Last news in Fakti

30 Април, 2024 22:22 1 722 12

Първият дипломат на Вашингтон призова „Хамас“: Приемете веднага предложението за мир с Израел

  • антъни блинкън-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Същевременно ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че израелска военна офанзива срещу град Рафах в южната част на Газа би била недопустима ескалация, предаде Франс прес

Първият дипломат на Вашингтон призова „Хамас“: Приемете веднага предложението за мир с Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова „Хамас“ да приеме без закъснения предложението за прекратяване на огъня с Израел, свързано с освобождаване на заложници, държани в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нека да няма повече закъснения, повече извинения. Сега трябва да се действа", каза Блинкън пред представители на медиите по време на визитата си в Йордания, преди да отпътува към Израел – пореден етап от седмата му обиколка в Близкия изток от началото на войната между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа.

Блинкън също така съобщи, че за днес е предвидено от Йордания да потеглят през пункта „Ерец“ първите камиони с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Пунктът беше отворен от Израел.

Американският държавен секретар каза, че става дума за директна връзка между Йордания и Северна Газа през Ерец и определи това като реален и важен напредък, но добави, че има още много за вършене.

Същевременно ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че израелска военна офанзива срещу град Рафах в южната част на Газа би била недопустима ескалация, предаде Франс прес.

"Израелски военен щурм срещу Рафах ще представлява недопустима ескалация, при което ще бъдат убити още хиляди цивилни и други стотици хиляди ще бъдат принудени да бягат“, предупреди Гутериш. Той призова израелските власти да не предприемат подобно нещо.

Гутериш също така призова за независимо разследване на местата, за които се съобщава, че са били открити масови гробове. Той изрази дълбоко безпокойство от откриването на масови гробове в две болници в Газа. „Неотложно е международни независими експерти да получат незабавно достъп до тези места, за да установят точните обстоятелства, при които палестинците са изгубили живота си и са били погребани или препогребани“, каза Гутериш.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че Израел ще влезе в Рафах със или без споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“, предаде Франс прес.

"Идеята да спрем войната, преди да сме постигнали нашите цели, е изключена. Ние ще влезем в Рафах и ще елиминираме батальоните на „Хамас“, със или без споразумение за прекратяване на огъня, за да постигнем тотална победа“, заяви Нетаняху пред представители на семействата на израелските заложници, държани в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    15 4 Отговор
    Лицемер долен нагъл, то ако не е е и той от това племе няма да е държавен секретар, не, обора и Европа не се командири от ционисти. Къде отиде този свят
  • 2 ЕИРЕ

    9 3 Отговор
    Хамас:Утре е ден на труда - почивен ден.
    След това ги почваме!
  • 3 А50

    18 3 Отговор
    Опааа, е как да стане като Натеняхо каза, че и дума не може да става за прекратяване на войната до постигане на ВОЕННИТЕ ЦЕЛИ НА ИЗРАЕЛ. Обърнете внимание не се говори вече за никакви пленници и затворници.
    Блинкен предлага временно спиране на войната за подобряване позициите на Израел и да успокой топката в САЩ, че много протести които набират сила в Университетите. Сега нещо демократите не подкрепят студентите, младите и прогресивните, и им унищожават палатковите лагери, що бре, що, нали демокрация и свобода, и нещем полицейско насилие
  • 4 CoreApps > Измамнa Дропшипинг Схема

    10 2 Отговор
    zioneocons са толкова глупави, че не знаят разликата между оръжия и пари, защото за тях е все едно, те не могат да видят, че бавно ги обезкървяват в Украйна и сега в окупирана Палестина. техният отговор на изчерпването на двете е „отпечатайте повече“. добре, това работи с монополни пари, но те не могат да разберат съвсем, това не работи с оръжия.
  • 5 А50

    18 5 Отговор
    Дайте снимки от бруталното полицейско насилие в САЩ над студенти и преподаватели протестиращи в подкрепа на палестинците. Нещо свободата на словото заглъхва в определени моменти
  • 6 Байдън

    8 3 Отговор
    Иначе, ще ми сменят памперса!
  • 7 Гад Зеев

    20 3 Отговор
    Израелският брутален геноцид над хиляди палестинци предимно жени и деца надмина всички човешки жестокости и разобличи напълно холокоста!
    Еврейските нацисти няма да намерят никъде по света спокойно местенце от тук нататък!
  • 8 Попа с Топа

    10 3 Отговор
    От възстановяването на еврейската държава почва началото на края на света. Казано е от пророците в Библията.
  • 9 дядото

    0 0 Отговор
    ясно е,че палестина като държава и народ са обречени от западните държави и евреите.поне с достойнство се превърнете в народ-мъченик
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.