Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 04:29 657 1

Здравните служители в Румъния не спират с протестите

  • румъния-
  • здравни служители-
  • протести

Недоволните поставиха 10-дневен ултиматум на управляващите

Здравните служители в Румъния не спират с протестите - 1
Снимка: Фейсбук

Здравните служители в Румъния продължават да протестират, въпреки предложението на правителството за увеличение на заплатите, предаде БТА. В първия ден от месец февруари представители на синдикалната федерация “Здравна солидарност” ще проведат демонстрация пред Министерството на труда от 10:00 ч. Час по-късно колегите им от Федерацията на здравните служители "Санитас" ще протестират пред Министерството на здравеопазването.

Недоволните планират серия от улични демонстрации и поставят 10-дневен ултиматум на управляващата коалиция. В сряда (31 януари) те обявиха, че ако не постигнат споразумение до изтичането на срока, ще започнат обща стачка срещу социалната и икономическата политика на правителството на ниво здравеопазване. За целта вече са събрани 11 195 подписа.

“Предложението на правителството е недостатъчно. Средният ръст на заплатите, който би генерирало, е 10,5 процента или само с 0,1 на сто над инфлацията от 2023 г. Така средното увеличение на доходите от работна заплата за цялата 2024 г. ще бъде едва 13,9 процента, което е по-ниско от исканото увеличение (от минимум 20 процента)”, отбелязва Координационният съвет на синдикалната федерация “Здравна солидарност” на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.

Вълната на недоволство започна още през лятото на миналата година. През юни хиляди здравни работници от всички краища на Румъния протестираха на площад “Виктория” пред сградата на правителството с искане за по-високи възнаграждения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будител

    5 0 Отговор
    Нашите какво чакат...всички какво чакат...да да дойде Мойсей с жезъла ли...колкото повече бавим уволнението на Разглобката толкова повече губи народа...
Новини по държави: