Last news in Fakti

9 Май, 2024 18:23 1 678 15

Богатата съседка: с какво Швейцария изпреварва Германия

  • швейцария-
  • германия-
  • икономика-
  • инфлация

Швейцарските работодатели изобщо нямат интерес към проекти като 4-дневната работна седмица и подобряване на баланса между личен и професионален живот

Богатата съседка: с какво Швейцария изпреварва Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Швейцария заплатите са с около 70% по-високи, отколкото в Германия. Но това далеч не е единствената причина, поради която десетки хиляди германци работят там. Ето с какво богата Швейцария изпреварва Германия.

Швейцария е една от най-богатите и най-сигурните държави в целия свят. Много германци си мечтаят за живот в съседната страна - заради високите заплати, добрите условия на работа, стабилната икономика и голямото търсене на квалифицирани кадри.

Точно затова Швейцария е сериозен конкурент на Германия - включително в трудното търсене на квалифицирани работници, пише германската обществено-правна медия ZDF в свой материал по темата. Особено в граничния регион много германци избират да работят в Швейцария, където им се предлагат по-добри условия.

Но има и някои плюсове - много германци от граничния регион пътуват до Швейцария, но продължават да живеят в Германия и така внасят пари в икономиката, обяснява ZDF. Средно те печелят там 70% повече. А броят на тези пътуващи работници е около 65 000.

Много работа, но в добри условия

Екипът на ZDF е разговарял с германеца Никлас Новак, който работи на летището в Цюрих. По думите му заплатата му там е три-четири пъти по-висока, отколкото в Германия. 28-годишният мъж казва, че работата му в Швейцария е добър начин да печели пари, с които да финансира пътуванията си. Той споделя пред германската медия, че в силните месеци печели около 6000 евро нето.

Новак споделя, че атмосферата на швейцарското му работно място е много приятна. Младият мъж казва, че ако човек иска да работи много, то Швейцария е правилното място. Швейцарските работодатели изобщо нямат интерес към проекти като 4-дневната работна седмица и подобряване на баланса между личен и професионален живот. Но и разходите за живот в алпийската държава са значително по-големи - с 61% по-високи, отколкото в Германия.

Повече време за пациентите

За германката Стефани Брензел високият стандарт на живот не е проблем. Тя е медицинска сестра и работи в отделението за онкоболни в университетската болница в Базел, но пътува всеки ден от Шопфхайм в Германия.

Стефани печели повече на половин работен ден в Швейцария, отколкото на пълен в Германия, разказва ZDF. Това обаче не е най-голямата ѝ мотивация. Медицинската сестра разказва, че по-важното за нея е друго: че в швейцарската болница има повече време да общува с пациентите си. В Германия например пациентите просто се оставят сами по време на процедури по химиотерапия. Според Стефани това не е редно, а в Швейцария никога не би се случило. Така на настоящето си работно място младата жена се грижи за двама или трима пациенти дневно, докато в Германия би ѝ се налагало да се грижи за десетима.

От полза за германската икономика

За търговците, които живеят в граничния район между Швейцария и Германия, близостта с богатата съседка, е благословия, пише ZDF. Често туристите от Швейцария идват да пазаруват в Германия, което е от голяма ползва за Александер Мюлер, представител на търговски център в района.

По думите на Мюлер супермаркетът, който той управлява, оглавява всички класации по продажби от магазините на веригата в цялата страна. В този германски регион швейцарците харчат по магазините 8,5 милиарда годишно.

Мюлер обаче почти няма служители германци - повечето са намерили работни места от другата страна на границата. Работници в супермаркета на Мюлер са от най-различни страни. Той търси персонал в 150 държави по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 свидетел

    7 0 Отговор
    изпреварва в далаверите !
  • 3 Сандо

    11 3 Отговор
    А по-точното заглавие е:Защо Германия пропадна под Швейцария?И още колко дълбоко ще пропадне?

    Коментиран от #7

  • 4 Калпазанин

    11 3 Отговор
    ДЗ пак "цитира" zdf айде нема нужда да ме убеждавате кой командва парада е гермснистан, а това са ционисти, затова и ако сега извикаш ауслендър раус германците трябва да напуснат щото станаха малцинство, последния да загаси лампите
  • 5 глупако

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Още изплащат на наследници евреи от швейцарски банки.

    Коментиран от #9

  • 6 Момчил

    13 1 Отговор
    Това че разходите са със 61% по-високи там отколкото в Германия е малко относително. Наемите на доста места вече са като в Германия ( немските наеми се вдигнаха адски много). За 1000 франка месечно човек може да си намери малко жилище под наем в Цюрих,като винаги в тия пари влизат и консумативите за разлика от Германия. В Цюрих минималната заплата е двойна на немската,т.е. 3800 франка ,а данъците са смешни на фона на немските. Остават обикновено 3000 франка нето след всички удръжки. Немците не могат и да мечтаят за такива пари нето. За да имаш 3000 евро в Германия нето , трябва да взимаш не по-малко от 5000 евро бруто,а малцина взимат такива пари ( 15-20% от населението). и се водиш средна класа. Най-големият бедняк в Швейцария е сред а класа в Германия с парите,които взима. Те затова и немците масово бягат в Швейцария или САЩ.

    Коментиран от #11, #15

  • 7 Момчил

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Тя винаги е била доста под Швейцария, пич.
  • 8 Швейцария е един надут балон

    4 5 Отговор
    В момента в който започнат да си теглят депозитите от там, ще се спука

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    А с какво САЩ изпреварват Мексико?
  • 11 Дойчен Кочен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Момчил":

    Бягаме в САЩ? Я си премери температурата! САЩ потъва, както и ние! Защо да бягаме на друг потъващ кораб?
    Трябва да бягаме в Русия, ама кой да се сети, а и дали ще ни пуснат...?
  • 12 БанкерЪ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Швейцария е един надут балон":

    И като ги изтеглят, къде ще си ги заврът? В ДСК или в ОББ с отрицателните лихви?
  • 13 Лентяй

    0 0 Отговор
    Със закон и ред. Дали там могат ромските "синдикати" да си спретнат бой със сопи и брадви!? А, дали такситата могат да си позволят да затворят центъра на Цюрих!? А, дали някой ще си позволи да наплюе, замеря с яйца и домати и ще откаже проверка на полицай!? Приключен е ако се направи на демократ с права, без да спазва закона. Първо е закона, после човека. На човека не му минава през акъла да се прави на специален. Така са научени от стотин години, поколения наред. Докато нашия ред, еле новия е тор и пяна!
  • 14 Незнам

    0 0 Отговор
    И шоколада им вече не става!
  • 15 БраТ ПиТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Момчил":

    Така е, но да не забравяме и че една пица, например да седнеш да изядеш е около 35 франка... Едно посещение за подстригване е между 60-70 франка.... Идеално е за живот, но и доста солено...
Новини по държави: