Last news in Fakti

30 Април, 2024 12:14 1 986 70

Репресивният „руски“ закон в Грузия: страната е на кръстопът

  • грузия-
  • чужди агенти-
  • тбилиси-
  • русия-
  • медии-
  • свобода на медиите-
  • протести-
  • ес-
  • европа

В момента Грузия се намира между авторитаризма и възможността да стане част от Европа

Репресивният „руски“ закон в Грузия: страната е на кръстопът - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузия е изправена пред нови политически протести тази седмица, тъй като депутатите подновяват обсъжданията на закона за "чуждестранните агенти", отричан от опонентите му като проруски инструмент за потискане на свободата на словото, пише БТА.

Законопроектът ще задължи организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" – понятие, което предпоставя шпионаж. Законопроектът разпали политическа криза в поляризираната държава в Южен Кавказ, която се надява да се присъедини към Европейския съюз и получи статут на кандидатка за ЕС през декември.

ЕС заяви многократно, че законопроектът, чието второ четене в парламента е насрочено за днес, е заплаха за тези амбиции. Великобритания и САЩ също се обявиха срещу него, докато Унгария и Русия го защитиха. Дни наред хиляди хора протестираха срещу законопроекта, откакто в средата на април той премина първото препятствие в парламента. Оттогава студенти блокират всекидневно главният булевард в Тбилиси, противопоставяйки се на специалните полицейски части.

Снощи пред парламента се проведе проправителствена демонстрация в подкрепа на законопроекта. Местните медии цитираха висш представител на управляващата партия, който каза, че неговата партия помага със средства и осигурява транспорт на свои поддръжници, за да участват в демонстрация в столицата, като в същото време твърди, че те отиват там по свое желание. Правителството обяви на 4 април, че внася законопроекта "за чуждестранните агенти" в парламента, след като миналата година го оттегли заради тогавашните протести. "В момента Грузия е на кръстопът и резултатът от тези протести и от тези парламентарни избори ще реши накъде ще поеме Грузия през следващите няколко години", казва Корнели Какачия – ръководител на мозъчния тръст Грузински институт по политика.

"Изглежда, че в момента Грузия се намира между авторитаризма и възможността да стане част от Европа", добавя той.

"Руският закон"

Грузинската опозиция нарече законопроекта "руския закон", сравнявайки го с подобно законодателство, което Кремъл използва, за да репресира инакомислието. Страната, която някога беше част от Съветския съюз, се мъчи да определи мястото си между Русия и Европа в течение на трите бурни десетилетия след разпада на бившата суперсила. През 2008 г. Грузия загуби краткотрайна война с Русия.

Какачия каза, че идните седмици ще бъдат решаващи за грузинското бъдеще. Той посочи, че сред грузинската общественост, която според социологическите проучвания преобладаващо подкрепя интеграцията в ЕС, се засилва усещането, че управляващата партия "Грузинска мечта" вече не представлява нейните интереси, а тези на влиятелния си основател – милиардера и бивш министър-председател Бидзина Иванишвили.

"Грузинска мечта" и нейните съюзници казват, че законопроектът за чуждестранните агенти е необходим, за да насърчи прозрачността на неправителствените организации и борбата срещу така наречените от нея "псевдолебирални ценности", налагани от чужденци.

Рати Йонатамишвили, депутат от "Грузинска мечта" и председател на парламентарната комисия за правата на човека, каза, че законопроектът защитава демокрацията, като гарантира "високи изисквания за прозрачност". Въпреки отрицателната реакция от ЕС и от страни от Запада Йонатамишвили заяви, че законопроектът ще приближи Грузия към присъединяване към ЕС. Той не уточни как ще стане това, но каза, че западните държави не са обосновали критиките си.

Напрежението по улиците на моменти преминава във физически сблъсъци в често разтърсвания от свади грузински парламент. На 15 април по време на заседание на парламентарна комисия във връзка със законопроекта депутатът от опозицията Алеко Елисашвили се втурна към трибуната и удари в лицето лидера на парламентарната група на "Грузинска мечта" Мамука Мдинарадзе. В интервю за Ройтерс Елисашвили оприличи депутатите от управляващата партия на грузинците, които са се присъединяват към болшевиките на Ленин, когато съветските сили превземат страната им през 1921 година след краткия период на държавна независимост.

"Гледах тези предатели, които стояха на парламентарната трибуна, и не бях в състояние да се сдържам повече", каза той. Елисашвили, който вечер се присъединява към сегашните протести, казва, че е ситуацията е назряла за сваляне на правителството, както беше по времето на Революцията на розите през 2003 г. "Ако правителството има поне грам ум и мъдрост, ще оттегли законопроекта, положението ще се успокои и може да се задържи до изборите", каза той. "Но каквото и да се случи, тези хора няма да останат на власт".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆

    105 6 Отговор
    В САЩ този закон е демократичен, Русия бил репресивен 🙄
    😆😆😆
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    91 4 Отговор
    Законът не е Руски, а работи от години в САЩ ‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 3 Родител 6

    58 5 Отговор
    Оставяте гладни всички передраски организации.Ще трябва да им пращаме чорабеси от налите пидрунгили.
  • 4 Селянин

    81 3 Отговор
    Двулично е да наричаш американския закон-руски.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    76 4 Отговор
    Кога и в България ще имаме същия закон и половината софиянци да останат без работа

    Коментиран от #14

  • 7 Селянин

    69 8 Отговор
    Да идва Възраждане на власт, че и ние да приемем този американски закон, който важи там от 1938 година.
    Господин Костадинов във вас ни е надеждата.
  • 8 дончичо

    54 5 Отговор
    Факти,а вашите пари от къде са!?!?ХМ???

    Коментиран от #42

  • 9 Мха

    55 5 Отговор
    Правилно "руски"си го изписалал в кавипки, защото е америкснски репресивен. Значи всичко написано се отнася за САЩ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ама верно ли

    51 4 Отговор
    този закон бил руски е щом същия закон го има и в сащ значи руснаците са ги превзели и тях
  • 12 Ясно

    4 25 Отговор
    Грузия влиза в ЕС и НАТО.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ленин

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Ти остави ами и колко сайта ще затворят
  • 15 ДаТо

    47 5 Отговор
    Да то САЩ защото не искали тикток да е китайски и ако може да си смени собственика - там е демократичен закона, тук е репресивен в Грузия - православните държави винаги са потискани от запада.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДаТо

    35 5 Отговор

    До коментар #15 от "ДаТо":

    Да то в София - 50% от хората са на "чужда" заплата пък после защо София не била България ... ами защото си слушат шефовете чинно

    Коментиран от #22

  • 18 Урюрвкос

    30 4 Отговор
    закон не е против "чуждестранни агенти", организации с идеална цел, гринпийси, защита на жената и тем подобни със външно финансиране. Закона разрешава те да си работят но бъдете любезни и се регистрирайте в данъчното и показвайте разходите си.
  • 19 Хелоу

    38 4 Отговор
    Същия закон го има и в САЩ и в Англия. Но народа вече не мисли като стадо го командват и манипулират.
  • 20 Му ха ха ха

    28 4 Отговор
    Никой не иска вече да е част от фашистка Европа
  • 21 Уве Зелер

    30 4 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКАТА РУСКА АРМИЯ И ГОЛЕМИЯ ДЪРЖАВНИК ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ!
  • 22 Ами сега

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "ДаТо":

    През 1981 пътувах във влака София -Бургас заедно с една софиянка, която каза дословно:
    " От Пловдив надолу България няма ..."
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мухаа ха!

    29 5 Отговор
    Репресивен,и забележете - руски закон.Полудяха от бяс,когато Путин с указ,забрани безконтролното финансиране на всякакви НПО вътре,в държавата.Щом работиш на терен,и създаваш пета колона,срещу властта и правителството,посочи кой,по какви банкови сметки те финансира.Грузинците се усетиха,че 30 г,ги използват" на сляпо" срешу РФ,под прикритието на демикратични промени.Точно НПО- тата ги вкараха във военен конфликт с руснаците.С този закон,веднага ще лъсне,кой стои зад тях.Представям си ( пълен абсурд) че същият закон се внесе и приеме у нас.Вой и крясъци до небето, включително и от политиците.Стотици ленче- кремче,пасита, куневици и техни братя и посестрими,ще останат с празна ясла.
  • 25 Алън Пугачов

    8 28 Отговор
    Всички които твърдят, че в САЩ има подобен закон, моля да цитират точно как се казва този закон! Освен в московското информационно пространство, наличието на такъв закон в САЩ и в европейските държави не е известно!

    Коментиран от #31, #32, #40

  • 26 Кресна

    29 4 Отговор
    Направих си труда да сравня този закон в 3 държави ( Сащ,Русия и Грузия ) Всичко е 1 към 1 .Защо тогава в русия и Грузия се счита за опасен ,а в Сащ не ?Проблема е единствено в двуличието на Сащ .
  • 27 ИНЖ1

    4 20 Отговор
    Нормално! Хората искат да живеят в ЕС а не в СССР.

    Коментиран от #34

  • 28 Хохо Бохо

    29 4 Отговор
    Такъв зайон трябва да има във всяка държава подкрепяща демокрацията. Трябва да се знае кой поръчва и плаща музиката. От какво се страхуват демократичните ФАЩ и ЕСЕС? Грузия няма ли право сама да определя живота си или е право на кравари и малобританци да го определят. Тези, които подкрепят този закон са истински демократи, останалите са колонизатори и нашественици. Когато изрием родната шорошня и ние ще се оправим
  • 29 тато

    13 5 Отговор
    някой казват , че бил руснаците го преписали от "американски".....гнусна пропаганда лети отвсекъде, скоро ще има и репресирани, автоцензурата е на невиждани нива....соца ряпа да яде!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Е това е

    27 3 Отговор

    До коментар #25 от "Алън Пугачов":

    законът Foreign Agents Registration Act, FARA в САЩ е в сила от 1938 г.

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ,у,уеиш

    20 3 Отговор
    По-голям авторатиризъм от Европа има ли?!
  • 34 Хахаха

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "ИНЖ1":

    Абе той тоя ЕС вече се превърна във Европейски саветски съюз.
  • 35 Поправка

    20 2 Отговор
    Репресивният „американски“ закон в Грузия: страната е на кръстопът
  • 36 Копейка

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ае копейките":

    Гладен гладню си ти козяшки стинкажия
  • 37 Проверих

    3 17 Отговор

    До коментар #31 от "Е това е":

    Няма такъв закон.Съчиняваш си.

    Коментиран от #45, #66, #67

  • 38 !!!

    17 2 Отговор
    Този закон с американски произход.
    Въпроси към Америка!
  • 39 Объркано Атлантиче

    24 2 Отговор
    Какво не ви казват.
    Генералният секретар на управляващата партия „Грузинска мечта“ Каха Каладзе:
    Западът чрез НПО се опитваше да каже на жителите на Грузия, че „черното е бяло, а ЛГБТ пропагандата е добра“
    „Не може НПО да се опитват да организират революция, а грузинското правителство дори да не знае източниците на доходите им“, каза той.

    По-рано Каладзе критикува резолюцията на ЕП, която спира присъединяването на Грузия към ЕС заради закона за чуждестранните агенти.

    Привържениците на "партията на войната" се опитват да използват Грузия по същия начин като Украйна - като пушечно месо, заяви основателят на „Грузинска мечта“ Иванишвили...
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "Алън Пугачов":

    Това ,че нещо не ТИ е известно, не означава, че ТО не съществува‼️
    Не прави СВОЕТО НЕзнание в НАШ проблем ‼️‼️ ПИШИ СИ ДОМАШНИТЕ‼️‼️‼️
  • 41 Дългият

    17 2 Отговор
    А кога ще обсъдите новият украински закон на Зеленски?
  • 42 Агент 009

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "дончичо":

    Виж на логото над статийте им . Ще видиш флага на една страна отвъд ламанша.
  • 43 Статистик

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Коцето Копейкин го предложи в 48-то НС . Воят от ппдб -герп-дпс беше до небето. А като разбраха, че е точно копие на същия закон в САЩ, направо избесняха!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 толкова си можеш

    16 1 Отговор

    До коментар #37 от "Проверих":

    Законът за регистрацията на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act, FARA) в САЩ е в сила от 1938 г. Целта му е американското общество да знае ако в оформянето на общественото мнение участват хора и организации, които действат от името на чужди държави и организации. Законът не забранява изразяването на различни идеологии и позиции, а само изисква съответните организации да осигурят прозрачност на действията и финансирането си. В момента регистрираните чуждестранни агенти в САЩ са 504. Активните чуждестранни собственици/ръководители са 774. Сред тях има компании, неправителствени организации, политически партии и други политически групи. Има 8 български дружества и групи лица, регистрирани като собственици/ръководители на чуждестранни агенти в САЩ.

    Коментиран от #48, #68

  • 46 Тома

    10 1 Отговор
    Пишете че закона е американо руски и не подвеждайте хората соросоидчета.
  • 47 Атеш айдар марийка джамбаз

    5 2 Отговор
    И в бг трявба да се приеме такъв закон и имената на всички които се финансират от чужбина трябва да са публични
  • 48 Хелоу

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "толкова си можеш":

    Направо го унищожи с факти, но за жалост тези как да ги нарека незнам, не се водят от факти. Пред тях да го извади Американски сенатор същия, ще се тресе и обяснява че не е баш така. Така са ги обработили яко.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стършели

    6 1 Отговор
    “Великобритания и САЩ също се обявиха срещу него”????
    Foreign Agents Registration Act, FARA) — закон в САЩ, ПРИЕТ в 1938 година!
    2023 г. в Великобритания
    2024 г. във Франция
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Корекция

    4 0 Отговор
    Това е американски закон, отпреди 90 години. Всички искат демокрация като в САЩ, защо се оплаквате ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Така нареченият

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "толкова си можеш":

    "руски" закон е преписан от американският, както и грузинският, както и проектозакона предложен в нашето 48 нс и неприет дори за разглеждане, защото някои приятели трябва да казват , откъде са им паричките....
  • 69 Така, така

    1 1 Отговор
    "..за кучета и котки може, а за прасета не може...", имаше един Български филм с Георги Русев...
  • 70 Българин

    1 0 Отговор
    Грузинците да не се чудят много, ами да бягат от Терористична русия!