Last news in Fakti

2 Януари, 2024 05:26 857 4

В Тунис арестуваха журналист, критикувал министър

  • тунис-
  • журналист-
  • арест

Зейд ал Хени ще бъде съден за оклеветяване

В Тунис арестуваха журналист, критикувал министър - 1
Снимка: Фейсбук

Съдебните власти в Тунис разпоредиха да бъде арестуван известният журналист Зейд ал Хени, срещу когото ще бъде заведено дело по обвинение в оклеветяване, след като преди няколко дни разкритикува министъра на търговията, предаде Ройтерс.

Ал Хени ще се яви на първото си изслушване в съда на 10 януари по обвинение в "оклеветяване на други лица в социалните мрежи", каза неговият адвокат Аячи Хамами.

Журналистът бе арестуван в четвъртък, след като е коментирал пред местно радио министър в интервю, публикувано по-късно и във "Фейсбук". Съюзът на тунизийските журналисти настоя за незабавното му освобождаване, като нарече действията на властите "нарушение на правните разпоредби, уреждащи съдебните дела срещу журналисти".

Свободата на словото и на медиите беше една от ключовите придобивки за гражданите на Тунис след революцията от 2011 г., с която бе отстранен авторитарният президент Зин Ел Абидин Бен Али. Демонстрациите в Тунис предизвикаха вълна от протести и в други държави, като този процес стана известен като "Арабската пролет", припомня Ройтерс. Но откакто през 2021 г. настоящият тунизийски президент Каис Сайед си присвои широки властови правомощия, срещу свободата на словото започнаха да се налагат все по-строги ограничения. Сайед казва, че предприема стриктни мерки, с които да спаси страната от хаос, пораждан от "корумпирания елит".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    5 1 Отговор
    Чакам и у нас някоя мисирка да се усмели да критикува сглобката, ама надали..
  • 2 Охоооо

    1 6 Отговор
    руснаците също не смеят да критикуват,Сибир е голям
  • 3 Стамат

    0 5 Отговор
    И у нас трябва да е така. Копейките не харесват демокрацията и заслужават диктатура по руски. Няма как да се отървем от тях, освен да им приложим руско правосъдие. За критика срещу министър в нета - директно евтаназия. България е бедна и не можем да си позволим да ги храним по затворите. Ако не им харесва тази справедливост по руски, могат да емигрират в матушката си и да се кланят на воля на своя цар Путин. Нас да не ни мислят. Ние тук някакси ще се оправим с тройно по-големи минимални заплати и пенсии и двойно по-големи средни такива. Тези числа тях не би трябвало да ги интересуват, защото ще бъдат свободни да преследват московската мечта. Направо се чудя с толкова много копейки защо няма масова емиграция в тази посока. Русия е над 500 пъти по-голяма от една Белгия например, а у втората има повече Българи. Ех, тези копейки. Май са силни само на приказки, но само в условията на омразата им демокрация, която им дава свобода на словото.
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Ако това се случи в България, значи сме свободен народ!