че старите цивилизации Русия, Китай и Иран натриха носовете на фашизоидните западняци от " цивилизования" свят, а сега предстои да им строшат и зъбите.

    Коментиран от #35

  • 30 Без Запада и англосакса Китай пропада

    4 7 Отговор
    Джуджето Си ,дойде и клекна пред европейския господар ,иначе няма кво да ядът в чайна таун

    Коментиран от #31

  • 31 Дон Отворко

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Без Запада и англосакса Китай пропада":

    "Джуджето" Си е с една глава над Макрон, който е 1,76см., а Путин ходи с 7см.стелки, като се среща с китаеца, защото руският "великан" е
    1,64см.Колкото по-нисък - толкова по-вреден и зъл е императора!!!

    Коментиран от #32

  • 32 а. Зеленото жуДЖЕ ДЕТ е 1.55 ....

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дон Отворко":

    и Е БЛИЗНАК НА ДАНИ ДЕ ВИТО 1.54 ..... КИТАЕЦА МУ КАЗАЛ ВЧЕРА .....ЩЯХ ДА ТИ ВЛЕЗНА В ПОЛОЖЕНИЕТО АМА ЖЕНА ТИ Е МНОГО ДЪРТА ........
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иванушка🇺🇲

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Калин":

    Мечтай си. Мечтите са безплатни.
  • 36 Честито

    5 0 Отговор
    9 мая ДЕНЬ ПОБЕДЫ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Е, да

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЕвроАтлантически гьон":

    А ние сме в потъващия Титаник - ЕС.
    Бъдещето е с Китай и другите нови икономически сили. Западналите западната и тях ги няма в бъдещето.
  • 39 Не много хитър петър

    4 0 Отговор
    "силно субсидираното китайско производство, което изопачава свободния пазар и поставя европейските производители в неконкурентно-способна ситуация (особен акцент тук се поставя върху електрическите превозни средства"
    Лесно е , "за бога ,братя ,не купувайте". Произвеждайте си ги сами или купувайте теслите на Мъск. Скъпо ли ви е ,скръндзи такива. За това пък си е "ваше" ,"висококачествено".
    За Китай (видите ли ,било)важно да търгува с Европа, предвид перманентното напрежение със САЩ". Китай може да мине и без вас ,точно както и Русия минава. Но Европа ще трябва да каже "сбогом" на комфорта си за да направи това защото задокеанският "партньор" я напъва да се въоръжава и се налага да пренасочва не малки ресурси в тази посока ,а от друга страна за да компенсира отсъствието на евтини стоки от Китай ,ще се наложи да ги произвежда сама (правилно) на други цени. Вие китайците за балсами ли ги имате. Колкото до коняка ,арменският "арарак" е по-добър от прехваленото "курвоазие". А сърбите и унгарците (за разлика от много умните българи) ,както видяхме всички ,приемат по много по-различен от фон дет много лаен китайския президент ,което идва дебело да намекне ,че едва ли ще се погнусят (както гинеколога на Евросъюза) от китайски инвестиции в техния двор. Това ,драги Табаков ,би трябвало да ти говори ,че въпросната бутилка коняк е само евтина френска реклама ,на която Си даже няма да постави "лайк".