Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 13:49 3 145 30

Австрийските медии за посещението на премиера Николай Денков във Виена

  • николай денков-
  • австрия-
  • карл нехамер-
  • шенген

Въпреки че натискът от страна на Европейския съюз и на опозицията непрекъснато се увеличава, федералното правителство се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство

Австрийските медии за посещението на премиера Николай Денков във Виена - 1
Снимка: БГНЕС

Официалното посещение на българския премиер Николай Денков в Австрия е една от външнополитическите теми в "Кроненцайтунг", вестникът с най-голям тираж в страната.

"Въпреки че натискът от страна на Европейския съюз и на опозицията непрекъснато се увеличава, федералното правителство се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Българският министър-председател получи ясен отказ при посещението си във вторник във Виена", пише ежедневникът.

Вестникът цитира думите на Нехамер: "Позицията на Австрия е ясна, в момента не е възможно разширяване на Шенген" и посочва предпоставките, които биха променили тази позиция – премахване на границите между държавите в чертите на Шенген, по-добра защита на външните граници на Европейския съюз, по-бързо репатриране на мигрантите. Канцлерът подчерта, че позицията на Австрия "не е срещу България и Румъния".

Българският премиер не може да убеди Карл Нехамер, че приемането на неговата държава в Шенген ще подобри борбата срещу нелегалната миграция, пише "Кроненцайтунг". Нехамер похвали усилията на България в опазването на външната граница, а Денков изтъкна, че по въпроса с нелегалната миграция между двете страни имат еднаква позиция. Българският аргумент е, че ако България и Румъния са членове на Шенген, борбата с нелегалната миграция ще е много по-ефективна.

Под заглавие "Премиерът на България обвинява държавите от Шенген в "изместване на проблемите" австрийската осведомителна агенция АПА публикува обширен материал за вчерашното посещение на Николай Денков, базирайки се на интервю на журналиста Щефан Воспеник с българския премиер. В него се казва, че според Денков аргументите на Австрия са "извинение".

АПА обобщава, че българският премиер е отправил остра критика към държавите, които налагат проверки по границите със своите партньорски държави в борбата с нелегалната миграция. "С тези вътрешни граници проблемът с нелегалната миграция се прехвърля от една държава към друга", заявява Денков. Единственото общо решение е опазването на външните граници и връщането на лицата, които нямат право на пребиваване.

"В действителност ние имаме същата позиция като Австрия, така че трябва да работим за истинското решение вместо да заменяме един проблем с друг", подчертава Денков след срещата си с Нехамер.

Денков отхвърля категорично аргументите на австрийския канцлер за вътрешношенгенските граници между Германия и Австрия или между Австрия и Унгария, заявявайки, че това няма нищо общо с влизащите през България мигранти. Те са малка частица от потока, идващ от изток или от юг. "Логически погледнато за мен това е само едно добро извинение, нищо друго, а и изобщо се съмнявам дали това е едно добро извинение", казва той.

Денков подчертава в интервюто, че през последните месеци България значително е подобрила охраната на границата си с Турция и броят на нелегално преминаващите границата е намалял два пъти и половина, което е сигнал за мигрантите, че трябва да търсят друг маршрут. В тази връзка той изтъква доброто сътрудничество с Турция.

В интервюто министър-председателят обръща внимание на предимствата за Австрия от влизането на България в Шенген: прехвърлянето на сили за сигурност по границата с Турция, отпадането на опашките по границите, положителните сигнали за държавите кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани. Аргументите са логични, казва българският политик, но е необходимо време те да се преработят и на политическо ниво. Намерението на министър-председателя е да постави въпроса още тази седмица на срещата на високо равнище на Европейския съюз, отбелязва АПА.

В интервюто са засегнати и други проблеми от международен характер. Денков изразява загриженост за напреженията в Балканския регион и призовава Европейския съюз за по-нататъшен ангажимент. Той изказва категорично мнение срещу ескалация на Близкоизточния конфликт, пледирайки за намиране на баланс между необходимостта от "заличаване" на терористичната групировка "Хамас" и предотвратяване на страданията на палестинското цивилно население. Ако тези усилия са успешни, от ивицата Газа няма да дойде нова бежанска вълна към Европа, прогнозира политикът.

На въпроса дали Русия стои зад последния международен конфликт, Денков заявява: "Едно е ясно, че Русия печели от това. Доколко участва ще трябва да преценят разузнавателните служби и военните". Проевропейският политик, продължава АПА, потвърди подкрепата за Украйна в отбраната ѝ срещу агресора Русия.

Денков се спира и на някои вътрешнополитически въпроси в интервюто. Той отбелязва, че в някои социални медии в България има силна проруска пропаганда и че от страната са изгонени руски шпиони. Но обобщава, че две трети от обществото и от парламента подкрепят проевропейския курс на правителството. По негова преценка въпреки наличието на известно напрежение в коалицията правителството ще се справи успешно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    36 12 Отговор
    ДЕНКОВ КАКТО ВИНАГИ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ АМИ ДА ИДЕ ДО ПОСОЛСТВОТО ТАМ ДА СЕ ПОМОЛИ

    Коментиран от #18

  • 2 честен ционист

    12 17 Отговор
    Спокойно, като тръгне керванът от сектор Газа, ще ви приемат магически у Шенгеня. А като почнат да вият и сирените и визите за Щатско ще паднат. Само дано ви побере Терминал 2.

