Last news in Fakti

30 Април, 2024 21:52 2 317 18

Делото на годината! Съдия глоби Доналд Тръмп с 9000 долара и го заплаши със затвор за неуважение

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • сторми даниълс-
  • републиканска партия

Наказателното дело е едно от четирите, които се водят срещу Тръмп, но може да се окаже единственото, което ще се гледа в съда и ще доведе до произнасяне на присъда преди президентските избори на 5 ноември

Делото на годината! Съдия глоби Доналд Тръмп с 9000 долара и го заплаши със затвор за неуважение  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдията, който наблюдава наказателното дело на Доналд Тръмп по така наречения случай "пари срещу мълчание", глоби бившия президент на САЩ с 9000 долара за неуважение към институцията и заяви, че ще обмисли възможността да го вкара в затвора, ако той продължи да нарушава заповедта за мълчание, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмено разпореждане съдия Хуан Мерчан заяви, че глобата може да се окаже недостатъчна, за да послужи като възпиращ фактор за богатия бизнесмен, превърнал се в политик, и изрази съжаление, че няма правомощия да наложи по-сериозно наказание.

"С настоящето ответникът се предупреждава, че съдът няма да толерира умишленото нарушаване на законните му заповеди и че ако това е необходимо и целесъобразно според обстоятелствата, ще му наложи наказание лишаване от свобода", пише Мерчан.

Мерчан е наложил заповедта за забрана на достъпа до информация, за да попречи на Тръмп да критикува свидетели и други участници в делото.

Съдията глоби Тръмп с 1000 долара за всяко от деветте му онлайн изявления, които според него са в нарушение със заповедта му да не критикува свидетели или други участници в процеса. Прокурорите бяха отбелязали 10 публикации като възможни нарушения.

Публикациите, направени между 10 и 17 април, включват статия, в която бившият адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, е наречен "сериен лъжец". Очаква се Коен да бъде важен свидетел в процеса срещу бившия президент от Републиканската партия.

На изслушване в четвъртък Мерчан ще прецени дали да наложи допълнителни санкции заради други изявления. Съдията също така нареди на Тръмп да премахне изявленията от профила си в социалната мрежа "Трут соушъл" и от уебсайта на кампанията си.

Тръмп твърди, че заповедта за мълчание нарушава правото му на свобода на словото, а адвокатът му Тод Бланш заяви миналата седмица пред Мерчан, че въпросните изявления са били отговор на политически нападки. Мерчан отбелязва, че Бланш не е успял да представи никакви доказателства, че очакваните свидетели са отправили нападки към Тръмп, преди той да ги обиди.

Глобата от 9000 долара, която трябва да бъде платена до петък, е сравнително малка санкция за Тръмп.

Тръмп, кандидатът на републиканците на президентските избори през 2024 г., е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане от 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието ѝ във връзка с тяхна интимна среща, която според нея тя е имала с Тръмп през 2006 г. Тръмп не се признава за виновен и отрича да е имал интимен контакт с порнозвездата.

Наказателното дело е едно от четирите, които се водят срещу Тръмп, но може да се окаже единственото, което ще се гледа в съда и ще доведе до произнасяне на присъда преди президентските избори на 5 ноември, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето това е правосъдие

    26 19 Отговор
    Ако беше в расий, путин щеше да прати съдията в Сибир при мечките

    Коментиран от #3

  • 2 Русофил

    17 17 Отговор
    Да мислят за заместник на Тръмпи републиканците.
  • 3 беги ма

    25 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ето това е правосъдие":

    Да ма "демократично" правосъдие поръчано от мафията на либерастите и лично от БайДъмпел, няма що?

    Коментиран от #6, #10

  • 4 АУУУУУ!

    25 3 Отговор
    Колко зле се е представил Доналд Тръмп!!! Той има навик и да подщипва жени! НИКОЙ друг не го прави.
    Ако се съди по това му поведение, НАШ БОКО ГО УДРЯ ВСЯКАК. Спомнете си само селските му фалове - за ПКП, ще те оправям с 200, суджука от Добруджя, признанието за Мата Хари, сега си пълзят с другия шиши Магнитски по мазните гърбове. Можем да се кандидатираме за Гинес за най-прост премиер по негово признание, но и харата били прости, та затова го харесват. И всичко това се дължи на филиите с мас и копаните от него картофи.Няма да се дадем на американците.

    Коментиран от #12

  • 5 Урюрвкос

    21 12 Отговор
    когато Нахални псуваше съдийката в съда беше израз на висша демокрация а когато е в щатите е неуважение към съда.....иди ги разбери тези ценности
  • 6 бегат го

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "беги ма":

    джендър демократите в САЩ, които го пазят от всичките му ежедневни провали. Пазят и сена му Хънтър, който е според медиите с много незавидно СV, а само от компания в Украйна отмъкна 5 млрд. долара.Като смъкнат от власт баща му през есента, ще разберем подробностите.
  • 7 Баце ЕООД

    12 3 Отговор
    Не забравяйте за свободата на словото в САЩ...
  • 8 Червената шапчица

    3 2 Отговор
    Лазят му по нервите.
  • 9 КакСе

    5 3 Отговор
    Как се казва демокрация която те вкарва в затвора: "ако той продължи да нарушава заповедта за мълчание" -> САЩ :) Свободата на словото е само ако не са те вкарали в затвора, че говориш )
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тошо

    6 3 Отговор
    Тръмп си го премести , а и ние местим.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ!":

    Бойко Борисов Ви “изработи” всички МАНИПУЛАТОРИ и МАНИПУЛАТОРКИ и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност „РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА“ В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е СЪОБРАЗИТЕЛЕН ШОП, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 13 Хасанаби

    6 4 Отговор
    Отложиха всичко срещу Хънтър Байдън, зщаото можело да повлияе на изборите. А сега има въла от дела, срещу Тръмп, защото ТРЯВБВАЛО да повлияе на измобире.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И така да е

    0 0 Отговор
    Все тая.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.