Last news in Fakti

30 Април, 2024 21:21 2 659 17

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

  • гърция-
  • климат-
  • балкани-
  • кириакос мицотакис-
  • сахара

През деня въздухът се оцветява първо в жълто, след това в оранжево, а при залез слънце изглежда, сякаш небето гори

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кадри на опустошителни пожари и наводнения от Гърция обиколиха света през 2023. И тази година нещата не изглеждат добре. Пожарите започнаха още през март. Какво става с климата в Гърция? Ще стане ли това лято по-лошо?

През деня въздухът се оцветява първо в жълто, след това в оранжево, а при залез слънце изглежда, сякаш небето гори. Хиляди тонове пясък от Сахара, пренесени в Гърция от южните ветрове, превърнаха страната в декор за научнофантастичен филм. Жителите на Атина никога не са виждали нещо подобно. Изглеждаше страшно, но същевременно и очарователно. И не съвсем безобидно: много хора имаха проблеми с дишането и се наложи да търсят спешна помощ в болниците.

Социалните мрежи се взривиха: апокалиптичните кадри от Атина обиколиха света. Но това пренасяне на пустинен прах в атмосферата не е нещо ново. Необичайни този път бяха само мащабът и продължителността на явлението: дори седмица по-късно прахът не е изчезнал напълно. А метеоролозите предупреждават, че подобни събития може да зачестят в бъдеще.

Христос Зерефос, ръководител на Атинската академия и пълномощник за климатичните промени, подчертава, че подобни природни явления не само ще зачестяват, но и ще стават все по-интензивни. Въпреки това той успокоява, че пясък от Сахара е стигал до Европа още откакто съществува Средиземно море. Сега явлението се дължеше на ветрове от Либия и Чад, които пренесоха пустинен прах през морето. На арабски език то се нарича "хамсин" - думата означава "петдесет" и описва броя на дните, през които може да духа такъв сух пустинен вятър. На всеки няколко години се образуват огромни облаци прах, които понякога стигат чак до Англия.

Средиземноморието е прегрято

Според метеоролозите обаче истинският проблем не е пясъкът от Сахара, а прегряването на Средиземно море. По-специално в източната му част температурата на морската повърхност е с два градуса по Целзий по-висока от измерената през последните сто години.

Климатичната криза не е от вчера, но гръцката общественост почти не ѝ обръща внимание. Хората си спомнят за нея само когато някъде избухнат пожари, какъвто беше случаят през лятото на 2023, или когато ги споходят екстремни валежи и наводнения.

Много гърци са доволни, че тази зима беше топла, което им позволи да намалят разходите си за отопление. Но пък това издърпа напред пожароопасния сезон, който тази година започна много по-рано от обикновено.

Горски пожари още през март

Първите за сезона горски пожари избухнаха в края на март в Пиерия, недалеч от планината Олимп в Северна Гърция. Потушаването им отне повече от седмица. Но и като цяло: за първи път толкова рано (през март) в Гърция са регистрирани общо дванайсет големи пожара. Обикновено това не се случва преди края на май.

В началото на април край Ласити на остров Крит избухна голям пожар, вероятно причинен от умишлен палеж. Изгоряха няколко хиляди хектара гори и земеделска земя. Чак след това бяха предприети превантивни мерки, включващи и ограничения за Крит и островите в Южно и Северно Егейско море, като забрана за паленето на огън на открито, особено в селските райони, високи глоби и дори арест за нарушителите.

Но следващият голям пожар не закъсня: на 22 април се запали гора на остров Парос, а ветрове със сила до 8 по скалата на Бофорт затрудниха пожарникарите при потушаването на пожара. В района на Егейско море ситуацията остава критична, а силните ветрове, високите температури и недостатъчните валежи затрудняват борбата с пожарите.

При посещението си в Канада миналия месец министър-председателят Кириакос Мицотакис поръча седем нови противопожарни самолета Canadair DHC-515. Но ще мине време преди тези машини да влязат в действие - първо те трябва да бъдат произведени, оборудвани и да стигнат до Гърция. Проблемът обаче е по-дълбок: изглежда гръцките власти не са се поучили много от собствените си грешки и провали в миналото, защото продължават да се хвърлят повече пари за гасенето на горски пожари, а не за превенция, тоест за предотвратяването им.

Срамният рекорд от 2023 година

На фона на високите температури, недобрата подготовка и слабата превенция има основателни опасения, че тази година Гърция ще надмине срамния рекорд от миналата година, когато до края на август изгоряха общо 1 726 260 хектара гори и поля - близо 42% от общата опожарена площ в страните членки на ЕС през този период. Това поставя Гърция на челно място както в Европа, така и сред 20-те средиземноморски държави. А пожарът в Еврос, който унищожи около 938 000 хектара, е най-големият въобще в Европа от 2000-ата година насам.

Екстремните метеорологични явления се превръщат в норма. През 2023 година пожарите бяха последвани от наводнения - като тези в Тесалия. Раните от екстремните наводнения в този селскостопански регион все още са видими, редица села продължават да са необитаеми, а огромни площи земеделска земя остават необработваеми.

Горещо, горещо и пак горещо

2023-а бе най-топлата и суха година в Гърция от 1991 година насам. Температурата на морската вода е сред най-високите, което вече се усеща също и в иначе по-хладни зони като остров Лесбос или в Йонийско море. В югоизточната част на Егейско море пък температурата на морската вода миналото лято надхвърли 28 градуса.

Според учените през юли 2023 година жителите на Гърция преживяха най-дългата гореща вълна, регистрирана някога: на повече от 150 места в страната бяха измерени максимални температури от над 40 градуса по Целзий. Най-високата от тях достигна 46,4 градуса - в Гитио на Пелопонес.

Като цяло температурите през лятото на 2023 година са били непоносими - особено за хората в градовете. А това не вещае нищо хубаво за предстоящото лято. Много гърци се опасяват, че то ще бъде още по-горещо и по-сухо.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо

    6 6 Отговор
    Оплаквания в дома на покойника

    Коментиран от #7

  • 3 Дичко

    8 7 Отговор
    Все тая, българите ще платят щетите
  • 4 00001

    17 1 Отговор
    Същата е и България, погледната отгоре е жълто кафява територия с малки островчета от гора, И чакаща някой да я запали, или когато падне пореоен дъжд да напраи потоп или да се получат земни свлачища.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СТАЛИНКА

    6 6 Отговор
    Ние и така сме подпалени икономически..българите сами си говорят благодарение на 80 ГД комунистическо олигархичен терор до днес ...скъп ток храна вода телефони горива направо ужас..4 млн българи избягаха ..жалко...

    Коментиран от #12

  • 7 Българите продават в България

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    кой каквото има за да купи къща в Гърция а гърците купуват в България ! Айде сете се защо е така ?
  • 8 Аве

    8 2 Отговор
    Виновни са наглоcaкcите, които искат да купуват къщи и вили в Гърция понеже някой им каза, че като водят средиземноморски начин на живот, ще живеят по 200 години и ще господстват над плебеите и гърците палят трънетата за да освободят парцели иначе не им дават да секат за да строят. А пясъка си върви след ония пустиинци икономически имигранти, които идат от Африка на талази. И не на последно място четете горното от НПО DW, защото върви яка търговия с емисии и НПО "еко" бизнеси.
  • 9 Слаб 2+

    9 1 Отговор
    Няной умишлено пали горите ииииииии хооооп ......промени в климата от чивешка дейност.
  • 10 Маг

    6 0 Отговор
    Това което казах за Гърция и Турция не ме радва , но трябва да се подготвят за много лоша година ! От всичко - земетресения , наводнения , и пожари ! Повече от това , с което са свикнали !

    Коментиран от #11

  • 11 Пилотът Гошу

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Маг":

    Вземи послушай предните... Как се получава пожар през дъждовен ден?
    Всичко започна когато промениха закона за земите. Който не ги е почиствал и поддържал и има израсли дръвчета няма право да строи...
    И за миналата година в Родос излезе как са го запалили - изпитана практика с газова бутилка за къмпинг котлон и гума от мотоциклет. В долчинката си се разгаря спокойно без никой да види докато не гори яко ...
    Даже зад линията на доброволците палеха посред нощ....
    През 2013 година бях по време на най-горещите дни за последните десетилетия в Родос - колата показваше на сянка 48 градуса. Нямаше кьорав пожар никъде....
    Миналата година пожарът почна не през жегите, а в ден, в който ръмеше.
    Въобще.... Голям лапнишаран трябва да е човек, че да се върже. Местните са бесни. Правителството преднамерено закъсня и с помощта... Като свърши всичко докарали оня Леопард с водното оръдие... Файда йок, колкото да се снимат от кметството....
    Та така с пожарите заради климата...
  • 12 Пилотът Гошу

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "СТАЛИНКА":

    Кви комунисти, тея 4 милиони избягаха от демокрацията...

    Коментиран от #13

  • 13 Тракторист фактурист

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пилотът Гошу":

    Не са 4, а 2 и не са избягали, а са изгонени.
  • 14 гъркофил

    3 0 Отговор
    В Гърция е страшно! Отивайте на Слънчака ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: