Last news in Fakti

2 Май, 2024 14:44 1 081 18

Председателката на Европейската комисия съобщи, че ЕС ще предостави оборудване на ливанската армия

  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • председателката на ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ливан-
  • ливанска армия

Фон дер Лайен и Христодулидис планират да се срещнат днес и с председателя на ливанския парламент Набих Бери

Председателката на Европейската комисия съобщи, че ЕС ще предостави оборудване на ливанската армия - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в Бейрут, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще достави оборудване за ливанската армия и ще предостави програми за военно обучение, с цел засилване на контрола по границата, информира Ройтерс и БТА.

Фон дер Лайен се срещна в Бейрут със служебния ливански премиер Наджиб Микати, с командващия ливанските въоръжени сили Жозеф Аун и с външния министър Абдала Бу Хабиб в рамките на посещението си в Ливан заедно с президента на Кипър Никос Христодулидис.

ДПА предаде, че Фон дер Лайен и Христодулидис планират да се срещнат днес и с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който е близък съмишленик на проиранската ливанска шиитска групировка "Хизбула".

От началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа на 7 октомври размяната на огън между израелските сили и "Хизбула" през границата между Израел и Ливан се засили. "Хизбула" обяви, че проявява солидарност с "Хамас".

Председателката на ЕК обяви официално и помощ от 1 милиард евро, за която информира по-рано днес ДПА, предназначена за ливанските власти за удържането на потока от мигранти. Средствата се отпускат за срок до 2027 г., уточни Фон дер Лайен на пресконференция.

ДПА припомня, че Христодулидис посети Ливан на 8 април, придружен от министрите на външните и вътрешните работи на Кипър, както и от главнокомандващия кипърската армия. Визитата се състоя малко след като президентът призова ЕС да се намеси заедно с ливанските власти за удържане на притока от лодки със сирийски мигранти в Средиземно море от Ливан към бреговете на Кипър.

Ливанската новинарска агенция ННА предаде, че днес служебният премиер Микати е отхвърлил твърденията, че Ливан се е превърнал във "втора родина" на изселените сирийски граждани. Той призова ЕС да намери незабавно, радикално решение на този проблем.

"Отричаме нашата страна да е станала втора родина за сирийците и се обръщаме към нашите приятели от Европейския съюз с молба да запазят ливанските ценности, като разрешат проблема бързо и безболезнено", заяви Микати на пресконференция след разговорите с Фон дер Лайен и Христодулидис.

Той определи срещата като "плодотворна" и отбеляза, че тя е обхванала двустранните отношения между Ливан и държавите от ЕС, най-вече с Кипър. Сред обсъжданите теми е била също ситуацията в ивицата Газа и израелските военни действия там.

"Отново призовавам ЕС и света да упражнят натиск върху Израел да спре своята постоянна агресия срещу палестинския народ и да потърсят окончателно, всеобхватно и справедливо решение по Палестинския въпрос", каза още Микати.

Той отбеляза, че по-голямата част от проведените разговори са били посветени на случая с изселените на ливанска територия сирийци. "Вярваме, че сигурността на Ливан значи сигурност и на Европа, както и обратното", заяви служебният министър-председател, цитиран от ННА.

Според Фон дер Лайен помощта от 1 милиард евро "ще даде тласък и на икономическите, финансови и банкови реформи в Ливан". Тя отбеляза, че ЕС ще помогне на Ливан и за граничната инфраструктура.

На територията на Ливан се намират 805 000 сирийски мигранти, регистрирани от ООН, 90 процента от които живеят в крайна бедност според информация на Агенцията на ООН за подпомагане на бежанците.

Според ливанските власти към момента числеността на сирийските мигранти на територията на страната е между 1,5 и 2 милиона души. "Първа грижа за нас са най-уязвимите, които се нуждаят спешно от защита", казва за ДПА говорителката на агенцията Лиза Абу Халед.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти колкоси глупава

    34 3 Отговор
    Уникално, мега, хипер глyпава женица е тая от миндера!
  • 2 хммм

    25 2 Отговор
    Дайте им оръжия, амуниции да т ръгнат на Свещена война срещу евреите!
  • 3 Делото

    22 2 Отговор
    Да те заключат дано Урсула ли си каква си щом има нарушаване на човешките права.

    Скоро ти е делото за Файзер.
  • 4 Само да добавя

    19 1 Отговор
    Предлагам тази военолюбка да бъде изгонена от ЕК.
  • 5 Ей, труп

    21 2 Отговор
    Вмирисан! Ти с кои пари се разпореждаш? Какво общо има Ливан с ЕС? Ще им продадеш ваксина на “ Пфайзер” ли и оръжие, което Зеленски ти го препродава!
    Къш в курника!

    Коментиран от #11

  • 6 Тая уч. Ка

    10 2 Отговор
    Вярно ли ще идва в БГ? Да поддържа споръжените балончета на Тиквата!?

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Сатана Z

    12 2 Отговор
    Стрина Урсула ще предостави няколко газови камери ползвани от дядовците и съвместно с Евреите в Германия в периода 1939—1945

    Коментиран от #9

  • 8 честен ционист

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тая уч. Ка":

    Да ви раздаде няколко млн палатки.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Троян

    7 1 Отговор
    Най доброто решение, тая да бъде подложена на идиотентест. За доброто на Германия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Някои "новини" тук колкото да се опитвам ида искам да ги разберв не мога ама честно, кой и как го назначава такива урдушо в еп
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Гинеколожката да почва да учи Арабски, че ислямистите така са ги подкарали, че нема да има се верва!
  • 15 ХОЛО КОСТА

    2 0 Отговор
    СРЕЩУ 6 МИЛИОНА ГАСТЕРБАЙТЕРИ НАБРАНИ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ЗАВОДИ ПО ВРЕМЕ НА 2 С ВИНСКА ВОЙНА СРЕЩУ СССР Е НЕПРОСТИМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! КАК МОЖЕ ДА НЕ ИМ СЕ ЗАЧИТА РАБОТАТА В ГЕРМАНИЯ ЗА ТРУДОВ СТАЖ, ЗА ПЕНСИЯ?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.