    Коментиран от #6

  • 3 Позата е

    34 5 Отговор
    Сива мишка, показала се от миша дупка.
  • 4 ХАХАХА

    41 6 Отговор
    Ясно му показаха един среден ......!
  • 5 Шенген

    13 6 Отговор
    През крив макарон с тази пробита полиция служби съдилища прокуратура и руска агентура
  • 6 ХАХАХА

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Аааа,то това е целта да се изнесе от територията! Само с кого ще я заделят ? С юдеи или с арабели?
  • 7 силно наведен "академик"

    24 5 Отговор
    слуга на посолствата и шиши, срам и позор

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 провинциалист

    32 5 Отговор
    "Българският премиер не може да убеди Карл Нехамер..." - българският премиер никой не може да убеди.
  • 10 Нещо случайно

    26 1 Отговор
    да ви просветва

    Защо няма
    безвизово пътуване на българи до САЩ?
    Защо няма
    ефки за българите, независимо, че са платени?
    Защо няма
    Шенген за българи?

    ЕДВА ли !

    Коментиран от #15, #25

  • 11 Каква е

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "силно наведен "академик"":

    Разликата между
    Наведен
    и
    Надупен ?

    Питам за един с фитнес студио.
  • 12 Аззъ

    18 3 Отговор
    То от родината на Х.тлер какво да очакваш?!? Не били срещу България и Румъния ама са против нас. Малка Австрия ни прецака. Интересно ми е какви ще са съответните мерки от наша страна. Крайно време е да махнем наколенките и вазелина, пък не е лошо и да се махнем от тоя съюз.

    Коментиран от #22

  • 13 Кюмюра от Драгалевци

    15 3 Отговор
    Ами австриеца е видял Денков къв ми6окк е и го епързулнал.Австрийците ще искат нещо в замяна и тогава ще се съгласят.На това му се казва политика,ама нашите трудно вдяват. Само с едене не става,иска се и малко акъл.
  • 14 Мдааа

    15 3 Отговор
    Заглавия от сорта "Обитател на софийския зоопарк посети Виена".

    Коментиран от #19

  • 15 честен ционист

    3 21 Отговор

    До коментар #10 от "Нещо случайно":

    Щото сте руснаци.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Денковист

    16 2 Отговор
    Безполезно изхарчени пари на данъкоплатците,за пропаганда.Ужким,правим нещо.
  • 17 Спечено посръбчено маке

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    тц, тц. турци.
  • 18 Денков е пич

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Приятно изненадан съм от него.

    Коментиран от #20

  • 19 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    За себе си ли говориш ;)))
  • 20 апи ма за

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Денков е пич":

    кой е тоя пич с гащи на жълти петна, язди пони....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кална вена

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аззъ":

    е как кви, по трубата през БГ минава газ и за австрия
  • 23 българка

    17 1 Отговор
    Значи австрийците искат да ни ползват за безлична межда, коята да ги пази от мигрантите, които да остават у нас и ние да се задръстваме с хора за издръжка и възпиране от престъпления??? Ами в такъв случай да спрем тайно да охраняваме западната си граница и даже да ги извозваме с кортежи дотам. Да преминават откъдето си искат на Запад по живо по здраво! И те са хора и искат на Запад да живеят, а ние да се проявим като добри християни!
  • 24 Владимира

    10 1 Отговор
    Като не ни пускат в Шенгенското пространство отваряйте границата и пускайте мигрантите към Европа да видим какво ще правят тогава. И излизане от ЕС влизане в БРИСК . Те не спряха да си играят с нас и снашето търпение
  • 25 Защото

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нещо случайно":

    Макар още да не е официално закрита, вече броят България за такава!!!!
  • 26 Всичко на този свят е ЛИЧНО!

    7 2 Отговор
    И не е истина, че Австрия нямала нищо срещу България.Причините може да са хиляди, но ФАКТЪТ е един - Австрия е срещу влизането на България в Шенген.Сега ние като държава, ако наистина сме такава трябва да отговорим подобаващо!
  • 27 Диамантената ръка

    7 1 Отговор
    Австрия се заблуждава, че ако сме в Шенген ще стане по зле за тях, няма да има промяна, същото ще е, пак ще има бежанци както и досега. Ние няма да си отворим границата с Турция и Сърбия, а с Румъния и Гърция
  • 28 Миле

    1 0 Отговор
    На кратко , шенген през крив макарон , евро ....ок ...така ще ни стегнат каишката
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ст.Стамболов

    0 0 Отговор
    ВЪЗСТАНОВЕТЕ ЗАТВОРЕНИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" !!!
Новини по държави: