Last news in Fakti

10 Май, 2022 21:49 2 640 24

Руската православна църква осъди решението на Вселенската патриаршия за статута на православната църква на Северна Македония

  • патриарх кирил-
  • московска патриаршия-
  • вселенска патриаршия-
  • православна църква

През 2018 г. Руската православна църква вече прекъсна отношенията си с Вселенската патриаршия заради признаването на автокефална украинска църква

Руската православна църква осъди решението на Вселенската патриаршия за статута на православната църква на Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С признаването на църквата на Северна Македония Цариградската църква извърши груба и политически мотивирана намеса в границите на компетентност на Сръбската православна църква, се казва в изявление на Руската православна църква, разпространено от ТАСС.

Московската патриаршия не признава подобни решения, взети без участието на Сръбската православна църква, и се надява, че и другите поместни църкви ще заемат такава позиция, каза днес заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква протойерей Николай Балашов.

„Константинополската патриаршия, както и в случая с Украйна, отново реши да поеме ролята на едноличен и самозван разпоредител със съдбите на целия православен свят, на едноличен и безпрекословен арбитър по всички църковни въпроси, като извърши груба противоканонична и политически мотивирана намеса в границите на компетентност на Сръбската православна църква (...) Всякакво решение, взето без участието на кириархалната Сръбска православна църква, няма за бъде признато от Руската православна църква. Надявам се, че то няма да бъде признато и от другите поместни православни църкви“, заяви Балашов.

В понеделник Вселенската патриаршия възстанови каноничното общение с обявилата независимост от Сръбската православна църква йерархия в Северна Македония под името „Охридска църква“.

През 2018 г. Руската православна църква прекъсна отношенията си с Вселенската патриаршия заради признаването на автокефална украинска църква.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 14 Отговор
    Охридската архиепископия е част от Българската църква.

    Коментиран от #10

  • 2 Киро Атеиста

    8 13 Отговор
    Попчетата шъ се замерят с молитви или ще се млатят с тоягите? Да купувам ли пукакнки?
  • 3 Помак

    22 24 Отговор
    Ето Киро и Асане ...за това българите харесват Русия ..заштото сме роднини и се заштилтаваме един друг;
  • 4 Див сейанин

    21 8 Отговор
    Гундяев сега кви къчове фърляааа...мааалииййй.. да не си около него.
  • 5 Поп Киро КГБ-то

    27 28 Отговор
    РуZката Путлериска Църква няма нищо общо с християнството, тя е слуга на Zатаната !
  • 6 Бацко Гацкоффф

    18 9 Отговор
    Айдеее ..изтече третия Рим у канало...
  • 7 ТръндЮ

    35 24 Отговор
    Руската православна църква нито е правславна нито е църква,това е мафиотска организация продължение на КГБ! Крайно време е вселенскияят патриарх да ги анатемоса и отлъчи от православието!

    Коментиран от #16

  • 8 Нали е прекъснала отношенията

    17 11 Отговор
    Сега защо взема отношение? Само гундяев е сошол с ума от гняв 😂😂😂
  • 9 Какви руски грешки

    27 1 Отговор
    излязоха украйна и македония...
  • 10 Исторически погледнато

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е обратното ама ти откъде да знаеш...

    Коментиран от #14

  • 11 Мим

    38 9 Отговор
    Македонската църква трябва да е под иродикцията българската патриашия,а не под сръбска .Охридската патриашия е била българска..
  • 12 Руската Църква

    8 17 Отговор
    държи за Сръбската,щото гърчолята и смотаните макета пет пари не струват,ей това е..
  • 13 ο μακεδονας

    9 13 Отговор
    Брей , полковник Гундяев се е ядосал , бързо да се активира агентурата в схизматичната , етнофилетиска БПЦ получила томос за автокефалия от генералисимус Йосиф Висарионович Сталин !
  • 14 нашия

    33 2 Отговор

    До коментар #10 от "Исторически погледнато":

    Много тие кратка "историята" приятел...единствените автокефални църкви в началото са само Византийската ,Българската ,Римската и Етиопската....използвайки разрушаването на българската държавност и църква византийците почват да раздават /не безплатно/ "автокефалност" /което е противоканонично,защото не са се допитали до българската църква/ всчки тия руски сръбски и всякакви там нароили се в този период са противоканонични.....това са фактите от историята която е доста по-дъга от "ТВЯТА" история ...тааа така...
  • 15 Gen Gurko

    10 12 Отговор
    Пак подкрепа за България и БПЦ идва от Русия.
  • 16 Интелектуалец

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТръндЮ":

    Не може да ги отлъчи защото ще ядоса Ердоган. Той е приятел с Пyтя.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гоце Делчев

    11 2 Отговор
    Не може да не радва факта, че православието в РСМ се измъква от мъртвата хватка на СПЦ, която е инструмент на етническия окупатор в областта! От друга страна, това може да подхрани претенциите на македонистиге в РСМ към българската история и културно-историческо наследство, част от което е Охридската архиепископия! БПЦ трябва да бъде проактивна, за да приобщи православието в РСМ в лоното на църквата-майка, а именно БПЦ!
  • 19 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    14 7 Отговор
    За пореден път руснаци и сърби действат заедно срещу българите. Заедно обезбългариха Македония. Заедно действат срещу България
  • 20 честито

    12 2 Отговор
    Исторически българската Охридска архиепископия беше възстановена. Следва да се случи и единение с БПЦ възвръщайки си историческото име и да обедини отново земите с българско население.
  • 21 крайно

    12 3 Отговор
    Време е балканите да скъсат всички връзки с кремълския интернационал. Особено в България и Македония.
  • 22 Шишо

    9 1 Отговор
    Това е Вселенска Патриаршия бе кап Ути, не Галактическа, световна или някаква си та сульо и пульо от Москва да казват кое как да бъде.
  • 23 Е на тва е

    12 1 Отговор
    Руската ако може да се нарече църква е продукт на КГБ и изпълнява партийните интереси на Путлер. В този ред на мисли не бива да се учудвате за реакцията.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания