Last news in Fakti

21 Април, 2024 11:00 3 145 11

Microsoft показа невронна мрежа, която кара всичко да говори (ВИДЕО)

  • невронна мрежа-
  • microsoft-
  • изкуствен интелект

Новият алгоритъм на Microsoft се нарича VASA-1

Microsoft показа невронна мрежа, която кара всичко да говори (ВИДЕО) - 1

През последните няколко години генеративните невронни мрежи преодоляха важен етап от своето развитие, ставайки по-мощни и способни да създават не само изображения, но и видеоклипове, базирани на текстови описания. Новият алгоритъм VASA-1 на Microsoft вероятно ще изненада мнозина, защото не изисква никакво описание, за да работи.

Достатъчно е да предоставите едно изображение на човек и аудио запис, въз основа на които невронната мрежа ще генерира видео на говорещ човек с широк спектър от емоции и естествени изражения на лицето.

Резултатът от VASA-1 изглежда много естествен и правдоподобен. Само от една снимка на лице и гласов запис, алгоритъмът създава реалистично видео, в което човекът на снимката буквално „оживява“, а изражението на лицето, движенията на устните и главата му изглеждат напълно естествени.

Тъй като видеоклиповете, създадени с помощта на VASA-1, са трудни за незабавно разграничаване от истинските, вече има опасения, че алгоритъмът може да бъде използван за създаване на фалшификати.

Що се отнася до самата невронна мрежа, основната ѝ разлика от други подобни алгоритми е наличието на холистичен модел за генериране на изражения на лицето и движения на главата. Microsoft провжда задълбочено проучване, включително оценка на редица нови показатели. В резултат на това става ясно, че новият алгоритъм значително надминава представените по-рано аналози в много отношения.

„Нашият метод не само генерира висококачествено видео с реалистични изражения на лицето и движения на главата, но също така поддържа генериране на онлайн видео от 512x512 пиксела при 40 кадъра в секунда с ниска първоначална латентност. Това проправя пътя за взаимодействия в реално време с реалистични аватари, които имитират човешкото разговорно поведение“, се казва в изявление на Microsoft.

С други думи, невронната мрежа може да създава висококачествени фалшиви видеоклипове, базирани само на едно изображение. Така че не е изненадващо, че Microsoft нарича VASA-1 „изследователска демонстрация“ и няма планове да го пусне на пазара, поне не в скоро време. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевзек

    15 4 Отговор
    Ама защо Microsoft, си мислят, че много искам да видя и да чуя какво говори задника на Бил Гейтс. Много грешат, нито искам да го виждам, нито да го чувам този алчен злодей Бил Гейтс.

    Коментиран от #9

  • 2 гил бейтс

    14 3 Отговор
    и това защо ние на нас? ясно е че на вас ви трябва за да може да накарате всяка снимка на известна личност да говори и хората да си мислят че е истина…
  • 3 Анонимен

    23 3 Отговор
    Всичко хубаво, но 99% от тези технологии ще се използват за измами, така че не знам защо въобще си играят да ги разработват. А може би точно това е целта.

    Коментиран от #6

  • 4 Гласове от зайчарника в Банкя

    13 4 Отговор
    Дюшеш за Бацо вече, ще оправдава всички глупости, които плещи с VASA-1 😅
    Честит ви доживотен диктатор от Банкя!

    Коментиран от #7

  • 5 Днес Мона Лиза ще говори

    6 2 Отговор
    А утре ще свири на кларинет.
  • 6 хммм

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Човешкото лице има 45 мускула, а с мускулите на шията са общо 60. Много е трудно изкуственият интелект да направи правдоподобен фейк, защото не знае какво е да си човек. В същото време всеки човек би забелязал измамата. Фалшивите образи се държат неестествено.
  • 7 пфф

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гласове от зайчарника в Банкя":

    Вземи си успокоителните хапове и си лягай! Фийк технологиите ви са некадърни като вас!
  • 8 ооооо

    3 1 Отговор
    има предостатъчно будали на тоя свят, които не разбират и не искат да знаят какво е зрителна измама. Света на илюзиите ще става все по разрушителен
  • 9 Иронично

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зевзек":

    И защо го изкарваш толкова лош този Бил Гейтс, той човека разработва технология с която ще ни произвежда и храни с мазнини без растителен или животински произход, а ти лош бил. Ще синтезира молекули на висши мастни киселини предназначени за хранителната промишленост от въглерода във въздуха и от водорода във водата. И те така ще ядем "мазни банички", без да се налага да "хабим" според Гейтс, земята за да отглеждаме слънчогед, рапица, маслини, прасета, крави и ... но ще си хапваме доволно. И това не е всичко, като бонус ще намалим "въглеродния отпечатък" върху планетата, ти да видиш.

    Коментиран от #10

  • 10 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иронично":

    Че Г.й Билтс е злодей, вероятно вече знаят повечето начетени хлапета!
    Но твърдението за "въглеродния отпечатък", че допринасял за глобалното затопляне, е все едно когато плюете да ви обвиняват, че допринасяте за покачването на световния океан!
    Пълна пародия е тази зелена глупост!
    Нито е еко, нито е в полза на природата, нито има връзка със затоплянето!
    Учени многократно са доказали, че въглеродния диоксид няма връзка с температурите, понеже са изследвали почвени слоеве с високо съдържание на СО2 когато е било ледник, и обратното!
    Следователно на глобалягите трябва да им се отнеме тази огромна власт, докато не са закрили планетата!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.